Šta je novo?

HP Touchpad

vlawyer

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2006
Poena
619
Evo da ispunim obećanje iz druge teme i pocnem pricu o drugom najprodavanijem tabetu u USA (posle ipad-a) 🙂
Ne znam da li ima i koliko korisnika ovog tableta kod nas, ali za sve one kojima je interesantan i razmišljaju se oko njega - evo malo informacija.
Pre svega webOS je skoro dobio update na 3.0.4 (zvanicni) i to je kao donelo ubrzanja sistema, bla, bla bla .... I što je važnije - dokazalo da webOS nije mrtav. WebOS je u principu trpeo kritie zato što je njanjav, laguje, i slicno, a to je (uglavnom) posledica HP-ove brljantne ideje da bi bilo zgodno sve živo logovati i slati developerima, pa verovali ili ne kada ubijete logovanje i recimo dignete procesoru takt na njegovih (bogom danih) 1.5 GHz dobijete vrlo brz i agilan sistem koji važi za jedan od stabilnijih i pouzdanijih (šta god za zas@res može da se opere)

Tako da ako Vam stigne u ruke tablet bilo bi jako lepo da prodjete ovaj link:
http://forums.precentral.net/hp-touchpad/293028-new-touchpad-heres-your-get-started-guide.html - gde ima stvarno dosta "za pocetak" tweakova ili ako vas smara sve to - ima ovde samo o logovanju:
http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/how-to-improve-the-performance-of-your-new-hp-touchpad/3866

Touchpad se ne jailbreakuje, rootuje i sl., već je dovoljno osposobiti developer mode i instalirati Preware (u linkovima gore) i biće vam dostupno sve od nezavisnih programa (Homebrew community) ili ono što je neko tweakovao, hackovao i sl. kroz razne patch-eve koje instalirate ili deinstalirate ako vam ne trebaju - sve preko Preware programa - ne može prostije i sigurnije.

E sad ono što vecinu jako zanima jeste instalacija android operativnog sistema. Za touchpad trenutno postoji CM7 alpha 3 koji je POTPUNO funkcionalan sa odredjenim bagovima od kojih je meni jedino poznato povremeno iskakanje iz wifi mreže koje se desi s vremena na vreme, ne tako cesto i reši paljenjem i gašenjem wifi-ja, a od kako sam našao neki savet da setujem ruter na 4. Kanal u principu se i ne dešava.

Više o CM7 ovde:
http://rootzwiki.com/topic/10121-releasealpha3cyanogenmod-touchpad/
I dodatni tutorijal ovde:
http://forums.androidcentral.com/hp...oid-cyanogenmod-7-1-alpha-2a-hp-touchpad.html

Instalacija je zaista prosta ko pasulj, radi Market i nakon svega dobijete dual boot sistem gde vrlo lako i jednostavno bootujete u koji god sistem hoćete. Ako se bilo šta nepredvidjeno u CM7 desi (zabaguje) jedino je važno znati sa se TP gasi na silu sa zajednickim držanjem power i menu dugmeta oko 15 sekundi, a nakon toga boot gde vam srcu drago.

Inace CM7 rezerviše 2GB za sebe i programe, a ostatak storagea-a se sharuje izmedju dva OS-a.

Voleo bih da napomenem da TP nema mogućnost proširivanja memorije sa karticama, ali kao blagu utehu box.net poklanja svim korisnicima TP-a 50gb online storagea kojim se upravlja besplatnom aplikacijom sa HP app store-a, a moguće je box nalogu pristupati i direktno iz programa kao npr. quickoffice jer se nalog box.net-a integriše kroz OS. Pošto GB storagea uglavnom služe za multimediju - Da pomenem i jedan program: kalem soft media player za webOS ima izvrsnu streaming komponentu koju instalirate na vašem pc-ju i koja pušta sve foldere koje ste oznacili sa vaseg racunara, kao i TV program sa vase TV karte - bilo preko interneta ili preko lokalne wifi mreže, a kvalitet će zavisiti uglavnom od upload mogućnosti vaše veze.

Eto za pocetak ...

Poslednja izmena:
daj slike, ako mozes, da vidimo kako tablet izgleda u nekim normalnim uslovima... kako izgledaju knjige na njemu, kakav je zvuk, da li moze da se kaci na TV i sl.
anyway, hvala za trud 🙂
eh da, za koliko $ si ga ulovio? 😉

Predlog gde kupiti bi bio lep.

