Šta je novo?

Horor

uruk:

bas kontra,ti si ga i definisao sa subjektivnom komponentom,dok je po mojoj svaka subjektivnost izlisna.stoji da je rudimentarna,ali sa razlogom - da ne bi bilo vrdanja.nema nista subjektivno u "strahu kao primarnom sredstvu" i tu nema sta da se tumaci onako ili ovako.

tako da npr "Outlast" je cist kanonski horor,a o njenoj dubini,efektnosti,kvalitetu itd moz' se diskutuje.dok po tvojoj definiciji "Pathologic" je horor jer je kod tebe izazvao sve emocije i pojave koje ti licno povezujes sa tim zanrom.sto je kul,ali je dalja polemika sa tobom izlisna sem ako se neko ne slaze u potpunosti,jer si samo ti - ti,i samo ti imas taj dozivljaj.dok je "strah kao primarno sredstvo" u ogromnoj vecini blatantna stvar oko koje se dogovorimo i slozimo jako lako,jer jeste ili nije neko koristio primarno u nekom delu.

svu diskusiju svodis na licni nivo,sve okej,tvoje pravo,ali je za onog drugog ista skoro pa nemoguca.

Ti kao da uvek pročitaš pola od onog što napišem. Ne pitam se samo ja. Na prvom mestu je autor, on se prvi žanrovski određuje, gleda na prethodna žanrovska ostvarenja i na publiku kojoj se obraća tim žanrom. Posle idemo mi kao publika sa našim horizontima očekivanja...

Autorima Pathologic je bila namera da naprave horor. Koriste žanrovske teme, motive, atmosferu sa namerom da izazovu strah kod publike, nagoveštavaju horor publici šta da očekuje reklamom koja upućuje na horor, omotom na disku i sl... i na kraju kod publike izazivaju emocije vezane za horor ispunjavajući tako njihova očekivanja. Ne može onda to biti ništa drugo nego horor.

Poslednja izmena:
Daj onda primere nekih igara koje su kod tebe izazvale takve emocije, da ih ti eto klasifikuješ kao horor? Ozbiljan sam, ne pokušavam da te provociram. Bio sam pod utiskom da je svrha teme da se daju preporuke, poželjno uz objašnjenje zašto je ta i ta igra vredna igranja, a ne nekakvo postmodernističko filozofiranje.

Zbog jednog takvog predloga i obrazloženja horor igre je i krenula ova diskusija koju ti nazivaš filozofiranje. Prevrti malo temu unazad.
Radi se o igri Pathologic, a ovo je obrazloženje zašto je meni kao ljubitelju žanra vredna igranja:

Tenzija koja ne popušta nego stalno raste; iščekivanje, neizvesnost, a noću i užasne konfrontacije; i sve to praćeno ne samo emocijama vezanim za horor nego i žmarcima i znojenjem dlanova; upakovano u priči u kojoj nema ni jedne vedre teme, već samo zaraza, smrt, žrtve, patnja... preteća natprirodna demonska bića iz narodnih predanja i mitologije, insmutovski poremećeni zatupljeni meštani, atmosfera linča, itd.

Kad ga ovako doživiš i detaljnije analiziraš, Pathologic ispada kompletniji horor od većine ovih tunel horora pomenutih u temi, gde ti iskaču ispred nosa i vrište na uvo. Ima tu još detalja i referenci koje upućuju na neke starije horor priče, ali nisam hteo da kvarim ako neko planira da odigra...
... treći put.

Poslednja izmena:
mislim da je hteo da navedes jos neku igru pored pathologic

Naveo sam u ovoj temi već sigurno desetak igara... Ali dajte malo diskusije neke, da razmenimo iskustva, stavove i argumente. Nemojte da se tema pretvori u 'razmenjivanje sličica'.

Poslednja izmena:
Jaoo bre ! Opet rasprava oko žanra. To može da traje beskonačno. Argumenti i kontrargumenti. I sve tako u krug. Donekli podražavam Uruka u ovim zadnjim postovima sem dela gde govori da je cilj horora da izazovi neprijatne emocije. Horor izaziva emocije koje bi bile neprijatne ukoliko bi nešto slično preživljavali direktno. Ovako, na neki način uspevamo te inače u stvarnom životu loše emocije da osetimo kao nešto što nam prija. Inače ne bi igrali takve igre i gledali takve filmove.
Znam veliki broj ljudi koji jednostavno ne može da igra horor igru. Kod njih budi ta negativna osećanja verovatno zbog nemogućnosti da odvoji realnost i fikciju na pravi način.

Nevoljno pišem o definiciji žanra al aj da probam. Po mom mišljenju najbitniji je subjektivni osećaj igrača dok igra igru. Okoliko igra izazove odredjene emocije ,pogodi žilu i izazove taj lep, neprijatno-prijatan osećaj dok je igrate onda je to horor pa mnakoar to bile i angry birds.
Navedite naslove koji u vama bude navedene emocije pa kome odgovara odgovra ko misli da nije horor i to je Ok. De gustibus non est disputandum.
Ne mora horor igra da ima jasno zacrtanu šemu po kojoj mora da ide da bi je svrstali u žanr. Čak i igre iz jasno definisanih drugih žnrova mogu da prodju kao horor ukoliko imaju dovoljno horor elemenata.

Ne treba tema da se pretvori u "razmenjivanje sličica" ali,. definitivno ne treba da se pretvori u prepucavanje oko toga dali je nešto horor ili ne.

Sad se setih, kad sam bio mali horor filmovi su se zvali "strava i užas" sad mi naziv nekako smežan.

Stavite slobodno i naslove filmova koji su po vama vredni gledanja. Evo ja da krenem.

-Event Horizon (1997)
-Alien (1979)
-Sphere (1998)
-Hellraisers 1 & 2
-The Evil Dead 1 & 2

I mnogi drugi. Dosta za sad.

Horor igre za PC. Imas thread o filmovima pa preporucuj, a ne ovde.

Jaoo bre !
Ne treba tema da se pretvori u "razmenjivanje sličica" ali,. definitivno ne treba da se pretvori u prepucavanje oko toga dali je nešto horor ili ne.

Nije to prepucavanje. Ovakve diskusije i argumentovane debate se vode baš da bi se izbeglo prepucavanje, i kroz takvu normalnu komunikaciju i razmenjivanje mišljenja može dosta toga da se sazna.
Evo npr. ti si u gornjem postu izneo jednu stvar koja i mene zanima, i jedan, po mom mišljenju, teški promašaj koji samo može da dovede u zabludu i posle opet da se pretvori u prepucavanje. Ne može se igra u kojoj su horor elementi prolazni i pojavljuju samo da nakratko zabave stavljati u horor žanr. Takvim svrstavanjem dovodiš u zabludu i onog koji očekuje horor, kao i onog koji propušta zanimljivu avanturu misleći da se radi o hororu.
U hororu ti elementi moraju biti povezani u jednu celinu sa namerom izazivanja strave kroz celu igru, dok se ovim drugim žanrovima, gde su ti elementi samo epizode, ne teži se izazivanju strave, već nekih drugih emocija.

Zanimljiva stvar je ovaj paradoks prijatno-neprijatno.... Zašto se ložimo na strah i patnju i takve specifične emocije, koje inače u stvarnom životu izbegavamo? Otkud nam ta potreba i koja je funkcija tog nesklada?

Edit:
"strava i užas"
Za to se smatra da su dva različita pojma. Strava je implicitno, ono što zamišljaš i maštaš, u nagoveštajima, period iščekivanja i slutnje... Užas je eksplicitno, pojavljivanje, konfrontacija, masakr, komadanje...

Poslednja izmena:
adrenalin,uz podsvesno saznanje da je sve sto dozivimo u igri virtuelno.iz istog razloga stanemo da vidimo udes na ulici.primordijalni nagon.

Da, to je od uzbuđenja, ali u hororu je i melanholija jedno od bitnih raspoloženja. Nemoć, odustajanje i sl.

Prepucavanje je mozda preoštra reč. Ne bih voleo da se previše vrši rsprava oko toga šta može da se podvede pod horor Žanr. Možda sam treba da nazovem temu "Horor i igre sa horor elemetima" Mada meni je dobro i ovako. Samo želim da proširim opseg igara o kojima pričamao.
neko je pomenu Vampires:The Masquerade koliko se sećam igre mslim da je barem pola misija dovoljno jezivo da spadne pod horor tako da ći i celu igru svrstati u taj žanr.
Naravno da nije dovoljno da se ubace zombii i vapiri pa da se nešto nazove hororom. Po meni kopletan utisak tokom igranja odredjuje žanr.

