Šta je novo?

HP kupio Palm!

Skaarj

Slavan
Učlanjen(a)
25.03.2005
Poena
319
Izgleda da je primarni interes WebOS. Jedva cekam da vidim tablet sa njim. :)

Ah da, i mobilni telefoni bi mogli da budu dobri. :)

Ko bi rekao, a suskalo se da ce ih HTC uzeti. HP je ocajan sa ponudom smartphonova a kako se i dell zaleteo sa android smartfonovima ovo im je izgleda ulaznica za povratak na taj segment trzista. Videcemo koliko ce uspeti da popularizuju WebOS...

Poslednja izmena:
fail u startu.. u principu ne znam koji ce im

Patenti ili licence? Možda HP želi da se širi na HandHeld odnosno mobile tržište. Sličnu inicijativu i Dell ispoljava.

fail u startu.. u principu ne znam koji ce im
Ovo je odlična kupovina za hp. Tržište smartphonea je veoma perspektivno i hp očigledno želi da se uključi u borbu.
Kupovinom Palma hp dobija odličan operativni sistem(WebOS), vrlo poznat brend u SAD-u i verovatno nekoliko novih telefona u pripremi. Bez Palma hp bi mogao biti samo još jedan od proizvođača Android/Win 7 klonova.
Sa svojom finansijskom moći i prisutnošću na tržištu može postati ozbiljan igrač.

slazem se sa Bogdom! Sjajan poslovni potez! Palm vredi mnogo vise nego sto to oslikava vrednost akcija (ta vrednost je postala totalno deplasiran parametar u visoko-shpekulantskom kapitalistickom sistemu)

Uz dobar managamnt i gomili tehnologija koje Palm ima, HP je u poziciji da napravi fantasticnu liniju proizvoda u naredne 2-3 godine.

cek cek..
imali su compaq IPaq liniju koja je nekada vazila za ozbiljne sprave, a nekako ih sad bas i nema previse na trzistu |( tako da pitanje hoce i sa palmom puno vise postici...

cek cek..
imali su compaq IPaq liniju koja je nekada vazila za ozbiljne sprave, a nekako ih sad bas i nema previse na trzistu |( tako da pitanje hoce i sa palmom puno vise postici...

upravo i ja sam na to mislio, ne kapiram shta ovim postizu. bitka sa Apple-om i Google-om? Hm.. bice krvi do kolena ali ne znam da li je njihovo oruzije jako..

Trziste smart telefona je trenutno najbrze rastuce. HP nema sta tu da ponudi (ako izuzmemo one smesne Win telefoncice), kupovinom Palma dobija WebOS i patente pre svega ali i znanje kako se prave smart telefoni. Da ne pominjem Palm kao brend, koji je u US strasno jak.
Palm dobija pare da nastavi razvoj i HPov masivni sistem nabavke koji ce im omoguciti da prave bolje i jeftinije uredjaje i naravno globalno prisustvo preko HP sales odeljenja.
Ako uspesno odigraju HP bi za dve-tri godine mogao da ima lepo zaokruzen ekosistem raznih uredjaja na spostvenom OSu. Vec su pored telefona pominjani tableti, netbookovi...
RIM bi ovde mogao da ima najvise problema u pocetku a kasnije i svi drugi igraci.
Ovako na papiru ovo deluje kao retko dobar strateski potez HPa.

Trziste smart telefona je trenutno najbrze rastuce. HP nema sta tu da ponudi (ako izuzmemo one smesne Win telefoncice), kupovinom Palma dobija WebOS i patente pre svega ali i znanje kako se prave smart telefoni. Da ne pominjem Palm kao brend, koji je u US strasno jak.
Palm dobija pare da nastavi razvoj i HPov masivni sistem nabavke koji ce im omoguciti da prave bolje i jeftinije uredjaje i naravno globalno prisustvo preko HP sales odeljenja.
Ako uspesno odigraju HP bi za dve-tri godine mogao da ima lepo zaokruzen ekosistem raznih uredjaja na spostvenom OSu. Vec su pored telefona pominjani tableti, netbookovi...
RIM bi ovde mogao da ima najvise problema u pocetku a kasnije i svi drugi igraci.
Ovako na papiru ovo deluje kao retko dobar strateski potez HPa.

videcemo sta ce uraditi, npr. Compaq su pretvorili u josh jednu PC liniju posle kupovine. sem toga PALM je ekipa koja zna bolje da pravi hendheld uredjaje nego smartfonove.

Suskalo se ranije da ce Dell da kupi Palm.

Realno WebOS je totalni debakl pored milion Andorid, IPhone i nadamo se buduceg Windowsa.

