Šta je novo?

HIFI na budzetu :)

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
dakle posto sam zaradio malo novca odlučio sam da zamenim ovo sokoćalo iz potpisa (Genius :d) i kupim nešto pristojno.

budžet mi je max 250e za zvucnike i još toliko za pojačalo/risiver. znam da to nije mnogo, ali to je apsolutna granica do koje bih išao, još bi se radije zadržao na granici 200/200.

pošto sam uvideo da je surround pro*eravanje, bar za moje potrebe, želeo bih da napravim stereo sistem, koji mi ne bi bilo mnogo teško da kompletiram u kragujevcu, da se ne cimam previše do bg-a, pošto nemam trasnopraciju :d

ono što mi se sviđa jesu floorstanderi, a i želeo bih nešto sa malo više snage. znam da u kg-u izbor nije veliki, pa sam za sada gledao samo modele po Tehnomarketu, koji mi je na 2 koraka :)

znam da se (relativno) skoro vodila rasprava oko Jamo zvučnika i njihovog kvaliteta, pa bih vas pitao za mišljenje oko sledećih modela:

Jamo S-606 Dark Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5922&M=Shop&PID=17157&ProductID=17849)

Jamo E-750 Dark Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5905&M=Shop&PID=17143&ProductID=16785 )

Jamo S-408 Beech (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=6042&M=Shop&PID=17163&ProductID=17907)

Jamo E-680 Black Ash (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5906&M=Shop&PID=17146&ProductID=16851 )

Jamo E-770 Light Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5905&M=Shop&PID=17143&ProductID=16788 )

Jamo E-875 (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5949&M=Shop&PID=17141&ProductID=16763 )

pretpostavljam da bi uz neke od njih morao da ide woofer:
Jamo SUB-200 Dark Apple (specifikacije na http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=5945&M=Shop&PID=17153&ProductID=17641)

od svih modela cuo sam samo S606 koji je bio prikačen na Yamahu RX-V359 i svidelo mi se kako to zvuči, bilo je svetlosnim godinama ispred onoga što imam kući.

čime da "pogonim" ove modele? ako bih išao na 2.1 kombinaciju, da li bi moglo obično stereo pojačalo/risiver da mi završi posao?

primam i vaše predloge oko izbora modela, jedini uslov koji bih postavio jeste da idem na kupovinu novih zvučnika, dok po cenama koje sam zatekao u Tehnomarketu i 4Audio-u izgleda da ću ići na polovan risiver/pojačalo. da li je to pametani izbor?

znate li neki dobar sajt ili mesto gde bih mogao da pogledam nešto od polovnjaka i šta bi mi preporučili?

i ne zamerite mi, pošto sam u ovim vodama apsolutni neplivač :)

unapred zahvalan :wave:

To je kao kada bi rekao na primer ``moj Fiat radi kao lud kakav bmw,mercedes,audi...``, a nikad nije vozio neki bolji auto

Pa pazi, ako je vozim AMGa ja znam da sam preterao i znam sta valja a ne mora da kosta toliko. Ja necu reci da je Fiat bulja jer za pare koliko kosta nije. Nadam se da se razumemo. Ja kazem da za budzet koji se ima treba uzeti optimalno.
Sto se tice kablova testirali su 11 kablova a najjeftiniji koje su koristili su bili monster i zvali su 20ak tzv. audiofila. Testiranje je naravno bilo u mracnoj sobi i nisu mogli da vide koji kablovi su korisceni. Samo 2 coveka su uocila razliku i to minimalnu. Znaci ne radi se o mojim pretpostavkama nego o rezultatima testiranja.
Ja jesam cuo i imao mnogo toga racunajuci marantz (dok je bio ozbiljna firma), nad, rotel, mekintosh i krell (nisam ga imao ali sam ga slusao i kostao je kao nova tojota camry).
Uopste nisam bio impresioniran imajuci u vidu razliku u ceni...

Broz ipak mislim da za izvlacenje maksimuma iz tvog Yamaha risivera od 1000 dolara trebaju neki bolji kablovi

Bolji znaci skuplji jel tako? Pa evo, monster kablovi kostaju duplo vise a isti su kao i ovi moji AR. Potpuno isti.
To bi mogao da mi kazes i za HDMI kablove koje koristim jer ih placam 15 dolara komad. Medjutim, ti isti kablovi kosta preko 100 ako ih potpise Monster. Da li su bolji? Ne nisu, potpuno su isti...

Pa ja ne znam stvarno sta radi taj Monster Cable,u kom su oni fazonu.Znam da su svoje ime Monster zastitili i da tuze svakoga ko ga iskoristi.Cak su tuzili kreatore crtanog filma Monsters sto je stvarno jadno.

da vas obavestim - kupio sam Hitachi HA-6800, plaćeno 200e. jesam li preplatio?

slušao sam još 2 modela onkyo na mojim zvučnicima i ovaj hitachi je imao ubedljivo najbolji zvuk, vrlo prostoran, direktan i definisan. onkyo se malo mučio i nije imao tu preciznost kao hitachi.

nadam se da nisam pogrešio :)

:wave:

Pa ja ne znam stvarno sta radi taj Monster Cable,u kom su oni fazonu.Znam da su svoje ime Monster zastitili i da tuze svakoga ko ga iskoristi.Cak su tuzili kreatore crtanog filma Monsters sto je stvarno jadno.

Nema nikakvog fazona niti mislim da je to jadno. Monster je postao ekstremno prepoznatljiv brend i ljudi ulaze u prodavnice i traze Monster. Mnoge firme su veoma agresivne i na najmanju slicnost i asocijaciju na njihov brend. Postoje citava odeljenja u kompanijama koja se bave trazenjem potencijalnih zloupotreba i "zloupotreba" njihovog brenda a armija "krvolocnih" advokata ceka kao zapeta puska. Tako ti je to u ljutom kapitalizmu i ne mislim da je to lose jer firme trose milione i stotine miliona na brand awareness i nece da dozvole ni najmanju asocijaciju u glavama potrosaca...

slušao sam još 2 modela onkyo na mojim zvučnicima i ovaj hitachi je imao ubedljivo najbolji zvuk, vrlo prostoran, direktan i definisan. onkyo se malo mučio i nije imao tu preciznost kao hitachi.

Ako ti se svidja zvuk onda je to,to, nisi pogresio.A sto se tice cene ne znam.Nesto mi Hitachi nije cest na ovim prostorima.
U svakom slucaju uzivaj u slusanju i kupi neke dobre kablove!:D

hm, ae okachi neke fotke, bash me interesuje shta je to, nigde na netu ne mogu da nadjem detaljnije o njemu...moguce da si ga preplatio :(

pazi definitivno ima viška snage - na samom pojačalu nema podataka o snagi izlaza, piše samo potrošnja do 500W, pretpostavljam da izlaz daje ~ 150W po kanalu.

na kutiji piše da koristi MOSFET-ove i ako sam dobro shvatio - ima 2 mono bloka. samo pojačalo teško je preko 10kg, pozadi piše Made in Japan.

slike ću malo kasnije okačiti, loš mi je net trenutno :S:

nema slike :) 500w potroshnje, tu mu to dodje grubo govoreci oko 150w...omaza zvucnika se nigde ne pominje? :) Sve u svemu, ako si ti zadovoljan, uzivaj i nek` te u zdravlju sluzi :D

Da si platio nekog Rotela 200e pa bi i razumeo, ali ovo? Znaš zašto ga nema na netu?
Pravljeno je pre 15 i više godina. Realno ne vredi možda ni polovinu sume koju si dao... Je*iga

Edit: Zvučnici su OK, za te pare super

Poslednja izmena:
Ne bih rekao da ne vredi ni pola sume ... i otkad je za HIFI bitno kad je pravljeno, i gde ... bitno je kako je pravljeno, i iako ni ja nisam cuo za Hitachi ampove, ovo izgleda vrlo posteno odradjeno, bar ovako spolja, malo podseca na moju Yamahu, a i ta nominalna potrosnja im je slicna (kod mene 630W)

uzivaj druze, i ne opterecuj se

Ne bih rekao da ne vredi ni pola sume ... i otkad je za HIFI bitno kad je pravljeno, i gde ... bitno je kako je pravljeno, i iako ni ja nisam cuo za Hitachi ampove, ovo izgleda vrlo posteno odradjeno, bar ovako spolja, malo podseca na moju Yamahu, a i ta nominalna potrosnja im je slicna (kod mene 630W)

uzivaj druze, i ne opterecuj se

Dobro, malo sam preterao, pola vredi :d

sad sam našao malo više vremena da napišem o samom pojačalu i kako sam ga uopšte izabrao.

