Šta je novo?

HRT emituje program sa HDTV signalom

I da prenose dal ce Kablovski operateri emitovati ako bude odvojen kanal? Kako ce to funkcionisati?

sbb ima digitalno emitovanje (dvb-c) tako da tu nema problema, jedino će morati da ponude neki uređaj sa hdmi-jem.

@igy
a šta kažu kako će prenositi, zemaljskim ili satelitskim putem?

extra, terrestrial.

vidim i sajt je redizajniran (ne znam od kada, nisam baš pratio) i dobro izgleda.

Ma.... slaba vajda od toga... da bi to uspelo morali bi vec sada da krenu u kampanju da bi ljudi znali sta ce im uopste trebati od opreme da isprate hd materijal...

Ma.... slaba vajda od toga... da bi to uspelo morali bi vec sada da krenu u kampanju da bi ljudi znali sta ce im uopste trebati od opreme da isprate hd materijal...

Daj molim te...

Pa i hrvati su 2 dana pred euro rekli da cega prenositi u HD-u!
A kod opreme nema mnogo filozofije... mpeg4(H.264) tuner je obavezan!
Predpostavljam da ce pokriveni biti samo BG i NS ali to cemo jos videti...

A kako da znamo koji tuner imamo u televizorima?Gde to pise?

U uputstvu

Koja je svrha onda posedovanje LCD TV-a i plazmi koji nemaju doticni tuner ?????????????

dag ne lupetaj.

Hoces reci da LCD TV i plazme koje ne poseduju digitalni reciver sluze za gledanje "obicne" TV ???
Pa ko bi ih u tom slucaju kupovao ...

naravno da ne podrazumeva

dag ne lupetaj.

Hoces reci da LCD TV i plazme koje ne poseduju digitalni reciver sluze za gledanje "obicne" TV ???

Pripazi malo na izražavanje. Ako se sa nekim ne slažeš, ne moraš da vređaš. Izraze "nebuloze" i "lupetanje" koristi kada pričaš sa svojim ortacima.

h264 dvb-t dekoder se ugrađuje samo u najskuplje modele tv-a, ako nisi znao (isto kao što nisi znao da lcd tn paneli imaju barem 10-15 puta manji statički kontrast od plazme)

Ko hoće da gleda (za sada još uvek) takvu egzotiku, moraće ili da dodatno kupi mpeg4 dvb-t risiver ili da koristi kompjuter sa dvb-t karticom.

@dag
Ok, za izražavanje se slažem i ja, ali činjenica je da je većina nas koja je izgleda prerano uletela u kupovinu HD televizora napravila grešku i da će nam ti ugrađeni MPEG2 dekoderi biti praktično beskorisni (što je solidan razlog da budemo pissed-off, ali nisi nam ti kriv za to...)
Ali ne bih se složio da je MPEG4 dekoder odlika najskupljih uređaja, nego se jednostavno tehnologija prestrojava u hodu i modeli se izbacuju na tržište sa onim karakteristikama koje imaju smisla na dotičnom tržištu. Primer - ja sam uzeo pre par meseci Samsung LE40F86 zbog raznih razloga, ali između ostalog i zbog DVB-T tjunera, a da nigde (ali baš nigde) nije pisalo da se to odnosi samo na MPEG2 (niti piše na ijednom Samsungovom sajtu, niti piše u uputstvu kako sugeriše @renne). Tek sad sam iskopao na nekim francuskim sajtovima da tek neki od najnovijih Samsunga imaju MPEG4 dekoder. Ali ti modeli su (čak i sad) praktično iste cene kao i ovaj moj, samo je moj model od prošle godine i tada je npr. bio njihov najskuplji model u toj veličini. Da sve bude još bizarnije, isti taj model, ali za azijsko/australijsko tržište - LA40F81 - IMA MPEG4 dekoder (verovatno zato što su tamo ranije počeli sa emitovanjem HD terrestrial TV pa se otvorila potreba na tržištu za takvim modelima).
Inače taj MPEG4 dekoder koji se ugrađuje košta recimo par eura na veliko (u najgorem slučaju ne više od 10-15 €) pa ne znam što bi on bio odlika najskupljih modela. Jednostavno u Evropi prošle godine nije bilo potražnje za tom tehnologijom, a sad počinje da ima pa se pojavljuju i takvi modeli.
Mada moram da priznam da sam se iznervirao što nisam na vreme uočio zvrčku. Kad krene HD TV sledi mi ili zamena TV što je krajnje neisplativo ili trpanje još jednog uređaja sa verovatno odvratnim daljinskim upravljačem (osim ako ovaj Samsungov ne raspozna kodove od tog eksternog boxa, ali opet ostaje problem prebacivanja izvora signala na daljinskom, a to se već ne može nazvati elegantnim rešenjem).
Sve u svemu, pouka je da neki put treba sačekati sa kupovinom, a uz to otvoriti 16 očiju jer ne može čovek više da veruje ni Internetu, a tek ne prodavcima (zvao sam Stav shop (Samsung) gde me je čovek ubeđivao da ja baš ništa ne razumem o najnovijoj tehnologiji i da je DVB-T _NAJNOVIJI_ standard i da pošto moj TV njega podržava nemam čega da se brinem...jedino što mi je savetovao da se malo edukujem u tom smislu da ne bih postavljao ubuduće tako glupa pitanja...). Ali što bi mi on bio kriv kad je na pola engleskih sajtova u vreme kad sam pravio odluku šta da kupim za ovaj moj model pisalo "FULL HD DIGITAL TUNER", a na drugih pola sajtova je pisalo "FULL HD, DIGITAL TUNER".
Divan primer kako jedan zarez (ili zapeta ako neko preferira) može kompletno da promeni značenje !
Kad bi proizvođači bili fer (kao što nisu) ponudili bi mogućnost upgradea u ovlašćenom servisu - izvade stari dekoder i stave novi, sve ostalo je isto u oba slučaja, ali to je ravno verovanju u Deda Mraza.

