Šta je novo?

Hi fi za sirote help

@Dulsrules
Lepo je sto znas kakav zvuk konkretno trazis. :) Pogledaj isto neku stariju vecu mrcinu na fazonu ovih JBL-a, Infinity-ja, ili nekog nemackog brenda, ako planiras da ides u 2-3 puta vecu sobu. Bass driveri bar 10 ili 12". Ima tu mnogo toga sto bi moglo da ti se zvucno uklopi, a kako si iz BG-a, mozes da cujes dosta toga od polovnjaka sa oglasa, pa vidi da li odgovara ili ne. Posto znas sta ti treba, nikako ne kupuj napamet na nevidjeno bez slusanja. Za pojacalo neki jaci tranzistorac, zavisno prvo od zvucnika.

Hvala na savetu. A sta da trazim inicijalno, vezano za osetljivost, koji tip zvucnika i kakvo je stanje sto se tice servisiranja takvog polovnog sistema sa oglasa, nakon nekog vremena naravno?

Ove starije kutije su uglavnom kompresione ili bass-reflex sa portom na prednjoj strani. Znaci, od 30-40l pa na gore sa zapreminom i 10"-12" driver. To je ono, da moze da grune, i da dinamicki sve isprati, a da ne padaju glave malim zvucnicima koji nisu navikli na takve torture. Osetljivost je obicno i veca na vecim kutijama, mada evo recimo ovi L-50 iako veliki, nisu previse osetljivi (88dB/w/m). Vecina danasnjih kutija isto ide u rasponu 87-92dB, a naravno ima i lenjijih (ispod 87) i "vrednijih":). To ne znaci ako je zvucnik lenj da je los. Naprotiv, ima puno neefikasnih zvucnika koji zvuce sjajno. Danasnji marketing mnogih brendova voli i da napuca neke velike brojke, a na merenju se pokaze znatno manja osetljivost... Ima i toga...Neke od vecih kutija idu i preko 95dB sto je izuzetno dobro za lampaska pojacala i neka druga slabija, koja ne pucaju od snage, pa ih osetljive kutije vade na konacnom SPL-u. Inace, razlika u osetljivosti od 3dB odgovara udvostrucenju snage, pa tako 87dB na 100W postize isti SPL kao i 90dB sa 50W. Za vece kutije (osim ovih primera sa izuzetnom osetljivoscu) obicno se nisani potentnije pojacalo sa vecom rezervom snage jer velike bass-ove treba i kontrolisati nekako. Ne mora to da bude neka mrcina od 200-300W, ali da ima bar postenih 80-100W po kanalu.
Profesionalnu reparaciju starih kutija vrse razni audio servisi medju kojima je dosta popularan Sinisa Rankov (Sinevoice) iz BG-a. U zavisnosti od tipa zvucnika i dostupnosti delova (drivera, vesanja, kalema,...) ispadne i cena reparacije. U principu, gotovo sve je resivo. Mada kad budes kupovao, uveri se da je sve u ispravnom stanju i da radi kako treba. Nekad vesanja usled starosti i truljenja posustanu posle 20-30 godina, ali to je kao sto rekoh lako resivo ako se imaju originalna vesanja i ostali delovi, kako se ne bi narusio ceo koncept odredjenog zvucnika. Postoje mnogi satro majstori koji neiskusno zamene vesanja, stave neodgovarajuca ili urade neki drugi poduhvat, pa na takve stvari otvoro cetvore oci (vide se takve stvari i na oko).

am 2250 akai i PIONEER F-204RDS sam danas video na pijaci . Odokativno u odlicnom stanju . Da li valja ista neko od ova 2 ?

Bah sad gledam ovaj pioneer je radio :/

Poslednja izmena od urednika:
Taj model AKAI AM-2250 je ne tako mlad (`79-to godiste), i ako je sitna para, a on u odlicnom stanju (mada ga je potrebno dobroo pogledati iznutra), moze da prodje ako se trazi slabije pojacalo. On daje na izlazu 2x25W na 8oma, poseduje STK463 na izlazu, Nipon Chemicon elektrolite (35V, 6800mF po kanalu), izrada naravno komplet japanska. Ovde ga mozete videti ogoljenog iz vise ugla: http://www.audiovintage.fr/?p=587
Iz te serije bilo je vise modela (AT2200, AT2250, AT2400, AT2600), a katolog o celoj toj seriji i vise o AKAI-ju mozete pogledati na http://wegavision.pytalhost.com/akai.html, pod godinu `78 i `79.

Posto nije u pitanju velika snaga (kao sto rekoh 25W po kanalu), a ako bi uzeo neke kutije koje zahtevaju vise snage (tipa kao ovi JBL), mozda u tom slucaju Akai ne bi bio dobar izbor. Za neke osetljivije kutije ne bi trebalo mnogo snage za 15-17kvm.

To otpada u principu onda . Reci mi onda za kutije jer postoji neka alternativa za ove JBL nesto tipa malo jeftinije ? Ili recimo nesto novo do 22 23 k din ?

To otpada u principu onda . Reci mi onda za kutije jer postoji neka alternativa za ove JBL nesto tipa malo jeftinije ? Ili recimo nesto novo do 22 23 k din ?

Kad se već ne razumeš, idi na novo, jer bolje da platiš na mostu nego na ćupriji, odnosno više ćuprija, neki predlozi:

Monitor Audio Bronze BR2 185e

Wharfedale Diamond 9.2 185e

Ovo su ti novi zvučnici sa garancijom. Klikni na link da vidiš gde ima da se kupi po toj ceni. Mogu da ti pošalju i pouzećem za Kraljevo, besplatna im je dostava. Ovekve stvari se pre kupovine obavezno slušaju, ali verujem da ćeš biti prezadovoljan u odnosu na ono što si do sada imao. Lično bih pre išao na Monitor Audio, mada sve zavisi koji će ti pojačalo kasnije uleteti.

Poslednja izmena:
Toga se najvise i plasim , nemam nikakvo iskustvo da bih mogao da proverim pre kupovine , pogotovo ako nije iz kv-a . Reci mi jer kablove dobijam ili moram da dokupim :) ? I kako se gleda koje pojacalo je dovoljno tipa ovo sto ja imam je 2 puta 25 w a ovi zvucnici su po 100 w .

Vidim sad ovo u oglasima .

Jamo-E-630-Danski-Originalni-Novi

koliko je ovo dobro za mene i moje potrebe ?

Iskopah i ovo isto iz kv-a lik Pojacala /Kenwod-KA-5050R-Akai-AM-37-299281

Ovo nije hifi ali ako neko moze da mi kaze koliko je dobro
YAMAHA-NSP-60

Hvala momci unapred :)

Kablove kupuješ posebno, nravano, ali ne moraš neke skupe, samo nemoj one sa pijace baš. Ovi zvučnici imaju preporučenu sangu pojačala tu 30-100W, znači prijalo bi ima pojačalo 2x80W, 2x100W, ali kako bi to radilo u praksi sa tim slabijim, pitanje je, mora da se proba. Ono što je sigurno da ne bi mogao da izvučeš maksimum iz zvučnika sa tim 2x25W pojačalom.

Ako mozes da bacis pogled na ove modele iznad imaju prodavci iz kraljeva . A onda me zanima koja je razlika izmedju l19 l50 i ovih zvucnika sto si mi preporucio ? U smislu koliko su gori bolji itd ?

Jamo i Yamahu bih zaobišao, onaj Akai može da bude OK uz MA ili Diamond zvučnike što se tiče snage, ali pitanje u kakvom je uređaj stanju i koliko ti to umeš da proceniš. JBL-ove ti je Nik apsolvirao i sigurno da su bolji od današnje konfekcije, ali pretpostavljam da bi tebi BR2 ili Diamond 9.2 završili posao i da bi bio zadovoljan kupovinom uz neko adekvatno pojačalo. Tražio si što jeftinije, pa mi sad nije baš najasnija težnja da daš 250e za Jamo zvučnike iz oglasa? :trust:

Monitor Audio BR2 i Diamond 9.2 su zesca konfekcija u odnosu na one JBL iz L serije, ali mozes da gledas i nove ako nisi siguran u polovnjake, samo znaj da zvucno je to nebo i zemlja. Uzgred, diamond 9.2 trazi jaka pojacala, sve ispod 80-100W je nedovoljno. Sa 25W jedva bi postigao maksimalni SPL od 99-100dB, sto je naravno i vise nego dovoljno za normalno slusanje u prosecnoj sobi, ali jasno je da traze jaca pojacala zbog svoje neefikasnosti. Zvuce tromije od Monitor Audio, sa manje detalja u visokim tonovima. Toplije i tamnije jednostavno. BR2 je laksi za pogonjenje, i njemu bi za pocetak tih 25W bilo sasvim dovoljno. Sad je na akciji dok 4audio rascisti ostatke iz BR serije, pa otud ova niza cena od 185e za nov par. Polovni su pre ove akcije isli za oko 140-150e, zavisno od stanja, ali kazem opet, za te pare menju polovnjacima, ima dosta bolji zvuk, pa rascisti sam sa sobom sta ti je bitnije.

Jedino resenje je ovo da pojurim polovno iz okoline , tipa kg cacak krusevac . Mogao bih da odem i preuzmem na licu mesta . Sve dalje je realno problem i kupovina na slepo ... ako me razumete

Zato ako moze sa KP neki predlozi iz okoline kraljeva . Vidim ima dosta izbora za 100 e zvucnika e sad sta tu valja to je druga prica . Zanima me i ovo , dosta me privlace ovi duguljasti zvucnici sto idu u visinu , da li oni dolaze u obzir :) ?

