5xeVo
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.05.2007
- Poena
- 345
Moja oprema
- CPU & Cooler
- r9 9950x | nh-d15+offset :: e3-1225v2 | lc-cc-94
- Matična ploča
- x870e taichi lite :: intel server board s1200kp
- RAM
- 2x32 6000c30 :: 2x8 1600 ecc
- GPU
- rtx 3090 :: iGPU
- Storage
- kc3000 2tb :: ssd 120 | hdd 16+16 tb
- Zvuk
- int. :: int.
- PSU
- hcg 1000 pro :: fd ion+ 660p
- Kućište
- fd north xl :: fd node 304
- Monitor
- iiyama 32'' + hp 24'' :: headless
- Miš & tastatura
- mx keys | mx master 2s
- Laptop
- hp elitebook 830 g8
- Pristup internetu
- Optički internet
Kolege forumaši,
Zamolio bih vas za pomoć oko dijagnostike HDD-a koji je počeo da otkazuje,
Napomena na startu, disk sam diskonektovao a skrinšot SMART dijagnostike je napravljen u momentu kada sam primetio čudno ponašanje NAS-a.
Disk se nalazi u custom NAS-u sa OMV-om.
Pre neko veče nisam mogao prekopirati neki fajl sa NAS-a na laptop, posle nekoliko neuspelih pokušaja kopiranja odlučio sam da pogledam SMART dijagnostiku.
Problematični HDD ima 1 bad sector, 1 pending bad sector i 12 Multi Zone Error Rate grešaka.

Pretražujući internet za ove greške uglavnom sam nalazio neke polu-informacije da je u pitanju mehanički kvar/defekt igle i/ili ploča.
Podaci na ovom disku:
(Polu)Sreća u nastaloj situaciji što imam backup arhive projekata ali star oko min. 2 godine.
Arhiva fotografija, filmova i drugih fajlova nije na ovom disku.
Sve u svemu, imam sledeća pitanja:
Trenutni plan mi je da prvo proverim backup diskove (koliko je star, tj. koje godine treba da targetiram tokom izvlačenja podataka.
Hvala svima unapred
Zamolio bih vas za pomoć oko dijagnostike HDD-a koji je počeo da otkazuje,
Napomena na startu, disk sam diskonektovao a skrinšot SMART dijagnostike je napravljen u momentu kada sam primetio čudno ponašanje NAS-a.
Disk se nalazi u custom NAS-u sa OMV-om.
Pre neko veče nisam mogao prekopirati neki fajl sa NAS-a na laptop, posle nekoliko neuspelih pokušaja kopiranja odlučio sam da pogledam SMART dijagnostiku.
Problematični HDD ima 1 bad sector, 1 pending bad sector i 12 Multi Zone Error Rate grešaka.

Pretražujući internet za ove greške uglavnom sam nalazio neke polu-informacije da je u pitanju mehanički kvar/defekt igle i/ili ploča.
Podaci na ovom disku:
- kompleta arhiva projekata od faksa.
- privatna dokumenta (skenirani originali itd).
- arhiva eKnjiga
- ostali folderi nisu toliko bitni.
(Polu)Sreća u nastaloj situaciji što imam backup arhive projekata ali star oko min. 2 godine.
Arhiva fotografija, filmova i drugih fajlova nije na ovom disku.
Sve u svemu, imam sledeća pitanja:
- Da li neko zna o čemu se tačno radi i koliko je ozbiljna situacija?
- Da li postoji šansa da se izvuku podaci ako je problem do mehanike?
- Svaki dugi savet koji može pomoći je dobrodošao.
Trenutni plan mi je da prvo proverim backup diskove (koliko je star, tj. koje godine treba da targetiram tokom izvlačenja podataka.
Hvala svima unapred