Šta je novo?

HDD led dioda ne radi

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Posle zamene IDE Maxtor HDD sa WD 80 SATA led dioda hard diska više ne radi, tj. radi pri uključivanju kompa, znači 2 - 3 sekunde verovatno do inicijalizacije SATA kontrolera.
Nije neki problem ali me mnogo nervira.
Menjao sam u BIOS-u kanale ( Po-master/P1-slave ), fizički prebacivao primary - secondary, master - slave, i ništa.
Inače ploča je MSI 848 P - Neo LS i imam dva DVD drajva.

ciki022 je napisao(la):
Posle zamene IDE Maxtor HDD sa WD 80 SATA led dioda hard diska više ne radi, tj. radi pri uključivanju kompa, znači 2 - 3 sekunde verovatno do inicijalizacije SATA kontrolera.
Menjao sam u BIOS-u kanale ( Po-master/P1-slave ), fizički prebacivao primary - secondary, master - slave, i ništa.

Pa sta ti nije jasno. Dioda ne detektuje SATA transfer.

ciki022 je napisao(la):

pogledaj da nisi izvukao hdd kabl sa ploce prilikom montaze diska pa ti zato nejavlja. kad ubacis dvd u drajv jer pokazuje lampica na kucistu da radi kontroler.

Stilgar

Promaklo ti je ovo

"tj. radi pri uključivanju kompa, znači 2 - 3 sekunde verovatno do inicijalizacije SATA kontrolera."

Da je izvučen hdd kabl sa ploče ne bi radila ni te 2-3 sekunde.

Sve je ostalo normalno ( DVD lampice svetle kad se ubaci disk u drive )

Na nekim starijim plocama je to tako reseno i sata kontroler ne pali tu lampicu i tu nema pomoci. Navikni se ili uzmi neku noviju plocu.

ciki022 je napisao(la):
Stilgar

Promaklo ti je ovo

"tj. radi pri uključivanju kompa, znači 2 - 3 sekunde verovatno do inicijalizacije SATA kontrolera."

Da je izvučen hdd kabl sa ploče ne bi radila ni te 2-3 sekunde.

Sve je ostalo normalno ( DVD lampice svetle kad se ubaci disk u drive )

mislio sam na hdd diodu na kucistu da li svetli kad radi dvd jer on je na ide grani i onda bi dioda morala da radi, ako ne radi ni tada proveri zice.

Ne znam kako vi, ali ja imam SATA HDD, i svetli mi dioda na kucishtu kada radi. DVD iako mi je na IDE kontroleru, ne pali tu istu diodu, niti je ikada to radio (prvi put chujem za ovako neshto :d). Ploza je Abit NF7-SL (nForce2)

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, "na nekim" plocama to jednostavno ne radi i tu nema pomoci.

@Stilgar
To je hdd lampica a ne IDE lampica i ne treba da se pali na CD/DVD.

Kod mene na IC7-G, 875P kontroler, radi lampica kad koristim bilo koji HDD... Nice... :smoke:

BTW, to je savrsheno normalno ponashanje :D

izlupaj komp sekirom da bi isterao gremline. ako ni tad na izidju poli ga benzinom i spali ((:)

A da nije problem u nekim podešavanjima u biosu, ono "Po-master/P1-slave" koje sam menjao i nije pomoglo ( možda su neki kanali u pitanju, ima neke opcije "Leave SATA enabled", isto i za PATA, itd ).
Kako bi trebalo da se to podesi u BIOS-u ?

BokiPK je napisao(la):
Pa sta ti nije jasno. Dioda ne detektuje SATA transfer.
Sumnjam da led bilo sta detektuje .... :D

inodius je napisao(la):
To je hdd lampica a ne IDE lampica i ne treba da se pali na CD/DVD.

Nisi u pravu. Evo ti tri primera koja to dokazuju:

1. ASUS A7V266-C - konektor se zove IDELED i dioda svetli kad radi optika.
2. EPoX 9NDA3J - dioda svetli kad radi optika.
3. Abit NF7 - imam PCI RAID kontroler gde su zakacena 2 40GB Maxtor diska u Stripe nizu i na kontroler sam zakacio standby diodu pa svetli kad radi hdd, a hdd diodu sam zakacio na plocu i svetli kad radi optika.

pnjaf je napisao(la):
Sumnjam da led bilo sta detektuje .... :D

Mislis? LED postoje u raznim izvedbama :p A ono sto mi smatramo LED-om radi samo "na struju" :D

Mrzelo me da ulazim u raspravu, ali pitanje je implementacije BIOS-a ploce, kako ce da pali LEdiodu i na koju pobudu.
Neznam sta se vise preganjate oko toga, kod njega ne radi i gotovo. Ne radi i na jos nekim plocama koliko sam video.

Misko78 je napisao(la):
Nisi u pravu. Evo ti tri primera koja to dokazuju:

1. ASUS A7V266-C - konektor se zove IDELED i dioda svetli kad radi optika.
2. EPoX 9NDA3J - dioda svetli kad radi optika.
3. Abit NF7 - imam PCI RAID kontroler gde su zakacena 2 40GB Maxtor diska u Stripe nizu i na kontroler sam zakacio standby diodu pa svetli kad radi hdd, a hdd diodu sam zakacio na plocu i svetli kad radi optika.

Ok, ja nisam do sada video takvu plocu.

Onda da se ispravim - na vecini ploca se pali samo na hdd :D

inodius je napisao(la):
Ok, ja nisam do sada video takvu plocu.

Onda da se ispravim - na vecini ploca se pali samo na hdd :D

E pa ja cu da ispravim i sebe i tebe. Nema veze sa plocom vec sa optickim uredjajem. Najveci broj NEC i TEAC uredjaja pale IDE Activity lapmicu, dok Pioneer ne pali. Za ostale modele ne znam ali ovo sigurno potice od samih optickih uredjaja a ne od ploce. Tj. da li sam uredjaj ima aktivan 39_ti pin na konektoru ili ne.

Poslednja izmena:
Vrh Dno