sbb ima digitalno emitovanje (dvb-c) tako da tu nema problema, jedino će morati da ponude neki uređaj sa hdmi-jem.
@igy
a šta kažu kako će prenositi, zemaljskim ili satelitskim putem?
Ma.... slaba vajda od toga... da bi to uspelo morali bi vec sada da krenu u kampanju da bi ljudi znali sta ce im uopste trebati od opreme da isprate hd materijal...
Koja je svrha onda posedovanje LCD TV-a i plazmi koji nemaju doticni tuner ?????????????
mpeg4(H.264) tuner je obavezan!
dag ne lupetaj.
Hoces reci da LCD TV i plazme koje ne poseduju digitalni reciver sluze za gledanje "obicne" TV ???
Pa ko bi ih u tom slucaju kupovao ...
dag ne lupetaj.
Hoces reci da LCD TV i plazme koje ne poseduju digitalni reciver sluze za gledanje "obicne" TV ???
Pa ko bi ih u tom slucaju kupovao ...
@dag
Ali ne bih se složio da je MPEG4 dekoder odlika najskupljih uređaja, nego se jednostavno tehnologija prestrojava u hodu i modeli se izbacuju na tržište sa onim karakteristikama koje imaju smisla na dotičnom tržištu. Primer - ja sam uzeo pre par meseci Samsung LE40F86 zbog raznih razloga, ali između ostalog i zbog DVB-T tjunera, a da nigde (ali baš nigde) nije pisalo da se to odnosi samo na MPEG2 (niti piše na ijednom Samsungovom sajtu, niti piše u uputstvu kako sugeriše @renne). Tek sad sam iskopao na nekim francuskim sajtovima da tek neki od najnovijih Samsunga imaju MPEG4 dekoder. Ali ti modeli su (čak i sad) praktično iste cene kao i ovaj moj, samo je moj model od prošle godine i tada je npr. bio njihov najskuplji model u toj veličini. Da sve bude još bizarnije, isti taj model, ali za azijsko/australijsko tržište - LA40F81 - IMA MPEG4 dekoder (verovatno zato što su tamo ranije počeli sa emitovanjem HD terrestrial TV pa se otvorila potreba na tržištu za takvim modelima).
Inače taj MPEG4 dekoder koji se ugrađuje košta recimo par eura na veliko (u najgorem slučaju ne više od 10-15 €) pa ne znam što bi on bio odlika najskupljih modela. Jednostavno u Evropi prošle godine nije bilo potražnje za tom tehnologijom, a sad počinje da ima pa se pojavljuju i takvi modeli.
Malo si pomešao pojmove, i DVB-T uključuje i MPEG2, dakle ti pojmovi nisu međusobno isključivi.
Ovo sa PCMCIA MPEG4 dekoderom deluje kao vrlo zanimljivo rešenje, realno gledano ne bi ni cena trebalo da bude prevelika, ali sačekajmo ...
Ok, ako tako kažeš. Ja lično do sada nisam viđao modele iz niže klase da imaju mpeg4 dekoder. Što se tiče cene mpeg4 dekodera, moguće da je pala cena, ali mi se ipak čini da je razlika dosta više od 10-15eur. Što se tiče potražnje - tu si potpuno u pravu. Pošto kod nas praktično i ne postoji dvb-t. ("eksperimentišu" već dve godine), uvoznici uglavnom nisu ni naručivali takve modele. Razliku su naravno uzeli sebi u džep.
Sva je verovatnoća da će kod nas tek za koju godinu biti usvojen standard za emitovanje digitalne zemaljske, pa me ne bi čudilo da to bude (tada već sigurno aktuelan) dvb-t2 mpeg4. (i onda će svi morati da kupuju nove tjunere, što zbog dvb-t2, što zbog mpeg4)
Ma nisam se dobro izrazio...
Znaci da jos jednom ponovimo:
Digitanli tuner ili ti DVB-T moze u sevi da ima decoder mpeg 2 ili mpeg 4!
Za gledanje HDTV programa bice nam potreban ovaj drugi!
Nerazumem zasto ste svi tako nastrojeni prema RTS-u!?
cisto sumnjam.mozda ima rts? postoji puno dvb-t mpeg-4 risivera na trzistu a bolja varijanta su kombo risiveri(sat i terr tjuneri) a najbolji je za sada ipbox9000 koji ima mesto za dvb-t tjuner a baziran je na linux-u.jos je rano za sve ove kombinacije kod nas,bice oi na eurosport hd i na jos dosta sat. kanala pa zato obezbedite dobar cs i uzivajteIma li neko na ovom forumu taj MPEG 4 decoder?
Ima li neko na ovom forumu taj MPEG 4 decoder?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari