Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi, super Pi nije optimizovan da koristi NIJEDNU od najnovijih Haswell instrukcija, pa je sasvim normalno da trenutno ne može pokazati veliki dobitak. Ali sačekaj da se Haswell pojavi i daj malo vremena timovima programera da kako treba optimizuju kako super Pi tako i ostale programe, pa će dobitak biti znatno veći.

A sve AMD-ovci :d

U svakom slucaju ako ovako male razlike u performansama budu bile dzabe su krecili!:trust:
Ja sam AMDovac sa intelom u kucistu, ali i to se racuna! :p
A moja reakcija je pomalo rezultat bespomucnog seirenja nad ocekivanim Hsw performansama. *** pustite ga da izadje pa ga onda hvalite.

Poslednja izmena:
U Fritz Chess jedva 10% brzi od 3770 na istom kloku. Cini se da su performanse CPU dela truba. Ne, to ne znaci da je procesor spor. Verovatno ce pucati na nizu potrosnju, GPU deo i mobile...i naravno sveti AVX2. Voleo bih da spakuju 8-core u prihvatljiv power envelope, i 6-core konacno ucine malo prihvatljivijim.

pa trosice 8W vise od IB. unapredjenje ce stati u tih up to 10% per clock u odnosu na aktuelnu generaciju, jaca VGA i to je to. u igrama nece biti brzi ni za celi frejm. ne ocekujem ni nesto spektakularno klokovanje, mozda u nivou SB posto je IB tu fejlovao.

Pa ako se pogleda ono sto je intel od pocetka pricao to je to. Ocekivali su porast performansi clock per clock od oko 10 % (5-15% - sto nije malo!) tdp vrednost su vec objavili i najvili su novi set instrukcija koji ce doneti ubrzanje cim bude poceo da se primenjuje. S obzirom da ce biti multiplatform proizvod naglasak je na potrosnji kako bi ga uklopili u kojekakve gadzete:)
Samo mi nije jasno kakve ultra-mega-giga-sado-mazo performanse pojedinci ocekuju kad se toliko odusevljavaju njim, mozda skok od 100%?

Poslednja izmena:
tuga.
a i realno, nema potrebe da prave chuda,
kad se amd pati da dostigne performanse prvih i5 i i7 procesora.

Pa AMD je krenuo nekim drugim putem, ovakvo stanje vise odgovara Intelu ali i AMD se pozicionirao na trzistu sa odnosom cena/performanse, svaka roba ima svog kupca.

znaci to je to... od 8 jezgara za desktop nema nista do daljnjega, osim kod AMDa, naravno...

do daljnjeg, za sada je jedina sansa za intel 8core da Steamroller dobro "opali" pa da Plavi ponovo oseti potrebu da se uvlaci raji.

Naravno. Ali se postavlja pitanje profita njihovog sa tom cenom.
Ja jos nisam upoznao normalnog coveka (citaj firmu) koja radi na svoju stetu. Kriza je svima je profit pao, trzista se pomeraju ka jeftinijim i portabilnim platformama, igracko trziste su dobro nacele konzole...
Pre ce intel da snizi cenu nego amd da poveca(nadam se:D)

ja nigde nisam rekao da rade u minusu ili pak na svoju shtetu.
s obzirom da je mnogo veci chip od intela, skuplji je i za proizvodnju, a cena duplo niza....
u prevodu, verovatno imaju profit, ali mnogostruko manji nego intel.
kakva je intelu konkurencija, takve ce mu i biti cene i naredni modeli, za dlaku bolji i dlaku skuplji :(

Kamo srece da ima vise "jakih" proizvodjaca tj konstruktora procesora. Kada su dvojica lako je podeliti kolac:(

Pa kad bi se ubacio Apple bilo bi baš interesantno, ali on u bliskoj budućnosti neće moći da otkupi x86 licencu (bez koga nema pravo da ni pomišlja o mogućoj proizvodnji bilo kog x86 baziranog procesora),nažalost.

Ovako kakvo je stanje sada, praktično je oduvek i bilo, ako zanemarimo Cyrix procesore početkom i sredinom 1990-tih godina (skoro da i nisu imali nikakav uticaj u to vreme).

npr, ako me secanje ne vara, 2600k, kad su pale cene, bio je ~235e.
po meni, kao nekome ko voli da izvuche poslednji atom iz svake komponente, je bolja varijanta od 3770k,
koji danas koshta vrtoglavih ~275e, a kontam da intela koshta izarada tog procesora koliko i amd-a mozda neki fx41xx i sl, koji je ~100e.
stoga, ja lichno od haswela ne ochekujem nishta speshal, sem onoga shto sam naveo, dlaku bolji n defaultu, dlaku skuplji i to je to.

po meni, kao nekome ko voli da izvuche poslednji atom iz svake komponente, je bolja varijanta od 3770k,
koji danas koshta vrtoglavih ~275e, a kontam da intela koshta izarada tog procesora koliko i amd-a mozda neki fx41xx i sl, koji je ~100e.
stoga, ja lichno od haswela ne ochekujem nishta speshal, sem onoga shto sam naveo, dlaku bolji n defaultu, dlaku skuplji i to je to.
Sve sto si ti naveo intel vec mesecima prica u zavijenoj formi da ne odbije musterije :D ali ce Hsw verovatno biti ok kupovina za one koji sa Nehalema i eventualno SB prelaze na novu platformu

Poslednja izmena:
Pazi, demios, može vrlo lako da se desi da ćeš se iznenaditi Haswell-om, pozitivno naravno. Nemoj tako rano da daješ sud.

