Šta je novo?

HRT emituje program sa HDTV signalom

GeorgeT

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
620
Dok naše komšije hrvati počinju sa emitovanjem televizijskog programa u HDTV formatu, većina naših "nacionalnih televizija" i dalje emituju program sa MONO zvukom.
Danas sam slučajno naleteo na vest da će HRT eksperimatalno prenositi utakmice sa evropskog fudbalskog prvenstva putem HDTV signala.

http://www.hrt.hr/index.php?id=173&tx_ttnews[cat]=102&tx_ttnews[tt_news]=4394&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=a3338ab166

Eksperimentalni HDTV signal
HRT od 6. lipnja eksperimentalno odašilje program putem mreže zemaljskih digitalnih odašiljača (DVB-T HD) koji emitiraju HD signal. Tijekom Europskoga nogometnog prvenstva gledatelji HRT-a mogu primati i gledati sve utakmice u visokoj rezoluciji (HD) u formatu 16:9 putem mreže digitalnih zemaljskih odašiljača koji emitiraju HD signal.
Ostalo vrijeme putem tih istih odašiljača odašilje se redoviti program HTV-a 2 u digitalnoj tehnici, ali u standardnoj kvaliteti (SD) u formatu 4:3.
Da bi se pratio program u HD tehnici, potrebno je imati TV prijamnik (LCD ili Plasma), koji su Full HD ili HD ready i koji imaju ugrađen MPEG-4 DVB-T dekoder.
U slučaju da TV prijamnik nema ugrađen MPEG4 DVB-T dekoder, potrebno je dodatno kupiti i priključiti digitalni zemaljski prijamnik (DVB-T) koji omogućava prijam MPEG-4 signala. Taj zasebni uređaj treba priključiti na TV prijamnik putem HDMI ili DVI kabela.
DVB-T prijamnik koji omogućava prijam MPEG-4 signala može, osim programa u HD kvaliteti, omogućavati i prijam programa koji se odašilju kao MPEG-2 signal, a koji su standardne kvalitete (SD).
Većina TV prijamnika, koji se sada mogu nabaviti na našem tržištu, a nose oznaku “Full HD” ili “HD ready” imaju u sebi ugrađen DVB-T dekoder za prijam signala MPEG-2 i omogućavaju prijam programa samo u standardnoj (SD) kvaliteti.
S pomoću tih dekodera nije moguć prijam programa u HDTV tehnici te se na TV prijamniku čuje samo pripadajući ton HDTV programa.

u bugu je tema broja to... nije to tek sad pocelo, emituju vec duze i imaju solidnu pokrivenost...

Oj Srbijo krenulo i tebe jednom dabogda!!! :wall:

Mala napomena da se 1920x1080i u 16:9 emituje samo kad su utakmice. Ostatak vremena, slika je u 4:3 formatu (sa crnim linijama sa strane) i standardne rezolucije sa upscale na nekih ~1440x1080 H264, pošto im je sva studijska tehnika i kamere SD.

" koji imaju ugrađen MPEG-4 DVB-T dekoder"

Koji to televizori imaju ugradjeni taj dekoder?

Poslednja izmena:
" koji imaju ugrađen MPEG-4 DVB-T dekoder"

Koji to televizori imaju ugradjeni taj dekoder?

Cak i da neka srpska stanica od sutra krene sa emitovanjem u HDTV signalu pitanje je dal 5 % stanovnistva ima "tehnicke mogucnosti" za pracenje programa.

(ako se ne varam taj MPEG-4 DVB-T dekoder bi trebalo da imaju svi HDTV televozori ,right? :trust: )

Koliko znam imaju ga samo FullHD modeli, oni označeni za HDReady nemaju DVB-T tjuner. Mada ni to nije neki problem, pošto su eksterni dekoderi dosta jeftini.

Većina TV na našem tržištu nema DVB-T tuner, a i oni koji ga imaju uglavnom poseduju
MPEG2 dekoder. Oni sa MPEG4 su vrlo retki (i skupi) čak i u Evropi jer se tamo u većini slučajeva
DVB-T i u SD i u HD rezoluciji emituje kao MPEG2.

Dok naše komšije hrvati počinju sa emitovanjem televizijskog programa u HDTV formatu, većina naših "nacionalnih televizija" i dalje emituju program sa MONO zvukom.

I sa rezolucijom od 480x576 ( RTS2 ) :S:

Cak i da neka srpska stanica od sutra krene sa emitovanjem u HDTV signalu pitanje je dal 5 % stanovnistva ima "tehnicke mogucnosti" za pracenje programa.