CM7 zauzme dosta mesta, a tek treba da dodje 9ka... Koliko na kraju mesta ostane za korisnike kada se jednom instalira i CM7?

Sta ima od portova? Samo obican MicroSD, ne moze da se vezuje na TV ako se ne varam?

Kakva mu je baterija, fizicki kvalitet, jesi li ga poredio sa nekim Android tabletom?

Ja sam moj kupio preko oglasa i platio ga 250e, a coveku je stigao preko e-bay-ja u nemacku pa je doterao ovamo.

Tv izlaz (hdmi) nema i mislim da ga HP nije ni predvideo, mada hardware podržava tu opciju. E sad ako malo proguglate videćete da postoji micro usb to hdmi adapter za telefone kao npr HTC sensation koji ima valjda identican chipset i gpu -link, tako da verovatno može da se osposobi da radi na androidu, ali za ovo nisam siguran. Inace od ulaza ima samo micro USB i 3,5 za slusalice.
Sto se tice samog uredjaja od deluje izuzetno kvalitetno, nema nikakvih krckanja,mrdanja šuškanja i slicno - ali nemam previše iskustva za neka poredjena, pošto sam jedino koristio galaxy tab (ne moj),ali ima ovde jako detaljan review, pa koga zanima neka cita ...
Ono što smem da tvrdim je da je ekran do j@j@ i da je zvuk odlican. Fotografije izgldaju fenomenalno i pravi je užitak gledati ih na TP-u.
Što se tice CM7 on ne zauzme 2GB za sebe, vec je to "sistemska particija" za android i to glumi internu memoriju telefona npr. Na tih 2GB se instalirau svi android progrmi i meni je to dovoljno za sve sto mi padne na pamet od programa.

Edit evo da dodam i ovo - HP TouchPad: Still better than Honeycomb sa cime se apsolutno slazem- posle paralelnog koriscenja oba OS-a, ja radije koristim webOS za svakosnevnu upotrebu, a android mi je tu zbog znatno boje software-ske podrske.

Poslednja izmena:
Znam na koji nacin funkcionise Android, sto se memorije tice, znam za sta se koristi tih 2GB (pretpostavljam da ostavi slobodno oko 1,6-1,7 od tih 2GB za aplikacije s obzirom na male zahteve Cyanogenmoda). Pitam za korisnicku memoriju. I moj tab ima 16GB, od cega je 2GB odvojeno za sistem i aplikacije i jedno 13,5 je na raspolaganju korisniku. I da nije fazona da se Gamelof igre prebace na memorijsku karticu, ta memorija bi mi bila prepuna 🙂 Za to te pitam koliko ostane prazno, posto prostor zauzimaju i Cyanogenmod i WebOS.

Inace, jednu stvar cu morati da te ispravim. Moj Tab koristi Gingerbread, Cyanogenmod7 koristi Gingerbread, a ne Honeycomb. Nemam iskustva sa njim (a jos manje sa WebOS-om), tako da necu da se prepirem koji je bolji, pojma nemam, ali nisi na njemu koristio Honeycomb. Ali app base je mnogo bolji, a prisustvo CM7 obecava i prisustvo CM9 (ICS).

Meni stiže za 20 dana iz Amerike, a pazario sam ga pre 2 meseca... vlawyer, hvala na recenziji uređaja, ja jedva čekam da mi stigne. I meni se čini da je WebOS bolji nego Honeycomb, videću da li će mi zafaliti nešto sa Androida, tj. da li ću uopšte instalirati CM7.

Hehe, izgleda da sam ja jedini u ovoj temi koji razmislja o ovom uredjaju kao jeftinoj a jakoj platformi za budzenje Androida 🙂 Ali stvarno ljudi, ako se razmisljate da ga uzmete zbog WebOS-a, dobro pogledajte izbor aplikacija. Malko je jadan... Dzaba mi je dobar OS ako nema sta da radi na njemu.

Osim za one koji hoce da ga koriste samo kao internet tablet i ako internet radi stvarno dobro... I to dok ne prekinu softversku podrsku i dok ne zastari suvise sam softver...

Meni u suštini tablet treba za remote pristup (RDP, VNC), kao i telnet/ssh, čitanje maila i browsing.

