Šta je novo?

"Hello hypervisor, I'm geohot"

Moral i pravda nemaju veze jedno sa drugim. Pogledaj FIFU i njihovo naplaćivanje nečega što se u PESu zove random condition :d

Niko tebe ne primorava da odradis update.

Primorava me jer ne mogu pristupiti online igranju a da ne uradim update. Da mi traži firmware ne bi li pristupio PSN Storeu, sve bi bilo u domenu dozvoljenog. PSNov Terms of Service kakav god da je ne sme narušavati ToS same konzole s obzirom da je PSN servis u sastavu spomenute konzole a ne domen koji postoji sam za sebe. Dalje, već danas imaš igrice koje traže od tebe da updateuješ firmware preko 3.00 ukoliko želiš da igraš. Misliš da nećemo imati igrice koje to traže za 3.21?

Sem toga, koliko sam mogao da primetim NIGDE prilikom update-a ne pise da ce odredjeni feature biti uklonjen, tj. bar na slimu nema takvog upozorenja. Da li je neko sa fatom odradio update? Da li takvo upozorenje postoji?

Postoji sa sve objašnjenjem kako uraditi backup i format diska.

kako nije duzan da mi isporuci psn? ako mi je receno pre nego sto cu da kupim konzolu: "imas to, to, to, to i to", ja to i ocekujem. kad se pojavio ps3 pricalo se "mi vam za razliku od konkurencije nudim poptpuno besplatan online i ne treba apsolutno nikakva pretplata". u kranjoj liniji, i sam kazes da su duzni da mi isporuce "samo ono sto je reklamirano", sve sto je manje od toga je za tuzbu :)
PSN se ne placa, moras da se slozis sa uslovima upotrebe.
Ako se ne slozis, neces ga ni koristiti.
Mislim da se Sony prilicno dobro "pokrio" ovde.

nisam najsigurniji o cemu ovde pricas vezano za xbox. ako mislis na banovanje konzola, tu sad vec jeste fuzzy kako si rekao malopre, jer si ti kao pojedinac ipak modifikovao konzolu da bi koristio pirate pa onda ne znam kakva prava bi imao da ih tuzis.
kod ps3 je situacija potpuno drugacija, jer su ovim pogodjeni svi, ne samo oni koji bi da igraju pirate.
Sjebavanje harda kod xboxa jeste bilo dziberski potez, ali to nije ni bio feature koji je konzola imala vec je ubacen u narednom firmware-u.
Znaci M$ je imao pravo da to uradi.
Sto se tice online xbox igara, M$ ukida originalni live, sto znaci da ako si kupio Halo 2 preko XBL neces jos dugo moci da ga igras protiv drugih ljudi.

Dalje, već danas imaš igrice koje traže od tebe da updateuješ firmware preko 3.00 ukoliko želiš da igraš. Misliš da nećemo imati igrice koje to traže za 3.21?
Mislim da hocemo. Vec sam rekao da mislim da to vec spada u krsenje ugovora.

Poslednja izmena:
Super je da razbiju Sony i da im "krademo" softver, ali je loshe kada tebi Sony ukine neku opciju.

Nadji moju rečenicu gde lepo kažem: ako imam opciju ili online + original ili samo offline + narodni lekovi uvek biram prvu opciju.

Potpuno je u redu da osudjuje Sony onaj ko koristi Linux na PS3, ali ko nikada na PS3 nece koristiti pirateriju

Dakle, pročitamo rečenicu gore pa ponovimo - baš sam planirao da instaliram Linux kad eto 1. april i obaveštenje da se Other OS opcija ukida. Zbog toga, moram da kupim desktop/laptop PC. Nije sad da je moja sudbina "tužna" već navodim konkretan rezultat 3.21 firmwarea.

I sada kad nema piraterije je dovoljno to shto sherujemo PSN naslove i DLC pa da nemamo nikakvo pravo da se zalimo na ukidanje Linuxa...

To što shareujemo PSN naslove je nešto što ja zovem legalizovanom piraterijom. Legalizovanom zato što SONY prećutno dozvoljava iako sasvim mirne duše može to ukinuti. Plus, zar zaista misliš da smo mi jedini koji rade share PSN naslova?

I samo opet da napomenem: Other OS nije bila nikakva dodatna funkcija već nešto što je tu bilo od samog početka. Dakle, ne opcija, već funkcija. Da mi uskrate PSN share na samo 1 slot, to imaju apsolutno pravo ali ne i OtherOS na konzolama koje ga već imaju.

