Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajaoj, sad se ide sa "cim krene optimizacija" pricama :d
Doooobro...

P.S. Ne znam kako je kod tebe, ali kod mene je stvarno mala razlika izmedju LinX-a sa i bez AVX instrukcija... tipa 5 il' 6 stepeni, ne vise. I sam sam bio iznenadjen, ocekivao sam vise, bar 10.
A Prime pak daje tek za stepen nizu temperaturu negoli LinX bez AVX-a.

Mogu da proverim ponovo, nije problem.

Ja sam ti preneo izjave samih autora odredjenih programa koji itekako vide znacaj koji AVX2 moze da donese, bilo je slicnih tumacenja sa PSX2 foruma authora adredjenih plugin-va da ce im AVX2 dosta znaciti, sigurno ne marginalno

Imam dovoljno godina (i iskustva u ovim "nasim vodama") da mogu da ti kazem samo jednu stvar koju sam naucio za sve ove godine:
Kada i ako "krene optimizacija" i realna upotreba svih tih silnih instrukcija - tada treba kupovati procesor.

That is all.

mislish nema poente kupovati uopshte K procesor?
ta njihova istrazivanja...na chemu je testirano? win rar?

Zašto ne, pogledaj razliku u ceni. Nešto bolje performanse za nešto veću cenu. Razlika nije kao kod Sandy-a, ali se i dalje isplati.
Ne znam stvarno kako su testirali, možda ne bi bilo loše da kontaktiraš ljude iz Asusa i objasniš im kako se testiraju procesori, siguran sam da će praviti mnogo bolje ploče. :D

zashto bih kupio pocesor za klokovanje kad ne moze ni na defaultu da radi kako treba :D
shta se isplati? 3.5\3.9 naspram 3.4\3.9? da li si ti video temperature?
shta mislish kako je sa fabrichkim box kulerom koji treba da ga hladi neko vreme i kad se uprashnjavi?

pa kakvi su intelovi procesori poslednje i proshle generacije, najbolje im je da tebe uposle i da vrtish pasijans i i win performance index kao merila stabilnosti :D

Imas pivo demiose za ovaj post:)

Jos kad se setim da sam hteo da se otarasim sendija zbog ovoga...

Poslednja izmena:
bash cu sad zbog tebe da nabavljam 100 komada pa da izvedem pravi zakljuchak.
dovoljno je ovo shto sam prochitao po testovima i forumima i ovaj jedan da ga zaobilazim u shto shirem luku.
intel je napravio shit sa ajvijem, a sa hasijem je bash ukakio motku, i sad kao trebalo bi svi da menjamo
nachin cherechenja procesora da bi prihvatili ova vnago shto nam intel servira za lepe pare....vazhi shto hocu.

dovoljno je ovo shto sam prochitao po testovima i forumima i ovaj jedan da ga zaobilazim u shto shirem luku.

Pa to te pitam, koji su to testovi kada pominješ 3,9? :) Koliko vidim iz iskustva gomile ljudi, ono što treba očekivati je 4,2-4,5 GHz zavisno od primerka, sa dobrim hlađenjem naravno.

Jel neko testirao cpu u igrama,tj kakve su temp u nekoj "normalnoj" primeni?Kakav zestoki PARADOX,proizvodjaci ploca izbacuju kojekakve ultra mega giga proizvode namenjene za sto bolje klokovanje,a ono s druge strane cpu katastrofa?!!Meni ipak sve to mirise na neku reviziju procesora u skorije vreme,bar kad bi ga doveli na nivo Ivice,bilo bi manje-vise ok....

Ma intel cupa kosu sa glave koliko ga bole muke OC-ra :p

Iskreno verujem da ce u narednoj reviziji dosta promeniti koncept hladjenja ali realno intel-a trenutno ne obraca paznju na OC-re

Bravo ! Upravo zbog ovog sto si naveo ja svoje novcice nisam dao intel-u !

bash cu sad zbog tebe da nabavljam 100 komada pa da izvedem pravi zakljuchak.
intel je napravio shit sa ajvijem, a sa hasijem je bash ukakio motku, i sad kao trebalo bi svi da menjamo
nachin cherechenja procesora da bi prihvatili ova vnago shto nam intel servira za lepe pare....vazhi shto hocu.

pa moze i ovako.
mozda mi koji volimo da oc-ujemo, spadamo pod onih par % kupaca procesora,
ali isto tako mi se kao smatramo onima koji znaju po neshto o HW i dolazimo u kontakt
sa onima koji se manje ili uopshte ne razumeju u HW, kako uzivo tako i na forumu.
pa ukoliko svako od nas kaze na sva usta da je cpu djubre uticacemo na mnogo shiri auditorijum,
nadam se da ce tada intelu da opadne prodaja, i da ce mozda tada da se pocheshe po glavi malo.

realno, za ovakvu situaciju je kriv nesposobni amd, al ***, shta je tu je.

