Šta je novo?

Laptop HP EliteBook 860 ili 840?

Koji laptop kupiti?

FULLSOUND

Cenjen
Učlanjen(a)
12.10.2012
Poena
195
Moja oprema  
Mobilni telefon
S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Dvoumim se između ova dva modela. Razlika u veličini 14" vs 16" je očigledna, pa me interesuje razlika u ekranima pošto je ista rezolucija.
Da li neko ima iskustva sa oba modela i koje su razlike. Na žalost u radnjama nema opcije da se to vidi.
Što se tiče ostalih specifikacija, one su iste na papiru.

Pošto planiram da koristim i jedan eksterni monitor, manje ću da gledam u sam laptop, ali ću koristiti kao dual monitor setup, pa bi mi značilo da budu ok "performanse" tog ekrana na laptopu.

P.S. da li da postavim posebnu temu za preporuku za monitor koji želim da kupim ili to mogu ovde?

@FULLSOUND: Trenutno imam HP EliteBook 840 Aero G8.
Moram da napomenem da su ovi sa Aero u imenu lakši od onih bez Aero. Moj Aero je ~1.2kg, dok isti takav, ali bez Aero u imenu je skoro 1.5kg. Spolja gledano, ali i po specifikacijama su skoro identični. Razlika je valjda u magnezijumskom nasuprot aluminijumskom kućištu.
Nisam ni znao za razliku dok nisam kupio jedan ne Aero za ćerku, pa primetio razliku u težini između njega i mog službenog.
Pozdrav

može da se odlemi i zalemi novi ram. Nije nauka za one što to rade
Može, radio sam to i na ruterima nekad, al' nema ekonomsku opravdanost i hoću da to bude brzo, a ne da gubim vreme na takve stvari...

Dvoumim se između ova dva modela. Razlika u veličini 14" vs 16" je očigledna, pa me interesuje razlika u ekranima pošto je ista rezolucija.
Da li neko ima iskustva sa oba modela i koje su razlike. Na žalost u radnjama nema opcije da se to vidi.
Što se tiče ostalih specifikacija, one su iste na papiru.

Pošto planiram da koristim i jedan eksterni monitor, manje ću da gledam u sam laptop, ali ću koristiti kao dual monitor setup, pa bi mi značilo da budu ok "performanse" tog ekrana na laptopu.

P.S. da li da postavim posebnu temu za preporuku za monitor koji želim da kupim ili to mogu ovde?
iskustvo sa 14, jako slaba baterija, tipa malo jače od 1h... i to nije cpu heavy upotreba...

Da li ovi KP primerci imaju "problem" sa zakljucanim BIOS-om, Microsoft Intune i slicnim? Da li se takve stvari mogu "otkloniti"? Cene su im bas pristupacne 600-700 evra za nekoriscene G11 primerke.

Meni baterija traje 3-4 sata.
Te sa KP treba prvo proveriti na HP support sajtu preko serijskog broja. Vidi se do kada traje garancija, pa može da se zaključi da li je korišćen ili ne.
Ja sam uzeo nov, nekorišćen u neotvorenoj kutiji. Garancija worlwide 3 godine, ostvariva u lokalnom servisu po serijskom broju.
Pozdrav

Nije KP za svakoga sto se tice kupovine racunara. Ako ne znate da pogledate neke stvari ili povedite nekoga ko zna ili zaobidjite.
Osnovno je udjite u bios pogledajte security tab i to je to.
Ja sam uzeo ganc nov G11 od proverneog prodavca. Imam 820 G2 vec 10 godina baterija radi 2h doduse sa pola kapaciteta, zamenjen tac prosle godine i ssd pre tri godine.
Spolja se vec raspadaju gumeni delovi oko ekrana, nosen i koriscen u svim uslovima i dalje radi kao prvog dana. Zameni sam usput tri racunara i prodao ih ali njega nisam, cak ni sad kad sam uzeo novi G11.

Ostalo mi je u secanju da su forumske kolege imale problema sa kupovinom istih, evo sad sam na brzinu pretrazio to je otprilike ovo dole kvotovano. Sad me kao osobi koja bi kupila ovako nesto, a hardverskom laiku zanima da li npr. ovaj Intune "problem" moze da se detektuje u BIOS-u ili u nekim opcijama ili je tek vidljiv posle pokretanje nove instalacije?

