Šta je novo?

hdmi povezivanje pc i tv-a, gubi se slika posle windows logo-a

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
Hteo sam da povežem pc i novi tv sa hdmi kablom i slika se gubi posle windows logo-a, isprobao sam sva tri priključka na tv-u i isto je
kabl je dosta star ali ispravan, radi na starom tv-u

tako da me nije mrzelo da raskopčam kućište i prenesem ga do tv-a gde za bokseve koristim novije kablove i isprobam sa njima i radi ok

sad imam milion pitanja, da li je do kabla ili do tv-a? sa tim starim kablom radi na starom tv-u znači on je ispravan
ali sa druge strane na novom tv-u rade neki drugi kablovi
kako je to moguće sve?

kontam da verovatno nikakva podešavanja neće pomoći i da moram da kupujem noviji kabl? problem je što je u pitanju dužina od 15m i što ću morati da pomeram ormane i da sprovodim kroz kanalice iznova

Pa jel ista rezolucija starog i novog TV-a, ili je noviji veca rezolucija.
Moguce jedino da novi TV ima losije specifikacije na ulaznom hdmi ili da je losija elektronika pa ne moze da ocita ionako slab signal nakon 15m.

15m kabla i (pretpostavljam) 4K nisu baš dobra kombinacija. Ja sam jedva pronašao kabl od 5m, da može da tera 4K 144Hz. Ni 60Hz nije mogao svaki.

Za 4k na tu duzinu jedino hdmi sa optickim kablom, ali kosta oko 7000din

pa mislio sam ako ne može da podrži 4k da automatski spusti na 1080, meni je komp podešen na 1080 jer mi je i monitor takav
jel može to da se podesi nekako
ili dajte neke preporuke za provereni kabl, može i aliekspres, šta sad, koliko košta neka košta

edit: moglo bi da se iskombinuje i sa 5m samo bi išlo ispod tepiha a ne regularno zid plafon, tako da bih više voleo 15 ako ima sigurno da valja
dajte neke varijante pa da vidim

Poslednja izmena:
Nema veze kolika je rezolucija bila podesena pre prikljucivanja na TV. Kada prikljucis novi displej automatski se podesava nativna rezolucija tog displeja sto je u ovom slucaju 4k.

Bolje pitanje je zasto bi povezivao TV na komp koji je toliko daleko od njega da ti treba 15 metara kabla?
Za sta bi koristio to uopste?
Naci HDMI 2.1 od 15 metara a da radi kako treba je i skupo i teško.
Ja sam za 5 metara muku mucio da nadjem i posle nekoliko komada uspeo.

Ja licno imam tri kompjutera koje sam izmestio u server sobu (citaj spajz) i svaki je povezan sa hdmi 15 ili 20m i pustaju fullhd bez ikakvih problema.
Jedan salje sliku za tv u spavacoj, drugi za dnevnu, treci koji je i najjaci i sluzi kao igracki desktop ali i za posao salje sliku u kancelariju
Razlog je da mi ne greju i ne zuje u sobama kao ni da ne zauzimaju mesta i ruze sobe.
U pitanju su hdmi kablovi iz gigatrona najjeftiniji fastasia iliti linkom i nemaju ripiter ili opticke kablove nego su najobicniji.
Za 4k je vec druga prica.

Bolje pitanje je zasto bi povezivao TV na komp koji je toliko daleko od njega da ti treba 15 metara kabla?
Za sta bi koristio to uopste?
nekad neka fudbalica da se odigra, nije mi bitna 4k ako bi moglo full hd da radi ali da li je moguće

vidim ima po aliekpresu za 30-40€ ali pitanje valja li to

Ako već hoćeš na tu dužinu kabl, onda kupi splitere koji rade preko mrežnog kabla. Dve manje kutije od jednog do drugog izvora, između njih mrežni kabl i nemaš problem ni na 30m. To služi za takve stvari. Obrati pažnju da li ti je na jednom ulazu hdmi 1.4, a na drugom 2.0. To isto nije kompatibilno i ume da pravi problem.

testirao sam taj stari kabl i sa boksovima
npr na mi boxu koji je 4k ne radi uopšte a na iris boxu koji je fullhd radi lepo

To što ne radi na Mi Box me i ne čudi, jer je kinez i 4K nije sigurno, već nešto upscale od full hd, pa dobijaš 4K. Kineze treba zabraniti, a što se ovog za iris tiče, ne bi se mts igrao da prvo nisu sve testirali i dali zeleno svetlo fabrici da isporuče kutije za Srbiju.