otišao sam kod prodavca, koji se time izgleda bavi baš ozbiljno, pošto mu je ponuda u klasi do 200e bila jedno 10-ako komada, i od ponuđenih modela smo poneli 2 onkyo modela (receiver i pojačalo) i ovaj hitachi - po njegovom savetu smo poneli ove modele, pod pretpostavkom da će se dobro slagati uz moje zvučnike. kao i jedan kenwood cd-player, da bi razlika bila bolje uočljiva nego na računaru (koji za sada koristim kao izvor zvuka)

2 onkyo modela su zajedno bila teška koliko i ovaj hitachi (moja odokativna procena, sećam se samo da je hitachi bio dosta teži od oba).

prvo je svirao hitachi, pa jeftiniji onkyo, skuplji onkyo i na kraju opet hitachi (moja želja)

koju sam razliku primetio - sa hitachijem je bas bio "utegnutiji", visoki čistiji, i uopšte zvuk mi je bio lepši. posle prvog slušanja hitachija, pustili smo jeftiniji onkyo, ali nije mi trebalo mnogo da shvatim mnogo da to nije to (sve što sam ranije naveo u vezi zvuka hitachija nije važilo i za onkyo). pustili smo i skuplji onkyo - simptomi isti, zvuk sličan - pretpostavio bih da je to zato što je ista marka u pitanju. razliku bih pripisao i tome što ovaj hitachi ima verovatno oko ~150W po kanalu (isprobali smo koliko trpe zvučnici - do 6/10 skale), dok su onkyo imali po 70-80W po kanalu. objasnili su mi tu pojavu time što hitachi ima 2 mono bloka umesto valjda 1 za oba kanala, pa daje jaču struju i u stanju ej da bolej potera zvučnike valjda?

malo sam gledao po netu pre kupovine pojačala (pošto sam totalni noob) i marke na koje sam nailazio su (bez nekog reda :d): yamaha, rotel, marantz, onkyo, naravno od hitachija ni traga ni glasa. a opet sam zadovoljan zvukom. sad bih treba da pitam - kako jedan hitachi bolje zvuči od onkyo-a?

nisam slušao sam - napravili smo tročlanu komisiju (drugar sa devojkom), i došli do istog zaključka - hitachi wins. ni ja nisam našao puno podataka o ovom modelu na netu, znam da je malo starije pojačalo - skoro pa vintage :d

o omaži zvučnika - za jedan par preporučena omaža je 6-16 oma, a 2 para 12 do 16 oma

Možda taj Hitachi stvarno dobro zvuči, ali ono što hoću da kažem je da sam imao dosta dodira sa polovnim uređajima i da to pojačalo jednostavno ne može vredeti 200e.
Razumem nestrpljenje, tvoja stvar šta ćeš kupiti, samo mi je krivo zato što znam šta si sve mogao kupiti za te pare. Jedan primer, samo polovno, naravno.
Pojačalo treba da je 20% slabije snage od zvučnika, tako da i iz tog razloga nisi trebao odabrati Hitachija - dosta je da pripiti DJ na nekoj žurci doda samo malo više "gasa" i odoše visokotonci...

Edit: Ti svoje zvučnike u stvari još nisi čuo. Kad se posle nekih stotinak sati rada usviraju onda će pokazati pravo "lice".
Ajd ako te ne mrzi skini poklopac pa slikaj unutrašnjost pojačala, baš me zanima kako izgleda, može i zadnji panel (tamo gde su priključci). Koje si kablove stavio?
Pozdrav!

Poslednja izmena:
slike unutrašnjosti / vidi se da nije čišćeno - koju metodu preporučujete?

EDIT: ubacio sam sliku kablova, pošto nemaju ime, malo je lošijeg kvaliteta :d

Prilozi

• DSCF3486.jpg
    DSCF3486.jpg
    396.2 KB · Pregleda: 650
  • DSCF3488.jpg
    DSCF3488.jpg
    417.5 KB · Pregleda: 135
  • DSCF3491.jpg
    DSCF3491.jpg
    499.7 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Ma ovo izgleda ozbiljno ... vidi samo koliko hladnjak tu ide

monoblokove sam po sebi ne stavlja tek bilo ko reda radi

koliki su ti oni veliki kondenzi? svakako bih ti preporucio da odradis neki srednji remont, pomenjas te manje kondenze, eventualno ozicenje

@Zoo

Jesi siguran da pojacalo treba da bude slabije od zvucnika? (razmisli opet)

slike unutrašnjosti / vidi se da nije čišćeno - koju metodu preporučujete?