Samo kad si ti drugima nasao da prigovaras o ranom davanju suda a nisi apdejtovao fw kristalne kugle u koju po vasceli dan gledas aka rumors sajtovi! Prvo si se lozio da ces da pazaris SB, pa kao ne to nije to, sacekaces IB... pa onda ni to nije to kao sacekaces HW... pa ocekujem da ces da sacekas da HAL9000 postane dostupan oko 2020!

A sad ozbiljno. Cak i da HW donese 20% bolje rezultate u sintetici u odnosu na SB/IB, u sta apsolutno ne verujem (obzirom na korporativnu politiku minimalnih koraka unapred - da zadovoljis akcionare i poverioce, ljudima masno naplatis svaki %, minimalno ulozis, lozis mase putem medija i suptilne propagande a u sustini "samo da se okrece turbinaaa..."), u realnom radu to zivo bice nece osetiti! To otprilike znaci da ce npr 4core HW da exportuje xy fotki iz LR za 90 sekundi a 4core SB za 100 sekundi. Bez >40% realnog unapredjenja, apgrejd ce biti bacanje para!
U suprotnom HW se nece nikome isplatiti a kome svaki sekund znaci novac, taj odavno zna da je resenje multi XEON platforma sa ECC memorijom.

Poslednja izmena:

Nekada davno procitah, da bilo koji CPU upakovan u LGA pakovanje kosta Intel u proizvodnji oko 20$+20$ odlazi na R&D i marketing i minimalna margina da budu u + i podele plate (valjda). Mada realno vise zaradjuju na drugim poljima. Sustina je da sa istog wafera seku sta god, tako da kad neki celeron moze da se proda sa profitom za 35$, moze bilo koji drugi... (dobro jasno je da na 10 jednostavnih celerona uspe proizvodnja 6-7 ovih ozbiljnih, ali tome celeron i sluzi da pokupi neuspele primerke i5/7).

Samo kad si ti drugima nasao da prigovaras o ranom davanju suda a nisi apdejtovao fw kristalne kugle u koju po vasceli dan gledas aka rumors sajtovi! Prvo si se lozio da ces da pazaris SB, pa kao ne to nije to, sacekaces IB... pa onda ni to nije to kao sacekaces HW... pa ocekujem da ces da sacekas da HAL9000 postane dostupan oko 2020!

A sad ozbiljno. Cak i da HW donese 20% bolje rezultate u sintetici u odnosu na SB/IB, u sta apsolutno ne verujem (obzirom na korporativnu politiku minimalnih koraka unapred - da zadovoljis akcionare i poverioce, ljudima masno naplatis svaki %, minimalno ulozis, lozis mase putem medija i suptilne propagande a u sustini "samo da se okrece turbinaaa..."), u realnom radu to zivo bice nece osetiti! To otprilike znaci da ce npr 4core HW da exportuje xy fotki iz LR za 90 sekundi a 4core SB za 100 sekundi. Bez >40% realnog unapredjenja, apgrejd ce biti bacanje para!
U suprotnom HW se nece nikome isplatiti a kome svaki sekund znaci novac, taj odavno zna da je resenje multi XEON platforma sa ECC memorijom.
To o hyper neznamtinijastaradi performansama nema ni na rumors sajtovima to je kostino unutrasnje osecanje:)

Da li je ljubav na pomolu? :hump:
Haswellofilia:d
Ako nista drugo bar ce cipset omoguciti podrsku za vise od 2 sata3 sto ce za par dolara pojeftiniti ploce jer se nece ugradjivati dodatni kontroleri, uz nesto prosirenu usb3 podrsku ( 6 portova). Z77 mi je uvek delovao retardirano sa 2 sata3 i 4 sata2 u odnosu na AMD 9xx cipset.

Poslednja izmena:
Odavno pricam ljudima da ne ulazu u procesor vec u SSD, ali retko ko hoce da te poslusa. Doduse, jos su i redji oni koji su oupste culi za SSD.

Pa dobro. Imam pravo da dam svoj sud i mishljenje kad se sve uzme u obzir.
A to je ono shto sam vec i rekao. Ne chitam te rumor sajtove vec samo koristim
neku svoju logiku. A dok ga (haswela) ne dohvatim u svoje shake....nishta...

ma ovo je pozorisna predstava, ovaj HSWL...

ma ovo je pozorisna predstava, ovaj HSWL...
Prava analogija, kao u pozoristu prvo platis pa gledas i onda se smejes ili places:p
Ma nece on biti toliko los samo sto nece biti ni revolucionarni napredak izuzev u smislu da ce biti jedna platforma za sve (kao the One Ring):)

Poslednja izmena:
Iskreno verujem da će razlike da budu minimalne ako uopšte budu postojale... Gotovo sam siguran da će mid range procesori da budu osakaćeni da bi bili energetski efikasnih pa će da bude pa dobro 4770 radi kao 3770 ali troši 10 15 wati manje :)

Mrzi me da trazim, postavio sam negde u ovoj temi 4770 ce imati vecu tdp od 3770. A sto se razlika tice intel se ne dotice price o procesorskim performansama tako da su sve sanse da ce biti oko 0-5%

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno