Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa to svi kažu, ali, kad se svaka nova generacija pojavi mnogo ljudi se naprasno ili manje naprasno predomisli i pohitaju da što pre nabave novi procesor, tako je uvek dosad bilo i ne vidim nijedan razlog zašto ne bi i sada bilo tako.

@ kosta 10

Potpuno si u pravu, stvarno nisam puno o tome pročitao. Takođe sam siguran da će Haswell arhitektura doneti pomak i novine. Nešto za naše pare moraju da nam ponude.

Verovatno je ono moje "marketinški trik" bilo trapavo. Više sam hteo da stavim akcenat na to da li to nama treba ili je isto kao PCI-Ex 3.0?!
Takođe, promenu soketa ne mogu da im oprostim, siguran sam da za to nema nikakve realne potrebe. Jedino, proizvođači su naučili lekciju na soketu 775 i takav propust im se više nikada neće desiti. Da jedan soket vlada toliko dugo i da postoji velika kompatibilnost hardvera... Nikad više. Mnogo se bolje prodaje ovako. U zadnje 4 godine imamo 4 nova soketa (u novembru 2008 se pojavio prvi procesor za 1366).

Zapravo, filozofski me nerviraju.
I ja sam paćenik i imam Ivy procesor i naravno overklokovan. Verovatno ću da kupim i Haswell čim bude dostupan.
Hoću samo da istaknem poentu da ni potencijal Sandy/Ivy platforme nije izeksploatisan a mi ćemo svi da promenimo ploče i procesore naloženi na neki potencijal i snagu koje nemamo čime da uposlimo. Velika većina korisnika.

Najveća je žal što se u 2013. godini JOŠ UVEK ostaje na samo 4 jezgra, a serverski procesori imaju od 8 do 16 jezgara (zavisno od modela i proizvođača)...već je vreme da se 6-core spusti u narod, kao što je AMD još 2008. godine uradio a Intel to drži za ENTREPRISE tržište i servere.

Ivy Bridge-E izlazi negde izgleda na leto 2013, zadržaće LGA2011 podnožje kako se sada trenutno čini. Puno toga će se izdešavati na tržištu procesora do juna meseca, valja čekati i proceniti dobro situaciju.

Kolicina broja jezgara ne igra ulogu ako skok u perfomansama opravdava kroz tehnologiju.
AMD-u realno ne vredi ni 16 jezgara ako je Intel brzi sa svega 4.Mislim kapirate sta hocu da kazem? ;)
Drugo svi zaboravljate da Intel nije prinudjen da pristupa nekim drasticnim merama omogucujuci nama korisnicima mozda i neki
nov standard kroz odredjene serije.Opet vezano za ovo gore sto pomenuh!
6 Jezgara je uvek bilo rezervisano za top ponudu ,sve ispod toga ide 4 pa kasnije i po 2 jezgra kako se blizi onoj
donjoj granici najnizeg ranga.

Sto se tice prica o nekom sitnom napretku mislim da su informacije fake,a nisam siguran ni za ove specifikacije prikazane na tabeli.

Poslednja izmena:
Pa naravno da su fake informacije, napredak nikako neće biti sitan. U odnosu na Ivy Bridge koji je samo mizerno brži klok za klok od Sandy Bridge-a (max do 5 %, prosečno oko 3.5 %), Haswell će biti dosta napredniji. Koliko, niko trenutno ne zna, znaće se više možda za mesec dana na sajmu CES 2013.

http://hardware.benchmark.rs/hardware_vesti/intel_haswell_linija_procesora

sviste vec ovo videli, voleo bih da me neko zesce demantuje, al IVY - SANDY su bili izgleda nesto naj sto smo videli od intela od celerona 300A? izgleda....ovo nit je nesto bolje brze, nista....a K procesora ni za lek...cudno?
ajde nek se oglasi neko, mrtva tema...

ma zadnji skok je C2D, sa prescotta koji je bio SKOK unazad u odnosu na NORTHWOOD, kome kapu skidam, pogotovo HT :)
i onaj COPERRMINE> TUALATINE :) ex, kad se setim, bio sam fan tog PIII-T :)
i to je to....

vise jezgara ocigledno nikome ne treba vise a kome to extra treba e taj ce to izgledati morati i extra da plati i to je to.... :(
4X ce biti jos dugo vremen... :)

Sto je poprilicno tuzno jer jezgra dominiraju svugde sem na desktopu ... od servera pa sve do smart telefona koji ce vec od sledece generacije da idu na 8 jezgara a moze samo da se povecava posle toga ...

Sto je poprilicno tuzno jer jezgra dominiraju svugde sem na desktopu ... od servera pa sve do smart telefona koji ce vec od sledece generacije da idu na 8 jezgara a moze samo da se povecava posle toga ...

Mislim da ce se zadrzati na toj cifri, ipak trebaju da nadju nacin da napajaju takva cuda, dzabe ti mobilni radi ceo dan u idle ako kad ukljucis zahtevnu aplikaciju baterija ode za pola sata.

Inace nadam se da ce napredak biti malo veci u odnosu na onaj koji su ostvarili Ivy procesori, a da ce smanjiti temperature na nivo Sandy procesore.

Oni mogu komotno da stave 6 jezgara na Broadwell 1150 i7 95W ili manje (i5 Quad sa HT, i3 Dual sa Turbo, ili Quad bez HT...), možda ako Excavator bude iole konkurentan.

Na serverskom tržištu uskoro stiže IVB-E sa 12 jezgara (~300 GFLOPS per socket), pa onda Haswell E 12 core (600+ GFLOPS per socket), pa Broadwell-E 16 core (1TFLOPS/socket).

Oni mogu komotno da stave 6 jezgara na Broadwell 1150 i7 95W ili manje (i5 Quad sa HT, i3 Dual sa Turbo, ili Quad bez HT...), možda ako Excavator bude iole konkurentan.

Na serverskom tržištu uskoro stiže IVB-E sa 12 jezgara (~300 GFLOPS per socket), pa onda Haswell E 12 core (600+ GFLOPS per socket), pa Broadwell-E 16 core (1TFLOPS/socket).

Ko zna, već smo videli razne kontradiktorne glasine, neki kažu da IB-E ima 14 jezgara za servere ali da neće svih 14 biti uključeno nego samo 12 ili manje, zavisno od serije i oznake modela.

Ali, iskreno se nadam da će IB-E za desktop ipak doći sa 8 jezgra, što bi bio VELIKI napredak. Ali otom potom, možda možemo očekivati iole pouzdane informacije tek u februaru ili čak martu, Intel sve dobro krije, za sada.

Pogledajte ovo, obratite POSEBNU pažnju na changelog ove najnovije beta verzije Aida64 Benchmark alatke:

http://www.aida64.com/downloads/aida64extremebuild2244c9lqmj4pdfzip

improved support for Intel Haswell processors
Intel Processor Number detection for Core i5-4xxx, Core i7-4xxx
preliminary sensor support for ITE IT8603E sensor chip
fixed: unified shader unit count detection for AMD Radeon HD 69xx

Interesantno, zar ne ? I odakle njima tako rano informacije o Haswell i Ivy Bridge-E procesorima ???

Ma sve je to lepo, ali najvise nervira stalno menjanje socket-a, svaki put druga ploca! Skup je to sport za nas! :D

Ovo su baš prerane glasine, po meni apsolutne gluposti. Još ne znamo ni sve informacije o radnim klokovima Haswell procesora i karakteristike njegovog Z87 čipseta, a kamoli Broadwell-a, tako da ovoj glasini ne bih pridavao ama baš nikakav značaj. Čisto naklapanje i budalaštine...

Po meni, Intel bi morao da oko 9 januara prikaže neke nove inormacije za Haswell, na CES 2013. sajmu. Možda tad, eventualno, nešto bude rečeno i za Broadwell, no videćemo.

To je izgleda to što se napretka tiče kad su procesori u pitanju. Ide se na sve manju potrošnju, a IPC ako bude 5% napretka, puna kapa.

Ovo su odlične vesti, svaka čast na infou, Ljanmi. Ja sam i očekivao da Haswell bude odložen za mesec do dva, jer najverovatnije procesor MORA da se dodatno ispegla pre nego što retail jezgro uđe u prodaju. U prevodu, verovatno moraju da odrade još jedan stepping kako bi bili sigurni da je proizvod savršen.

Ova druga vest, pa to svi znamo odavno, za IVT. Ta vest može da se pročita na wikipediji poodavno. I to je super stvar.

Što se IPC-a tiče, zasad nema konkretnih vesti o povećanju, ali ranije se govorilo o 10 % povećanju. Videćemo možda neke novosti na CES 2013 za nekih 10 dana.

http://www.fudzilla.com/home/item/29936-top-haswell-desktop-part-is-i7-4770k

Poslednja izmena:
Ovo su odlične vesti, svaka čast na infou, Ljanmi.

Hvala Kosta10, nego sad mene zanima druga stvar :) Da li cu nesto da dobijem sa Haswell-om u gamingu u novim naslovima koji dolaze u odnosu na recimo 2500k, da li je najbolje prosao onaj koji je kupio 2500k kada je izasao? Malo je nezgodno pitanje i nagadjanje ali me zanimaju misljenja. Haswell donosi neke nove instrukcije sad koliko je to bitno za gaming u naslovima koji tek dolaze, cisto me zanimaju misljenja i ne ocekujem tacan odgovor vec samo nagadjanje, pozdrav svima koje zanima tema :wave:

Au covece, amd mora da napravi cudo ako nece pod led. A nece uspeti, sto znaci da ce Intel da nas dere koliko hoce bez konkurencije...

Hvala Kosta10, nego sad mene zanima druga stvar :) Da li cu nesto da dobijem sa Haswell-om u gamingu u novim naslovima koji dolaze u odnosu na recimo 2500k, da li je najbolje prosao onaj koji je kupio 2500k kada je izasao? Malo je nezgodno pitanje i nagadjanje ali me zanimaju misljenja. Haswell donosi neke nove instrukcije sad koliko je to bitno za gaming u naslovima koji tek dolaze, cisto me zanimaju misljenja i ne ocekujem tacan odgovor vec samo nagadjanje, pozdrav svima koje zanima tema :wave:

Pa, iskreno, u igrama će se osetiti napredak ali tek sa vremenom, a pogotovo u igrama koje budu izlazile posle leta 2013. godine, jer ove sadašnje igre nisu naravno optimizovane da rade sa Haswell-om. E sad, koliko će taj napredak biti pojma nemam. Verovatno će to zavisiti od veštine programera, neke igre će biti odlično optimizovane neke ne. S obzirom da je Battlefield 3 baš CPU zahtevan, možda će neki njegov naslednik biti istop tako dobro optimizovan i za Haswell arhitekturu, valja sačekati.

Te nove instrukcije će daleko više biti značajne u audio/video kompresiji, AutoCAD-u, Excel-u u sličnim aplikacijama.

E sad, što se tiče integrisane grafike HD 4600, ona će doneti veoma značajna ubrzanja i postaće najzad moguće da se relativno konforno igraju i neke malko zahtevnije igre, na medium podešavanjima grafike. Intel najavljuje 300 % bržu grafiku na Haswellu- ali to je samo marketing. Očekuje se da grafika bude oko 2.2 do 2.5 puta brža od ove sadašnje u Ivy Bridge 3770K.

Evo ovo su sve razlozi zbog kojih ja nestrpljivo čekam Haswell. Doneće dosta novina, a takođe i Z87 matične ploče će doneti velike novine(nismo ni svesni još toga). To je moja pretpostavka, ovo za matične ploče za Haswell, ne uzimajte me baš zdravo za gotovo.

Tacno...onaj ko je kupio i5 2500K i sada zamenio plocu i uzeo Z77 ....ima sav komfor...a sa Haswell-om sta ce biti....izgleda da cemo stvarno morati da sacekamo jun....

Poslednja izmena:
Tacno...onaj ko je kupio i5 2500K i sada zamenio plocu i uzeo Z77 ....ima sav komfor...a sa Haswell-om sta ce biti....izgleda da cemo stvarno morati da sacekamo jun....

i5 2500K je bio najbolja kupovina još od Celerona 300A. Mada, mislim da smo i mi koji smo kupili e21x0 odlično prošli! :)

Kada govorimo o kućnoj i poluprofesionalnoj upotrebi, nekako sam sklon tome da sačekam Haswell, iz razloga što se nekako bolje osećam kada kupim tick skok. Ali, u realnosti, dobro pitanje je šta je tu mudrije; da li je mudrije u ovom trenutku kupiti IB, pa raditi apgrejd na Broadwell, ili pak ići linijom Haswell - Skylake.

Hahaha, pa da. Da se ispravim onda, govorio sam o tock, dakle, kada se pojavi nova arhitektura, a ne shrink.

Ali, u realnosti, dobro pitanje je šta je tu mudrije; da li je mudrije u ovom trenutku kupiti IB, pa raditi apgrejd na Broadwell, ili pak ići linijom Haswell - Skylake.

Pošto sam i ja imao dilemu, evo da ti kažem moje mišljenje. Po meni, daleko je mudrije da se sačeka Haswell nego da se sada kupuje Ivy Bridge, jer Ivy Bridge ne donosi skoro ništa novo u odnosu na Sandy Bridge, sem daleko boljeg rada sa memorijom i malko bolje integrisane grafike... dok će Haswell biti OGROMAN skok unapred u odnosu na Ivy Bridge.

Pošto sam i ja imao dilemu, evo da ti kažem moje mišljenje. Po meni, daleko je mudrije da se sačeka Haswell nego da se sada kupuje Ivy Bridge, jer Ivy Bridge ne donosi skoro ništa novo u odnosu na Sandy Bridge, sem daleko boljeg rada sa memorijom i malko bolje integrisane grafike... dok će Haswell biti OGROMAN skok unapred u odnosu na Ivy Bridge.
Ja sam to OGROMAN naslutio za integrisanu grafiku a za performanse procesorskog dela ocekuje se PROSECAN (oko 5-15%) u odnosu na IB (ako bude i toliko). Sto se mene tice ko ima u racunaru Sandy ne treba nikako da kupuje Ivy. Ko ima nesto starije a ne vrsi mu posao moze slobodno da kupi ivicu da ne ceka jun. Posle toga neka preskoci Haswell i ide na naslednika 2015 sa ddr4 (verovatno)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno