Šta je novo?

HDR

D.B.

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2008
Poena
304
@D.B.:
Fotografije su ti odlicne, ali izjava da Photoshop sluzi za "levels, contrast i slicne sitnice" je zaista bezveze. Drzi se radije onoga sto dobro znas.

hvala. a za ovo drugo .. mislim stvarno.. citiraj mi molim te, gde sam ja to rekao (napisao) da fotoshop sluzi SAMO za takve stvari ? ja sam nagalsio da je neka osnovna obrada fotke uglavnom contrast levels curves itd... i onda je to neko skontao pogresno.. tipa "PS SLUZI SAMO ZA TO" sto ja nisam rekao. mislim bzvz dizemo tenziju, pogresno smo se razumeli.

@mare, HDR mozes napraviti i od 2 fotke... ja kada nemam vremena opalim po 3 fotke i onda stopim u jednu. ali bolje je (bar meni) kada uradim po vise od 10 fotki... zavrnes blendu max.. i krenes od najtamnije tacke. i polako dizes.. dok ne dodjes do najsvetlije.. svakim novim "shoot-om" otkrivas novi pixel... koji bi inace sa 3 fotke lezao negde u senci podexponiran, ili pregoreo.

Sutra mozda odradim jedan experiment koji sam vec duze vreme planirao... lepo odem na krov, stativ i krenem da fotkam (HDR) oko 4:30 kad pocne sunce da zalazi.A zavrsim ga negde kad se smraci i popale svetla.. mislim da ce biti zanimljivi rezultati kada se stopi :)

P.S. za sve vas buntovnike :) ovo gore za HDR ne znaci da MORATE tako da radite.Samo sam napisao onako kako ja radim.

BTW veceras sam u gradu, devoka i ja idemo da radimo time lapse za jedan spot.. pa zrenjaninci ako ste raspolozeni sa vopi iscimajte .. pozz

To zavisi od aparata koji imash. Kod nekih je potrebno 3 u RAW dok kod drugih za isti opseg treba 10 :)

I mnogo je teshko napraviti preko 3 fotke za HDR (ako se porazumeva da ti aparat ima AEB), jer svako mrdanje aparata posle pravi problem kod izrade HDRa, treba ti stativ od bar 200e da bi bio siguran da nisi pomerio nishta.

@D.B.:
Nije ni meni namera da dizem tenziju nego si se ti cini mi se neprecizno izrazio ako smo te nas dvojca-trojca pogresno shvatili.

@driver:
Za HDRI (a ne HDR kako ga vecina pogresno zove) osim stativa, daljinca/tajmera i AEB treba jos nesto -- zakucan ISO, WB i otvor blende na fiksne vrednosti osim ako neces neke cudne efekte na slici. ;)

Jel mozete da mi date detaljne instrukcije za pravljenje HDR-a.
Dakle znam da trebaju da se spoje dve ili vise slika podexponirana manje exponirana i obicna.
Ja koristim PS portable i nemam opciju merge to HDR.
Zna li neko zasto?
Pozz.

@D.B.
Za najgoru fotografsku situaciju sto se dinamike tice (npr. suncano letnje podne) za HDR treba max 5 slika, o kakvih 30 ti govoris? Pogotovo kada duva vetar a u kadru ti makar 1 drvo. Tada se ni iz 2 slike ne moze izvuci nista.

Btw, HDR se moze uraditi i od 1 RAW-a.

Poslednja izmena:
Nabavi progam Photomatix, sa njim mozesh da merdzujesh. I nemoj sad da pitash kako se skidaju programi i gde :)

@Driver

Je 'l bi mogao da okacis primer. Standardna slika i slika gde je odradjen HDR. Tj. Da li se isplati HDR-ovati slike?

Itekako se isplati!
Sad sam hdr-ovao sud i izgleda strava!

Okaci slike. Pre i posle! Ako nije problem!

Poslednja izmena:
Sta ti bre prodaj oces:D
Evo sad cu da okacim
Al ja sam to radio sa jednom jpeg slikom!

Evo:
attachment.php

Nemoj da cujem nesto lose!:p
Salim se,raspalite!

Prilozi

• hdr4.jpg
    hdr4.jpg
    126.6 KB · Pregleda: 537
PS:Slika je sa 8mp smanjena na 850x550 cini mi se!:D

Uzas...
A i hdr se ne radi sa jednom jpeg slikom...

A je da se ne radi?!
Tranutno ni nemam aparat pa kad budem kupio napravicu iz 5 raw-a!

@D.B.
Za najgoru fotografsku situaciju sto se dinamike tice (npr. suncano letnje podne) za HDR treba max 5 slika, o kakvih 30 ti govoris? Pogotovo kada duva vetar a u kadru ti makar 1 drvo. Tada se ni iz 2 slike ne moze izvuci nista.

Btw, HDR se moze uraditi i od 1 RAW-a.

tako je. ali samo u slucaju da koristis automatizovani program tipa photomatix itd... probaj u PS da stapas fotke... ali ne na MERGE TO HDR .. nego otvoris sve fotke i krenes redom polako.. ali sigurno.. sklonis ono sto ne treba, strci itd..ako imas ljude u kadru, njih ostavis na samo jednoj slici(najbolje eksponiranoj) ostalo uklonis. treba malo vise vremena, ali su rezultati fantasticni. Postoji program za nikona "Camera Control Pro" preko kojeg mozes lepo uraditi HDR i time lapse. A to za drvo nije strasno.. meni se bas svidja efekat "oluje" ovako nesto

OLUJA.jpg

a i to mozes izbeci.

da dodam samo, HDR mozes izzvuci iz jedne fotke.. sasvim tacno.. cak ne mora da bude RAW u pitanju.. ali pitanje je kakvog ce kvaliteta biti fotka ?

Poslednja izmena:
ovo je moj prvi hdr, ne znam da li sam nesto dobio, verovatno je tako jer nema puno boja...

Prilozi

• hdr.jpg
    hdr.jpg
    93 KB · Pregleda: 129
E taj zid izgleda kao da je na njemu rastao brsljan pa otpao u toku oluje :p

Ja sam pokusao sa 3 fotke, ali posto nemam stativ imao sam minijaturna pomeranja aparata, koja su posle Photomatixa dosla do izrazaja, ali previse :D. Kad napravim nesto vredno paznje, eto i mene u ovoj temi :)

Darkos,mezes i hdr sa jednom jpeg slikom.
Samo u ps na jedno smanjis a na drugoj povecas brightness i kontrast a trecu ostavis i dobices nesto kao ja!

Darkos,mezes i hdr sa jednom jpeg slikom.
Samo u ps na jedno smanjis a na drugoj povecas brightness i kontrast a trecu ostavis i dobices nesto kao ja!

Ako vec hoces da radis sa jednom sliku, to se ne radi sa time sto si ti radio... u ps ima opcija exposure ako nisi znao ;) A to sto si ti dobio nije ni h od hdr.
Za hdr od jedne slike preporucujem ReDynaMix plugin za PS.

darkos, ako ti slike nisu iste, preporucujem ti MediaChance Dynamic Photo HDR program, ima opciju za centriranje svih slika, kao i mnoge druge opcije.

Poslednja izmena:
Ma pomerene su za koji milimetar... dok sam menjao EV (udjes u meni, promenis, izadjes), fotoparat se pomeri; nisam to ni primetio dok nisam merge-ovao slike :)
Potrudicu se sutra malo vise, ako za dana stignem kuci iz vojske :)

Na zalost nemam fotoaparat ali sam pravio hdr slike sa mojim telefonom, i na njemu imam java program za pravljenje hdr slika pa mi je dosta lakse(podesim koliko slika da napravi, koji raspon izmedju EV...).
Evo i jedne moje prve uspele hdr slike sa SE k800i (nista posebno...)

2497311031_b9b29bb82e.jpg

...
Za HDRI (a ne HDR kako ga vecina pogresno zove) osim stativa, daljinca/tajmera i AEB treba jos nesto -- zakucan ISO, WB i otvor blende na fiksne vrednosti osim ako neces neke cudne efekte na slici. ;)

A brzina zatvaraca? Da li i ona mora da bude fiksirana, ili moze da "seta"?

@milan91
Hoces da se menjas, dam ti Canona za taj telefon? :p

Ne moze brzina zatvaracha da bude ista ako su blenda i ISO isti. Ekspozicije bi bile iste, a poenta je dobiti manje, srednje, vishe eksponirane snimke da bi se "spajali" u HDR.

Poslednja izmena:
Evo i jednog mog polu uspesnog HDR-a.

Prilozi

• _MG_9849_2__1.jpg
    _MG_9849_2__1.jpg
    212.8 KB · Pregleda: 127
odlicno ljudi svaka cast! samo tako nastavite :)

Lepe fotke luka-d,darkos.
Jel si ti darkos uradio auto levels u ps-u?

Nazad
Vrh Dno