Šta je novo?

Hladni lem

Packy

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2008
Poena
360
Često mi se dešava da mi zvučnici na liniji koja je povezana sa kompom prekidaju. U poslednje vreme je postalo strašno iritantno, pa razmišljam da nosim na servis. Zanima me, da li se ovo isplati, tj da li je lako locirati hladni lem, i da li se uopste isplati nositi na popravku?

Poslednja izmena:
Da li si proverio potenciometre na liniji da ne prave mozda oni problem? Ako je to, lako se resi kontakt sprejem...

Zavisi gde se nalazi. Mada uzmes unimer i krenes polako, sigurno ces ga pronaci.

Eh kad bih ja znao šta je unimer :D Zvuk ne prekida stalno. Recimo kad su neki jači basovi na filmu ili muzici, on počne da prekida. Ponekad pomogne da pojačam ton, pa sa tim pojačanjem on uspostavi opet normalan zvuk bez prekida. Prvo sam mislio da su otišli zvucnici. Međutim, probao sam da zamenim utičnicu zvučnika, i uvek bi prekidala jedna te ista utičnica (znači zvučnici su u redu). U poslednje vreme prekidaju obe, ali kažem, čisto s vremena na vreme, pa se može desiti kad ga nosim majstoru da će baš tad raditi kako treba. Da li će on uočiti gde je problem? Da ne bude posle, popravio ga, a posle dva dana jovo nanovo :)

Ali ja ton pojacavam na daljinskom. Ne diram potenciometar uopste. Ako se dobro razumemo. Slabo baratam sa tim pojmovima.

Ako nemas unimer i ne znas sta je to tesko da mozes sam da sredis taj hladni lem. Tako da je najbolje da ga odneses kod majstora.

Verovatno neka zica kad pojacas usled vibracija gubi kontakt i zato prekida.

na tim linijama se više i ne koriste klasični linearni potenciometri kojima smeta prašina. hladni lemovi se uglavnom pojave na konektorima aux in i sl. od čestog uključivanja,isključivanja ili na izlaznom ic kolu od zagrevanja. uglavnom su takvi lemovi vidljivi kad se malo bolje zagledaš ali bi to ipak trebao da uradi neko ko dobro barata lemilicom da nebi napravio negde kratak spoj.
probaj na liniji da pustiš cd,radio... ako se to ne dešava onda je problem sigurno do kablova ili samih konektora aux in koji imaju hladan na pcb-u unutar linije.
hladan lem nećeš pronaći unimerom sem kad je on u totalnom prekidu što ovde nije slučaj.

Poslednja izmena:
Počelo je to da se dešava još pre nego je linija bila spojena sa kompom. Znači prekida sve. CD, radio, aux itd...

@Packy hladan lem je onda negde na izlaznom kolu.

@masamunea za takve kvarove nema nekog određenog metoda jer ako se meri unimerom takva veza će pokazati kao da je ok sem kao što sam rekao nije u totalnom prekidu.ukoliko se na kritičnim komponentama nevidi napuknut lem prelemi se sve što bi moglo da uzrokuje takav kvar konektori,izlazno ic kolo,stabilizatori napona... ima slučajeva kada je totalno nevidljiv. lem se odvoji od pcb-a i izgleda savršeno. naizgled sitan kvar ali nekad zna da zada velike glavobolje jer instrumenti tu ne pomažu mnogo.

Ja sam imao problem sa starim LG Flatronom 795FT. Na momente gubio i dobijao crvenu boju. Došao prijatelj elektroničar, kaže verovatno hladan lem. Unimer jedva da je pipnuo. Krenuo sa lemilicom sa zadnje strane štampane proče i prelemio jedno dvadesetak lemova i da vidiš, monitor proradio i evo i dalje radi, ima od tada gotovo 5 godina.

A mene interesuje, s obzirom da je tema o lemljenju, da li se i na koji nacin moze otkriti gdje je prekid na sluskama senheiser omx serija je u piranju. Jedna slusalica je izgubila kontakt a ja sumnjam na samu bananicu koja je izgubila kontakt sa 3.5mm jackom i nekim zastitnim slojem neke prozirne gume koji stiti lem na 3.5mm jacku, tako da sam ja tu bananicu mogao i da svucem sa jacka.
Ima li neko iskustva sa tim. Garancija mi je istekla jer je bila samo godinu, s obzirom da sam ih dobio kao zamjenu za koss spark plug.

Vrh Dno