Šta je novo?

Hi-Fi vs AVR

Nemanja

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
645
Moja oprema  
Mobilni telefon
Poco X3 Pro
Pametni uređaji
Garmin
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav, pošto se moja dnevna sobica približava završetku, trebalo bi da konačno ubacim stereo sistem, ali sam odmah želeo i da uradim 5.1 sistem.
Zamisao je da stereo sistem ostavim tako kako jeste, u 2.0 konfiguraciji (Yamaha + Aria 906), a za 5.1 bih uzeo receiver i ugradne zvučnike (Denon x1700 + Focal + neki subwoofer) .
Da li je to nepotrebno, ili ima prednosti, u smislu da ne bi jedan uređaj radio ceo dan, i za muziku i za filmove, kao i to sto za kucni bioskop se zvucnici drugacije pozicioniraju nego za stereo.

Drugi smer bi bio ostaviti stereo zvučnike za prednje, dodati centralni iz iste linije (Aria 900CC) i potom bi ugradni dosli za zadnje i gornje (7.1).... Ugradni zvucnici su predvidjeni za kucni bioskop, imaju manju minimalnu impendansu, receiver ce ih lakse "nositi", tj nije potreban skuplji model. Sada imam mogućnost da sredim ugradne zvučnike pošto se radi suva gradnja, posle će biti malo komplikovanije.

Neki savet?

1. da li ti setup treba za filmove (sa multi ch. soundtrakom) ili za muziku (koja je 99% stereo) ?

2. standardno, NIŠTA DOK SAM NE POSLUŠAŠ

1. da li ti setup treba za filmove (sa multi ch. soundtrakom) ili za muziku (koja je 99% stereo) ?

2. standardno, NIŠTA DOK SAM NE POSLUŠAŠ
1. Treba mi za oba, tj idealno bi bilo da i muzika i filmovi zvuce najbolje moguce za ulozeni novac... Da mogu odabrati, onda bih uzeo samo jedan sistem.
Edit: sa tim sto ce muzika slusati tokom celog dana, i dok radim, a filmovi tek uvece, 1 ili 2 filma.

Poslednja izmena:
ajd, da preciziram.

ako gledaš filmove sa 2.0 zvukom (otprilike svi HD ripovi od 1-3gb, kojih je najviše po netu) -------STEREO SETUP
ako gledaš filmove sa 5.1 zvukom ( AC3, DTS, Dolby Atmos...) (uglavnom ripovi većih gabarita, DVD i BR diskovi) --------------------SURROUND SETUP

Ako slušaš 2.0 muziku----------------------------------------------------STEREO SETUP
Ako slušaš SACD, Bluray Audio, 5.1 ili Quadraphonic ripove, (koji nisu MP3, nego FLAC i ostali losles formati)-------------------SURROUND SETUP

Naravno prednost uvek ima uređaj koji dalje kvalitetniji zvuk, a to ćeš ti morati da lično poslušaš,
kako ti ne bi ja posle bio kriv, pa da me juriš po gradu bejzbolkom.

Hvala na odgovoru, mene interesuje i 2.0 muzika i 5.1 filmovi, tako da ce najverovatnije biti dva odvojena sistema.

Nije da nisam razmatrao, ali dobar soundbar npr. Sony HT-A7000 izadje kao risiver i 4 zvucnika. Nisu ni oni ludi :)

Poslednja izmena:
Mrzi me sad na telefonu da guglam tačno koje komponente imaš pa ću reći uopšteno.

Postavi AVR i dva dobra stereo zvučnika plus subwoofer, ako i dalje budeš imao želju lako je dodati naknadno centar i satelite.

realno teško da ćeš ikada imati želju za ovom ndogradnjom, sve te zelje prodju samo klasični stereo ostaje i on je uvek primenjiv i za muziku i za video.

meni sateliti i centar stoje u ormanu eto koliko sam koristio.

slažem se sa bakarom, 2+1 kix ass.

moguće je tvoje pojačalo, čak i ako je klasično stereo, staviti u 2+1 režim.
stereo pojačala su gotovo uvek kvalitetnijeg zvuka od AVR.

postoji velika ponuda pasivnih subwoofera koji imaju high level ulaze i izlaze.
često su to veoma kvalitetni vuferi, sa dve bas membrane.
u input kanale na subu , L i R, dovedeš pojačani signal iz pojačala,
iz sabvufera, na high level outpute zakačiš stereo par zvučnika .

dakle, zvučnike ne kačiš direktno na amp, nego na izlaz iz suba.
Na taj način skretnica iz suba perfektno raspoređuje spektar na sub i zvučnike i nema potrebe da se bakćeš oko crossover podešavanja za bas.

Poslednja izmena:
Још кад би скретнице у субу биле добре за цео спектар.
Имаш амп и два звучника. Купиш авр који има пре оут за предње и то интерконект кабловима из авр у амп. Докупиш центар и разне суроунде и то иде на авр. Што скупљи авр увек је бољи, много има делова унутра. Суб има своје појачало, мин два комада набави. Иначе, гледај да поставиш ако можеш и атмос звучнике, разлика је веома приметна. После ти класичан 5.1 делује шупље.

a ti, vidim znaš, o kojoj se opremi i kojim skretnicama radi ?
stručan si i za "atmos" zvučnike ?

Sound bar od 1200eur da kupi? :eek:

Sta da radi sa ostalom opremom...da baci u kontejner?

Mrzi me sad na telefonu da guglam tačno koje komponente imaš pa ću reći uopšteno.

Postavi AVR i dva dobra stereo zvučnika plus subwoofer, ako i dalje budeš imao želju lako je dodati naknadno centar i satelite.

realno teško da ćeš ikada imati želju za ovom ndogradnjom, sve te zelje prodju samo klasični stereo ostaje i on je uvek primenjiv i za muziku i za video.

meni sateliti i centar stoje u ormanu eto koliko sam koristio.
Trenutno pojacalo R-N803D je u stvari stereo risiver, vec ima izlaz za subwoofer i Yamahin room corection, tako da mogu na pojacalu definisati cross za sub. Ali me kopka da probam "okruzujuci" zvuk ...
slažem se sa bakarom, 2+1 kix ass.

moguće je tvoje pojačalo, čak i ako je klasično stereo, staviti u 2+1 režim.
stereo pojačala su gotovo uvek kvalitetnijeg zvuka od AVR.

postoji velika ponuda pasivnih subwoofera koji imaju high level ulaze i izlaze.
često su to veoma kvalitetni vuferi, sa dve bas membrane.
u input kanale na subu , L i R, dovedeš pojačani signal iz pojačala,
iz sabvufera, na high level outpute zakačiš stereo par zvučnika .

dakle, zvučnike ne kačiš direktno na amp, nego na izlaz iz suba.
Na taj način skretnica iz suba perfektno raspoređuje spektar na sub i zvučnike i nema potrebe da se bakćeš oko crossover podešavanja za bas.
Kao sto sam vec napisao u odgovari bakari, i trenutno pojacalo ima mogucnost koriscenja subwoofera, LFE output. Hvala na odgovoru, otprilike sam upoznat sa problematikom, samo me kopka ipak 5.1... Sub koji sam gledao je Yamaha SW300, posto ima i linijske i LFE ulaze, tako da bih eventulno mogao prikljuciti i Yamahu i soundbar (naravno da ne rade istovremeno), i onda za linijski ulaz definisem cross point na sub-u.
Ne. Ostavi Yamahu i Focale za stereo, a Bose 900 turi ispred TV za filmove.
To je mozda najelegantnija varijatna. Pogledao sam , ovaj Bose se moze naruciti, onog Sonija nema nigde na stanju.
Koliko je to losija varijanta od npr to Denona X1700H?

Poslednja izmena:
Још кад би скретнице у субу биле добре за цео спектар.
Имаш амп и два звучника. Купиш авр који има пре оут за предње и то интерконект кабловима из авр у амп. Докупиш центар и разне суроунде и то иде на авр. Што скупљи авр увек је бољи, много има делова унутра. Суб има своје појачало, мин два комада набави. Иначе, гледај да поставиш ако можеш и атмос звучнике, разлика је веома приметна. После ти класичан 5.1 делује шупље.
Ne bih isao u tom pravcu, to jest kupovao skuplji AVR koji ima pre-oute, mislim da kod Denona to pocinje od serije 3000 a oni su preko 1200e. Ono sto sam zamislio je da za cenu soundbaru kupim risiver i zvucnike, sada da li je to dobra ideja ili ne, zato sam zeleo da se konsultujem ovde.

Јесте, стручан сам за хифи. Користим атмос систем већ неколико година. Знам и какав је квалитет скретница код звучник а камоли субвуфера.
Дуплирање система, предњих звучника је непотребно и бесмислено. Користити што већи квалитет који имате на располагању.
Купи очуван половни авр са пре оут више класе, није разлика само у излазима већ и могућностима и деловима унутра.
Соундбарови, класични сателити и сл немају добар звук.

