Šta je novo?

HDD Best Buy?

truba2000

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
630
Koji HDD je po vama trenutno best buy?

zanima me nesto od recimo 160-200GB, a za sada najvise verujem MAxtoru

Nisi naveo koji interface je u pitanju, SCSI tesko, pretpostaljam P-ATA ili S-ATA.

Licna preporuka, dalje od Maxtor-a, ili Western Digital, ili Seagate. Seagate zbog garancije od 5 godina. Mainboard, odnosno kontroler, da li podrzava NCQ?

Razlike u ceni izmedju razlicitih marki i modela HDD su priblizno 10 EUR. Moje misljenje je da, ako jedan proizvodjac nudi duzu garanciju, generalno je prijavljeno manje otkaza, po cenu dati 10 EUR vise, treba uciniti tako.

Ne znam sta si ti to tako strasno video u Maxtoru?
Eto ja sam pazario Maxtor 250GB, 7200RPM, S-ATA, 16 MB cache, garancija 3 god u Imtelu. Nije mnogo bucan, ne greje se mnogo... i nije me mnogo izasao. Ja bih se svakako odlucio pre za Seagate ali budzet je odlucivao i odluka je pala na Maxtora.

Ja sam bas skoro uzeo WD 200Gb SATA i prezadovoljan sam. Ne greje se puno i nije bucan. Pre njega sam imao Maxtora 120Gb. Takodje nije bio bucan samo je se mnogo grejao.

pa do sada sam imao jednog Maxtora od 20GB, a sad imam 80.
Zato mi za sad Maxtor deluje pouzdanije.

Jos ima neko nesto da kaze? :)

sta je NCQ?

A imam staru ploci Gigabyte GA-6OXT ako to nekome nesto znaci

Seagate!!!
Pa onda sve ostalo, jeste malo skuplji ali si miran.
Sa maxtorom imam toliko neprijatnih iskustava a i svi oko mene tako da ti preporucujem da ga izbegnes, jedino ako su sada nesto izmenili radikalno. Sacekaj da drugi to provere :D

mhz je napisao(la):
Nema ga nigde, kao ni Samsung hardova,valjda nece da uvoze.
Mala potraznja.

Imas Hitachi u Pinsoft-u i OK su diskovi.
Ova tema je bila zilion puta primecuje se da je tesko je biti objektivan, jer svi uglavnom hvale hardove sto imaju u racunaru.
Ja cu i dalje poverenje pokloniti WD-u (stara ljubav zaborava nema...:) ) mada moze da udje u opciju i Seagate & Hitachi.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ne znam sta si ti to tako strasno video u Maxtoru?
Eto ja sam pazario Maxtor 250GB, 7200RPM, S-ATA, 16 MB cache, garancija 3 god u Imtelu. Nije mnogo bucan, ne greje se mnogo... i nije me mnogo izasao. Ja bih se svakako odlucio pre za Seagate ali budzet je odlucivao i odluka je pala na Maxtora.

OK sto se tice budzeta, ali kao sto je vucko83 rekao gore, neprijatna iskustva. Promenili su garantnu politiku, nadam se da su promenili i nesto u izradi...

ljtruba, imao si Maxtor-a od 20GB, da nije u pitanju Quantum?

Na ovim temama si krajnje subjektivan, ali do sada, imao sam ukupno 46 prijavljenih otkaza Maxtor HDD-ova, spram 6 WD i 1 Seagate. Mozda je uzorak nereprezentativan, ali uzmite u obzir sledece. Rado sam servis i kod ljudi koji nisu uzeli komponente preko mene, kod onih koji nisu imali HDD problem, jednako su bili zastupljeni WD i Maxtor.

Mozda je Maxtor izvrsio korenite promene, dosta cinjenica ukazuje na to, ali treba sacekati da se to potvrdi u praksi. Sada dajem toplu preporuku za Seagate, ili ako je budzet ogranicen WD. Garancija je sada ista, ali reputacija Maxtor-a i WD-a nije.