Johnny ovo jeste jeftina a jaka platforma za budzenje Androida - ja sam ga uzeo zbog toga 🙂, ali mi se dopao webOS, koji fakat ima jadnu software-sku podršku, zbog čega i držim android.

A za storage - nisam pazio, a sad već imam svašta na oba OS-a - nov TP 16GB ima slobodnih 13,5 - 2GB za CM7 - nije baš tako čista računica, al 10gb bude 100%.

Eto nisam znao, ali me ProMaster uputio - ko je raspoložen da juri - biće još jedna rasprodaja TP-a na ebay prodavnici HP-a.

The 16GB model will be sold at $99 whereas 32GB model will be sold at $149. You can also buy 3-piece accessory bundle for $79 which includes a case, charging dock, and wireless keyboard.
HP TouchPad Fire Sale Coming Back

Mislim da treba naviti sat - neće ovo potrajati 😛

Prodaja izmedju 7:00 i 7:01 uvece 🙂

Svuda nailazim na drugacije informacije, neki kazu da su to oni koji su vracani, a negde da nisu...

Prema Engadgetu, HP je objavio da nece izvrsiti eutanaziju nad WebOS-om, vec ce nastaviti da ga razvija uz pomoc Open Source zajednice. Da li ovo znaci da ce biti prisutno nesto nalik AOSPu, ili da ce i drugi proizvodjaci poceti da ga koriste, ili da ce HP cerupati open source kod pojma nemam, mada kako vec svi cerupaju open source kod, ne verujem u ovo poslednje. Mozda je dobra vest za sadasnje korisnike, a mozda je i samo pokusaj HPa da kaze korisnicima koji su svoje uredjaje zapravo skupo platili da ih nece ostaviti na cedilu.

Nesto ne verujem da ce se cimati puno oko njega, mozda neki manji update u buducnosti, ali nista znacajno i vredno pomena.. Bar po meni... Ipak je android na njemu prava stvar, mada gledao sam kako radi, ima finih resenja, mogao je webOS da bude dobra stvar, samo se malo ulagalo u njega...

Ma vise manje ulaganje, kada imas na trzistu Apple koji je napravio cuda i Android koji je prisutan kod toliko proizvodjaca, tesko da ces postati novi Apple. Hteli su sistem koji ce samo oni da koriste i prosli isto kao i RIM, Palm i ostali koji su pokusali da prodaju i hardver i softver. Apple je uspeo jer je realno izbacio revolucionaran proizvod, ali i imao osnov za tako nesto. HP je samo jos jedna u nizu kompanija. Cak nisu ni zadrzali ime Palm, i brend su ubili i pokusali da naprave nesto sto jednostavno nisu. Ni Samsung, koji je uspeo raznim svojim proizvodima da odusevi korisnike, nije sa Badom postigao znacajniji uspeh. Mislim da je bio izuzetno glup potez pokusati postici to.

ok, slazem se, ali kad kazem ulaganja mislim na to da nije izvucen maximum iz sistema, vlawyer mi je poslao nesto interesantno, evo pogledaj.. http://www.tomshardware.com/reviews/touchpad-webos-tablet,2994-16.html . . .
POgledaj razliku u podizanju sistema izmedju ipad-a i njega, ili ulazak u browser, msm smesno zaista, inace zbog ovoga i trajanja baterije sam i odustao od njega, jer zaista ne bi da uzmem uredjaj koji mi nece zameniti tab tamo gde mi najvise treba, mobilnost i autonomija.. Hvala vlawyer-u na ovom, sva sreca pa mi je poslao, nisam imao pojma da je situacija takva, definitivno bi se razocarao..

On je takodje rekao da je i izvukao lag ubijanjem njihovih procesa za monitoring, tako da moze da se dobije na brzini. E sad, koliko ne znam, ali pise u njegovom prvom postu da ovo resava dobar deo problema sa brzinom.

Juče sam imao priliku da probam Touchpad bez tweakova i sa tweakovima. Mnogo je živahnije kada se ubije taj logging i kada se overklokuje na 1.5GHz (rock stable je tada, a ne troši više baterije).

Isključivanje logovanja VIDLJIVO povećava brzinu touchpada na webOS-u.
Evo ima ovde poređenje TP-a sa isključenim logovanjem (bez overclocka) i stok varijante :
http://www.youtube.com/watch?v=Vn5Mx3WFO34
Ima i gomila primera sa overklokovanim na 1.5 ili 1.7 - kopga zanima neka pogleda kao radi ...

Pogledaj oko 1:30 kakva je razlika kod brzine browsera.

@ ProMaster
Nije mi jasno šta te to kod trajanja baterije odvratilo. Tamo na onom testu je TP imao lošiji rezultat u testu video playback-a h264 materijala, a to ti je više test optimizovanosti player-a/codeca, gde će naravno apple pobediti, a koliko nema mozga ovaj test ti govori razlika od 3.5 saata !? između motorole xoom i acera A500 koji imaju isti hardware (i skoro istu bateriju) :d.
Sa druge strane neuporedivo ti je merodavniji test wifi/browser/MP3 gde je TP odmah iza IPada.

Pri tom baci malo pogled na input lag test koj ti daleko više predstavlja "user experiance" nego cold boot 😉

Cujem da ljudi potenciraju pricu kako WebOS nema sta da trazi pored Android-a i iOS-a. Hmmm ja mislim malo drugacije 🙂 WebOS itekako ima potencijala na ovom trzistu - jedino sto ga je kocilo jeste HP. Ne mogu da shvatim da jedna kompanija kao sto je HP zeli uspeh preko noci, zeli da izbaci svoj prvi proizvod u tom segmentu (mislim na ove moderne tablete i smart telefone). Inace totalno im je bio promasen pristup. Zeleli su da konkurisu iPad-u i da napravili su odlican proizvod koji je mogao da udje u trku, ali... ne cini jedna lasta prolece. Samo sto su pustili proizvod u prodaju i odustali su 🙂 elem vratimo se malo unazad. Pokusas planirati Apple-u i iPad-u, napravis proizvod koji to moze - ali gde je tu marketing. Svi mi koji pratimo IT znamo da Apple-u izgleda niko danas ne moze parirati po pitanju marketinga. O iPad-u se brujalo na sve strane mnogo pre nego sto se isti i pojavio, svuda i na sve strane se govorilo i pre nego sto je dvojka izasla i svi su i pre predstavljanja proizvoda bili ubedjeni da je to "prava stvar". Sta je po tom pitanju uradio HP - pa relatvno malo, da kazem nista.
Takodje planiras da konkurises proizvodu koji se prodaje u milionima primerka, koji vec stoji "na cvrstim nogama" i kako to radis, tako sto podignes cenu koja je u rangu sa iPad-om. Onda naravno korisnici koji zele da pazare tablet stavljate pred izbor da pazari HP tablet sa nekim tamo WebOS-om za koji prvi put cujem sada kada ga vidim pored iPad-a koji kosta isto (cini mi se da je TouchPad mozda bio i skuplji od iPad-a 🙂 ) a o njemu se svuda prica i moja komsinica sa treceg sprata se ne odvaja od njega 🙂 jednostavno normalno je da korisnik, kada daje novac, zeli da bude siguran zasto daje novac.
WebOS je mozda i sistem koji je najispeglaniji izasao na trziste (za mene je WebOS bio izbalansiraniji proizvod od Android HC-a) i TouchPad je imao izuzetan potencijal - ali HP je nekako skroz pogresno usao na trziste. Pa ne gradi se uspeh preko noci, mogli su da uloze neke pare u marketing i promociju - mogli su da smanje cenu na "prihvatljivu" - vidimo da na ovim rasprodajama kako se prodaje 😀 ne kazem da stave cenu od 99$, ali za na primer 299$ za pocetak HP je mogao i uraditi nesto.
Takodje ne kapiram zasto se povlace - da li im nedostaje para 🙂 HP-u to sigurno ne nedostaje - i danas imaju veci udeo na tablet trzistu od Androida :d jednostavno sada mogu cak i iskoristiti to - ali oni se povlace... Ne moze se parirati iPad-u tek tako, treba se uloziti i znanja i truda i novaca - i uspeli bi sigurno.