Poslednja izmena:
PSN se ne placa, moras da se slozis sa uslovima upotrebe.
Ako se ne slozis, neces ga ni koristiti.
Mislim da se Sony prilicno dobro "pokrio" ovde.

ok, najbolje da sam citao to pre nego sto sam kliknuo accept kad sam se registrovao :). medjutim, osim ako tamo eksplicitno ne pise "u slucaju kako nam dune, mi vam mozemo osakatiti mogucnosti konzole", onda nemamo sta da pricamo na tu temu :)

da se pak ogradim.. ono sto vladimir kaze, vezano za zemlje koje su zvanicno podrzane.. mi nismo, registrujemo se preko drugih zemalja, mi naravno da nemamo prava da razmisljamo o tuzbi. ali stanovnici svih zemalja koje zvanicno jesu podrzane, a oni inace i cine najveci procenat korisnika, itekako imaju prava..

To što shareujemo PSN naslove je nešto što ja zovem legalizovanom piraterijom. Legalizovanom zato što SONY prećutno dozvoljava iako sasvim mirne duše može to ukinuti.

pa nisam bas siguran da sony dozvoljava share medju ljudima, to je vise za ljude koji imaju vise od jedne konzole. ali da je njima jasno da se zloupotrebljava, sigurno jeste. da mogu da ukinu, mogu :)

Potpuno je u redu da osudjuje Sony onaj ko koristi Linux na PS3, ali ko nikada na PS3 nece koristiti pirateriju, a ne neko ko jedva cheka da dodju pirati da "pokrade" softvera shto je vishe moguce.
Neki od nas ne cekaju pirateriju, vec homebrew.
I zasto je bitno da li neko koristi Linux ili ne?
Bitno je da ti se ukida nesto za sta si platio, nije bitno da li to koristis ili ne.

ok, najbolje da sam citao to pre nego sto sam kliknuo accept kad sam se registrovao :). medjutim, osim ako tamo eksplicitno ne pise "u slucaju kako nam dune, mi vam mozemo osakatiti mogucnosti konzole", onda nemamo sta da pricamo na tu temu :)
http://gamer.blorge.com/2010/04/04/...ainst-ps3-v3-21-does-not-hold-water-in-court/

da se pak ogradim.. ono sto vladimir kaze, vezano za zemlje koje su zvanicno podrzane.. mi nismo, registrujemo se preko drugih zemalja, mi naravno da nemamo prava da razmisljamo o tuzbi. ali stanovnici svih zemalja koje zvanicno jesu podrzane, a oni inace i cine najveci procenat korisnika, itekako imaju prava..
Mislim da samo u Evropi postoje zakoni koji bi se mogli iskoristiti za tuzbu.

EULA ima mnogo veci znacaj u USA, nego u Evropi, dovoljno je samo pogledati primere vezane za Battle.net(http://www.eff.org/IP/Emulation/Bliz...BNETDOrder.pdf) ili Apple i Psystar(http://www.businessweek.com/the_thread/techbeat/archives/2009/11/apple_crushes_c.html).

Poslednja izmena:
pa nisam bas siguran da sony dozvoljava share medju ljudima

Po PSNu je tako nešto zabranjeno. Zato i kažem - svojim prećutnim ponašanjem su sasvim legalizovali takav share. Zakon koji se ne koristi u praksi vodi ka tome da taj zakon vremenom niko ne poštuje i shvata za ozbiljno (primer: autorska prava u Srbiji).

I sa stanovišta kupca naravno da to podržavam jer je svakome od nas u interesu da prodjemo što jeftinije (pogotovu ako živimo u zemlji gde je prosečna plata 300€). Ali mislim da to i njima ide u korist čak iako imaju gubitke. Zašto? Navikavaju ljude na kupovinu preko Storea što je svakako budućnost igranja, možda već za Playstation 4.

ovaj text kao da je pisao sony pr: "nema osnova za tuzbu, kriv je samo jedan covek - george hotz, kome hiljade ljudi na blogu pise da vise ne pravi probleme" :D

ok, oni su se pokrili sa time, kao, ako prihvatis da instaliras 3.21 "mozes" da izgubis neku funkcionalnost. ako ne prihvatis, onda sigurno gubis funkcionalnost. kad sam ja kupio ps3, najnoviji fw ne znam dal je uopste presao 2.00 i kad sam im davao pare nisam znao da cu gubiti funkcije, dzaba mi sad posle 2 ili 2.5 godine da mi to kazu.

u krajnjoj liniji, nadam se da ce ih neko tuziti i bas me zanima sta ce sud da kaze na ovo..

u krajnjoj liniji, nadam se da ce ih neko tuziti i bas me zanima sta ce sud da kaze na ovo..

I mene to zanima.

Inace, ovo nije prvi put da neki proizvodjac ukida postojeci feature.
Nintendo je ukinuo podrsku za mp3 na Wii-u i zamenio je podrskom za aac, medjutim, svako ko time nije zadovoljan ima mogucnost da vrati podrsku za mp3 :).

Nintendo je ukinuo podrsku za mp3 na Wii-u i zamenio je podrskom za aac, medjutim, svako ko time nije zadovoljan ima mogucnost da vrati podrsku za mp3 .

To je nešto sasvim drugo. Kod PS3 3.21 FW, rollback opcija i ne postoji.

Što se tiče onog teksta, pisao ga je neki student a ne pravnik i to kako mi se čini neki anglosaksnonac - u njihovom slučaju sve će zavisiti od toga kako prva tužba bude rešena. Dosta temelja postoji na ovom "Bait and Switch" i u zavisnosti od toga kako će strane izneti slučaj. SONY ima osnova da se odbrani ako naleti na nekog neozbiljnog ili priučenog kao protivnika. Ako bude rešena u korist kupca, teško SONYju :)

Poslednja izmena:
sto u poslednje 2 godine? valjda svi koji su kupili fat od kad se pojavio do trenutka kad je receno da ce biti izbacen other os?

Hm, moguce da sam nesto pomesao sa obaveznom garancijom od 2 godine :).

Inace, ovaj deo Directive 1999/44/EC je bitan :

“The goods must:
- comply with the description given by the seller and posses the same qualities and characteristics as other similar goods
- be fit for the purpose which the consumer requires them and which was made known to the seller at the time of purchase.”

To zavisi od zemlje do zemlje i njenog pravnog sistema. Ne vidim zašto bi 2 godine igralo bitan faktor osim ako pre 2 godine OtherOS nije postojala kao opcija (koliko znam sve FAT konzole imaju otherOS?). Takodje, u zavisnosti od toga koliko dugo neko ima konzolu procenat dobijen za njenu kupovinu se može menjati a to se vrši slobodnom procenom samog suda (uzima se vrednost novca u periodu kada je kupljena pa se obračunava itd itd...)

Medjutim, ako ovo uopšte zaživi (a mislim da ima osnova da zaživi) evo kako vidim da će se cela priča odvijati:

1) SONY će zbog brojnih tužbi kupaca pre donošenja pravosnažne presude umesto naknade izbaciti FW 3.23 koji će vratiti Other OS opciju i tako izbegnu plaćanje brojnih potencijalnih tužbi - pošto vrate OtherOS, sam predmet spora više neće postojati te će se tužbe povući ili biti odbačene :)

2) Kupci neće tužiti direktno SONY, već prodavce kako su im prodali konzolu koja je izgubila one funkcije zbog koje su je prvobitno i kupili umesto, npr. XBOXa a sve to iz razloga da omoguće unutrašnju jurisdikciju umesto medjunarodne. Zatim će prodavac u svakoj zemlji u kojoj se takva tužba pokrene a presudi se u korist kupca kasnije tužiti SONY za naknadu štete koja im je prouzrokovana (vidi pod 3) ). A probajte da zamislite situaciju u kojoj SONY odluči da odbije plaćanje i upusti se u spor - kakav bi to efekat imalo za njihovo celokupno dalje poslovanje sa tim prodavcima gde će zbog njihove poslovne politike na jednom produktu prodavci imati poprilične gubitke u poslovanju. Ko im neće garantovati da sutra neće imati novih problema? Poprilično rizičan teren sa kojim sumnjam da bi se bilo koja iole ozbiljna firma igrala.

3) Može se dogoditi da u slučaju tužbe pod 2) sud utvrdi da prodavac nije kriv već izuzetno SONY i onda će kupac tužiti direktno SONY ali pod okvirom posebne jurisdikcije one zemlje gde kupac ima prebavilaište kao oštećena strana. Izuzetno, SONY i kupac se mogu i dogovoriti o jurisdikciji što će kupac svakako pošto ima prava na to izbeći osim ako sumnja u sudove svoje zemlje (znam, zvuči poznato :d)

Poslednja izmena:
Čekamo 3.23 patch :)

Zvaće se Penguin Resurrected :D

Skinuo sam juce jednu PSN igaru koja je upravo bila izasla i zanimljivo, trazi mi da budem ulogovan na PSN da bi uopste pokrenuo igru. Kada udjes u igru mozes se i diskonektovati ali da bi uopste pokrenuo igru moras biti ulogovan.