Ako malo pratis trziste, videces da je WebOS jedini za koji cak i Apple fanatici po stranim blogovima (onim izvikanim) i forumuma kazu da je mozda bolji od their precious OSa. :)
Palm je dosao do kraja (jer zaista ce postati samo jedno odeljenje HPa) jer nije prepoznao na vreme da handheld trziste vise ne postoji. Pokusaj povratka sa WebOSom i Pre i Pixi uredjajima je lose prosao jer jednostavno nisu imali ni para ni vremena da sve dovrse i da isprave sve nebuloze koje su se desavale. Jako losa propagandna kampanja u US (ghostly girl spotovi) i ocajne poslovne odluke (recimo CEO je javno izjavio nedavno da je bila velika greska sto su docekali da se Moto Droid prvi pojavi na Verizonu i time im ukrade ogromne promotivne budzete) su ih dovele tu gde jesu. Tehnoloski oni nisu slabi ali vreme im je isteklo, sad ih kupuje neko ko ima biznis znanje i para ko blata da ih povede na pravi put.
Naravno to ne znaci da ce HP uspeti, ali im makar daje sansu da se bore.

^ po ugovoru o delu ne placaju ti za postove koiji ne sadrze rec apple?:d

cek cek..
ne, nego su napokon skapirali da nece nista napraviti ako ne budu imali in-house software, odnosno OS integrisan sa hardwareom na najbolji moguci nacin.

izgleda da na kraju Google sa Androidom nece tako lako preuzeti ulogu Microsftova sa DOSom ;)

EDIT: i ako mogu samo jos da napomenem - dok su drugi poceli da razmisljaju da pored svog hardwarea pocnu da razvijaju i svoj software, Apple uveliko gleda da razvija i svoje chipove ;)

Poslednja izmena:
Ne razvija svoje cipove, nego kupuje one koji su razvili cipove... postoji sitna razlika...

dobro, ide u pravcu da ima, ne samo svoj hardwarea i software, vec i korak dalje: svoje chipove.
(to sto si ti rekao i nema nekog smisla: pola PA Semi zaposlenih je dalo otkaz od kako ih je Apple kupio, a osim toga, PA Semi je u vreme kupovine imao razvijen PowerPC chip, sto Apple nije ni zanimalo, a ARM chip nisu imali, sto zanima Apple; sa druge strane kupili su Intrusion pre par nedelja koji jeste imao gotov 1GHz ARM - u svakom slucaju, oni ce najverovatnije uskoro imati i CPU in-house (to je bila poenta :)))

Suskalo se ranije da ce Dell da kupi Palm.

Realno WebOS je totalni debakl pored milion Andorid, IPhone i nadamo se buduceg Windowsa.

Zavisi sta smatras pod debaklom. Palm je imao dobar budzet a WebOS je odlican sistem. Ko ga nije koristio - neka ne komentarise :)
Sa druge strane, napravili su par katastrofalnih gresaka i tu su gde su. Ovo jeste odlicna kupovina i ja verujem da ce HP napraviti mnogo toga sa Palmom.

Mislio sam poslovni debakl.
Ja sam ponosan vlasnik Palm 750 pro i vrlo sam zadovoljan sa uredjajem i kako funkcionise.

Apple zeli da ima sopstveni cpu za mob uredjaje sa sopstvenim dev sdk da bi sprecio jailbreak i unlocking.

WebOS je odlicna platforma. Videcemo sta ce hp da uradi.

Nego, u vezi sa HP-om i Palmom. Citam da je HP otkazao Slate, bas mi nekako cudan tajming. Ne bi me cudilo da pokusaju da prilagode WebOS za tablet uredjaje, onda bi mogli da imaju dobar OS kojim bi mogli da konkurisu iPad-u/iPhone OS-u?

Da, vrlo je moguće da je Slate zapravo odložen a ne otkazan.

omg! otkazan slate? pa ovo je totalna havarija Microsoftovog plana za tablet uredjaje! :D prvo je otkazan Curier vaporware :d a sad i Slate :D :D ...kako cemo sad bez tablet uredjaja koji ima 5 USB portova i koji tera torente ?? :d

kako je moguce da Windows 7 ne radi dobro sa tablet uredjajima ?? :d oce li napraviti novi UI za tablete kao Apple sad?

Just for the record - svaki izlet MS-a van desktop i enterprise (i to samo nekih segmenata poslovnog trzista, daleko da su svi :p) se zavrsavao obavezno totalnim fijaskom - treba se samo setiti 2003 godine kada je izasao Windows 2003 HPC i kada je cika Bili pompezno najavljivao oduzimanje primata u tom segmentu dominantnih *nix resenja a danas eto linux drzi pa jedno 90% tog trzisnog segmenta :d
Cak i Windows Mobile nije doziveo neku sada globalnu popularnost - tipican niche market reklo bi se :smoke:

Poslednja izmena:
HP: We didn't buy Palm to be in the smartphone business

Hewlett-Packard chief executive Mark Hurd said today his company didn't buy Palm to enter the smartphone business, but rather plans to use its technology to power "small form factor web-connected devices."

link

HP: We didn't buy Palm to be in the smartphone business

Hewlett-Packard chief executive Mark Hurd said today his company didn't buy Palm to enter the smartphone business, but rather plans to use its technology to power "small form factor web-connected devices."

link

kao shto rekoh na jednoj temi: kupili su Palm da bi ga sveli na beznachajan deo firme (uzece OS i ubice nandheld konkurenta), kao shto su svojevremeno uradili i sa Compaq-om

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno