Šta je novo?

HDD oporavak?

Nakostresena_macka

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2024
Poena
55
Imam neki stari HDD od 1TB, koji je do prosle godine radio savrseno preko USB fioke, i dosta nekih starih slika i video zapisa meni dragih na njemu.
Sigurno ga nisam godinu dana ubacio u USB fioku, i prekjuce, da vidim nesto, jedva ga komp iscitao.Uspeo sam da pogledam neke zapise, uz povremeno skljocanje i prekidanje, pa ga onda ponovo iscita.
Juce i danas, komp ga vidi, ali ne mogu nista sa njega da skinem, samo zakoci.
Ima li nekog nacina (servis ili sta vec ili ako ima neki software pa da sam probam), da mi se podaci sa njega prekopiraju i sacuvaju, ili pisi propalo?
Hvala
1749113811349.jpeg

Postoji specijalizovana firma na Novom Beogradu koja se bavi time, ali nije jeftino. Računaj barem preko 300€. U principu nije mnogo ako ima baš bitnih podataka koji se ne mogu nikako ponovo nabaviti.

Meni lično za takvu vrstu podataka ne bi bilo mnogo ni 400€ da dam da se izvuče. Skoro sam nosio 500GB disk sa oko 180GB izgubljenih podataka sa maltene istim simptomima kao tvoj disk i uspeli su da izvuku 99% podataka, morala je da se menja glava diska, izašlo je oko 47000 dinara.

najludje sto je u jednom trenutku prekjuce radio, tojest bio "ziv" i skinuo sam jedan folder od 30gb iz cuga.
ali kao sto rekoh, juce i danas, nece da "klikne" i da mi da bilo sta radim

Imaš li neki način da se ubaci direktno u neki PC preko SATA porta ? USB fijoke umeju da zezaju, možda ne dobija dovoljno struje ili jačinu signala.

Probaj to prvo samo pazi da ništa ne piše po tom disku. Ako još uvek imaš problema probaj sa programom kao recimo Recuva. Još bi bilo najbolje ako bi mogao da uradiš clone tog diska pa odatle da vadiš podatke.
PS. Ako je vrlo važno onda drži backup/podatke na 2 diska. Daleko jeftinije nego spasavanje. Za tih 300+ evra bi mogao da kupiš bar 3 diska.

Probaj to prvo samo pazi da ništa ne piše po tom disku. Ako još uvek imaš problema probaj sa programom kao recimo Recuva. Još bi bilo najbolje ako bi mogao da uradiš clone tog diska pa odatle da vadiš podatke.
PS. Ako je vrlo važno onda drži backup/podatke na 2 diska. Daleko jeftinije nego spasavanje. Za tih 300+ evra bi mogao da kupiš bar 3 diska.
izgleda je ovo upalilo. Prilikom pokretanja kompa, windows je odradio sam automatski scan and repair, nasao je neke karakondzule, i evo ga u SATA slotu radi normalno i brzo i citljiv je
Hvala ti za savet, znas da mi ladno ne bi to palo na pamet :D

Odlično, direktna veza je uvek najbolja, nadam se da imaš disk na koga da napraviš bekap. Ovo te je valjda dovoljno uplašilo.
Da li si bar odradio testove tog diska ?

Uzecu jedan novi SSD pa prekopirati sve na njega
nisam odradio nista, imam neke u pozadini HDD sentinel, evo sta kaze
1749205159558.png
1749205221824.png

Disk izgleda dobro izuzev tog jednog slabog sektora ali to je prilično normalno za stari HDD. Najverovatnije ja da je USB nešto štucnuo i poremetio file system. Ako je windows propravljao, verovatno imaš neki ili nekoliko fajlova "Check.001, Check.002" itd. Iz njih je generalno teško šta izvući.

Vrh Dno