Šta je novo?

HDD problem - verovati HDD Regeneratoru ?!?

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Dakle, ortaku je zveknuo Seagate IDE od 250Gb kupljen u aprilu ove godine. Zvao me da mu spasem podatke ako ikako mogu. Pomocu Hirena iz WinXP (GetDataBack) smo videli strukturu podataka - 2 particije 100 i 150GB - ali ono sto mu je trebalo nije vise bilo na disku. Medjutim, XP (na drugom hdd) je za prvu particiju ostecenog od 100GB prijavljivao da mora da se formatira. Posto smo jos uvek gajili nadu oko podataka, reko ajde da sa Hirens boota pogledam da nije samo prsla MFT.

Tu pocinje prvi zbun, jer kada se izabere Star BootCD nije se dobijao hirens Menu, tj. pojavljivao bi se tek posle minut-dva. Bilo koji alat da sam pokrenuo dobijao sam jaaako spor odziv. Pokrenem SeagateTools for Dos i odradim Short Test i kazhe mi da je PASS. SMART nije hteo da ocita.

Pokrenem ja HDD Regenerator i tu me saceka za 0 sector B Bad block bez opravljanja, pa cekanje nekoliko minuta pa 1 sector drugi Badblock i ja rekao prsao HDD, imas garanciju nosi ga da ti zamene.

Drugi zbun, kada smo izvadili taj HDD fizicki iz racunara - Hirens se odmah na keca ucitao najnormalnije ?!? Ja rek'o - tek sad sam 100% siguran da je hard prso.

Drug ode u servis (poznatia firma) i ostavi hdd i produzi na posao. Zovu ga iz servisa i kazu: HDD je OK ?!?!? i samo treba da se formatira ?!?! to su i uradili, od podataka nista.
Drug ode u servis i dobije sledecu pricu: "Sad mi je dolazio jos jedan decko sa WD i isti slucaj ko i kod tebe, usao mu je virus u sistem i konvertovao je tu particiju iz NTFSa u FAT32 (samo tu jednu particiju na kojoj nije bio ni sistem ?!?!)". Pusti ortaku Segate-ov Short test i kao - evo vidish da je sve OK. Posto sam rekao ortaku da obrati paznju na to, on je trazio od servisera da pusti Long test i da ga zove da dodje kad bude gotovo. I tu njemu serviser proda zvaku da Long test traje predugo i da ce ga pustiti ali da je sve OK i da u svakom slucaju nece dobiti novi HDD, kako je to sve do virusa, ali evo ipak pustice pa ce zvati.

Zvao ga je posle sat ipo i kaze da je Long test prosao i kako je sve OK - bas kako je rekao i da ortak dodje po hard.

Dodje ortak kuci i zove me, prikaci hard i opet ista prica sa bootovanjem hirena. ja tu ispizdim, dodjem kod njega, otkacim Seagatea - Hirens boota normalno. vratim samo seagate - cekam 2 minuta na Menu. Pustim short - Passed. Odradim Write Zero's, prodje i to. resetujem racunar - opet 2min za Menu. HDD Regenerator - 0 sector B. ugasim i zamenim kabl sa sistemskim hdd koji najnormalnije radi. resetujem - opet 2min za Menu. ponovo HDD regenerator - 0 sector B.

I kome vise da verujem: HDD Regeneratoru ili "serviseru"?!? Sta moram da dokazem da bi ortaku priznali garanciju - opet napomena poznata je firma i nije mi jasno zasto se tako ponasaju.

Hvala unapred.

Uzmi program recoveri my files.Te formatirane particije jos sadrze tvoje podatke mozes ih vratiti.Ja i drug smo hard od 80gb sa 70gb podataka uspesno vratili.Ali to je bio posao od 7 dana za tih 70gb.probaj nemas sta da izgubis.A hard je verovatno ispravan kao sto su ti i rekli ali se ponekad desi da prsnu particije.u svakom slucaju ga proveri

Poslednja izmena:
Iznogood (kakvo ime),ja sam takodje imao problem sa nekom poznatijom firmom,takodje HDD.Mislim nisam ***** da ne prepoznam kada je hard riknuo.(manifestovalo se tako sto jednom u pola sata do sat blago i jedva cujno uradi "tak",onda katastrofa).Isao moj drugar u servis,vukli ga za nos skoro mesec dana,dok jedan dan ja ne poludeh i odem pazi sada razgovor:

"Opet vi?(koja arogancija u tonu...)"
"Pa da,posto vidim da necete da saslusate coveka,dosao sam i ja."
"A vi se razumete u racunare?"(pomislio sam kako ih on nece toliko sklopiti za narednih godinu dana)
"Da pa sam dosao da vam objasnim u cemu je problem"
"Pa hajde da vidimo,kazite"(sa facom ;o....i bre budalo)
"Hocete da stavite disk u vas racunar"(stavi on to onako na zivo)
"Da znam da takce ali to se cuje svaki put kada se ukljuci"
"Da ali on ne takce samo tada nego i u radu"
"Pa kada?"
"Recimo jednom u pola sata sat ali se sistem posle toga zaglupi"
"Kako to mislite?"
(Tu i mene i mog drugara pogleda bog,a i tog nesrecnog servisera)
"Tak-tak,tak,tak,tak-tak-tak"
"Pa evo bas ovako"(Win freezovan :D)
"Hmmmm cekajte da pogledam"(Resetuje racunar)
da ne duzim od tada je poceo da radi kao hronometar,na svakih sekundu ipo ili tak ili tak-tak.
Pocrvene on,neka prica kao to se nije desavalo,kod nas je prosao testove itd.
Naravoucenije:Budi uporan,pa cak i otidji sa njim.Boljka srba je da ti pokvaren HW vrate kao ispravan. :S ........Cast izuzetcima.