Dupliranje sistema bih i ja zeleo da izbegnem, a kako se treutno ne bih odrekao 2.0 sistema, soundbar mi izgleda kao resenje dok se ne resim da predjem potpuno na surround. Tada bi podnostojeci Focali (926,936) dosli kao prednji , a sadasnji na stalcima kao zadnji, ali otom potom.
Pa realno zato sam i rekao, npr Bose 900, bio bi pun pogodak, ali i to je oko 1.000 evrica.
Pogledao sam na netu za Bose 900, ima dosta preporuka. Narocito za room correction , sto je i najvaznije kod ovog tipa proizvoda. Sa basom bi bio oko 1600, ali dobro, ne mora se odmah uzeti i bas.

То нису мале паре за бацање. Уклапање стерео и суроунд је једини начин да имаш најбоље за све. Још боља опција су снагаши за све канале.
Бозе и сл у поређењу са правим хифи звучницима дођу као играчке.
Добио си неколико савета, размисли па купи шта теби најбоље звучи.

Kako imaš 2.0 sistem, znaš i kakva je 2.0 zvučna scena - soundstage.
Za dobar 2.0 soundstage, preduslov je i pozicija LR zvučnika, po preporuci proizvođača (slika u prilogu).
Ne očekuj je ni približno sa sounbarovima, uz svu virtuelizaciju/refleksije zvuka koje najbolji modeli nude.

Već 3.0 soundstage je primetno unapeđenje, u osnosu na 2.0.
Na slici "Atonement (2007) DTS.5.1 - prikaz 5.1 kanala", od gore na dole, L R C LFE(Sub) SL SR

Denon takođe ima striming, radio, odličnu room korekciju zvuka...
Sa dobrim AVR-om, možda bi R-N803D bio višak?

Prilozi

• Focal 5.1.jpg
    Focal 5.1.jpg
    55.5 KB · Pregleda: 91
  • Atonement (2007) DTS.5.1 - prikaz 5.1 kanala.JPG
    Atonement (2007) DTS.5.1 - prikaz 5.1 kanala.JPG
    283.8 KB · Pregleda: 71
Za dobar 2.0 soundstage, preduslov je i pozicija LR zvučnika, po preporuci proizvođača (slika u prilogu).
Ne očekuj je ni približno sa sounbarovima, uz svu virtuelizaciju/refleksije zvuka koje najbolji modeli nude.
Mislio sam da svaki ucesnik ove teme ovo mora da zna pa me mrzelo da ovo pisem...
Bravo (y)

Denon takođe ima striming, radio, odličnu room korekciju zvuka...
Sa dobrim AVR-om, možda bi R-N803D bio višak?
Ovo se i meni namece kao zakljucak, koji nekako zelim da izbegnem. Nisam siguran koliko bi se risiver sa 7 ili 9 pojacala grejao da radi kao internet radio ceo dan?
Koji bi se risiver smatrao dobrim all-round resenjem, Denon X4700H, Yamaha A4A?

Poslednja izmena:
Noviji AVR modeli mogu da zapamte više Speakers/Amp Assign konfiguracija, npr 2.0, 5.1, ...

Vidim da ovo nece moci da se napravi bez vecih ulaganja od onih koje sam ja predvideo, u tom slucaju ce sacekati prolece. Kupio bih prvo risiver i barem centralni zvucnik iz iste serije, pa posle polako.

Poslednja izmena:
Po meni neki dobar avr risiver koji ima preout i posebno stereo pojacalo. Jedino tako mozes imati i muziku i filmove da valja.Retko koji avr radi dobro u stereo modu.
Moj setup je avr marantz sr7012 a za stereo nelson pass aleph3 koji sa svojih 30w u a klasi jede ovaj marantz od 2000e. Ne bezite od polovnih stvari moze da se prodje visestruko jeftinije

Kada se odlucim i uzmem podnostojece zvucnike za prednje, videcu da dobijem na probu par pojacala. Bez toga ne bih odvajao vecu sumu novca.

Evo ja pre neki dan poručio x1700h + q3030i napred, q3020i nazad, njihov centralni i sub B12. Valjda će biti ok i za muziku...

Наслов гласи: Висока верност против Аудио Видео Рисивера.
Треба се тежити да звук има високу верност оригиналу а не број канала.
Наслов би пре био стерео против суроунда или стерео појачало против авр.

Vrh Dno