Da, najbolje da im pričate kako ne može da se klokuje preko 3,9 i sl. gluposti, pa kada krenu da kupuju AMD (kao slučaj iznad) lepo se zapitajte koga ste više za**bali - Intel ili širi auditorijum. :D Kako stvari stoje, Haswell je u ovom trenutku najbolje što postoji na tržištu, tako da teško može biti đubre. Sa druge srane, tako nešto se ne može reći i za Intelovu politiku. Ali može im se, i to ne samo zbog lošeg AMD-a, već i zato što ne postoji realna potreba za jačim procesorima. Zato i vuku iz godine u godinu procesore sa sličnim karakteristikama, ali i sličnim cenama. Da Haswell kojim slučajem može bolje da se klokuje od Sandy-a, i5 bi verovatno koštao 300 evra, a cena bi pala tek kada AMD vaskrsne ili se Ivy povuče iz prodaje. Uostalom, ne vidim ni čemu tolika frustracija, ko ima Sandy miran je 4-5 godina, kome su bitni megaherci, opet ima Sandy ili neka se otvori za bolje hlađenje, pa neka se igra do mile volje...

Ma i mi sa ivicom smo mirni u tom slusaju 4 godine :p ali nema sanse mislim da ce doci do velikog pomaka uskoro. do sada se radilo na stednji sledeci korak opet performanse...

Drugari, evo par testova sa temperaturama za moj non K cpu(bilo je onih koji su to trazili a i verovatno su slicne T za model K samo bez OC-a), u pitanju su 3 videa sa po 2 fan profila za cpu cooler(noise profil i silent), treci video je 2 istovremena winrar benchmark testa koji daju temperature za nijansu manje nego neki render test, u biosu je sve stock, nista cackano znaci, nemojte sad u fazonu e sto nisi ono stavio na ekran sto nisi ovako, onako(nije da necu i da me mrzi nego trenutno nisam u prilici da se detaljno poigram), ajd jos neko neka kupi cpu pa nek pegla i kaci :)

Neću kazem da je ovaj cpu vreo, ni da je hladan, recicu samo da je mnogo brz :), sami pogledajte pa sudite oko tih temperatura jer meni ni iz dzepa ni u dzep ne ide ;)

cpu i5 4670
mb dzidzabajt
ram 2 modula po 2gb 1333, nemam trenutno bolje nista
cooler master vortex plus low profile cooler, maleni kuler predvidjen za tesna kucista, nemam neki krsteniji trenutno, ***
pasta izmedju kulera i procesora, kineska neka sa dx-a od 2.3$ 10 spriceva :D

Linkovi ka YT(snimao sam telefoncicem u 1080P ali sam morao da kompresujem video zbog bednog downloada koji imam ovde, ***):

[YOUTUBE]XP4HDuEizq8[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]1pkbJ0BdFK4[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]UwiQhOGbKps[/YOUTUBE]

Mislim da sve zavisi od toga kako će se odvijati situacija sa zahtevnošću igara zbog novih konzola. Ali stvarno ne vidim šta to radikalno može da se promeni u naredne dve godine.

Da, najbolje da im pričate kako ne može da se klokuje preko 3,9 i sl. gluposti, pa kada krenu da kupuju AMD (kao slučaj iznad) lepo se zapitajte koga ste više za**bali - Intel ili širi auditorijum. :D Kako stvari stoje, Haswell je u ovom trenutku najbolje što postoji na tržištu, tako da teško može biti đubre. Sa druge srane, tako nešto se ne može reći i za Intelovu politiku. Ali može im se, i to ne samo zbog lošeg AMD-a, već i zato što ne postoji realna potreba za jačim procesorima. Zato i vuku iz godine u godinu procesore sa sličnim karakteristikama, ali i sličnim cenama. Da Haswell kojim slučajem može bolje da se klokuje od Sandy-a, i5 bi verovatno koštao 300 evra, a cena bi pala tek kada AMD vaskrsne ili se Ivy povuče iz prodaje. Uostalom, ne vidim ni čemu tolika frustracija, ko ima Sandy miran je 4-5 godina, kome su bitni megaherci, opet ima Sandy ili neka se otvori za bolje hlađenje, pa neka se igra do mile volje...

A ne...reci cu im da moze da se klokuje na 5ghz ali da ne pushtaju nishta jache od flipera i da chiste komp jednom u sedam dana:D
A iskreno...pre bih kupio visheru za 150e, kuler od npr 35-40e, plochu od cca 100e, kloknuo na 4,4ghz i milina.
Kakvo bolje hladjnje..bez klanja i papa garancija nema igrarija...kao i sa ivicom.

ivicu su klali samo zbog 4.6-5.0 sve ispod tera bez problema, ali naravno malo bolje hladjenje od STOCK-a :-D ;-)

Poslednja izmena:
Nemoj tako sa ivicom je još i imalo 4.4-4.5 i bez klanja, ali sa ovim i deff nix! :d

@seizmos

OMG CPU na 3,8 50°C sa kulerom od 20 evra... nemoguće! Jel to testiraš pasijansom ili fliperom, ne vidim baš najbolje? :d

Poslednja izmena:
Ne, probaj za promenu da im kažeš istinu. ;)

Posto se osecas pozvan(i prozvan) da osim Intel-Haswell advokat, budes i propovednik istine, interesuje me samo jedna stvar. Demios je recimo isprobao procesor, video covek direktno o cemu se radi, okacio shotku i izneo komentar u kome se ne vidi nista sto sam SS ne pokazuje, crno na belo. Na poslednjih par strana moze se naci jos nekoliko, sto istih, sto gorih iskustava, ukljucujuci moje. Po netu-takodje, uz iznimke kojih, naravno, uvek ima. Sta konkretno nije istinito u onome sto je komentarisano? Znaci, s jedne strane, test-shot-komentar, a s druge-samo tvoja odgovorna tvrdnja kako nije tako.

Malo je iritantno kad s tom nonsalancijom kazes "najbolje da im pričate kako ne može da se klokuje preko 3,9 i sl. gluposti", nekome ko je CPU probao i svojim ocima se uverio da je to istina. Mislim ono, otvoren je forum, da se i to napise-moze, ali iritantno je. Evo kod mene prakticno ne moze preko defaulta, sa H100 i 4 originalna Corsova venta(ona blovera na 2500RPM-jedan unit koji mi je bio defetkan iskoristio da s njega uzmem ventove za push-pull), temperatura cim se TAKNE napon munjevito skace u zonu 90+ pa eventualna stabilnost ne moze ni da se ispita.(a cini mi se da si bas ti kacio neki link gde se pominje neki raspon napona za H100 hladnjak koji u mom slucaju ne da je teska nebuloza nego bi se procesor bukvalno dezintegrisao da mu pripustim tako nesto, ovo samo radi ilustracije koliko istine ima u onim napisima Intelovih kerbera po test sajtovima i forumima, koliko se Haswelli klokuju, sa sve procentima,(valjda da bi bilo ubedljivije) na kojim naponima i sa kojim hladjenjima)

Jos par mojih zapazanja: Cinebench mi ide na 80 stepeni pa je vrlo verovatno da bi na BOX-u CPU trotlovao.

Terragen2-jos gore, mrzi me da stavljam box i proveravam ali bilo bi zaista interesantno, toliko je problematican sa ovim hladjenjem da cenim da na box kuleru aplikacija uopste ne mi mogla ni da se izvrsi!!

Dakle, NE STOJI prica da ovaj procesor, ili ajd da budem do kraja precizan, ovaj primerak kod mene, radi najnormalnije na defaultu.

Onda se taj proizvod može podvesti isključivo kao defektan. Nema druge.

Cim su izasli prvi testovi odma se vidilo da nesto "smrdi" dosta testera nije pokazalo uopste temp procesora, dok neki nisu radili uopste OC odma se vidilo da tu nesto ne stima, mozda ima bolji i losiji primjeraka, ali definitivno promasaj intela ako je ijedan primjerak pustio u prodaju kao ovaj kod kolege magny.
Ako ne moze izvrtiti testove na def taktu pa bili oni i najstresni za procesor taj primjerak je za reklamaciju sta drugo.

Ne razumem zasto su posle ivice napravili isti problem sto se termal disp. tice... Stvarno neverovatno. Sudeci kako je krenulo sledeci cpu od intela ce imati zakljucane brzine bez mogucnosti za OC, zalosno. Zamisli da se u LinX-u stavi all mem. i HT to ne bi ni eskimi mogli da ohlade...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno