Šta je novo?

HD Ready ili Full HD?

Šta mislite konkretno za 42" kada se gleda sa 3 metra. Da li vredi uzeti full HD?

Planiram Panasonic plazmu i voleo bih da bude full HD ali da li vredi dati 50% više novca za full HD?
PV8 je oko 66.000 din, PY8 je 95.000 din a PY85 košta 130.000 dinara, sve su 42".

Na TV-u bi se najviše gledala digitalna kablovska, jednog dana HD satelitska i bio bi zakačen HTPC za potrebe gledanja 720p mkv serija i 1080p mkv filmova. Takođe planiram da ponekad i odigram PES 2009 na tom kompu/plazmi.

Znači: 42" sa 3 metra se gleda. Da li uzeti 1920x1080 ili 1024x768?
Da li je razlika tolika da opravda 30.000-60.000 dinara razliku u ceni?

To je tesko pitanje.

Ja sam pobornik price "Full HD ili nista", ali ako 42 inca gledas sa 3 metra i uglavnom ne trosis 1080 materijal, onda stvarno ispada da ti je manja rezolucija sasvim dovoljna.

Panasonic, recimo za svoje full HD plazme od 50 inca preporucuje daljinu od oko 1.9 metara, a ako se ne varam za 46 inca 1.6 metara, a za 42 inca - svega 1.3 metra.

Moj savet na kraju glasi: testiraj. Iskoristi neko vreme kada u prodavnicama nema guzve, pripremi neki materijal odgovarajuceg kvaliteta i onda ce ti se sve samo kasti...

Ja 42" HD ready plazmu gledam sa 2-2.3m i sasvim je ok. Slazem se da ako je FullHD materijal u pitanju pre ici na takav tv ali sa 2m videti sve detalje te slike treba tv od 60". Sa 3m kod ujke 50" HD ready plazma i sasvim je ok, znaci ako nemas kintu za veci tv nemas razloga za tim.

Dobar je FullHD, ali ako je kinta problem onda je bolje veca dijagonala nego veca rezolucija.

Ima LG 50" Plasma za ~75 hiljada, to je odlican posao, mnogo bolje nego recimo 42" FullHD LCD.

FullHD treba gledati sa 2-3x dijagonale, preko toga se vise ne vidi razlika tako lako.

Danas sam upoređivao 46" full HD i 42" HD ready plazmu u Big Bang-u na Ušću i nažalost moram reći da se vidi razlika.

Razlika se vidi sa nekih 3 metara i ogleda se u tome što se na 46" vidi svako zrno na HD snimku dok se kod 42" HD ready modela ne vidi, iako je slika veoma oštra.
Takođe ono što me je najviše razočaralo je to što se na HD ready modelu neki detalji prikazuju krzavo.
U jednom trenutku je bio neki Mercedes kamion u kadru i znak je na 46" bio savršeno okrugao dok je na 42" bio nekako krzav. Isto tako antena koja izgleda kao duga crna dijagonalna linija je isto bila krzava na 42" dok je na 46" prikazana mnogo bolje.

Modeli koje sam upoređivao su Panasonic 42" X10 i Panasonic 46PY8.

Izvini koji je to tacno model LG i gde ima da se kupi?

50pr200 recimo, ako me secanje dobro sluzi.

A gde ? Pa iskreno, znam VP cene, ne i MP ali sigurno MP moze da bude ~75k (mozda malo vise zbog promene kursa) ako je VP onoliko koliko znam da jeste 🙂

Nazad
Vrh Dno