Šta je novo?

Hladjenje GPU - nesnosna buka

Sylvester

Čuven
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
620
Da li je moguce da je SVAKI cooler za GPU neizdrzivo bucan? Za godinu i po dana, koliko imam Gigabyte-ov Radeon 9200 promenio sam nesto vise od 5 coolera (naravno - svi aktivni jer pasivnih kod nas jednostavno NEMA u prodaji) i svaki od njih je leteo iz masine zbog neverovatnog nivoa buke koju proizvodi. Juce sam kupio Spire CF201-NBL (slika uz poruku), koga proizvodjac hvali da proizvodi samo 23 dB buke ("And at only 23dBA you don’t have to pay the noise penalty for good cooling" :wall: ). Inace, bucniji je od ventilatora na CPU i na NB zajedno - tacnije oni se vise ni ne cuju od njega. Pre Spire-a mog RV280 hladio je Titan koji je ispustao zvuk nalik onome sto ispusta pumpa za vodu. U potrazi za pasivnim hladnjakom naisao sam na CoolerMaster CoolViva koga ne mogu da montiram jer je graficka kartica na veoma malom rastojanju od coolera za NB (ABIT IC7). ThermalTake Schooner ne bi bio los, ali cena je sky high, a opet nisam siguran da ga mogu ispravno montirati iz razloga zbog kog ne mogu montirati ni CoolVivu. :crash:

Help? :bottle:

Poslednja izmena:
ma skini ventilator sa grafike i stavi neku osmicu da duva u karticu i resio si problem. to ti je najbrze i najjeftinije resenje. a imas i glacialtech north pole 1000 koji moze bez problema kod tebe da stane. pogledaj u pinu, mislim da kod njih ima. a test imas u nekom od zadnjih brojeva sk-s.

NorthPole1000.gif

Silvestere, pa za tu 9200 nadji neki pasivan kuler, ne mogu da verujem da i takvi ima sto bacaju pare za kulere za 9200, to bre smesno! :D

Pasivni hladnjak opet za tu karticu mozes i da napravis ako imas neki stari 'ladnjak pa ga oblikuj.

Reseno - prebacio sam napajanje ventilatora na granu od +5V tako da vise ne zuji (bolje receno uopste se ne cuje) a sasvim kvalitetno hladi :banana:

Sledeci put uhvati musicu, stavi je u kavez i ona ima da ti 'ladi 9200. A ekoloski je i ne trosi struju, doduse malo zuji!

bigone je napisao(la):
Silvestere, pa za tu 9200 nadji neki pasivan kuler, ne mogu da verujem da i takvi ima sto bacaju pare za kulere za 9200, to bre smesno! :D

Pasivni hladnjak opet za tu karticu mozes i da napravis ako imas neki stari 'ladnjak pa ga oblikuj.

Pa eto, "ima i takvi". Uostalom ne menjam kulere da bih dobio na performansama ili da bih radio OC, vec da ne bih trpeo zvuk mlaznjaka dok sedim za kompom :wall:
A inace NE MOGU da nadjem pasivan kuler, citaj sta sam gore napisao, cak sam pitao ortake da nema slucajno neko neki stari sa nekog neispravnog Radeona 9200, ali mrka kapa...

bigone je napisao(la):
Sledeci put uhvati musicu, stavi je u kavez i ona ima da ti 'ladi 9200. A ekoloski je i ne trosi struju, doduse malo zuji!

Duhovito :trust:

Poslednja izmena:
Sylvester je napisao(la):
Reseno - prebacio sam napajanje ventilatora na granu od +5V tako da vise ne zuji (bolje receno uopste se ne cuje) a sasvim kvalitetno hladi :banana:

blago tebi,ti si se resio buke ...a jel zna neko kako da se ja ratosiljam buke na GF 6600GT AGP bas me nervira kako zuji :crash:

poz

@ Silvestre:

Morao sam malo da se nasalim, pa stvarno nervira te buka i ti si izmenjao 5 kulera, jos malo pa si mogao novu graficku da kupis sa pasivnim hladnjakom.

Pa bre uzmes neki stari kuler od procesora pa majstorisi, i napravi pasivni, ako nema nigde da se nadje.

@ Alister: Jeste da te kartice 6200 i 6600 mogu da ponude manje vise solidne performanse za te pare koliko kostaju, ali obrati paznju na forumu svi koji imaju te kartice su kupovali nove 'ladnjake, zasto zato sto su iz Nvidije "malo" stedeli na kulerima i stavljali najgore to jest' najjeftinije, kako bi im se isplatilo sto vise.

bigone je napisao(la):
@ Alister: Jeste da te kartice 6200 i 6600 mogu da ponude manje vise solidne performanse za te pare koliko kostaju, ali obrati paznju na forumu svi koji imaju te kartice su kupovali nove 'ladnjake, zasto zato sto su iz Nvidije "malo" stedeli na kulerima i stavljali najgore to jest' najjeftinije, kako bi im se isplatilo sto vise.

...svi ti koji su menjali "ladnjake" na 6600GT imaju PCI-E verzije za koje moze da se nadje adekvatan "ladnjak"
a kuler koji je fabricki ugradjen i nije los,dobro on hladi i OC karticu nego je problem meni,sto je mnogo bucan :S:

poz

@Alistere,

Tebi ne vredi da mu smanjujes obrtaje jer nece onda lepo da ti hladi tu karticu, drugo je 9200, a drugo ta tvoja koja se poprilicno greje, potrazi sigurno da mozes da nadjes neku zamenu za taj kuler ('ladnjak:D )! Ili prodaj tu karticu pa kupi 6600 silencer.

Nazad
Vrh Dno