Šta je novo?

HIFI na budzetu :)

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
dakle posto sam zaradio malo novca odlučio sam da zamenim ovo sokoćalo iz potpisa (Genius :d) i kupim nešto pristojno.

budžet mi je max 250e za zvucnike i još toliko za pojačalo/risiver. znam da to nije mnogo, ali to je apsolutna granica do koje bih išao, još bi se radije zadržao na granici 200/200.

pošto sam uvideo da je surround pro*eravanje, bar za moje potrebe, želeo bih da napravim stereo sistem, koji mi ne bi bilo mnogo teško da kompletiram u kragujevcu, da se ne cimam previše do bg-a, pošto nemam trasnopraciju :d

ono što mi se sviđa jesu floorstanderi, a i želeo bih nešto sa malo više snage. znam da u kg-u izbor nije veliki, pa sam za sada gledao samo modele po Tehnomarketu, koji mi je na 2 koraka :)

znam da se (relativno) skoro vodila rasprava oko Jamo zvučnika i njihovog kvaliteta, pa bih vas pitao za mišljenje oko sledećih modela:

Jamo S-606 Dark Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5922&M=Shop&PID=17157&ProductID=17849)

Jamo E-750 Dark Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5905&M=Shop&PID=17143&ProductID=16785 )

Jamo S-408 Beech (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=6042&M=Shop&PID=17163&ProductID=17907)

Jamo E-680 Black Ash (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5906&M=Shop&PID=17146&ProductID=16851 )

Jamo E-770 Light Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5905&M=Shop&PID=17143&ProductID=16788 )

Jamo E-875 (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5949&M=Shop&PID=17141&ProductID=16763 )

pretpostavljam da bi uz neke od njih morao da ide woofer:
Jamo SUB-200 Dark Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5945&M=Shop&PID=17153&ProductID=17641)

od svih modela cuo sam samo S606 koji je bio prikačen na Yamahu RX-V359 i svidelo mi se kako to zvuči, bilo je svetlosnim godinama ispred onoga što imam kući.

čime da "pogonim" ove modele? ako bih išao na 2.1 kombinaciju, da li bi moglo obično stereo pojačalo/risiver da mi završi posao?

primam i vaše predloge oko izbora modela, jedini uslov koji bih postavio jeste da idem na kupovinu novih zvučnika, dok po cenama koje sam zatekao u Tehnomarketu i 4Audio-u izgleda da ću ići na polovan risiver/pojačalo. da li je to pametani izbor?

znate li neki dobar sajt ili mesto gde bih mogao da pogledam nešto od polovnjaka i šta bi mi preporučili?

i ne zamerite mi, pošto sam u ovim vodama apsolutni neplivač :)

unapred zahvalan :wave:

odložio sam posetu za sutra, u međuvremenu sam stavio temu i na HiFi forumu, pošto ideja da se priljučim na već postojeću nije urodila plodom (http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?p=70638 ), da se malo potkujem do sutra i posete :d

pozdrav i hvala svima.

inače i ja sam za jače pojačalo i umereniju upotrebu, a soba mi ima oko 15kvm, znači mnogo buke na jednom mestu :d

chek....savicini....`de ces jache? 500w potroshnje, ae nek`ima 150w po kanalu...to ne moz` da se izdrzi u prostoriji od npr 20m2...to mu vec dodje na granicu sa mazohizmom :D meni vec na 2x50w postaje suvishe surovo za slushanje, a volim glasnu muziku sa masnim basom :D

Ma nisam ja mislio na jace od ovog njegovog, nego uopsteno trebalo bi da bude jace od zvucnika na primer za 30%.:wave:

Shto se tice pojacala, mislim da bi bilo najbolje da ga vratish coveku, a on tebi novac.

Nisam upucen u ovaj model, kao ni njegovu trzishnu vrednost, ali sa sigurnoshcu mogu reci da je pojacalu starom 15-20 god. pod hitno potreban kompletan "remont" ili barem zamena svih kondenzatora i trimera. Bez ovoga ga ne bih ni prikljucivao na zvucnike. Jednostavno, elektronske komponente imaju svoj rok, a ove su na debeloj "rezervi". Naravno, komponente koshtaju, kao i "ruke" eventualnog majstora - u slucaju da nisi sam sposoban za tako neshto...

inače i ja sam za jače pojačalo i umereniju upotrebu, a soba mi ima oko 15kvm, znači mnogo buke na jednom mestu :d

Jamo-vi zvucnici izgledaju impresivno, mada kolicina driver-a po $ mi ne uliva previshe poverenja, mozda je bilo bolje ici na neshto manji broj?

