Zainteresovala me ova Raal priča te sam naleteo na ne baš pohvalnu detaljnu recenziju one prve verzije slušalica:
https://www.audiosciencereview.com/...requisite-sr1a-ribbon-headphone-review.16355/
Taj prvi model, koji sam i ja slušao u Holidej Inu, su se pokazale kao prilično kontroverzne slušalice nakon određenog vremena, ali koliko sam shvatio Aleksandra, one su bile nešto kao ulaz, prototip, ono što će da pokaže šta true ribon slušalice mogu da ponude, s obzirom da ih do sada niko nikada nije napravio.
1. SR1a i nisu u pravom smislu te reči slušalice, već su više nešto kao "dve zvučene kutije na glavi", tako da i nemaju zvuk slušalica, već je zvuk baš kao da imaš xtremno nearfiled slušanje
2. Ergonomija im nije baš najbolja, tj. ljudi koji koriste slušalice nisu navikli na takav položaj istih na glavi, shodno tome je i dalji razvoj krenuo u nekom drugom pravcu
3. Jedino što je izgleda bio definitivan problem je izbor materijala od kojih se prave i trajnost - neudobne i ne traju dugo
4. Ako se ne koriste u kit varijanti sa svojim requisite pojačalom, to onda nije ono pravo
Ja sam ih tada slušao sa Šolajinim tadašnjim lampašem koji je pravio specijalno za njih i SAEQ tranzistorcem koji je isto pravljen specijalno za ove slušalice, nisam nikad slušao za konvertorom i regularnim pojačalom za slušalice.
Ako izuzmem čudan položaj na glavi na koji mi je trebalo da se naviknem, zvuk je meni koji nisam Head-Fi user bio totalno kao da slušam neke nearfiled zvučne kutije sa nenormalnom dinamikom i prostorom, ceo zvuk je bio oko moje glave. Bolje mi je zvučao lampaš od tranzistora, ali to sad već finese, karakter.
Kako god, definitivno čudne slušalice, ali to je tada bilo nešto novo, prošlo je oko 7 godina od tada, sad je ovo sa Immanis i Magna slušalicama neka druga priča.
A ne znam i da li ste videli cene, tada je SR1a flagship u najjačoj combo varijanti sa lampašem, bez konvertora koštao oko 7.000 EUR, a sad samo Magna slušalice, kao jeftinija opcija sa konvertorom koštaju oko 5.700 EUR, dok su skuplje Immanis oko 8.500 EUR. A ko hoće pojačalo pravljeno za true ribon, to je još dodatnih par hiljada.