@Murudin
Pre par dana sam kupio takav laptop (nov, neotpakovan Elitebook) od jednog prodavca na KP sa 1000+ pozitivnih ocena.

Laptop je stvarno bio nov, medjutim kad sam krenuo da instaliram sistem (uvek volim da instaliram sam sistem iako je vec bio instaliran fabricki), tokom setup-a trazio mi je da se ulogujem sa nalogom jedne nemacke firme. To je bila jedina opcija, nisam je mogao nikako izbeci. Citajuci po internetu nasao sam da je taj laptop verovatno registrovan na Microsoft Intune od te firme, i cim se pokrene instalacija on pokrene neki autopilot i instalira neku konfiguraciju windows-a prilagodjenu toj firmi.

Postoji nacin da se ovo zaobidje tako sto se doda jedan fajl u instalacioni USB i time se omoguci da se instalira Home verzija Windows-a (koja nema te remote management mogucnosti), to sam uradio i sada radi OK, ali to naravno nije idealno resenje.

Jel imao neko mozda iskustva sa ovim? Jel to znaci da je laptop mozda ukraden?

Ovde je inace thread gde sam nasao to privremeno resenje: link

Ostalo mi je u secanju da su forumske kolege imale problema sa kupovinom istih, evo sad sam na brzinu pretrazio to je otprilike ovo dole kvotovano. Sad me kao osobi koja bi kupila ovako nesto, a hardverskom laiku zanima da li npr. ovaj Intune "problem" moze da se detektuje u BIOS-u ili u nekim opcijama ili je tek vidljiv posle pokretanje nove instalacije?

@Murudin
Mislim da ne može u BIOS-u. Koliko sam skontao jedini trenutak kada laptop kontaktira Microsoft Intune je tokom instalacije Windowsa, gde ako je hardverski ID od laptopa registrovan u sklopu neke kompanije na Intune, autopilot preuzme instalaciju i korisnik ima samo opciju da nastavi kao zaposleni te kompanije.

Ovo se na Windows 10 može lako zaobići tako što se ne povežeš na internet tokom instalacije, a na Windows 11 je moglo do sada preko bypass-a (čitao sam da to neće više moći). Ili naravno možeš koristiti Linux i ne misliti o tome uopšte :)

Ne znam da li i hp elitebook za korporacije radi kao lenovo sa thinkpadom, ja sam probao da zamenim nvme na novom T14 i sa drugim bukvalno ništa ne mogu osim u bios da uđem...predpostavljam da su nekako vezali trenutni nvme za taj laptop i ni sa jednim drugim neće da radi? @MegaSkot jel si imao ovakvih slučajeva, jel se to može rešiti nekako tj bypasovati? Ne bi da čačkam puno oko enkripcije u biosu da ne zeznem nešto. Hteo čisto da testiram malo laptop pa posle samo da vratim disk sa kojim je došao.

Moze da se zaobidje sa oobe\BypassNRO win 11 online account i nastavi sa offlline lokalnim nalogom,jedno vreme ovaj kod nije radio pa se moralo ici na dodatni kod tipa ip release,sada radi na svim verzijama prvi kod,a za intune proveru ne moze u biosu ali moze na hello win 11 ekranu,standardno se pokrece cmd sa

shift +f10
shift+fn+f10

pa se unosi dsregcmd /status
Ne znam da li i hp elitebook za korporacije radi kao lenovo sa thinkpadom, ja sam probao da zamenim nvme na novom T14 i sa drugim bukvalno ništa ne mogu osim u bios da uđem...predpostavljam da su nekako vezali trenutni nvme za taj laptop i ni sa jednim drugim neće da radi? @MegaSkot jel si imao ovakvih slučajeva, jel se to može rešiti nekako tj bypasovati? Ne bi da čačkam puno oko enkripcije u biosu da ne zeznem nešto. Hteo čisto da testiram malo laptop pa posle samo da vratim disk sa kojim je došao.
Mislim da je tebi cekirana ona starija opcija na Lenovo ne mogu da se setim kako se sad zove,a i menjali su imena neka uglavnom po novijim biosima,kad ti je ON ne mozes da menjas HW bios ti ne dozvoljava,moras toggle na OFF

Nisam imao tih problema, kod mene se BIOS ne dira, nema šifri i sl. Kad je mašina povezana sa intune(azure), čak i ako se i instalira Windows na neku foru, traži poslovni email prilikom prvog povezivanja na internet i tu je kraj.

Nazad
Vrh Dno