Drugo, cini mi se da florstander-i u 15 kvm nisu bash realan izbor...

Uz ovolike kutije imacesh probleme sa njihovim pozicioniranjem u prostoru radi dobijanja optimalnog zvuka, pogotovu ako josh nameravash da ti isti bude funkcionalan :(

Predlozio bih ti da ipak provedesh neko vreme prateci "strucne" forume, pre nego shto se upustish u kupovinu sledece komponente u lancu, ako nishta, onda barem zbog oglasa na istima (radi utrvrdjivanja realne cene pojedinih uredjaja).

Nadam se da necesh ovo shvatiti kao kritiku, trudio sam se da dam koliko-toliko koristan savet.

Poz:wave:

Poslednja izmena:
bez uvrede prema ikome, ali tvoj savet mi deluje skoro kao najkorisniji od svih koje sam pročitao danas.

u svakom slučaju sutra ću ići do njega i videću šta može da se uradi. sad se malo bolje osećam (ne, nisam se tuširao :d - čak mi se i smisao za humor vratio), oko vraćanja pojačala ću ramisliti i razgovarati sa prodavcem, samo što će mi posle nedostajati ovaj zvuk - stvarno za klasu bolje zvuči od ona druga 2 pojačala.

a u vezi zvučnika - da, cena je bar kod nas vrlo primamljiva - tražio sam malo po inostranstvu i cena je u GBR za ovaj par 350 funti (bar na jednom sajtu koji sam video), a na nekom australijskom forumu je ceo set (5 komada surround) koštao 1700$ (naravno australijskih), doduše prošle godine.

još jedna cinjenica koja mi deluje zanimljnivo - svaki zvučnik težak je po ~24kg - ispade da sam platio kg ozvučenja oko 300din :d a hteli su prvo da mi naplate po 17600din za svaki od zvučnika.

javiću vam šta je bilo i kako se sve završilo. :wave:

Ajd, sa srecom, javi sta je bilo

Nije to toliko ni pitanje para, koliko zivaca ... slicno sam doziveo sa zivcima nakon kupovine pojacala, koje je jako brzo (u toku prve nedelje) otkazalo ...

posle puno muke, prodavac je pristao da snosi troskove servisa, samo sam morao dobro da se pomucim oko toga

isto pojacalo i dalje (kuc, kuc) radi, i nemam nameru da ga menjam

sto se cene tice, ako ti je neki reper, moj drugar je platio skoro 200E yamaha A-1000 pre pola godine, tu je negde godista kao i tvoje, i nije nijednom zazalio

suicide...a mozda ipak da razmislis da ga zadrzish? :) Ako ti se vec svidja zvuk, i kazesh da ce ti nedostajati, prezali tih 50ak eura....reche student si, verujem da ti je sad tih 50e solidna cifra...ako ti je za utehu, isto je i meni bilo pre dve godine kad sam kupovao pojachalo, 50e mi bila kuca...a sad moram da gledam *.xls ko mi koliko stotina duguje...polakice, bice para chim pochne da se shljaka :D al` i dalje mi se nikako ne daje 50e za dzaba, ali mnogo lakshe prezalim loshu investiciju i taj gorak ukus je sve blazi:)

Nego, imam jedno pitanje za tebe...ti si se garant bolje raspitao...Kazesh da su hteli da ti uvale kutiju po ceni para...Kako da budesh siguran koja je cena za par, koja za komad? Bio je sluchaj, kada su carevi u tmevropa prodali komad od para...ev` ti citat sa hifi...smejao sam se duuuugo duuuuugo :D

Nedavno sam kupovao zvučnike za drugi sistem, za mog klinca (ako neko ko ima 20 godina može tako da se nazove;-) Elem, pregledam kompletnu ponudu domaćih firmi na internetu, i ugledam d870 u već pomenutoj firmi na Novom Beogradu... Cena mi se učini sasvim pristojna za taj zvučnik, oko 110k dindži, i odem da čujem, a prodavac kaže "pa mi imamo samo JEDAN zvučnik, neko je poručio pet svojevremeno, odustao od ovog jednog, i ostade siroče..." Tako da ako nekome treba baš doooobar centralni zvučnik, eto ideje:)))

ja ladno ne verujem da su nekome prodali 5 komada :d kakav je to CAR, tako se pravi HT :d
što se tiče cene komad/par na sajtu za neke modele piše npr. (lupam sada) jamo D870 "A" ili "B", gde A ili B stoje za levi ili desni zvučnik. bar ih ja tako raspoznajem. sem toga cena 5.0 HT kompleta za S606 je 27000, šta mislite kako je onda 1 zvučnik mogao d akošta 17600? :d

inače ne radi se o namrenoj grešci, čovek stvarno nije znao kad sam zvao da proverim imaju li ih na stanju pa mi ej rekao da j cena za komad 17600, pozvao sam nakon 15 minuta i tada mi se izvinjavao i priznao je grešku - par je koštao 17600.