Pa sta mislis da u Hrvatskoj 50% ima HD televizore? Naravno da nema, ali ljudi idu napred. Na taj nacin "teras" ljude da kupe opremu za HD, pa ona posle nekog vremena ima smisla.

Koliko je ljudi imalo GSM telefon kada je on uveden? Pa sta je, trebalo da ostanemo na 061 "radio" telefonu jer niko nema GSM?

dok mi ovo pišemo u hrvatskoj su aktivirani novi odašiljači za hd. tj. to je bilo pre samog početka eura2008. što se tiče prijema dvb signala, u hrvatskoj su zakonski obavezni svi uvoznici da uvoze samo dvb televizore(ali lcd, pošto se crt modeli ne prave za naše tržište sa dvb-om). u tom istom gorespomenutom(drugi post) Bug-u piše da tamo mogu da se kupe samo dva televizora koji serijski primaju mpeg4. to su neki sharpov 52" najnoviji model i Loewe Individual (zove se tako jer se dodatna oprema bira). oba koštaju 29000 kuna, stim što loewe treba čekati pošto je custom made(pimp my lcd).
a standalone dvb-t tuner koji hvata mpeg4 je neki topfield model koji u hrvatskoj košta oko 3000 kuna. kao kod nas neki jeftiniji blu-ray playeri. a ovi što hvataju mpeg2 su puno jeftiniji. tamo je bio ***** pošto su u početku imali mpeg2 (i sad je za sd) svi su kupovali te jeftine stb-ove. a nedavno su najavili potpuni prelazak na mpeg 4, tako da će svi morati da bace ove stb-ove koje su kupili. al sam se raspisao a ima još. dobra vest za sremce i novosađane je da će uskoro proraditi odašiljač u iloku koji će emitovati i hd i sd, pa ćemo i mi moći malo da zavirimo. sa odašiljača u zagrebu npr. slovenci hvataju dvb signal.

@sale
nije istina da hd ready televizori nemaju dvb-t tuner, jer ja sam nedavno uzeo toshibu 32AV505D koja je hd ready i ima dvb-t tuner. a i kod ostalih konkurenata sony, samsung, phillips u toj kategoriji (do 50000) svi su imali dvb-t mpeg2 tunere. jedino lg (lc41, lc55(ima dvb), lc51 itd) nema digitalnog tunera, a nova serija, koja ima dvb-t, 3000 i 5000 nema skoro nigde da se kupi.
i u beogradu u technomaxu ima novi sharpov televizor koji ima i DVB-T(zemaljska) i DVB-C(kablovska) pa čak i DVB-S(satelitska) tuner. a da vidiš tek cenu.

Pa sta mislis da u Hrvatskoj 50% ima HD televizore? Naravno da nema, ali ljudi idu napred. Na taj nacin "teras" ljude da kupe opremu za HD, pa ona posle nekog vremena ima smisla.

Koliko je ljudi imalo GSM telefon kada je on uveden? Pa sta je, trebalo da ostanemo na 061 "radio" telefonu jer niko nema GSM?

tamo ima oko 16% ljudi hd televizor a skoro niko od njih ne može da gleda taj njihov HDTV. a zanimljivo je da čak 5% ljudi nemaju televizor uopšte. verovatno zato što im je pretplata jako skupa a imaju samo 4 kanala. i da tamo su svi modeli televizora puno jeftiniji nego kod nas, jer čim izađe novi model starom pada cena.

Poslednja izmena:
tamo ima oko 16% ljudi hd televizor a skoro niko od njih ne može da gleda taj njihov HDTV. a zanimljivo je da čak 5% ljudi nemaju televizor uopšte. verovatno zato što im je pretplata jako skupa a imaju samo 4 kanala. i da tamo su svi modeli televizora puno jeftiniji nego kod nas, jer čim izađe novi model starom pada cena.

hm, odakle ti ta statistika? 16% da ima hd televizor mi je malo preterano. A tv-ovi su im jeftiniji valjda zbog manje carine za robu iz eu.
Bilo kako bilo, dvb-t kartica za kompjuter je i dalje najjeftinije i najfleksibilnije rešenje. Za one koji već imaju htpc, dušu dalo.

Pocinju experimentalno emitovanje, sto znaci 1 dan ili mozda vise dana po sat vremena dnevno prema nekom evropskom trendu.

Osim toga, mislim da je prosle godine RTS1 prenosio neku emisiju u HD signalu tako da hrvati nisu prvi sa balkana koji su poceli sa experimentisanjem.

za sada prenose sve utakmice evropskog prvenstva

rts ima kamere, takođe ima i celokupnu opremu za emitovanje, kako satelitsko(eurosong) tako i zemaljsko. na njima je kad će da krenu.

ma oni su za eurosong zakupili poseban kanal, a ovaj postojeći nisu dirali.
ebu im je dao na korišćenje njihov kanal u zamenu za pare, tako da su sve članice ebu-a mogle to da gledaju, samo što su pare za pravo prenosa išle rts-u. išlo je dotle da su imali procenat zarade od reklama u stranim zemljama u onim kratkim reklamnim pauzama. tako da je rts uložio žešće pare koje su skupili od pretplate, ali su višestruko zaradili. e sad, kad će početi to da ulažu. ja bih više voleo da malo razviju taj experimentani program (kao hrt) ali i da unaprede filmski i serijski program sa naravno stranom produkcijom.mada kad bi hteli mogli bi da krenu sa quadHD emitovanjem (3600x2560).

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam cuo da bi RTS mogao da krene da prenosi olimpijadu u HD!?

Tijanic je na RTS tako pricao da ce od Olimpijade oni koji budu bili u mogucnosti moci tako da prate. Pitanje je ko je u mogucnosti!

Koliko je meni poznato, RTS odavno emituje digitalni signal, a za HD isto tako imaju tehnickih mogucnosti. Pitanje je samo koja je poenta sada emitovati takav signal, ali mora se nekako poceti.

@sale
nije istina da hd ready televizori nemaju dvb-t tuner, jer ja sam nedavno uzeo toshibu 32AV505D koja je hd ready i ima dvb-t tuner. a i kod ostalih konkurenata sony, samsung, phillips u toj kategoriji (do 50000) svi su imali dvb-t mpeg2 tunere. jedino lg (lc41, lc55(ima dvb), lc51 itd) nema digitalnog tunera.

Sta to konkretno znaci ukoliko nema digitalni tuner ?
Da nece moci da "hvata" HD TV signal ili sta ?

E ovako da nelupate gluposti!!!

Ima dve vrste televizora sa DVB-T tunerom koji podrzava mpeg2 i sa tunerom koji podrzava mpeg4!
Znaci nema veze da li je fullHD ili HD Ready!!! Za HD ce 99% biti potreban ovaj sa mpeg4 tunerom!
Znaci ko nema digitanli tuner neka zaboravi,ili neka kupi eksterni!
Jedino ostaje da vidimo da li ce RTS krenuti da emituje Terrestrial HD signal!

Upravo to. Jedino resenje u tom slucaju je nabavka nekog ext decodera.

NE postoje nikakvi "tuneri" sa MPEG2 i ili MPEG4...
Postoje digitalni, analogni i hibridni tjuneri tj prijemnici.
Digitalni pretvaraju signal u brojeve a brojevi mogu da se zapakuju u MPEG2 i ili MPEG4 format koji se koriste uglavnom za sliku. Ton se pakuje u mp2 mp3 AC3 itsl.
Dekompresija tih formata je stvar softwarea i ili specijalizovanih chipova.
Za pravi HDTV se koristi H264 komresija.

Kod nas verovatno nece nista pokusavati dok se ne dovrsi avalski toranj.
HDTV zauzima ceo analogni kanal a u njega "staju" cetiri (4) obicna kanala
Obzirom na guzvu u zauzimanju kanala nema mesta za HDTV!

Poslednja izmena:
E ovako...
Pitao sam RTS putem maila da li ce prenositi olimpijadu u HD-u i dobio sam sledeci odgovor:

"Postovani,
nije sasvim iskljuceno to da cemo biti u mogucnosti da prenosimo pomenute dogadjaje u HD rezoluciji.

Srdacan pozdrav

Vas RTS
"

Tako da ipak mozda i bude nesto od nas... ,)

Poslednja izmena:
Malo morgen.

sa polupismenim direktorom RTS-a to je mis'n impasib'l

E ovako...
Pitao sam RTS putem maila da li ce prenositi olimpijadu u HD-u i dobio sam sledeci odgovor:

"Postovani,
nije sasvim iskljuceno to da cemo biti u mogucnosti da prenosimo pomenute dogadjaje u HD rezoluciji.

Srdacan pozdrav

Vas RTS
"

Tako da ipak mozda i bude nesto od nas... ,)

Jesi li im precizno postavio pitanje? Možda su oni mislili za sledeću olimpijada da pitaš? :p

Evo poslao sam im danas sa drugog maila ponovo pitanje!

I dobio sam jasan odgovor:

"Postovani,
na nasu i Vasu veliku radost RTS ce prenositi Olimpijadu u HD rezoluciji.
Srdacan pozdrav
"

Dace bog! ;) :banana:

Nazad
Vrh Dno