Oko toga zašta volimo ta neprijatna osećanja pa izgleda sa smo mi koji volimo horor pshomazohiste po malo.Ili je to mehanizam mozga da se pripremi za neprijatne dogadjaje koje mogu da nas zades.Kao što se smatra da je to slučaj sa košmarima.

I ja sam slično razmišljao, da ja to kao neki ventil...

Evo šta na tu temu kaže Rju Murakami, tj. Frenk, u U miso supi:
Mislim da je ljudima koji vole horore samo dosadno u životu. Žude za podsticajima, a kad se stvarno jeziv film završi, ponovo si uveren da si živ i da svet još uvek postoji kao i pre, i oni imaju potrebu da se u to iznova uveravaju. To je pravi razlog što postoje horor filmovi - oni služe kao prigušivači šoka - i ako nestanu, to će značiti da gubimo jedan od nekoliko načina na koje se nosimo sa anksioznošću koju naša mašta proizvodi. Kladim se da bismo tada bili svedoci velikog porasta broja serijskih i masovnih ubica. Konačno, svako ko je dovoljno glup da iz horor filma dobije ideju da ubija ljude može istu tu ideju da dobije gledajući vesti, zar ne?

... duži citat:
Nakon tog prvog puta, opsedala me je misao da ću možda ponoviti to, piti nečiju krv, ne zato što mi se sviđao ukus, nego zbog toga što me je progonio sam taj čin, zato jer je ekstreman i nenormalan, ali zamisliv.
Ljudska bića su jedina vrsta koja poseduju maštu, i zato smo preživeli. Fizički, bili smo inferiorni spram ostalih velikih životinja, tako da su nam bile potrebne određene stvari kako bismo se sačuvali od opasnosti, kao što su sposobnost da konceptualizujemo, predviđamo, komuniciramo i potvrđujemo, koje nam je omogućila samo snaga mašte. Naši preci su bili sposobni da zamisle svakojake strahote, koje su morali da onemoguće da postanu stvarnost. I savremeni ljudi još imaju istu sposobnost. Kada se ona koristi na pozitivan način, imaš umetnike, naučnike i tako dalje, ali kada se koristi na negativan način, uvek se pretvori u strah, nelagodu i mržnju, i može da proizvede mnogo štete.
Ljudi često ističu kako deca mogu da budu okrutna, jer muče ili ubijaju male životinje i insekte ili razbijaju sopstvene igračke. Ali deca ne čine to iz zabave, ona to rade da bi se oslobodila anksioznosti koju im stvara mašta. Ako ne mogu da podnesu pomisao na mučenje ili ubijanje buba, osećaju nesvesni nagon da to zapravo urade i uvere se u to da se svet zbog toga neće raspasti.
U mom slučaju, nisam mogao da podnesem stres zamišljanja kako ponovo pijem nečiju krv, pa sam, kada mi je bilo četiri, isekao vene. To je bio prvi put da sam zbilja pokušao da se povredim. Svi su poludeli, pa su me ponovo odveli kod psihijatra, ali im je on ponovio da mi ne dozvoljavaju da gledam horor filmove. Istina, voleo sam te filmove, ali ni blizu koliko su ih volela moja braća. Mislim da je ljudima koji vole horore samo dosadno u životu. Žude za podsticajima, a kad se stvarno jeziv film završi, ponovo si uveren da si živ i da svet još uvek postoji kao i pre, i oni imaju potrebu da se u to iznova uveravaju. To je pravi razlog što postoje horor filmovi - oni služe kao prigušivači šoka - i ako nestanu, to će značiti da gubimo jedan od nekoliko načina na koje se nosimo sa anksioznošću koju naša mašta proizvodi. Kladim se da bismo tada bili svedoci velikog porasta broja serijskih i masovnih ubica. Konačno, svako ko je dovoljno glup da iz horor filma dobije ideju da ubija ljude može istu tu ideju da dobije gledajući vesti, zar ne?
Od svoje četvrte do šeste godine isekao sam zglobove desetak puta, i mogu ti reći, Kendži, ne znaš šta je hladnoća dok ne osetiš tu hladnoću dok ti krv ističe iz tela. Roditelji su najzad unajmili nekoga da pazi na mene, tu ružnu ženu, i ona me je, naposletku, uhvatila kako pokušavam sebi da prerežem vrat i strašno me je pretukla. Tako da sam, jedne noći dok je ona bila u kupatilu, zadenuo bratovljev lovački nož za pojas pantalona, u džepove natrpao nešto madlena koje je mama ispekla tog jutra, izašao sam iz kuće i izgubio se prvi put nakon mnogo, mnogo vremena.

Poslednja izmena:
Probajte Hektor, nisam igrao ali ne deluje lose.

Odigro Hektor. Nije toliko loše, može da se igra ali, deluje kao ne dovršen projekat (što se dešava često sa indi naslovima). Veoma kratka. Nisam siguran da sam skapirao na koji način ja utičem na tok igre. Pogotovo se to vidi u drugoj polovini. Ispočetka je delovalo kao da će biti dobra i do kraja zanimljiva igra. Pred kraj , verovatno usled nedostatka, keša, deluje da je uradjeno prko k i samo da se završi. Šteta mogla je da bude dobra igra da se malo više truda uložilo i da joj se dalo malo više smisla.
U svakom slučaju hvala za preporuku. Ne kajem se što sam je igrao

Probao sam ja Kholat nekih sat vremena pa sam odustao. Možda ga nastavim. Trenutno igram Morphine. Probao sam Caffeine koji je nekako bez veze bukvalno ništa se ne dešava samo lutaš po toj svemirskoj stanici ili brodu koja je poprilično monotona. Probao sam juče i Cold Dreams nije loše,liči na Kholat ali, je stvarno prekratko.

da,rekapituliramo,zadnja igra sa koliko toliko vise horor elemenata a da imas bilo kakvo oruzije je dying light?isunjao sam se za pet zivota a ne jedan,mogli bi malo da odmore sa tim.

Probao sam Dying Light. Nešto mi seckao zbog problema sa igrom mašina je zadovoljavajuća pa sam odustao. A nije mi se nešto ni svidelo. Ne znam da li vredi da je krenem ponovo.
Ljudi dajte neke predloge. Ne mora da je čist horor samo da ima horor elemenata i da je igra koliko toliko novija.

Probao sam Dying Light. Nešto mi seckao zbog problema sa igrom mašina je zadovoljavajuća pa sam odustao. A nije mi se nešto ni svidelo. Ne znam da li vredi da je krenem ponovo.
Ljudi dajte neke predloge. Ne mora da je čist horor samo da ima horor elemenata i da je igra koliko toliko novija.

Vredi, odlicna je igra, mada postaje preterano laka kad otkljucas camouflage, nekako dodje kao cheat. Main quest je nekako monoton, ali side questovi su odlicni.

BTW, ubedljivo se najvise sunja u Alien-u, bukvalno ne smes korak da napravis, ali je odlican.

Upravo prelazim opet sva tri dela F.E.A.R.-a posto sam na slabijoj grafickoj kartici, preporucujem ko ga nije igrao odavno. :)

sto se tice ovih tunjel spejs sunjalica,ne igram ih do daljnjeg (tj bilo kakvu sunjalicu) sem ako i kad izadje "Routine".

Ja poslušao ksLazy. Ne sećam se kad sam igro FEAR pa kreno opet sva 3 dela plus 3 ekspanzije na prvi. To nisam igrao sigurno. Moguće čak i da mi je promakla 2. ili 3. mada ne verujem. Videću kad krenem da igram. 1. sam igrao sigurno. Sećam se sad po malo kad sam krenuo da je igram. Odlična igra. Šteta što grafika nije barem na nivou trećeg dela.

Јел' има неки хорор са кркањем, тј. бруталним убијањем, а да није у фазону шуњаш се тамним, мрачним просторијама и очекујеш сваког момента да искочи нека научнофантастична наказа и преплаши те. Такве игре и филмови су ми смор. Више сам за неки акциони хорор са бруталним елементима.

П.С. Питам за игрицу, можда сте из мог текста помислили да сам промашио тему и отишао на хорор филмове. :)

Doom ako nisi igrao.
Nije bas bas horror, al ima elemenata.

Vrh Dno