Šta je novo?

HDR

Evo jednog kvazi HDR-a:

Prilozi

• IMG_0169-copy.jpg
    IMG_0169-copy.jpg
    127.6 KB · Pregleda: 106
Evo jedan HDR iz sela panoram stare kucice.

Prilozi

• stara kuca 1-1_+10.jpg
    stara kuca 1-1_+10.jpg
    455 KB · Pregleda: 129
За израду ХДР од једног ЈПГ није лош програмчић Dynamic Photo HDR...
Ево две животиње...

Prilozi

• Ker H_.jpg
    Ker H_.jpg
    240.4 KB · Pregleda: 69
  • Macak H_.jpg
    Macak H_.jpg
    249.5 KB · Pregleda: 66
Za kvazi HDR od jedne JPG slike može da posluži igranje sa Shadows/Highlights u Photoshopu. Evo mojih podešavanja u attachu (još obično malo "napucam" boje). Inače, kod nekih slika koje nemaju "žive" boje, mnogo znači kad se ovako obrade (npr. originalna slika i obrada u attachu).

Prilozi

• shadows-highlights.jpg.jpg
    shadows-highlights.jpg.jpg
    79.9 KB · Pregleda: 52
  • IMG_0174.jpg
    IMG_0174.jpg
    123.5 KB · Pregleda: 78
  • IMG_0174-copy.jpg
    IMG_0174-copy.jpg
    141.5 KB · Pregleda: 90
Moze, ali je pitanje smisla ulja na platnu ili sundjer bob crteza :)

Moze, ali je pitanje smisla ulja na platnu ili sundjer bob crteza :)

Istina, "malo" sam pretjerao :D

Evo malo blaže varijante (za nju sam iskoristio ovaj Dynamic Photo HDR, program ne izgleda loše).

Prilozi

• IMG_0174_fhdr.jpg
    IMG_0174_fhdr.jpg
    184.9 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Posvetli malo prvu i bice super!

Evo jedno topce od mene ORG. levo i HDR desno. Setovanja se nesecam davno je radjen HDR.

Prilozi

• IMG_1290org.jpg
    IMG_1290org.jpg
    396.3 KB · Pregleda: 77
  • IMG_1290+-__-.jpg
    IMG_1290+-__-.jpg
    407.3 KB · Pregleda: 84
Ljudi, promashili ste poentu HDR fotke :) Ta nije obrada bilo koje fotke ili efekat, vec sluzi u sluchajevima kada je dinamichki raspon tako veliki da neshto mora da opasno pregori ili bude tamno bez detalja. E tu upada HDR koji omogucava mnogo veci dinamichki raspon, tako da imate detalje i na nebu i u senkama. Pola fotki ovde postavljenih nemaju nikakvih problema sa dinamichkim rasponom i ne postoji potreba da se od tih kadrova uopshte pravi HDR, a pogotovo nema smisla to raditi od jedne fotografije.

Ja ne pamtim kada sam uradio HDR pa nemam neki reprezentativni primer, ali evo neshto shto sam iskopao od pre dve godine...

Poslednja izmena:
Sta je da je ali lukine HDR slike mi extra izgledaju

Ja ne pamtim kada sam uradio HDR pa nemam neki reprezentativni primer, ali evo neshto shto sam iskopao od pre dve godine...

Izgleda kao prosecan auto otpad u Svajcarskoj.
Malo ih izvlaci sto su sve H. :D

Ovakve HDR volim da vidim, prirodne, bez prenapucanih boja i senki.

^ Kakav su tek otpad onda ostali automobili kod nas :d

mislim da je driver tu lepo rekao koja je poenta hdr-a...da se na jednoj slici prosto sve osvetli...
ako pogledate neke od instrukcija kako se hdr radi uglavnom preporucuju da se slike namenjene tome radu u zoru ili predvece...napucavanje boja necega sto je slikano u podne mi se ne cini kao nesto efektno...no, stvar ukusa...
u ovom slucaju koriscen photomatix mada i photoshop ima svoju verziju toga koja ne radi rdjavo, mozda trazi nesto vecu doradu...
nemam sad kod sebe novije fotke..ovo je cini mi se upravo jedan takav primer

pozdrav

Prilozi

• R of Aphoto.jpg
    R of Aphoto.jpg
    67.2 KB · Pregleda: 101
^ Upravo tako treba HDR da se radi, da izgleda "dreamy", a ne kao crtez flomasterom sa duhovima kod svakog kontrasta :)

Evo jedan HDR i od mene. :)

Da cujem kritike. ,) :p

Prilozi

• PRUGA.JPG
    PRUGA.JPG
    382 KB · Pregleda: 71
  • PRUGA_hdr.jpg
    PRUGA_hdr.jpg
    266.2 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Super je!
Cime si radio,raw-om,jpegom?
I mogao si da sklonis onu mrlju dole levo ili sta je vec:)

Super je!
Cime si radio,raw-om,jpegom?
I mogao si da sklonis onu mrlju dole levo ili sta je vec:)
Iz obicnog Jpega. :p
Ma mrzelo me. To je deo od mosta ili ti nadvoznjaka odakle sam morao na brzaka da slikam da me neki auto ne pokupi. :D

Kad ti se vec svidja evo jos jedne fotkano 10 min kasnije. :wave:

Prilozi

• DTD.JPG
    DTD.JPG
    230.5 KB · Pregleda: 58
  • DTD_hdr.jpg
    DTD_hdr.jpg
    305.1 KB · Pregleda: 75
Stvarno ljepo!:D
De je slikano i sa cim?

Sad smo gore prichali shta je HDR, ali nema ko da slusha :d

^^^
Taki smo ti mi ljudi:D

Stvarno ljepo!:D
De je slikano i sa cim?
Pa pise ti na fotki. Kanal Dunav Tisa Dunav ili ti DTD. Kod sela Vlajkovac na 8km od Vrsca je pristaniste za pesak, sljunak i asvaltnu bazu.
A fotkano je mogao si da vidis exsif, sa Fuji S6500fd.
@Guru, ako se nekome svidja fotka, sta ima da slusa tudje misljenje. :trust:
Da sam se malo vise potrudio, uradio bih tako da bi bilo ko' da je fotkao Canon 20D. :D :p

Evo Mare, za tebe jedan Jpeg HDR. ;)
Komentari???

Prilozi

• Zamak_hdr.jpg
    Zamak_hdr.jpg
    326.7 KB · Pregleda: 78
Evo i jedna od mene:

Prilozi

• HDR.jpg
    HDR.jpg
    188.2 KB · Pregleda: 75
@Guru, ako se nekome svidja fotka, sta ima da slusa tudje misljenje. :trust:

Pa jel tebi bitno da se 'bilo kome' svidi tvoja fotka ili da dobijesh pravu kritiku pa da vishe ne pravish greshku/nauchish neshto novo ? :)

Chak ni kvazi HDR od jedne fotke sa kompakta ne mozesh da napravish, ta kategorija jednostavno ne postoji, ne znam samo odakle vam ideja ;)

Poslednja izmena:
Ja vidim da ovde ima likova koji forsiraju neka njihova pravila. ^^^^^^^^^^^^
Pa sta sad moramo svi kao da se drzimo tih nekih pravila. Pravilo je da nema pravila. Sad kao moras da pravis sliku sa iskljucivo tri i vise slika koje si fizicki slikao aparatom na razlicitim expozicijama to uopste nije pravilo. Moze a nemora da bude tako.

^ Pa zna se kako se radi HDR i zna se kako treba da izgleda HDR, to ne mora da bude 3 fotke, vec morash da imash odredjeni dinamichki raspon da bi napravio taj HDR, a pogadjash da ga nema u jednom jpegu, pogotovo sa tako malih senzora. Nije poenta na silu praviti HDR od jedne fotografije shto je jednostavno nemoguce da ispadne kako treba, i eto je puna prethodna strana primera koji su za delete. Ja nikome ne namecem nikakva pravila, vec vi kao pochetnici u fotografiji izmisljate nova i odushevljavate se time :)

Nishta ja nemam protiv toga da radite shta i kako hocete, ovaj thread se ionako odavno raspao i ne sluzi nichemu osim da puni bazu foruma, bash iz razloga shto su ljudi pokupovali aparate i ponashaju se odmah kao da sve znaju, a dobronamerni saveti se dochekuju na noz, zato vishe ni nema nikoga da daje savete, a uskoro cete da 'crtate' bokeh u photoshopu i da govorite kako to treba tako, i kako je bolje od pravog bokeha :)

Poslednja izmena:
Pa da ljudi pokupovali aparate (takozvane i d i o t e ) i odma postali profesionalci (niko ni u jednom momentu nije reko da je profesionalac-da sve zna). I da tako je stavite lepo kljuc na ovu temu da se ne raspravljamo za dz moje slike nevaljaju ovde su lose ocenjene slobodno brisite. Tvoje su slike sa dinamikom ja neznam koja dinamika se tu vidi sto nisi stavio i jednu noramlnu sliku pored dinamike ima samo na travi. Sve u svemu nema veze ovaj forum nije bas zahvalan za ovakve teme ipak je on posvecen IT Svetu.;)

Poslednja izmena:
Ja vidim da ovde ima likova koji forsiraju neka njihova pravila. ^^^^^^^^^^^^
Pa sta sad moramo svi kao da se drzimo tih nekih pravila. Pravilo je da nema pravila. Sad kao moras da pravis sliku sa iskljucivo tri i vise slika koje si fizicki slikao aparatom na razlicitim expozicijama to uopste nije pravilo. Moze a nemora da bude tako.
im Luka-d, i te kako ima pravila u fotografiji. imaš stotine knjiga koje ih prežvakavaju na različite načine.
recimo, za HDR fotografiju je pravilo da se slika 3-5 slika. sve ostalo je silovanje fotorgafije.
slažem se da se ne treba slepo i po svaku cenu držati pravila, ali treba biti majstor pa proceniti kada treba da se prekrše.
pravilo je da treba poštovati pravila :)

postujem svaku inicijativu i samoukost...ali za neke stvari ipak postoji nacin da ne kazem pravilo...zar je toliko tesko pogledati po netu i videti sta je sta i zasto? ponekad ma koliko tesko bilo ako nemas alat i znanje tesko da mozes da odradis posao.
ali dobro...

Nazad
Vrh Dno