Šta je novo?

HDD Best Buy?

truba2000

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
630
Koji HDD je po vama trenutno best buy?

zanima me nesto od recimo 160-200GB, a za sada najvise verujem MAxtoru

LJudi,ja moram samo da kazem da kad je u pitanju brzina to mogu da pokazu eventualno testovi.Inache generalni rad na nekom rachunaru nema blage veze da bude neka referenca za stav,kad je u pitanju brzina hard disk jedinice..Toliko toga je u pitanju:plocha,cpu,ram,eventualni hardware-ski ili software-ski konflikti itd.Neznam na osnovu chega(osim podataka sa HD nalepnice) ste zakljuchivali tu brzinu za HD u istom cenovnom rangu,sa istom kolichinom kesha i brojem obrtaja.Tu se ne treba izletati sa izjavama.Hard je uvek pricha za sebe kad je brzina u pitanju.Shto se tiche maxtorovog zvuka i chuvene "klangggg_blokade" kod maxtor-a,u pitanju je cela jedna serija koje je imala greshku.Pogotovo je bila osetljiva na slabija napajanja.Samim tim glavni direktor Maxtor firme je dao ostavku a sa njim i ostatak menadzmenta.Zbog gubitaka koje su inache pravili,ugasili su fabriku na Tajvanu i odustali od prozivodnje lap-top HD-ova.
Normalno,mi ne znajuci sve te "problemcice" u fabrici Maxtor,kupismo dotichne artikle i eto belaja.Ali to je bilo do pre godinu dana.
Sad ce Maxtoru trebati 5 godina da se ratosilja loshe reklame.Mislim da sada nema problema sa maxtor diskovima i da se ne treba bojati,obzirom da je fabrika stala na noge a njihovi proizvodi pouzdano rade(serija do 1 godine unazad).
PS>razgovarao sam veoma iskusnim elektronicharom koji mi je malo detaljnije pojasnio sistem rada HD i problematiku naponske jedinice.Npr.kod njega je cela jedna prilichno stara serija IBM-ovih diskova kojima je crkla elektronika.Svuda isti kvar ali samo na no-name napajanjima.

DARK SIDE je napisao(la):
LJudi,ja moram samo da kazem da kad je u pitanju brzina to mogu da pokazu eventualno testovi.Inache generalni rad na nekom rachunaru nema blage veze da bude neka referenca za stav,kad je u pitanju brzina hard disk jedinice.

Pa i nije bas tako, npr. Maxtor je poznat da kad se zalaufa radi najbrze moguce, konkretno npr. rad sa velikim fajlovima je outstanding i zato je obicno izbor ljudi koji rade video montazu, neki diskovi rade bolje sa malim falovima, neki diskovi bas i nisu za RAID itd itd. znaci nije bas svejedno.

Misko je napisao(la):
Pa i nije bas tako, npr. Maxtor je poznat da kad se zalaufa radi najbrze moguce, konkretno npr. rad sa velikim fajlovima je outstanding i zato je obicno izbor ljudi koji rade video montazu, neki diskovi rade bolje sa malim falovima, neki diskovi bas i nisu za RAID itd itd. znaci nije bas svejedno.
Chek bre Mishko.To za velichinu video fajla ima veze jedino ako si na fat32 a hoces veci fajl od 4 giga.Tj.ntfs je bolji izbor ali to je u pitanju format.Ne razumem tu razliku izmedju makstora i drugih u pogledu te osobine.Niti sam znao da je ima.Jeli to 100%?Neznam ako je tako-zbog chega je.....Ajd za RAID i da kapiram....ali ovako kao pojedinachna PS jedinica da se ponashaju razlichito brzinski u pogledu velichine fajla...Ima li neshto o tome na netu?

Poslednja izmena:
Anti Patriota je napisao(la):
vucko - hdd nije graficka WTF ti pricas!?

Pricam jer se graficka menja na ~1 dana, a sto ne bi uzeo disk koji ce ti TRAJATI (ili bar ima vece sanse da traje). Mislim ni jedan hd se nece baciti ako uzmes novi,veci bolji...
Sto bi se stisao za nesto evra i rizikovao. Kao sto rekoh NE ZNAM kakva je ova nova serija maxtora ali sto ne bi smo pustili da drugi provere.

DARK SIDE je napisao(la):
Chek bre Mishko.To za velichinu video fajla ima veze jedino ako si na fat32 a hoces veci fajl od 4 giga.Tj.ntfs je bolji izbor ali to je u pitanju format.Ne razumem tu razliku izmedju makstora i drugih u pogledu te osobine.Niti sam znao da je ima.Jeli to 100%?Neznam ako je tako-zbog chega je.....Ajd za RAID i da kapiram....ali ovako kao pojedinachna PS jedinica da se ponashaju razlichito brzinski u pogledu velichine fajla...Ima li neshto o tome na netu?

