Šta je novo?

HDD za Storage od 2TB

N_E_R_O_N

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2005
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle kao sto naslov kaze, sta izabrati od diskova za storage. Prvenstveno mi treba za smestanje ogromnog broja fotografija (RAW), sto znaci da hdd treba da bude sto sigurniji odnosno da nije podlozan kvarovima, sto je danas izgleda retkost.

Sta je od ovoga najpametnija kupovina:
1. SAMSUNG SpinPoint F4 2TB 5k 32MB SATA300 HD204UI
2. WESTERN DIGITAL Caviar Green 2TB 7k 64MB SATA300 WD20EARS
3. WESTERN DIGITAL Caviar Green 2TB 7k 32MB SATA300 WD20EADS
4. WESTERN DIGITAL AV-GP 2TB 64MB SATA300 WD20EURS
5. SEAGATE Barracuda Green 2TB 5k 64MB SATA600 ST2000DL003
6. SEAGATE SV35 Series ST2000VX002 2TB 5.9k 64MB SATA600

Cene za navedene diskove su priblizno iste (65-85e). Ako imate neki drugi predlog ili sugestiju, podelite je samnom.

f4. 3 ploče, tih...

+1 za f4

Ja imam 10 komada HD204UI, svi rade besprekorno, u RAID-u, kao i solo.

Koja je brzina na f4 ?
5900rpm ili 7200rpm ?

Ljudi hvala na odgovorima. Da li pomenuti Samsung postoji samo u jednoj varijanti (serija/verzija) ili ipak postoji vise njih na koju bih trebao obratiti paznju?

Kakva su iskustva sa ovim HDD SATA3 5400 2TB Hitachi Deskstar 5K3000 HDS5C3020ALA632, 32MB ?

Poslednja izmena od urednika:
Au kolko su pale cene hardova.A taj Hitachi kakav god da je za te pare je extra 2TB za 60eu ludilo za storage,+ garancija 36meseci lepo, uzimaj slobodno.

Poslednja izmena:
I ja se slazem sa kolegom. Taj Hitachi za te pare je bestbuy. Kupuj slobodno, nema da brines.

Jeste bestbuy samo ako nije bucan, nesto se niko ne javlja ko ga ima ?

Sta bucan kad ce veci deo vremena provesti u standby-u ? "Moze" biti bucan samo dok nesto kopira. Kazem moze, ne mora i da bude stvarno bucan. A ako ti konstantno nesto kopiras mozda bi trebao da razmislis o nekom kvalitetnijem i naravno skupljem modelu. Moje potrebe bi definitivno zadovoljio ovaj malisa.

Recimo skidanje torrenta direktno na njega ?

Ma to se neće čuti ništa,download sa neta nek ti je i download 1mb/s a to znači da furaš net od 8mb a to su mali upisi koje hard bukvalno neće ni osećati.A ako se niko ne javi ko bi dao 100% tačan odgovor uvek možeš otići na neki od ova dva (1) (2) WD 2Tb harda za 400 ili 500din više.

+ 1 za F4

Imam ga oko godinu dana i za njega imam reči hvale.

Sta bucan kad ce veci deo vremena provesti u standby-u ? "Moze" biti bucan samo dok nesto kopira. Kazem moze, ne mora i da bude stvarno bucan. A ako ti konstantno nesto kopiras mozda bi trebao da razmislis o nekom kvalitetnijem i naravno skupljem modelu. Moje potrebe bi definitivno zadovoljio ovaj malisa.

A, hard moze da bude bucan i u idle-u, ne mora samo seek noise da bude problematican... ;)

Koliko ovaj Hitachi ima ploca, cini mi se 4 ?

Da ponovim sta procitah negde o zelenim wd:" na 50 wd green koji se vrate na reklamaciju vrati se 1 wd Black"...
Zato ako vam nije svejedno sta ce da se desi sa onim sto imate na hdd onda nemojte uzimati wd-zelembaca.

Poslednja izmena:
Da ponovim sta procitah negde o zelenim wd:" na 50 wd green koji se vrate na reklamaciju vrati se 1 wd Black"...
Zato ako vam nije svejedno sta ce da se desi sa onim sto imate na hdd onda nemojte uzimati wd-zelembaca.

Nema logike, jedino ako je green serija usla sa nekom fabrickom greskom..., jednostano green, samsung F4, itd se vrte na 5400rpm-a i imaju "spor" seek i trebali bi da su trajniji jer se pride i manje greju

Upravo to. P307 nemoj da ubacujes buvu bzvz. Da je tako ko sto kazes ne bi bila garancija 3 god. Svi su hdd-i ok i treba odabrati onaj koji bas vama odgovara i uklapa se u budzet. Za svakog ponesto. A ne sad da jedan nista ne valja a drugi je besprekoran. Sve je to serijska proizvodnja. A ako je nesto jako bitno na tom hardu onda kupi jos jedan pa pravi mirror.

Ih sad "pustam buvu..."