@marko_n
Fora je sto je lik iz kv verovatno bih cenkanjem spustio cenu i tipa sto bih dao za prevoz do bg i nazad (2 3k din) dodje mu opet na 200 e . Ali ako ne valja *** onda :) . Ja bih sad da kupim ovo pa da me sluzi na duze staze , zato vam puno hvala sto pokusavate da mi otvorite oci :) .

Znaci sta bih mogao da gledam iz okoline sa KP , kazem opet vidim ima dostas izbora za 100 e ali koliko to valja ?

Update
soba ima Malo manje od 15 m2 premrio upravo , ako ista znaci

Ako iz BGDa naručiš novo pouzećem, kad ti stigne možeš da, ako ti se baš ne svidi, vratiš u zakonskom roku od 7 dana (možda je to sad i produženo na 30, ne znam, ali 7 dana sigurno može). Možda ovo nekome zvuči kao nekorektno ponašanje, ali na bogatom zapadu ljudi to masovno rade, baš sam čitao po forumima, naruče online 2-3 pojačala uz nameru da zadrže samo jedno, ono koje im se najbolje upari sa zvučnicima. :) Ne kažem ti da to obavezno i uradiš, nego čisto da znaš da imaš i tu mogućnost kada je nova tehnička roba u pitanju.

Što se tiče lokacije, na KP je problem što nema pretragu okoline, tipa to i to mesto i mesta udaljena do 100km. Potpuno te razumem da ti neki super oglas malo znači ako moraš da prevališ 100+ kilometara da bi isto i pogledao. Zato i rekoh ono "na više ćuprija".

Poslednja izmena:
Znam ali opet rekoh da vidim polovno da kupim , posto je bolje tj vise se dobije za manje para :)

To je tačno, predlažem ti da iskopaš sve oglase sa KP koji ti deluju zanimljivo iz mesta do kojih bi mogao da odeš i postaviš ovde linkove, pa će neko već prokementaristi.

Pa kad bih znao da vredi razlika u ceni ... a opet je pitanje da li ce moja akustika moci da potera ovo barem i privremeno dok ne nadjem pojacalo neko

Uzmi u obzir da Tannoyi dolaze sa finim stalcima, ovi drugi ne.

Ma ne vrede duplo cene :) od drveta cu da ih istesem ako treba :D . Jao ljudi ja moram da kupim zvucnike a ne znam sad tek sta . Realno vise mi odgovara cena do 100 e jer bih odmah mogao i pojacalo da nadjem neko i da uzmem zvucnu . Ovako ako kupim zvucnike zavezao sam a jos mozda i ne budu radili na ovoj mom pojacalu :(

Ma ne vrede duplo cene :)
Cuo si pa znas da ne vrede? :)
65e su skuplji, neka su stalci 40e, tipujem da su Tannoyi bolji za bar tih 25e.
od drveta cu da ih istesem ako treba :D . Jao ljudi ja moram da kupim zvucnike a ne znam sad tek sta . Realno vise mi odgovara cena do 100 e jer bih odmah mogao i pojacalo da nadjem neko i da uzmem zvucnu . Ovako ako kupim zvucnike zavezao sam a jos mozda i ne budu radili na ovoj mom pojacalu :(
Gde zuris? Nista time ne postizes. Ja sam svoj HiFi sklapao godinu dana, tj posle kupovine pojacala prilicno sam cekao dok se nisu pojavili pravi zvucnici za njega. ;)

Da ali ima jedna bitna stavka , ti se verovatno razumes u tim si vodama . A ja smatram da je nehumano da smaram ljude ovde malo malo kad se pojavi nov oglas . Zbog toga sam da sto pre kupim nesto i resim stvar .

Da ali ima jedna bitna stavka , ti se verovatno razumes u tim si vodama . A ja smatram da je nehumano da smaram ljude ovde malo malo kad se pojavi nov oglas . Zbog toga sam da sto pre kupim nesto i resim stvar .
Bas zato sto si nov u tome ne treba da brzas, vec da se malo po malo uputis, pa onda da kupis.
A za smaranje, moras da nadjes zrtvu. :D Moja zrtva je bio nikk18adsl :d, koji mi je mnooogo pomogao, uputio me...

Jesi cuo njegov sistem? Nisi... :p
(@garson nista lose za tvoj sistem, ovo sa adsl komunikacija)

Poslednja izmena:
Vlado, nije stvar u sistemu vec u njegovoj, generalnoj pomoci. O HiFiju mozes nauciti citajuci casopise, citajuci forume ili ako ti neko objasni neke stvari sto je najbolja i najbrza varijanta.
Da sam isao na varijantu citanja foruma trebalo bi mi dosta vise vremena nego sto mi je trebalo da udjem u HiFi vode.
:wave:

Razumem to nego samo zezam drugara iz Zajecara. Sto da ga ne zezam kad ga cekam vec par nedelja da uradimo A-test novih krigli koje sam kupio. cheers :wave:

Nazad
Vrh Dno