Šta je novo?

HDD cooling??

ToxiC

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2002
Poena
679
pitanje da li treba dodatno hladiti HDD-ove na 7200rpm ??
da li je pozeljno drzati otvoreno kuciste kada ih imam(jos imam HDD na 5400 rpm),ako imam i pri tome Duron i neku grafiku......??

Bilo bi pozeljno ih hladiti, jer se neki modeli propisno greju. Najbolje i najjeftinije resenje je jedan ventilator od 80mm okrenut da duva na elektroniku hdd-a.

Neki ce reci "obavezno" ali mislim da je samo pozeljno.Mog WD 136BA nisam hladio a on je jedna od prvih serija na 7200 obrtaja i nista mu nije bilo za ove dve godine koliko je radio.Sada imam WD800JB i iako noviji primecujem da se vise greje pa sam ga stavio iznad 80mm fena koji uduvava vazduh u kuciste i mislim da je to dovoljno.

aman ljudi, zavisi sve od kucista i kolicine komponenanta unutra i koliko se one greju. ako imate neko prc mrc kuciste u kojem je temperatura 40 stepeni, naravno da treba dodatno hladnjenj. ako mate nekog titana od kucista, koga i 5 atlona nemoze da zagreje, koji ce vam ako je temperatura konstantna 20 stepeni u kucistu

Miroslav je napisao(la):
aman ljudi, zavisi sve od kucista i kolicine komponenanta unutra i koliko se one greju. ako imate neko prc mrc kuciste u kojem je temperatura 40 stepeni, naravno da treba dodatno hladnjenj. ako mate nekog titana od kucista, koga i 5 atlona nemoze da zagreje, koji ce vam ako je temperatura konstantna 20 stepeni u kucistu

Naprotiv, opet je cooler za HDD poželjan. Kod mene u kućištu (TT Xaser, uključena 2 zadnja fana) temperatura hardova sa uključenim hdd fanom je oko 25-27 stepeni (temperatura unutar kućišta: oko 28).

Sa isključenim fanom ispred hardova, temperatura im je 52-55, u idle-u.

Nema tog kućišta koga Athlon i dva 7200 harda ne mogu propisno da zagreju :)

mikis je napisao(la):
Naprotiv, opet je cooler za HDD poželjan. Kod mene u kućištu (TT Xaser, uključena 2 zadnja fana) temperatura hardova sa uključenim hdd fanom je oko 25-27 stepeni (temperatura unutar kućišta: oko 28).

ja zaista ne znam na koju foru, meni hard ne prelazi 35 stepeni sa 35 stepeni temperaturom u kucistu... jedan izduvni, jedan "uduvni" ventilator

tih 35, to je posle defragmentacije diska od 1 sata

mikis je napisao(la):

a jel ti to pravilno očitava temperaturu? moj IBM DTLA 307030 disk je LETOS bio bez ikakvog hlađenja (par dana) i u maksimalnom opterećenju je uspeo da dostigne svega 45-46 stepeni.

Alexandar je napisao(la):
Najbolje i najjeftinije resenje je jedan ventilator od 80mm..
Najjeftinije - sigurno, ali ne i najbolje!

Ima dobrih "gedzeta" by Thermal Take & ostali poznati proizvodjaci :D

P.S. Zasto se kod nas je**no slabo prodaju ta dodatna hladjenja poznatih proizovdjaca?? FX
:)

][V][ATRIX™ je napisao(la):

ako mislis na hardcano, onda veoma gresis. stvar je veoma veliko ******* plus sto je bucan do j**a!

ni jedna 8-ica ne moze da bude tako slaba kao onaj mali ventilator od 12 mm koji se vrti na 150.000 obrtaja u minuti da bi isporucio 2cfm-a

zaista ne vidim svrhu tom proizvodu... kao ima onaj displej sa tempreturnim ocitavanjem. pa pobogu, svaki disk ima interno ocitavanje temperature koje mi je mnogo validnije nego ta njegova sonda...

P.S. Zasto se kod nas je**no slabo prodaju ta dodatna hladjenja poznatih proizovdjaca?? FX

Veruj mi, probao sam gomilu tih HDD cooler-a, i ni jedan ne hladi tako dobro kao osmica, pa makar bila i na 7V.

Ma uzmes za te pare gomilu CoolerMaster-ovih 8-ica, zakacis na 7V (ako ti bash smeta svaka buka) opkolis hard sa svih strana i nemas brige :D
Cisto sumnjam da bi te skalamerije mogle tako da ga hlade :p osim sto co cool :)
Ne kazem da lose rade, ali cena ne opravdava funkcionalnost, jedino sminku, ali neki od njih zaista besno izgledaju...

