Šta je novo?

How to Undervolting - hladjenje laptopa

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Uputstvo je preuzeto sa Notebookreview foruma.

. : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : .​
Sta je Undervolting?

Undervolting je proces kojim se smanjuju naponi koje CPU koristi. Time se procesor manje greje, a ne gubi performanse. Ocekvane razlike su od 5 do 30 stepeni, ali se uglavnom dobija oko 10 stepeni C.
. : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : .​
*Prednost Undervolting-a
- Hladniji CPU (5 to 20c)
- Duzi rad baterije (15-30min)
- Manja buka ventilatora
- Duzi zivotni vek laptopa
- Eco-Friendly​

Koriste se sledeci programi
- RMclock v.2.35 - (CPU clock utility)
- ORTHOS CPU Loader - (Used to stress the CPU and test for stability)
- HWmonitor - (Choose between 32/64bit on top left corner)

1)***Odredjivanje Max temp pre Undervolt***

i) Pokrenete HWmonitor. koji ce vam pokazati temperature CPU/GPU/HDDa

ii) Pokrenete ORTHOS CPU Loader - koji ce opteretiti oba jezgra

iii) Nakon 10 minuta pogledajte temperature - bice oko 70-90C.

iv) Zamaptite temperature i ugasite Orhtos

step1.jpg

2) ***Instaliranje i podesavanje RMclock***

i) Instalirajte i pokrenete RMclock

iii) Otvorite "Advanced CPU Settings" tab. RMclock bi automatski trebao da prepozna vas procesor, ako ne - izaberite "Mobile" i "Apply these settings at startup".

*AMD users need to tick P-State Transistors for a better undervolt

step2.jpg

3)***Podesavanje Profila***

i) Otvorite Profile tab pa "Performance on Demand" sub-profile.

- Cekirajte "Use P-State Transitions" za AC Power i Battery
- Cekirajte sve moguce indexe
- Kilik nakon toga na Apply

step3.jpg

Vracamo se na Main Profile

ii) Promenite na "Performance on Demand" za AC Power i Battery

- Cekirajte sve indexe. Ako imate SuperLFM ili IDA to odcekirajte

iii) Odcekirajte "Auto Adjust intermediate-states VID", pritisnite Default pa Apply.

step3x.jpg

4) ***Undervolting***

i) Prvo smanjite vrednosti napona za najveci multiplier - na slici je 11x multiplier

-Za vecinu kao pocetak smanjite najmanje 0.100v pa nastavite da smanjujete dalje

ii) Uvek kliknite Apply kako bi se nove vrednosti primenile. To radite svaki put kad smanjite napon.

5) ***Testiranje stabilnosti***

i) Pokrenite ORTHOS i HWMonitor
ii) Otvorite "CPU info" tab u RMclock
iii) Izaberite "Small FFTs - stress cpu" u Orthosu i pustite ga da radi neko vreme

- Ako se sistem ne zakuca ili ne dobijete BSOD, mozete jos da smanjite napon - najbolje u koracima od 0.025v - dok ne dobijte BSOD ili ne budete zadovoljni sa temperaturom

-Kada nadjete najnizi napon, povecajte mu vrednost za 2 koraka kako bi bili sigurni da necete dobiti BSOD zbog variranja napona

**Normalno je da popijete BSOD pa da se ne zabrinete

**Kod vecine mozete da umanjite vrednosti od 0.150v do 0.250v u odnosu na default kod najveceg multiplier. Mada to sve zavisi i od tolerancije procesora

step5.jpg

6) ***Rezultati***

Smanjenjem sa 1.250v na 1.1V tepmeratura je pala sa 79c na 67c! To je razlika od 12C, a ne kosta nista/U].

Kada nadjete svoje vrednosti mozete da postavite da se startuju sa dizanjem sistema:

U RMclocku idete na Main Profile page > i za startup stavite "Performance on Demand" > Apply

Zatim Settings page > Cekirajte "Start Minimized in Windows Tray" i "Run at windows startup" > Apply

Napomene:
-RMclock ne prepoznaje CPU's sa pola multipliers. T8100/T9300/P7350/P8400/P9500 se underclock-uju za 100mhz~
-undervolting traje samo dok RMclock radi.

Ako ima pitanja, rado cu pokusati da pomognem :D

Probao sam to pre par dana.

Moja iskustva (T4200 2.0GHz, Penryn):
- Minimalni radni napon je zaključan na 1.1v

- Množioci na mom lapu idu od 6x do 10x, s tim da je na najnižem množiocu 1.1v minimum

- Rađeno sve po tom uputstvu, radio stabilno sa množiocem 10x podešenim na minimalni mogući napon. Znači naponi na svim množiocima su bili 1.1v.

- Testirano Orthos-om, V-Ray renderom i igrom DIRT2.

- Primetio sam u Monitoring prozoru da i na množiocu 10x ponekad napon skoči i do 1.15v što je default za njega. Moguće da je neka zaštita.

- Ventilator koji se pre zahvata palio i gasio kako bi regulisao temperaturu, sada je radio stalno na nekim manjim obrtajima tako da su temperaturne oscilacije bile minimalne.

- Na još nekom mestu na NB forumu sam naišao na info da će veću korist od ovoga osetiti vlasnici Merom i nekih starijih procesora, jer su Penryn-i već napravljeni da budu hladni.

@IzNoGooD: Svaka čast za ovo :).

Zar ne moze Notebook Hardware Control da vam cacka napon na procesoru umesto ovolike procedure, kod mene moze?
Pozdrav ,)

Zar ne moze Notebook Hardware Control da vam cacka napon na procesoru umesto ovolike procedure, kod mene moze?
Pozdrav ,)

Probao sam i njega, ali sam na W7 64bit pa je izbacivao neki Error na početku. Nije mogao da učita nešto...

Nije ovaj metod komplikovan, šta god koristio, moraš proveravati stabilnost tako da ti dođe na isto.

Poz :)

Dodatak: Ponovo sam instalirao programčić. Sada vent radi kao i pre, sve je ok. Znači ovim postupkom se smanjuje samo temperatura pod opterećenjem ( u mom slučaju, jer je napon na najnižem množiocu isti kao pre ).
Znači pomaže, meni je skinuo temperaturu pod opterećenjem za nekih 6-7°C. Temperature za vreme DIRT2 nisu prelazile 52-53 stepena po jezgru.

Poslednja izmena:
dakle, moje iskustvo sa 0.15V smanjenjem na mom T7300 mi drzi laptop ispod 50 C, dok kod bas velikog opterecenja ide do 60 C.
ranije je islo i do 70 C.

ovo me je najvise zanimalo zbog baterije koju ne bi trebalo drzati pored furune :D

takodje, sada mi je najtopliji deo laptopa - Hard Disk (WTF ?!?!) koji se drzi oko 55 C kada krenem da mrdam downloadovane torrente i ne hladi se brzo :smackbum:

Na Genuine Intel(R) Core(TM) 2 Duo oborio napon za 0,2v i t za 15c,odlicno.

drago mi je zbog tebe :D

Nisam primetio da se prica o 64-bitnom Windows-u, nisam znao da na njemu NHC ne radi, aj bas da probam i ja ovo, malo mi je vruc novi laptop...
Pozdrav ,)

pogledaj da skines 64bit RMclock programa :D

...
- Na još nekom mestu na NB forumu sam naišao na info da će veću korist od ovoga osetiti vlasnici Merom i nekih starijih procesora, jer su Penryn-i već napravljeni da budu hladni.
Promaklo mi je ovo... vidis meni je Merom na ovom starijem lapu dosta hladan, radna temperatura mu je od oko 40-60C stepena pod opterecenjem, preko toga bas retko (kad ga mucim nekom igrom i kad zatvorim ventove, recimo kad je na cebetu), dok se na novom, isto HP ali sa Penryn procesorom, vise greje pa mi je cak onaj, izgleda metalni deo za dlan ispred tastature, solidno vruc kad igram neku igru a o buci ventilatora da ne pricam, a isto mu nisu zatvoreni ventovi, jednostavno je vruc, padam u iskusenje da ga otvorim i promenim mu pastu (ali je ko za inat nemam vise) pa ce mi ovo dobro doci, idem sad da probam...
Edit: AAAALLLLIIII nece da moze, vec na onom prvom koraku kad odaberem Mobile kod mene ne mogu one dve opcije iznad da se stikliraju a kad odem u Performance on Demand samo mogu da stikliram za AC power a ispod baterije nema nista, tacnije nema nista uopste ne samo ispod baterije, znaci jedina opcija na toj strani mi je da stikliram ovo"Use..."???
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Ipak moze, iz nekog razloga se opcije nisu pojavljivale ali kad sam pritisnutim levim tasterom presao preko prostora gde bi trebale da budu pojavile su se, baguje program zesce sa Windows 7 Ultimate!
Pozdrav ,)

mozda ako je 64bit verzija... isto imam Win 7 Ultimate i RMclock radi bez problema....

Nije, 32-bitni ali jednostavno nece, nikako mi nije jasan ovaj Pavilion, i ima samo dva mnozioca, x6 i x7, dok ovaj matori ima 5-6!?Isto mi mnogo cesto blokira RightMark pa moram da ga ubijem!?
Edit: Koooonacno da ventilatori malo prestanu da duvaju, skinuo sam sa 1,250 na 1,1 i nisam jos testirao onim programom nego sam pustio da vidim sta ce da se desi, do sad se ventilator skoro nikad nije gasio a evo ga sad cutiiiiiiiiii! :banana:
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Treba da skineš taj drajver i iskopiraš ga u instalacioni folder.