Veruj sebi, naravno.
Ljubazno ih zamoli da instaliraju bilo kakav OS. Makar i neki free dos.

A da li si ti probao Seagate-ov test? Čudno je, ako ga prolazi.

Poslednja izmena:
Ja ne razumem zasto bar ne navedete koje su firme u pitanju (to nije reklama) da se neko drugi ne bi presao i kupio tamo hardver.

MB soft licno kupujem na drugom mestu kod nekih svojih momaka,ali ortaku bilo najbrze da kupi tamo.

Poslednja izmena:
@IzNoGooD:
Pokušaj promijeniti IDE kabel. Često neispravan kabel zna davati takve simptome

@nogga:
Meni se to događalo zbog rasklimanog Molex-a.

Pa da budem iskren probao sam i kod sebe pa se desavalo isto.A i znam za molex zez.

bio sam juce ceo dan na sluzbenom putu, pa nisam stigao ranije da se javim...

elem, sad redom:

@ milos@ za podatke sam koristio GetDataBack i spasao sam mu neke manje bitne fajlove, ali detetove slike - 4Gb je otislo u vetar. podaci su prezaljeni

@ nogga (tek kavko ime ;)) znam da treba biti uporan, ali isao je ortak sam. ono sto je i mene zbunilo je to sto su HDD Regenerator i Seagate u konfliktu

@ kibicer seagate-ovi testovi iz dosa su prolazili OK (sa Hiren CDa)

@ MrBlc napisao sam, menjan je i IDE kabl

i poslednja informacija: juce ujutru sam rekao ortaku da pusti sa Hirena neki alat za LowLevelFormat i kada zavrsi da pusti HDD Regenrator. Zvao me je da je zavrsilo formatiranje i da Regenerator nije nasao bad sector na 0-tom sektoru i da ga lepo "puni". Poslednju informaciju imam od 22h sinoc da je stigao do 2/3 i da nije nasao nijedan bad sektor. Ako sve prodje kako valja, danas ce probati da na njemu digne Windows pa cemo da vidimo.

@ Sylvester namerno sam izbegao da spomenem ime firme, jer uvek polazim sa pretpostavkom da sam ipak mozda ja pogresio i ne zelim da se istrcavam sa losom reklamom. za sada kako deluje, serviser je bio u pravu da je hard ziv. ali ipak mislim da nema veze prica sa virusom koji je konvertovao jednu particiju iz NTFSa u FAT. pogotovu sto je HDD regenerator prijavljivao bad sektore.

obavesticu vas kako je proslo na kraju.

jedno pitanje, ako neko zna. da li su svi podaci u SMARTu nepromenjivi?

pitam zato sto se plasim da mu nije zapamtio Worst vrednosti ili nesto oko fantomskih bad sektora. negde sam na netu procitao da kada SMART upise najvecu vrednost - vise ne prikazuje trenutnu nego samo tu najgoru.

ja imam jedan hard koji je HDD Regenerator popravio i skeriao sam ga sa vise alata i nijedan ne prikazuje greske. Ali me zato SMART i Vista smaraju da ce hard da rikne. a koliko vidim na netu, SMART ne moze da se resetuje.

Poslednja izmena od urednika:
Bolje koristi MHDD za proveru ispravnosi.

@iznogood : Sto se imena tice,ipak je to junak stripa (IsNoGood ;D),sto se tice mog bolje da neznas,ima veze sa skill-om igranja CS :S,tako me nesto prozvao ortak kad sam prvi put seo za CS.

Nisam siguran,mada uvek mozes da diasble-ujes smart :D , ja ga licno gasim.Imam neki maxtor koji po smartu odavno umro,al sve radi evo vec ko zna koliko.Nisam siguran gde on pise te podatke za smart?I dal' bi dobio stogod menjanjem elektronike.

pa i moj nik ima posredno veze sa CSom, posto sam bio "nedobar" ... a promenu u odnosu na orginal je izazvala muzika koju sam tada slusao... niggaz and gunz ;)

a sto se tice SMARTa, malo sam danas guglao. i kanda nema resenja... jedino da disable u BIOSu...

kad vec pominjete s.m.a.r.t. , prilikom defragmentovanja wd 160gb nestalo struje, od tada smart prijavljuje gresku, naravno hard radi. Kako vidim popravke nema, al' ajd' da pitam?

kanda nema lakog resenja, SMART pamti najvece/najgore vrednosit i nema mu pomoci.

inache, epilog cele peripetije sa HDD i HDD Regeneratorom je da je hard koji je po meni delovao mrtav "proradio" i na njega se ne primenjuje garancija.

Da sudbina nesto zeli da kaze, pokazalo je to sto mu je drugi hard i Pionieer DVD-RW otisao u vecna lovista i garancija je istog momenta prihvacena i defektni uredjaji su zamenjeni.

Vrh Dno