Ajd da ne bude kako pricam napamet, pa se sami uverite... :

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?258264-Critical-Design-Flaw-Found-in-WD-Caviar-Green-HDDs

Neko je zaboravio ili nije uopste gledao sta se o zelenim pisalo i to skoro.

Pokusao sam da nadjem i ovo o reklamaciji 50:1 zeleni:crni al ne uspeh, ko zna gde se to "zaturilo"...

Imate vi pravo sto tvrdite da svi oni rade ok, al samo dok ne crknu, e onda se za glavu hvatate i zalite sto se niste isprsili za kvalitetniji...
Crni je kvalitetniji i pouzdaniji od zelenog i kraj diskusije.
Ko ima za crni wd nek' ga kupi ko nema kupice ono za sta pare ima ...

ma mozes ti kupiti i zlatni pa ce se desiti ako si baksuz da ti sutra rikne :)
a po meni je crni suludo bacanje para, ko hoce brz odziv nek kupi SSD, za storage je bilo koji 5400rpm hard sasvim dovoljan (ja volim Samsunge jer mislim da su relativno pouzdani...)

Koliko vidim vecina glasova ide u korist Samsung-a. Da li neko ima SEAGATE Barracuda Green 2TB 5k 64MB SATA600 ST2000DL003 a da je prikacen na SATA3 konektor? Zanima me ima li neke drasticne razlike kada je povezan na SATA2 i SATA3?

Ne drasticne... nego nema ama bas nikakve.

SATA-III je za SSD-ove, tek oni mogu (koliko toliko) da iskoriste ovaj standard.

Jel se igrao neko sa Advanced Power Management na Samsungu F4 2TB? Uzeh ga pre par dana vidim da je AAM fabricki na low, a power je ipak na maksimumu.

ma mozes ti kupiti i zlatni pa ce se desiti ako si baksuz da ti sutra rikne :)
a po meni je crni suludo bacanje para, ko hoce brz odziv nek kupi SSD, za storage je bilo koji 5400rpm hard sasvim dovoljan (ja volim Samsunge jer mislim da su relativno pouzdani...)

Pa jedan crni od 2tb mi je bio nakon 4 meseca poceo da se "ponasa" tj. dobio je BS i odma' je odnesen na zamenu...
Ja i naglasavam da ko IMA para i kome su VAZNI podaci na hdd a kupuje wd, da onda izabere crni wd ( pouzdaniji i kvalitetniji, duze traju ), a ko nema para uzece ono za sta ima sredstava (samsung, wd zeleni, hitachi, sta god)...
Crne wd sam imao mnogo mnogo pre sdd-a tako da "odziv" nema nikakve veze sa onim sta pricam, ovo je samo pitanje pouzdanosti, kvaliteta, trajanja...
Samsunge nisam nikad koristio i o njima ne mogu nista da kazem.

P307 ne kapiras sta ljudi ovde pricaju.

Poslednja izmena:
Dakle kao sto naslov kaze, sta izabrati od diskova za storage. Prvenstveno mi treba za smestanje ogromnog broja fotografija (RAW), sto znaci da hdd treba da bude sto sigurniji odnosno da nije podlozan kvarovima, sto je danas izgleda retkost.

Sta je od ovoga najpametnija kupovina:
1. SAMSUNG SpinPoint F4 2TB 5k 32MB SATA300 HD204UI
2. WESTERN DIGITAL Caviar Green 2TB 7k 64MB SATA300 WD20EARS
3. WESTERN DIGITAL Caviar Green 2TB 7k 32MB SATA300 WD20EADS
4. WESTERN DIGITAL AV-GP 2TB 64MB SATA300 WD20EURS
5. SEAGATE Barracuda Green 2TB 5k 64MB SATA600 ST2000DL003
6. SEAGATE SV35 Series ST2000VX002 2TB 5.9k 64MB SATA600

Cene za navedene diskove su priblizno iste (65-85e). Ako imate neki drugi predlog ili sugestiju, podelite je samnom.

Sam neron trazi sigurnos i ja mu samo isticem da zeleni WD NISU sigurni i link vam stavljam da vidite da NISU SIGURNI i vi se sad samnom raspravljate a ja uopste nisam imao zelju da se raspravljam vec da coveku skrenem paznju da ZELENI WD NIJE BAS SIGURAN...

I ja sad ne kapiram...

Nema sigurnost i malo da platis!
Nema jeftino a pouzdano!
Nema "džaba" a da valja!

U medjuvremenu je neron vec kupio neki hdd od 2 tb po njegovom izboru i u okviru njegovim materijalnih mogucnosti, pa se sad slatno smeje kako mi ovde mlatimo po temi...

Ne razumes da je WD black skuplji samo zbog garancije i boljih karekteristika... nema tu bolji losiji kvalitet, sve je cista reklama, naravno da WD zeli da umesto green-a uzemes black jer je profit na njima daleko veci....
E sad ako je WD green los imas samsung, ali to je tesko proceniti na osnovu par postova, pogotovo sto se firmware updatuje u proizvodnji po potrebi

Ko je za jedno ladno pivce? :beer:

Živeli! !

Poslednja izmena:
Vrh Dno