Edit: evo ga, da ne tražiš

Prilozi

• rtcore64.zip
    7.2 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Evo kako to kod mene izgleda...ne znam jel sve to ok mada sam sve kako je receno uradio.

c072f3716b.jpg

Ovde mi pokazuje core clock 1600.16 a na orthosu 2199 a ni temperatura se ne poklapa kao sto je u gornjim slikama. Da li mozda nesto nisam odradio kako treba?

b457352e0a.jpg

7f527a9909.jpg

Ovde sam samo zamenio na ovoj x11 i smanjio sa 1.500 na 1.375.

f88cfbf101.jpg

Poslednja izmena:
HP Pavilion dv4, T6500.
Def napon 1.15v, smanjio napone za sve mnozioce na min (0.925v) Orthos radio oko 10 min bez BSOD.
Medjutim mnozioc je na ovom procesoru 10.5 pa ga underclockuje za 100Mhz (ne znaci mi nista), ali velike razlike u prikazu temp koje mi daje HW, Core Temp i samo ovaj program za undervoltovanje.

Naime HW pokazuje prije ovog procesa 79C (max) na ostalim nisam ni gledao. Poslije procesa HW pokazuje max 68, core temp 58 i RMC pokazuje 54C. Kojem da vjerujem ne znam ni sam. Nekako se najvise priklanjam Core temp. Moguce da HW lose pokazuje zato sto ovaj procesor koliko sam uspio da vidim u Core temp ima TJ.Max 90C. E sad znaci li to ista?

Taman mi se sad nece paliti kuler kad predje 52C i to je bombonica :)

Poslednja izmena:
@Gilgamesh
da li ti se smanjuje temperatura kada smanjujes napon za najveci multiplier? ne moras da preterujes - dovoljno je da bude malo hladnije

@richa TJmax ti je granicna temperatura na kojoj CPU radi kaput :D
ako si koristio HW za merenje temperature pre i posle undervoltinga neka ti on bude merodavan. po ovome sto si napisao - smanjio si temperaturu za 11 C. mozda bi mogao da eventualno ocistis laptop/ventilator od prasine - tu ces sisgurno jos da skines nekih 5-10 C. :D drago mi je da je pomoglo ...

@Gilgamesh
da li ti se smanjuje temperatura kada smanjujes napon za najveci multiplier? ne moras da preterujes - dovoljno je da bude malo hladnije

@richa TJmax ti je granicna temperatura na kojoj CPU radi kaput :D
ako si koristio HW za merenje temperature pre i posle undervoltinga neka ti on bude merodavan. po ovome sto si napisao - smanjio si temperaturu za 11 C. mozda bi mogao da eventualno ocistis laptop/ventilator od prasine - tu ces sisgurno jos da skines nekih 5-10 C. :D drago mi je da je pomoglo ...

Bas sam ovih dana planirao da ga malo ispirim i cim uhvatim vremena hocu. A da se grejao jeste i to uz muziku i firefox, znaci nista zahtjevno, temp su bile oko 55-58C (po core temp, drzan na krilu).

Poslednja izmena:
@Gilgamesh

pa ja sam samo smanjio za nazovimo jednu stepenicu nize a to je sa 1.1500 na 1.1375 i mislim da ventilator manje duva mada mi se lap i nije nesto preterano grejao ali je znao ventilator da se cuje a sad imam osecaj da manje vrti.

^
a sta ti pokazuje HW monitor pre i posle smanjivanja napona - koje su temperature?

ajde skini CPU-Z i za obe situacijie napravi screenshot da vidim koji ti je napon na CPU...

vidis ... ima problem, jer ti je na obe slike isti napon 1.150V. znaci da nesto nije dobro podeseno na RMClocku, jer se zadate vrednosti ne primenjuju.

pogledaj jos jednom oko podesavanja vrednosti napona, i prodji jos jednom po uputstvu...

pih, RMclock mi ne dozvoljava da spustim napon ispod 1.05V :S: A po defaultu je napon 1.00V na 1600MHz kad je komp u idle-u. U pitanju je T5800. Nije da nisam zadovoljan default vrednostima, ali celzijusa i decibela mi je uvek previse :D

pih, RMclock mi ne dozvoljava da spustim napon ispod 1.05V :S: A po defaultu je napon 1.00V na 1600MHz kad je komp u idle-u. U pitanju je T5800. Nije da nisam zadovoljan default vrednostima, ali celzijusa i decibela mi je uvek previse :D

Imam isto t5800 i temp je bila 75 sada je 63. Ne znam koja je voltaza bila ranije ali meni na 2.0 GHZ je 1.16v sada i prezadovoljan sam

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    218.3 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Vrh Dno