Ми бокс и ген 1 и 2 уредно дају 4К слику, први са хдр а други и дв. Проблем је недовољно квалитетан кабл за високе фреквенције виших резолуција. На 15м једино хдми фибер. На Алију се могу наћи вер 2.1 за 30ак е.

Pa, ako je do kabla kako na Mi ne radi, a radi mu na iris boksu? To onda nije do kabla kako ti kažeš, jer da je tako ne bi radilo na oba.

kabl ne radi sa 4k rezolucijom, iris nije 4k nego full hd
sada sam na mi boxu prvo spustio na full hd i probao na starom kablu i radi
mi box jeste kinez ali bredniran i proveren

video sam na aliju imaju 2.1 tj 8k za 30-40€ ali se bojim koliko je to sigurno pošto su to kinezi ali neprovereni :ROFLMAO:
a ovi provereni tipa ugreen koštaju preko 50€

Generalno, taj box jedste dobar ali samo jednu manu ima, to je što nema LAN konekciju. Da mogu da biram, nikad ne bih uzimao kineski brend koji su lično napravili, već uvek stare i skupe brendove. Na tom istom boksu ne radi google chrome aplikacija. Sećam se da je skoro bilo pisano to na forumu i na kraju ustanovilo da ne radi i ako može da se instalira. Tako da u startu stvara sumnje da može i nešto drugo da ti pravi problem što ti na njemu ne radi.

Ides off topic, ne radi coveku jer pokusava da posalje 4k signal kroz 15 metara dugacak stari HDMI kabl.

@dj90
Imas dosta opcija kako da pristupis ovom problemu.
1. Probaj da postavis rezoluciju kroz PC na 1080P pa ako ti odgovara igraj tako ponekad tu FIFU i uzivaj
2. Probaj ako ti je dobar WIFI da strimujes preko Moonlight-a bez kabla
3. Nadji provereno dobar HDMI 2.1 opticki kabl. (ovo je najbolja varijanta ali nosi i najveci rizik jer kabl moze da zeza i ima prekide u signalu. Fiber HDMI kablovi se takodje relativno lako habaju pogotovo ako ih stalno pomeras, gazis itd.
4. Uzmes neku jeftinu konzolu i nakacis na TV i ne razmisljas o kablovima.

Mozda neko ima jos neku ideju, meni ovo pada na pamet za sada.

Sto se ideje tice, kao sto sam gore napisao.
Ja sam posle mudrovanja koji android box uzeti ili smart tv sa kojim operativnim sistemom, na kraju odlucio klasican desktop pc, sa integrisanom grafickom koji bez problema pusta 4k i windows operativnim sistemom.
Za tako nesto sam izabrao 4770 sa 8gb ram i najjeftinijim ssd 128gb za 100e polovan.
Sta sam dobio sa time u odnosu na android je da sam dobio windows os koji pusta sve 4k filmove preko integrisane i na koji se mogu instalirati gomila aplikacija i koje se mogu podesavati mnogo vise nego na androidu, citaj od subtitlova, efekata zvuka i videa, plus moj omiljen da mi media player black prikazuje u search baru preview videa (kao u youtube), do toga da mogu da namestim kodi da radi sa srpskim kanalima i plus igrice itd.
Jedina neugodnost je sto imam budzu od desktop kucista koja mi smeta i vizuelno i sa kablovima i zuji i greje prostoriju (nisam hteo da uzimam minipc jer je u njemu sve integrisano i ako nesto crkne mozes celog da ga bacis, a kosta 150-200e od kineza sa alija i to pitanje kojeg kvaliteta, dok 4770 desktop mozes da menjas koji god deo hoces kada crkne).
Da bi sklonio te budze (kao sto napisah po jedan kompjuter imam za spavacu, dnevnu, kancelariju) odlucio sam se da sve kompjutere prebacim u spajz i sa dugackim hdmi kablovima ih povezem, a onda kada ne rade ih posaljem u sleep mode koji trosi zanemarljivih 2W.

rezolucija na kompu i jeste 1080p ali to ne pomaže prilikom povezivanje na tv
wifi mi je 2,4g tako da otpada
videću na aliexpresu da pažljivo isčitam recenzije pa šta bude bude

jel postoji neki test kako radi kabl kad se bude nabavio, neki benchmark da se vidi pad frejmova, ne verujem da je dovoljan video sa yt

To je digitalni signal, ili radi ili ne radi.
Ako radi bez prekida super si prosao, ako gubi signal ili ga ne daje uopste to ti je sto ti je.
Imas na youtube-u recenzije specificnih kablova pa baci pogled i na to pored recenzija sa Alija.

ja ne znam šta ću više sa ovim kablovima, stigao mi je kabl iz nemačke ali džaba
sada mi se slika upali ponekad, ponekad se ugasi, da li nešto treba ovde da podesim pre nego što reklamiram

pokušao sam na sva 3 priključka na tv-u, na earc uopšte ne radi

Probaj da staviš Pixel Format 4:2:2 ili 4:2:0, ako imaš tu opciju, jer zna magično da nestane iz Adrenalina (kod mene je nema već neko vreme). To može da sredi prekide, ali utiče na boje/kvalitet slike, pa nije baš najsrećnije rešenje.
Tako sam terao na prethodnom TV-u, jer nije mogao kabl da izgura više od 4:2:0 u 4K, a da nema prekida. Nije mi bilo bitno, jer se koristio samo za igre i po koji film (4K 3-4GB ripovi, ne suvi kvalitet), pa se razlika nije praktično ni primećivala.

Zaboravih i ja da napisem za te pixel formate, oni uticu na protok i sliku
A ja sam uzeo nov lg 4k prosle godine i tacno je bio format pixela koji je njegov ekran podrzavao, pa si morao i da imas i graficku koja to podrzava, ja sam bas zbog njega presao sa rx580 na rtx3070 da bih mogao da guram full 4k sliku u njegovom pixel formatu i hdmi verziji prikljucka.
Takodje je bitno i koji format hdmi ima tvoja kartica i tvoj tv, ima tu mnogo stvari koje moraju da se potrefe.

radi sa 420
da li ima neke uočljivije razlike u odnosu na 444?

da li bi mogao da reklamiram kabl
u specifikacijama mu piše
True 4K HDR 4:4:4

RX 580 ima HDMI 2.0b sto bi u prevodu znacilo da moze da izgura 4k60hz.
Iskljuci HDR, stavi 8 bita i 60hz i to je maksimum koji mozes izvuci iz te graficke.
RTX 3000 serija i RX 6000 serija podrzavaju HDMI 2.1 ako budes zeleo vise.

Eh, i ima i nema. Ako ne obracas paznju neces primetiti razliku a ako se zagledas videces da gradient nije bas najbolji da boje mogu biti bolje.
Nije razlika nebo i zemlja tako da mislim da neces imati problema dok budes igrao fifu sa drustvom :D

radi sa 420

da li bi mogao da reklamiram kabl
u specifikacijama mu piše
True 4K HDR 4:4:4
Kao sto napisah, moguce da je do ekrana tvog monitora ili do graficke da ne moze da gura taj format.
Ja sam na mom tv-u morao da otkljucam PC mod koji podrzava te pixel formate. A i na drugim tv-ima se mora otkljucati taj PC mod

Poslednja izmena od urednika:
grafička je rx590 nitro+
tv je hisense 43a6k

nisam našao podatak koji pixel format podržavaju

Bas kad sam ja kupovao moj lg 43 4k gledao sam i taj tvoj hisense samo zbog toga sto oba imaju opciju da ukljuce taj pc mod koji podrzava te pixel formate i onda ti je slika kako treba.
Jesi li to ukljucio do sada?
Evo ti moj post koji sam postavio sa slicnim problemima za taj pc mod i formatom pixela
A evo ti PC mod podesavanja za tvoj tv

Poslednja izmena od urednika:
gde se nalazi taj pc mod

uglavnom imam ghost of tsushima instaliran pa ću videti kako radi kasnije
to je kao zahtevnija igra

Mislim da se on pali automatski kada povezes pc a mozes da proveris kada povezes PC i kliknes dugme za opciju na daljinskom za TV, nadjes HDMI format i trebalo bi da ima dve opcije a ti izaberi Enhanced/Poboljsani ili kako se vec zove na tvom modelu.

Obavezno zakljucaj igru na 60hz jer ce verovatno probati da izgura 120hz po default-u.

ima pojačani i standardni
meni je na auto podešeno

Nazad
Vrh Dno