EDIT: ubacio sam sliku kablova, pošto nemaju ime, malo je lošijeg kvaliteta :d[/QUOTE

Za ciscenje ti je najbolja metoda-kompresor.

A pojacalo je verovatno pripadalo nekoj dobroj seriji i bilo je sigurno jako skupo.Mislim da ta 2 mono bloka dobrinose tome sto je zvuk bolji nego kod onkya.Ali tu nema pravila, mozda bi onkyo zvucao bolje na nekim drugim zvucnicima.
Ako volis da slusas glasnu muziku onda je dobro sto je pojacalo jace od zvucnika.Potenciometar nikada neces odvrtati do kraja, imaces rezervu snage i samim tim bolju kontrolu zvuka.Pre ces ostetiti zvucnike sa slabim pojacalom jer ces ga za glasno slusanje odvrtati do kraja.

Kablove su mi poznati imaju da se kupe na svakom cosku.Skupi malo pare pa ih zameni za neke kvalitetnije npr.Oehlbach ili jeftinije Vand den Hull.
Predpostavljam da je ista situacija i sa interkonekt kablovima(povezuju cd,tuner,dvd sa pojacalom).Razmotri i njihovu kupovinu.:wave:

ono što me i dalje zanima, pošto su mišljenja krajnje različita - jesam li ga preplatio? idem danas još kod prodavca, da mu vratim neke kablove koje mi je pozajmio.

a u vezi kablova - rekao sam da kao izvor zvuka koristim PC + SB Live!, gde bih mogao da nadjem neke kvalitetnije kablove 3.5mm - 2xčinč?

Ti kablovi bese sa jedne strane imaju samo jedan ulaz koji ide u zvucnua sa druge normalan cinc koji ide u pojacalo.Ako su takvi tesko ces naci kvalitetne, samo neko da ti napravi u elektricarskoj radnji ali opet ce biti jako loseg kvaliteta.

Naravno da si preplatio pojačalo, jer je starije od 25 godina, što se jasno vidi po tome što nema ulaz za CD. Druga stvar, ovo nema nikakve veze sa monoblokovima, jer bi u tom slučaju postojala dva trafoa, dva hladnjaka, a često i dve utičnice za struju.

E i ja videh da nema dva trafoa, al sam pomislio da su dva spakovana ispod one gornje maske, tako da se ne vide jasno dve kocke, tj mesto gde su razdvojene, posto je prekirveno

Ako nisu mono, To je onda katastrofa, mislim, loziti kupca da kupuje monoblokove ... trazi mu onda 100E nazad automatski, ako je ta pricha, ili nek vrati pare, iako se tebi svidja zvuk, cisto zbog tog prevarantskog pristupa

Kažem ja...al' me niko ne sluša. Nema tu ni M od mono blokova - odmah sam pomislio da se radi o tako nečem, zato sam i rekao čoveku da slika i unutrašnjost.

@Zoo

Jesi siguran da pojacalo treba da bude slabije od zvucnika? (razmisli opet)

Siguran sam 100%, može naravno da radi i onako, ali preporučuje se oko 20% slabije pojačalo od snage zvučnika. Raspitaj se malo kod nekoga ko se stvarno razume...

yap, koliko sam i ja upoznat sa materijom, pojachalo bi trebalo da bude oko 20% slabije od zvucnika...

Samuraj, trebao si odmah postaviti pitanje na hifi forumu, pre no shto si se odluchio za kupovinu....ipak je ovde mnogo manja koncentracija ljudi koji se razumeju, a i oni koji se razumeju ne klikaju toliko chesto na ovu sekciju, "Šta da kupim od zvučnih karti, zvučnika, MP3 plejera? "

Iskreno se nadam, da u bilo kom sluchaju neces biti zeznut ;)

Poslednja izmena:
Ako voli glasno da slusa muziku bolje neka uzme jace pojacalo, imace rezervu snage, bolju kontrolu i nece ga odvrtati do kraja.
A ovoga sto mu je uzeo 200 evrica neka hvata za gusu!

chek....savicini....`de ces jache? 500w potroshnje, ae nek`ima 150w po kanalu...to ne moz` da se izdrzi u prostoriji od npr 20m2...to mu vec dodje na granicu sa mazohizmom :D meni vec na 2x50w postaje suvishe surovo za slushanje, a volim glasnu muziku sa masnim basom :D

Vrh Dno