Pa normalno kad su maxtor diskovi 8 puta bili prodavaniji od WD i 46 puta od Seageta.

Kao sto sam i napisao, mozda je uzorak nereprezentativan, ali iz dosadasnjeg iskustva daleko manji broj otkaza i delimicne ispravnosti pokazuju WD i Seagate HDD-ovi.

Naravno da ipak sve u krajnjoj liniji ovisi o konkretnom primerku, ali reputacija je reputacija.

Cini mi se da je na forumu clan koji se bavi servisom HDD-ova, gsimon, pa bi bilo najbolje da njega pitamo za iskustva.

Znas ti koliki je procenat reklamacija na Neovo monitore? Mozda ni 0.5%. Znas zasto? Zato sto ih ima 2% ljudi kod nas. A na Samsung i LG je bar 50 puta veca. Pa to opet ne znaci da su svi Samsung i svi LG monitori krs :)
Isto vazi i za Seagate/WD/Maxtor pricu. Seagate diskovi jesu kvalitetni i zaista sam ^ kvaliteta i ponude kod nas i u svetu, ali ako na 100 ljudi imas 10 seagatea, 50 maxtora i 40 WD-a logicno je da ce najvise reklamacija biti na maxtor i wd...

Pazi samo, da kad ides na 200GB Maxtor trazis najnoviji DM10, jer ima u prodaji i starijih DM9+, sto se tice dal je bolji Seagate ili Maxtor, pa kolju se, negde je bolji maxtor negde Seagate, inace Seagate je pre nekoliko dana izbacio najnoviju seriju .9 tako da sad po mom miljenju nema neke logike kupovati .8, a pogotovo .7

Kao sto rekoh, krajnje subjektivno. Zato sam i govorio o uzorku, ali priznaces da bez obzira na njega, proporcionalno daleko vise Maxtora otkaze nego WD i Seagate. I sam si naveo, 40 WD i 50 Maxtor ,) . Dobro, kUdtiHaEX, i ti imas Maxtor-a, ne verujem da bi uzeo samo zbog nize cene, ali...

Preporuka za coveka je da uzme Seagate, nisam siguran koje od serija imaju u Imtel-u, ili WD. Na prve je 5, na druge 3 godine garancije. Maxtor SADA daje 3, ali ipak ima losu reputaciju. Znas kako se kaze u narodu, prvi macici se u vodu bacaju. Ako su i krenuli sa kvalitetnijom proizvodnjom, bolje je da pustimo da neko u inostranstvu proveri, nego mi, ipak nemamo para za bacanje, cast izuzecima, ili ne.

Bez obzira koju marku HDD-a kupis jtruba, pod obavezno montiraj nativni HDD cooler, preporuka TTC-HD12TZ HDD COOLER, review pogledaj na http://www.titan-cd.com/eng/hdd/hd12.htm, ili ako nadjes TTC-HD22, http://www.titan-cd.com/eng/hdd/hd22.htm.

Poslednja izmena:
Matthias je napisao(la):
Imas Hitachi u Pinsoft-u i OK su diskovi.
Ova tema je bila zilion puta primecuje se da je tesko je biti objektivan, jer svi uglavnom hvale hardove sto imaju u racunaru.
Ja cu i dalje poverenje pokloniti WD-u (stara ljubav zaborava nema...:) ) mada moze da udje u opciju i Seagate & Hitachi.

Nesporim,ionako je sve jedno dali uzeti Maxtor,Hitachi,Samsung,WD,Seagate.
Razliku treba gledati u garanciji koja dolazi uz uredjaj!
Trenutno imam Maxtore 2x160gb,1x80gb i kod burazera 120gb svi rade kao sat, stvar je u tome kako te zalomi primerak,ali to nemora da znaci da cu ceo zivot da kupujem Maxtora.

pozz

Ja sam danas uzeo taj od 250Gb i 16Mb keša. Nekih 5 evra me je više koštao od 160Gb WD sa 8Mb keša.