Ne znam da li je to samo slucaj sa novim CAPCOM igrama ali je svakako zanimljivo i ide u prilog onoj tvrdnji da ce uskoro fw 3.21 biti potreban.

Jer, zasto bi neko trazio da budes ulogovan na PSN osim ako to nije zbog obaveznog 3.21 fw koji se skida istog trenutka (uz pristanak) kada odes online? :)

Pa shta je tu neochekivano :)

Skinuo sam juce jednu PSN igaru koja je upravo bila izasla i zanimljivo, trazi mi da budem ulogovan na PSN da bi uopste pokrenuo igru. Kada udjes u igru mozes se i diskonektovati ali da bi uopste pokrenuo igru moras biti ulogovan.

Ne znam da li je to samo slucaj sa novim CAPCOM igrama ali je svakako zanimljivo i ide u prilog onoj tvrdnji da ce uskoro fw 3.21 biti potreban.

Jer, zasto bi neko trazio da budes ulogovan na PSN osim ako to nije zbog obaveznog 3.21 fw koji se skida istog trenutka (uz pristanak) kada odes online? :)

Cini mi se da sam procitao da za tu igru moras uvek biti online, mada, mozda gresim.
Bila je neka prica da su hteli da vrate ljude u vreme kada je FF izasao, pa zbog toga postoji mogucnost da ti se svako tokom igre ubaci :).

Moguće pošto se baš to dešava - svako ti se ubacuje - šteta što nemam opciju da mu kažem "beži bre" kao nekad davno :d

@driver: do sada, nisam još naleteo na igru koja je to tražila od tebe da bi je uopšte pokrenuo a odigrao sam jedno 20tak PSN igrica sigurno do sad.

Pa ne, mislim zbog trenutne situacije oko Geohota. Sony ce sve da uradi da bi sprechio razbijanje...

hahahA FAIL!

a ***, kad se izmisljaju.

btw.....kao sto sam rekao ja pre par meseci... Tresla se gora, rodio se mish.
nikakve bitne stvari/priche iz ovog probijanja zastite ps3...ps3 remains safe!

:wave:

Today George Hotz aka GeoHot has announced he is retiring from Sony PS3 and Apple iPhone hacking, citing that the demand for updates from end-users will never stop.

In his exit from the PS3 scene, GeoHot left many legitimate PlayStation 3 users without OtherOS and without the promised 3.21OO PS3 Custom Firmware.

The good news? Others whom GeoHot shared the PS3 METLDR info and LV2 dump with are currently using his work to continue hacking the PS3 console, with rumors from IRC (for what those are worth LOL) indicating a public "end-user" PS3 hack may arrive before September 2010 from their camp.

Unfortunately though, just like the past Dark_AleX and "M33" PSP releases, an incoming PS3 hack will probably be from a fictitious group and won't include anything useful to PS3 Devs such as dumps, reversals, sourcecode, etc.

Hopefully once a hole that Sony can't block is public, other PlayStation 3 Devs will begin working on the PS3 though... and sharing all the juicy the technical details along the way for others who wish to learn.

This will help ensure the PS3 scene won't fall victim to the hypocritical and ridiculous "anti-piracy, users deserve nothing" attitude that began the downfall and led to the fate of the current PSP scene.

To quote: His PS3 username, Twitter account, and blog are all now shut down. His last tweet said, "it was a cool ride, and i've learned a lot about a lot. perhaps one of these days i'll do a more formal goodbye."

Along with that post, he wrote in his blog explaining his reasons for retiring from the scene. He says that he "didn’t fully realize most of the current scene don’t care unless they are getting something," but now he does.

He then continued a bit more in his post with the following: "The real reason behind no release isn’t technical. It’s just that it will never stop, after blackra1n, people demand unlock, after blacksn0w, people demand untethered. I miss the days when jailbreaking and unlocking were difficult, it attracted a much higher caliber crowd."

Geohot prica budalastine od samog starta, PS3 ne moze da se hakuje, da moze vec bi bilo odradjeno.

Standardno americhko pishanje uz vetar :)

Sto je jos gore za geohota, postavio je laznu fotku hackovanog iPhone OS-a 4... Uspeo je da unisti sav kredibilitet koji je toliko vremena stvarao kroz par nedelja. :)

Hbg, kad se kaci sa doktorkom Moro...erm, Kannom :p

cBatA.jpg

Vrh Dno