Poslednja izmena:
dag ne lupetaj.

Pa ja sam jos ranije govorio da se nezalecete i da TV bez Digitalniog tuner je krs!

U bukvalnom prevodu i sluzi samo za gledanje SD televizije(ukoliko naravno ne dokupite tuner)!

Ja sam takodje takoreci proplivao i kupio Sony 40D3000,mislio sam da ima DVB-T tuner i to je to,ali ima samo mpeg2 tuner :(
Takodje obratite paznju i na DVB-C tuner,moj tv ga ima i sluzi za digitalnu televiziju preko kablovske(npr. SBB) a to velika vecina televizora nema!
Znaci bez obzira ako TV ima DVB-T tuner ne mora da znaci da ima i DVB-C!!!!
E sad ja cu to sa H.264 resiti tako sto cu na TV spojiti komp i na njemu sam kupio karticu sa kojom cu moci da primim HDTV (H.264) signal...
Postoje i resenja u vidu externih tunera itd...

Ali ipak za vas koji ste kupili TV kao ja sa mpeg2 tunerom i nije sve tako crno...
Treba uskoro da se pojavi u prodaji ova "carobna" kartica.... :smoke: http://www.neotion.com/products/module.htm

Poslednja izmena:
Malo si pomešao pojmove, i DVB-T uključuje i MPEG2, dakle ti pojmovi nisu međusobno isključivi.

Ovo sa PCMCIA MPEG4 dekoderom deluje kao vrlo zanimljivo rešenje, realno gledano ne bi ni cena trebalo da bude prevelika, ali sačekajmo ...

@dag
Ali ne bih se složio da je MPEG4 dekoder odlika najskupljih uređaja, nego se jednostavno tehnologija prestrojava u hodu i modeli se izbacuju na tržište sa onim karakteristikama koje imaju smisla na dotičnom tržištu. Primer - ja sam uzeo pre par meseci Samsung LE40F86 zbog raznih razloga, ali između ostalog i zbog DVB-T tjunera, a da nigde (ali baš nigde) nije pisalo da se to odnosi samo na MPEG2 (niti piše na ijednom Samsungovom sajtu, niti piše u uputstvu kako sugeriše @renne). Tek sad sam iskopao na nekim francuskim sajtovima da tek neki od najnovijih Samsunga imaju MPEG4 dekoder. Ali ti modeli su (čak i sad) praktično iste cene kao i ovaj moj, samo je moj model od prošle godine i tada je npr. bio njihov najskuplji model u toj veličini. Da sve bude još bizarnije, isti taj model, ali za azijsko/australijsko tržište - LA40F81 - IMA MPEG4 dekoder (verovatno zato što su tamo ranije počeli sa emitovanjem HD terrestrial TV pa se otvorila potreba na tržištu za takvim modelima).
Inače taj MPEG4 dekoder koji se ugrađuje košta recimo par eura na veliko (u najgorem slučaju ne više od 10-15 €) pa ne znam što bi on bio odlika najskupljih modela. Jednostavno u Evropi prošle godine nije bilo potražnje za tom tehnologijom, a sad počinje da ima pa se pojavljuju i takvi modeli.

Ok, ako tako kažeš. Ja lično do sada nisam viđao modele iz niže klase da imaju mpeg4 dekoder. Što se tiče cene mpeg4 dekodera, moguće da je pala cena, ali mi se ipak čini da je razlika dosta više od 10-15eur. Što se tiče potražnje - tu si potpuno u pravu. Pošto kod nas praktično i ne postoji dvb-t. ("eksperimentišu" već dve godine), uvoznici uglavnom nisu ni naručivali takve modele. Razliku su naravno uzeli sebi u džep. ;)
Sva je verovatnoća da će kod nas tek za koju godinu biti usvojen standard za emitovanje digitalne zemaljske, pa me ne bi čudilo da to bude (tada već sigurno aktuelan) dvb-t2 mpeg4. (i onda će svi morati da kupuju nove tjunere, što zbog dvb-t2, što zbog mpeg4)

Malo si pomešao pojmove, i DVB-T uključuje i MPEG2, dakle ti pojmovi nisu međusobno isključivi.