možda da mu predložim da u slučaju kvara (pošto je stvarno staro pojačalo) plati opravku (da mi enku radnu garanciju) ili mi naknadno koriguje cenu, pa da troškove (nedaj bože pu-pu :d) iznenadnog kvara snosim sam.

sve je u dogovoru, nadam se da ćemo naći zajednički jezik.

ja rekoh da smo probali sva tri pojačala na kenwood cd plejeru i da smo na njegov predlog poneli taj CD player - da bi razlika bila lakše uočljiva. a pod kompresor će da ide već...

Šta bi na kraju, Samuraju?

sem na našem voljenom benchu, i na Hi-Fi forumu se povela velika diskusija oko same vrednost pojačala - neki zaključak svega bi bio - oni koji su za kupovinu takvih stvari kažu da vredi plaćenog novca, da je to jedna kvalitetna mašina dobro zvuka (i da se ne može mnogo novih stvari, po duplo većoj ceni, koje bi bile tu negde po kvalitetu zvuka), a oni koji su za novo ne bi dali ni pola plaćenog novca za to.

u međuvremenu sam ga odneo do servisa, pregledano je i zaključeno da mu ništa ne fali (nisu se naduli kondenzatori, izmerene su struje mirovanja 9 i 11mV), izgleda da po njemu nije čačkano. sve što je odradjeno je zamena par sijalica koje su pregorele (sa prednje strane).

i oko snage se vodila polemika - po nekim je oko 80W na 8oma, pa sve do teorijskih 120W na 8Oma, meni je serviser rekao da ima oko 100W na 8Oma, znači malo više od specifikacije.

pošto mu ništa ne fali, a i lepo svira, odlučio sam da ga zadržim :)

Posto sam isto zainteresovan za te zvucnike S606 molim suicide samuraja da kaze kako je zadovoljan sa njima. Malo me je razocaralo sto sam danas bio u Tehnomarketu u Novom Sadu i video da su made in China. Da li se to oseti u kvalitetu?. Inace nakacio bih zvucnike na risiver Yamaha RXV 520 koji sam btw, kupio pre neki dan, pa me intersuju i iskustva sa tim risiverom.
Pozdrav svima:wave:

moje iskustvo sa zvučnicima je vrlo skromno, ovo su u principu prvi ozbiljni zvučnici koje sam kupio, do sada i nisam bio često u prilici da slušam HiFi tako često.

iskustva na koja sam ja nailazio su sledeća - ljudi se uglavnom slažu da zvučnici zvuče solidno za taj novac koji koštaju, da im je dizajn vrhunski (u čemu se slažemo), kao i da se ne može naći nešto sličnog kvaliteta po toj ceni.

konkretno, moje mišljenje - zvuk je vrlo čist, visoki su odlični (ne i preizraženi, vrlo definisani), basa možda ima malo previše, ali to je više stvar ukusa, neki put mi odgovara, neki put malo i smeta, a sve se da regulisati, zar ne? ;) u principu sviraju do 32Hz kao što piše u specifikaciji, na gore sam čuo do nešto preko 19000Hz, ostatak ne znam da li ne postoji ili me moje uši izdaju (pošto mi sluh jeste malo oštećen od glasne muzike :d), ono na šta se ne možeš osloniti jeste snaga - iako piše 130W RMS po kanalu, ne mogu ti reći koliko imaju snage - moje pojačalo koje daje oko te snage (ili manje) po kanalu ne sme da se pojača ni približno do kraja. što ne znači da su slabi - verujem da bi sobu od 20kvm napunili bez imalo problema, do te mere da se unutra ne može izdržati.

što se tiče nalepnice Made in China, ne uzbuđuj se mnogo, mnoge se stvari prave u Kini danas, to ne znači da je nešto loše.

i za kraj - neretko mi se desi da se prijatno iznenadim dok ih slušam, jer svaki put čujem nešto novo, što do sada nisam zapazio :)

zaključak: od mene svaka preporuka ;)

EDIT: sad sam malo pogledao, ti si pre ovoga imao (imaš i dalje?) genius sistem - veruj mi na reč - skok u kvalitetu zvuka će biti zaprepaščujući, nećeš verovati koliki ćeš napredak osetiti. što se tiče muzike, ja više ni ne razmisljam o nečemu drugom sem o 2(.1) sistemu. a ovo mi tako lepo završava posao :)

:wave:

Poslednja izmena:
Imam jos uvek Genius GHT 511D koje sam pre godinu dana platio oko 480 evra:wall: pitanje je da li bih sad dobio i pola cene. Lepo izgledaju ali za muziku i nisu bas nesto. Sad sam ih prikopcao na risiver pa tako slusam dok ne kupim zvucnike. Ovi Jamo zvucnici su mi jako interesantni. Verovatno cu ih uzeti za koji dan. Hvala na postu.