Miroslav je spomenuo nekakavo interno ocitavanje temperature HDD-a. Posto ne znam o cemu se radi, kako na mom Maxtoru i Quantumu to da "procitam"...

drdex je napisao(la):
Miroslav je spomenuo nekakavo interno ocitavanje temperature HDD-a. Posto ne znam o cemu se radi, kako na mom Maxtoru i Quantumu to da "procitam"...
Za Quantum-a tesko, ali za Maxtor-a ako nije neki bajati model imas HDDTemperature, DiskTemp, SIGuardian i gomilu drugih - potrazi malo po netu...
Za Miroslava:
ovo je dokaz da Quantum-a jos uvek ima (D)
evo i ja imam jednog AS-a :cool:

Crni je napisao(la):
Za Quantum-a tesko, ali za Maxtor-a ako nije neki bajati model imas HDDTemperature, DiskTemp, SIGuardian i gomilu drugih - potrazi malo po netu...
Za Miroslava:
ovo je dokaz da Quantum-a jos uvek ima (D)
evo i ja imam jednog AS-a :cool:

eto zna Crni koji hdd valja

a sto se tice ocitavanje temperature, ako se dobro secam moze i iz SpeedFan-a

Za citanje temperature, najbolji je DTemp. Ultra mali i cita sa SMARTA-a. Potrazi na netu, lako se nadje.

Miroslave skinuo sam DTemp ali kako da vidim koja mi je TRENUTNA temp. diska???
znam sve da podesim ali nigde ne vidim koja je trenutna temp.?

ToxiC je napisao(la):
Miroslave skinuo sam DTemp ali kako da vidim koja mi je TRENUTNA temp. diska???
znam sve da podesim ali nigde ne vidim koja je trenutna temp.?
Pa postoji vise varijanti:
1.hard ti ne podrzava tu opciju
2.nije instaliran vxd za SMART monitoring
3.imas IDE kontroler na PCI kartici ili ti je integrisan na ploci (van cipseta)
4. ne mogu da se setim :)

hmmmmm......nisam bas siguran da mi HDD podrzava...naime imam stariji Western Digital od 4,3 GB...mozda je taj programcic za novije HDD-ove???:(

ToxiC je napisao(la):
hmmmmm......nisam bas siguran da mi HDD podrzava...naime imam stariji Western Digital od 4,3 GB...mozda je taj programcic za novije HDD-ove???:(
samo noviji hardovi to podrzavaju i to ne svi modeli, pa ni AS-ovi :(

ja imam isti problem . resenje jeste kacenje kulera direktno ispod, ali gledaj da nadjes neki adapter sa 3.5" na 5.25" i na njega postavis hd , bolje je hladjenje . i jos nesto , kada budes kacio ventilator , kaci ga na drugu granu za napajanje u odnosu na hd . video sam kako je hd vrisnuo zbog toga :boom: iako je naizgled nebitna stavka.

Miroslav je napisao(la):
ako mislis na hardcano, onda veoma gresis. stvar je veoma veliko ******* plus sto je bucan do j**a!

ni jedna 8-ica ne moze da bude tako slaba kao onaj mali ventilator od 12 mm koji se vrti na 150.000 obrtaja u minuti da bi isporucio 2cfm-a

zaista ne vidim svrhu tom proizvodu... kao ima onaj displej sa tempreturnim ocitavanjem. pa pobogu, svaki disk ima interno ocitavanje temperature koje mi je mnogo validnije nego ta njegova sonda...
Gde nalazite te "osmice" ? I koja je najbolja? Hteo bih da probam to cudo ako svi kazu da je super, pre nekog Macase ili TT proizvoda. BTW, koliko se krecu cene?

Po stoti put ;) -- PC Centar, CoolerMaster 2 Ball Bearing, oko 300 dindži

E, pa merenje temperature radi i iz MotherBoard monitora. Skinuo sam najnoviju verziju i video da radi...

drdex je napisao(la):
E, pa merenje temperature radi i iz MotherBoard monitora. Skinuo sam najnoviju verziju i video da radi...
mbm je velik i spor program. ja bi ga pre zaobisao u sirokom luku.

imate MB probe, ili VCool (koji i hladi procesor), ili SPeed fan, i tako dalje

Miroslav je napisao(la):
mbm je velik i spor program. ja bi ga pre zaobisao u sirokom luku.

imate MB probe, ili VCool (koji i hladi procesor), ili SPeed fan, i tako dalje
Ma nije los MBM, ali je nekako mnogo natrpan i nasminkan za moj ukus. Meni se svidja MBProbe i koristim ga dosta dugo (mali, jednostavan...), a
SpeedFan ima dobru foru sa usporavanjem ventilatora (D)

Vrh Dno