Kod Android-a je situacija ipak drugacija, Google dobro zna da ce Android tableti preplaviti trziste i da ce se njihov udeo povecavati. Android ima ogromnu zajednicu iza sebe, ali jesu li i oni mogli da konkurisu do sada iPad-u - nisu nikako - bar tako brojke govore. A HP hoce uspeh preko noci, a imali su ogromnu sansu (ponovo kazem WebOS je odlican)

Sada malo o RIM-u. RIM u najvece radi na svom BBX-u ili ti BlackBerry 10 OS-u, njima je onaj PlayBook bio samo probni balon da vide da li da se upustaju uopste u avanturu zvanu QNX i da sistem nije los, ali je i iz aviona vidljivo da je PlayBook izbacen samo da bi se videle reakcije korisnika i ono sto im stvarno treba. Za sada RIM i dalje ima veliki obrt novca i imaju tu malo lufta da ispoliraju svoj sistem da bi prilikom izlaska to bilo to. Takodje ono sto ih sada mozda i najvise koci, jeste razvijanje sistema koji ce im omoguciti kompatibilnost starih aplikacija sa novim sistemom (ovo je must have, ako zele da zadrze korisnike - jer tamo odakle im dolazi najvise novca ovo mora biti savrseno) - a OS je potpuno novi. Sto se njih tice cekamo BBX, koji je prepravljeni i usavrseni QNX sa BB PlayBook-a i da vidimo sta ce trziste reci - ipak oni imaju takodje ime iza sebe i kupce i verujem da ce se odrzati na trzistu.

Samsung + Bada - ooo ovo je odlicno krenulo. Ali stvarno, prodaja Wave-a je bila odlicna (jeste da je totalno neuporediva sa SGS-om ali je bila odlicna u odnosu na druge modele), cak je i prodaja Wave2 bila odlicna i korisnicima se generalno veoma dopala bada, medjutim Samsung je totalno zapostavio Badu zaslepljen svojim enormnim uspehom sa Android-om, narocito sa prodajom SGS-a i SGSII, tako da je odluceno da sav fokus bude na Android-u.
Medjutim razvojem situacije u zadnjih dva-tri meseca, Samsung izgleda ponovo daje mali fokus Badi (ovo znam jer imam prijatelja koji radi u Samsung mob odelenju) i ulazice oni dosta novaca u Badu - jer Google je kupio Motorolu, a Samsung nikako ne zeli da bude drugi. Sa Badom sada imaju problema jer je samo rukovodstvo izgubilo dodira sa istom i bilo im je potrebno vreme da se ponovo pokrenu stvari i uhvati korak sa ljudima koji su radili na razvoju Bade ovih dve godine, koji su bili totalno zaboravljeni - jer je Android odeljenje bilo 99% u fokusu. I naravno sa dolaskom novih investicija i nove radne snage ceo projekat mora malo u pocetku zastati da se sve to uhoda - moze se slobodno reci da Samsung krece ponovo od pocetka u izlet sa badom. Naravno Bada nije zamisljena da zameni Android, ali Samsung izgleda vise nece ponoviti gresku da je skroz zaboravi - jer im vise nista drugo nije ni sigurno, a sam Samsung ima misice da od Bade napravi konkurenta u smartphone segmentu. I pokusace oni to - valjda 🙂

ps: izvinite na totalnom offtopic-u i na mozda nepreglednom tesktu (gladan sam pa zurim na dorucak 🙂 )

Da, to je drugi merodavan komentar. Na Engadgetovom testu, iPad2 je izvlacio oko 2 sata vise, tvoj SGT oko 2 sata manje. Njihov jedini test baterije je video.

Lol, koji *****izam, sve je otišlo za 20min, meni nije ni dalo da izađem iz Cart-a, stalno učitavalo ma gde da klikneš 😀 . Verujem da niko odavde nije naručio.

Opet uletela kombinacija, ha 😀

Ne mogu bez tableta, trazim na sve strane.. 🙂 Ima ih u fr, da biras 16, 32 gb, novi, polovni, izgleda da su se bas nakupovali kad su bile akcije, daju ih za 150e nove i sad me kopka, zesce..

150 jura zboris? Za tu lovu verujem da je tesko odoleti 😀 Vec se pojavio i CM9 za njega u nekoj vec Alpha reviziji, tako da obecava mnogo 🙂

Ja, ja.. 😀 doduse par njih, ostali su oko 180,190 do 200, za 200e, ima novih od 32gb, ali svako ce spustiti pomalo... Da video sam, bas na oglsima i ima jednog sa ICS-om.. Zato me i interesuje sta kazu vlasnici, posto u prvim danima kada su ga uzeli, normalno da su bili odusevljeni, ali sad me interesuje kakvi su posle duzeg zlostavljanja.. 🙂

Nazad
Vrh Dno