Ovo sa PCMCIA MPEG4 dekoderom deluje kao vrlo zanimljivo rešenje, realno gledano ne bi ni cena trebalo da bude prevelika, ali sačekajmo ...

Ma nisam se dobro izrazio...

Znaci da jos jednom ponovimo:

Digitanli tuner ili ti DVB-T moze u sevi da ima decoder mpeg 2 ili mpeg 4!
Za gledanje HDTV programa bice nam potreban ovaj drugi!

Poslednja izmena:
Ok, ako tako kažeš. Ja lično do sada nisam viđao modele iz niže klase da imaju mpeg4 dekoder. Što se tiče cene mpeg4 dekodera, moguće da je pala cena, ali mi se ipak čini da je razlika dosta više od 10-15eur. Što se tiče potražnje - tu si potpuno u pravu. Pošto kod nas praktično i ne postoji dvb-t. ("eksperimentišu" već dve godine), uvoznici uglavnom nisu ni naručivali takve modele. Razliku su naravno uzeli sebi u džep. ;)
Sva je verovatnoća da će kod nas tek za koju godinu biti usvojen standard za emitovanje digitalne zemaljske, pa me ne bi čudilo da to bude (tada već sigurno aktuelan) dvb-t2 mpeg4. (i onda će svi morati da kupuju nove tjunere, što zbog dvb-t2, što zbog mpeg4)

U pravu si verovatno za dekoder, sad sam bacio pogled na karakteristike mog dekodera (240 MHz RISC )- moguće je da košta malo više.
Nisam hteo da kažem da modeli iz niže klase imaju MPEG4 dekoder (jer zaista i nemaju) nego da nema potrebe da to bude odlika samo modela iz više klase, jer ne verujem da su naročito skuplji od "običnih" MPEG2 dekodera (video sam neke kineske MPEG4 dekodere na USB sticku za 20$). U krajnjoj liniji zaista je neprijatno kad shvatiš da si za cenu od preko 1000€ kupio ne HDTV nego HD monitor /SD TV i to sve zbog par desetina € što je 1 ili 2 % od ukupne cene ...

Za prognozu oko dvb-t2 i ostalog rekao bih da si skroz u pravu.

Poslednja izmena:
Ma nisam se dobro izrazio...

Znaci da jos jednom ponovimo:

Digitanli tuner ili ti DVB-T moze u sevi da ima decoder mpeg 2 ili mpeg 4!
Za gledanje HDTV programa bice nam potreban ovaj drugi!

Tako nekako, mada nemam tačnu ideju kako se to odnosi na buduće gledaoce HDTV preko kabla.

Kad u Srbiji dodje HD TV trebace mpeg 16 dekoder,tako da nemate razloga za brigu svi koji imate mpeg 2 dekoder. :)

Nerazumem zasto ste svi tako nastrojeni prema RTS-u!?
Rekli su da ce prenositi olimpijadu u HD zato sto tu nemaju verovatno bas puno posla, oni treba da osposobe predajnike i samo da propuste signal...
A za redovan program u HD ce trebati jos dosta vremena tu se slazem,mada i tu rts je narucio dvoje reportaznih kola naravno u HD standardu tako da...
Mora od neceg da se pocne,za mene je za pocetak ovo i vise nego dovoljno ako budu sve sto se radi u HD propustili na predajnike da gledamo tako kako je.

Poslednja izmena:
Ima li neko na ovom forumu taj MPEG 4 decoder?

Kako??:mad::mad:

A za sta cela Srbija placa pretplatu?:wall: Ako vec nema sta da gledamo,mogu bar to da urade!
Jer treba za Srbe opet da se pocne sa proizvodjom crno-belih televizora??? :mad::wall:

Zato sto su neopevani sljam. Da elaboriram napred navedeno:

-mesecno kroz pretplate uzmu preko 5 miliona evra
-reklamni blokovi su im bezobrazno dugi, kao da se ne reklamiraju kroz tv pretplatu. treba videti pomenuti hrt i njihove reklamne blokove od desetak sekundi
-program im je sramnog nekvaliteta i na nivou privatnih tv stanica sa daleko manjim budzetima koje nemaju gigantsku mesecnu inekciju od naroda

Elem, da sutra ugase taj krs od dva kanala niko ne bi ni primetio, sem sto bi ljudima ostajalo po 5 e vise u dzepu.

Sve jedno,bilo kako bilo molimo se za Olimpijadu u HD-u! :d

dvbt mpeg-4

Ima li neko na ovom forumu taj MPEG 4 decoder?
cisto sumnjam.mozda ima rts? postoji puno dvb-t mpeg-4 risivera na trzistu a bolja varijanta su kombo risiveri(sat i terr tjuneri) a najbolji je za sada ipbox9000 koji ima mesto za dvb-t tjuner a baziran je na linux-u.jos je rano za sve ove kombinacije kod nas,bice oi na eurosport hd i na jos dosta sat. kanala pa zato obezbedite dobar cs i uzivajte

Nazad
Vrh Dno