Pa da svaki roundup diskova, gde su podaci prikazani tabelarno, znaci ghostuju sistem isti hardver samo diskove menjaju, i onda gledas ralike mene najvise zanimaju 2 stvari:

1.koliko se brzo dize Win i ostale zahtevne aplikacije (igrice): razlike su pa i do 30 i vise %, sto nije zanemrljivo, npr. DM 9+ najprodavaniji disk kod nas je u ovome mnogo spor.

2.koliko su glasni? Neki su malte ne bezsumni a neki kao da ore po njivi.

A sto se tice velikih fajlova nisi me razumeo izgleda, nebitno koji os/fajl sistem, recimo oces jedan divx da prebacis sa HDD-a na HDD, tu ce Maxtor da otkine, znaci mozes da imas i do 15-20 % bolje rezultate od nekog drugog u klasi proizvodjaca.

Poslednja izmena:
Pa da....u pravu si..i ja bih ovaj maxtor u mom kompu ali kao shto reche chovek :"The question likely on everyone's mind is how much this technology will increase drive performance in everyday use on a desktop system. The answer in most cases is going to be "not much".

Poslednja izmena:
Posle ovolikih raspisivanja, ja i dalje ne vidim ovde neki best buy. Konkretno, koji model od ,recimo 120GB, biste vi meni preporucili? Uslovi: SATA, tisina.
Moze i SATA2, mada ne znam koliko toga ima kod nas...

"Svaki ciga svoga konja hvali" ....bum tras , kupiš hdd i gotovo , ionako se nećeš s njim družiti do penzije. :) Meni je Maxtor crko pre 3 meseca pa sam opet kupio Maxtora , ovaj je tiši, brži, hladniji i 2,5 puta veći od prethodnog , možda će duže raditi. Kod mene je slučaj da najbolje pazarim kad se ne razmišljam dugo.
Tražiš tih hdd , a stavićeš kuler 8 na njega ,možda i nećeš , ali vidim da većina to radi. U takvom slučaju ti buka hdd i nije od nekog presudnog značaja , pošto će kuler ionako biti glasniji, a još i celo vreme radi za razliku od hdd.

Poslednja izmena:
topuz je napisao(la):
Uslovi: SATA, tisina.

Pa pogledaj reviewove po netu ima gde mere i koliko se koji dere i uzmi najtisi, tebi je bar lako, ja na sve to moram da dodam , da bude extra brz sa malim fajlovima a da bude jeftin kao maxtor :p

Meni je Maxtor crko pre 3 meseca pa sam opet kupio Maxtora , ovaj je tiši, brži, hladniji i 2,5 puta veći od prethodnog , možda će duže raditi.
Koje napajanje imash?Dobronameran savet je:ako imash no-name ili name-kina da stavish neko proverenije koje stabilno radi.Maxtor ne crkava iz chista mira...Ljudima crkne MAxtor i odmah paljbu po njemu( kod tebe nije sluchaj)a ne pitaju se dali je crko zbog loshe konstrukcije ili mozda loshe struje.Ja sam imao Maxtor od 80 giga i dok je bio na no-name napajanju imao je prekide i blokadu kompa u pojedinim momentima.Kad sam podilkaneo i dao 90 eu za cooler master 450w to je odmah prestalo.A da podvuchem da nije bio kontakt na kablu u pitanju kod kineza.Sve je to lepo "lezalo" ali ipak se chuo zvuk otkachene opruge i prekid.U stvari deshavalo se "nasilno pozicioniranje glave hard disk jedinice".Sa CM je sve to prestalo pa se bojim da ti se ne desi isto sa novim HD>nisam ni sam verovao u bitnost PSU ali sam uvideo....Stariji MAxtor hd su bili posebno osetljivi na losha napajanja.....barem je takvo moje iskustvo i mojh prijatelja(jedan od njih dugo godina prodaje rachunarsku opremu gde mu i ja pomazem i nailazim na svashta).

Poslednja izmena:
Seagate, ako ne zelis da rizikujes sa Maxtor-om, mozda su se i popravili, ali neka iskustva sticu momci i devojke sa dubljim dzepom...
Seagate, 200GB, sa NCQ, sigurno ces HDD koristi najduze od cele konfiguracije, na kraju krajeva, menjaces mainboard i CPU. Dakle, uzmi Seagate sa NCQ.

Vrh Dno