Vise bi mi odgovarale uze kutije zbog prostora tipa Jamo, podnostojece. Vrlo su interesantne i kutije koje je samurai stavio u predhodnom postu, cak bi mi i odgovarala srebrna boja zbog TV-a, monitora, kučista i stampaca koje su isto srebrni. Pitacu Tehnomarket u Novom sadu da li ce dobijati takve zvucnike jer mi je blize da dojem po njih. Trenutno ih ima samo u Beogradu.:,,:

na to se ne bih preterano oslanjao, ja sam imao sličnu ideju, ali je naša tradicionalna (ne)pouzdast došla do izražaja, od obećanja da će mi kutij doneti u Kragujevac, posle 7 dana promenili su priču u - mi vam ništa ne možemo obećati kada će (i ako će) nešto stići za vas! a nudio sam i da im platim unapred...

Bio danas u Fontani (Bgd) i kupio S 708. Prezadovoljan sam i sa kvalitetom i snagom koke pruzaju, a i cena je ok. Jedino malo zameram nedostatak basa kod slusanja sa kompa. Kod tunera je druga prica, tu moram da smanjujem bas.
Pozdrav svima!:,,:

mislim da ja mogu objasniti - kod mp3-ki je hronično odsustvo visokih, ali i definisanog basa, ja sam se debelo razočarao kad sam čuo neke mp3-ke u 128kbps, sad težim tome da slušam bar 192kbps, u nižem kvalitetu bas je odsutan, muljav, nedefinisan. možda je na to mislio?

ja bih nešto o zvučnicima da čujem?

pa nije mi jasno kako mu sa mp3 slab bas, a sa tunera losh...koje je inache pojachalo/risiver? Kod mene vala i na mp3 i na tuneru isto...winamp bez ikakvih equilizera, naravno..

Niste me dobro razumeli, sa tunera je bas odlican, a kad slusam mp3 moram dobrano da pojacam bas, bar po mom ukusu. Inace sam jako zadovoljan sa zvukom. Najbolje se cuju dvd koncerti. Koja promena posle Geniusa:banana: grmi parket i prozori. Sva sreca sto sam u stanu:d Inace mp3 pesme puno bolje zvuce preko 192 kbps. Sto se tice risivera to je Yamaha rx-v 521 AV. Do sad sam probao jacinu do pola i nisam smeo vise:eyebrows:. E sad kod slusanja koncerta u 5.1 formatu, napravio sam mali eksperiment sa starim Genius zvucnicima koje sam povezao kao zadnja dva zvucnika, i mogu vam reci da se cuju pristojno. Slusacu tako dok neskupim lovu da kupim jos dva zvucnika. Verovatno necu kupovati tako snazne zvucnike kao sto su S 708, koji su btw deklarisani na 200 wati rms. U Fontani sam kupio i kablove za zvucnike 2x2.5 mislim da su ok. Ako nekog jos ineresuje u vezi zvucnika neka slobodno pita. Pozdrav!

Ih, ti barem znas dokle moze da ti tera pojacalo, ja na mom nemam pojma :D Ali opet mi nikako ne ide u glavu zasto ti je to tako, npr, ja imam yamaha rx v 559, sa kog god izvora da pustim (tuner, komp, cd, dvd, dek), nikakve ton kontrole ne diram...tako kao kod tebe ne treba da bude, zbunjuje me....s vremena na vreme maaaloo regulishem woofer, ali niske/visoke nisam pipnuo od kada sam ga kupio :)

Poslednja izmena:
Risiver mi je povezan sa zvucnom (Audigy NX) putem optike, i juce sam cackao u kontrol panelu- sounds i cekiram digital out only i na moje iznenadjenje dobijem basove, tako da mi sada na winampu basovi stoje na nulu, ali ipak na risiveru moram da ih dodam na ton kontroli isto kao i visoke koji mi i na winampu stoje dobrano gore. Dobio sam dobar zvuk uz male korekcije. Sada se vec osecaju i vibracije na podu i prozorima kad malo dodam gasa:banana:
Pozdrav svima!

Nazad
Vrh Dno