Jes' da mi ne bi falilo prostora ni na 160Gb, ali brate, za 5 evra 90Gb više, veći keš, dobre ocene na netu, i isto 3 godine garancije - ne vidim zašto bi bio lošija kupovina od WD.

Kod seagate me nervira sto vishe drpa memoriju kod formatiranja od maxtora.Ali ajde da ne zakeram,nije to strashno.Samo da kazem da imam maxtor 200 giga koji je kupljen cim se pojavio i bio pojam.I super radi.Mada sam na njega odmah stavio HD ventilator ali ne zato shto se pregrevao nego shto znam da je je jedan od chinilaca dugovechnosti elektronike stepen grejanja.So far so good!

e ja nisam odmah stavio ventilator i platio skolu. Imam jedan od 80 gb (maxtor) i jedan od 120. Kupljeni u prolece i radili ok ,letos je tempertura bila oko 55 i odmah su poceli sa funny zvukovima, smanjilo se sa novim ventilatorima ( 22 stepena), ali kasno je sad.Pitanje kad ce da riknu i svima je pretezno zbog grejanja riknuo. Ja uzimam Hitaci T7K250 ako nadjem ako ne baracudu od 250.

inace imao sam quantum fireball as 40 radio 4,5 god bez ijednog bad sektora,manje se grejao i cuo od ovih novih :S:

Ja mogu da kazem iz mog primera, imao sam Maxtor nekih god. dana, znaci najobicnija varijanta P-ATA, 2MB 80GB posle tih god. dana poceo da krcka i svakakvi zvukovi kad se pali i rekao bih da je dosta usporio posle god. dana rada, rek'o da ga zamenim, kupim WD SATA 160GB 8MB cache i nista nesto spec. Tisi je nego Maxtor cini mi se, ali sam se nesto odusevio, drugar kupi Maxtor P-ATA 160GB, 8MB cahe, po testovima je brzi od mog WD-a. Isti fail system i ista velicina testirane particije, jednino sto je Maxtor 1god. garancije, WD 3 god. malo skuplji WD. Zatim drugar kupi Seagate i odusevim se kako brzo radi 80GB SATA 8MB cach-a. Hitachi neznam kakav je, nisam imao prilike da probam ili vidim kako radi, ali u svakom slucaju, Seagate za malo veci novac, 5god. garancije i zaista je brz bar sto se SATA 1 standarda tice.

Poslednja izmena:
ljtruba je napisao(la):
Koji "taj" od 250GB?

Maxtor DM10, kad vidis u prodavnici, oglasu..... Maxtor ne bitan interfejs 16Mb kesha znaj da je najnoviji DM10, u ovom slucaju od 250GB. Inace ovde ljudi pricaju kako je Maxtor los, ja sam prodao barem 50 maxtor diskova, jedan 40GB mi se vratio na reklamaciju, toliko o tome da je los.

Sto se tice maxtora... ne znam kakvi su ti novi diskovi sto imaju 3g garancije ali....
Iz mog iskustva kao korisnika, meni licno je crkao svaki maxtor bukvalno posto mu istekne garancija, ko zna koliko sam puta drugovima reinstalirao win, posto padali su zbog zafrkanicja sa max diskovima. Sve je reseno sa wd. Burazeru sam uzeo sata maxtor pre 6 meseci, nema bad sectore ali usporio kao da je na 5400.....priemra koliko hoces
Ja sam problem resio sa seagateom. Ili sam ja do yaya baksuz ili je maxtor s..e
posle toliko neprijatnih iskustava ne moze niko da me ubedi u suprotno.
Lako je vama sto radite sa kompovima, ali hd je veliki izdatak i sto ne bi uzeo nesto sto sto ce da mu traje. Hd nije graficka pa da se menja na godinu dana.

vucko - hdd nije graficka WTF ti pricas!? uzmi jedan maxtor i jedan seagate pa dupliraj vazne podatke i dovidjenja. bar su hardovi sad jeftini i mogu cesce da se menjaju od (paprenih) grafickih karti. ja mislim da se maxtor popravio.

Vrh Dno