Šta je novo?

Harman/Kardon GLA-55

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Interesuje me jel ima ko iskustva sa ovim zvučnicima ? Zašto su tako užasno skupi ? (preko 600€) Na prvi pogled (tj sluh) imaju čist i precizan zvuk, al opet..to su valjda i dalje samo kompjuterski zvučnici bez woofera ?
Jel ih čuo neko od vas (iskusnijih) audiofila i uporedio sa nečim sličnim ?

Pa ne znam šta ti nije jasno, dovoljno je da ih pogledaš. Ljudi će platiti premium cenu proizvoda koji može da se smatra za statusni simbol.

Ajmo sad tehnički, piše da su gusti i teški, od nekog stakla ili čega već (ako ne grešim) što je jako jako dobro, jedan od glavnih ciljeva pri projektovanju zvučnika, što žnačajno utiče na zvuk, je smanjenje rezonance i zvonjave. Iregularni oblik kutija je samo plus.
Princip rada je koliko vidim back mass loaded horn, što je ok ali ili je tunel prekratak, ili je frekvencija na koju su tunirani vrlo visoka, preko 100 Hz, što bi bilo i logično s obizirom na mizernu veličinu midbass drajvera. Uz te zvučnike je obavezan sub. I pojačalo naravno, pošto su pasivni (bar koliko vidim).
Na žalost ugrađene jedinice ne deluju nešto specijalno, pogotovu kad se cena uzme u obzir, ali ovo pričam potpuno na pamet, morao bih da uradim merenja da bih mogao da kažem nešto više.
Pošto su drajveri metalni, potrebna je nešto komplikovanija skretnica. Vidimo da žice idu kroz postolje, pa je skretnica gotovo sigurno tu, a postolje je zbog toga namerno neprovidno. Tu ima dovoljno mesta tako da bi sa te strane trebalo da je ok.

Sve u svemu deluje da su inžinjeri dobro pazili šta rade, pitanje samo da li su sami birali drajvere ili im ih je nametnulo marketing odeljenje, pa je posle bilo seci uši krpi dupe. Mada s obzirom da harman ima svoja postrojenja, mogli su da urade custom jedinicu po želji. Motori drajvera deluju dobro, bar na slici. Ne bi trebalo da bude greške.

Konačan verdict sa tehničke strane, ovako sa slike, je da bi zvučnici trebalo da vrede te pare. Mislim da nema greške. Uz njih je naravno obavezan subwoofer. Neki na kom može da se podešava frekvencija ukrštanja.

Po onim testovima koje sam ja citao ipak ne vredi te pare. Bice da je odgovor u prvoj recenici.

@Geek_master: Zvučnici su aktivni, mada ni ja ne znam gde su uspeli da spakuju class D pojačalo (ili pojačala ? ).. Ima ih na popustu za 39k din ali zaista ne znam ni da li toliko para vrede..pogotovo ako na tu cenu dodamo i cenu woofera..
Sad dal oni mogu da pariraju nekom pravom HiFi setu..hmm..

Nisam neki audiofil (što ne znači da neću biti za koju godinu ;) ) Volim lep zvuk i kvalitetne zvučnike, al ipak sam čovek koji je zadovoljan i sa Logitech Z Cinema :) iMaca sam mislio da uparim sa H/K Soundsticks III (kojih trenutno nema nigde) , ali onda su iskočili ovi na sniženju (mada i tako su par puta skuplji) pa prosto nisam pametan šta da radim..

Poslednja izmena:
Pogledaj ovde recimo: http://uk.harmankardon.com/harman-kardon-product-detail-uk/gla-55.html, koliko vati daju po kanalu na 1% THD, pa onda pogledaj njihovu potrosnju. Obrati paznju i na neverovatnih 35Hz u bass delu... Po mom misljenju, ovo je kicerica ipo koja zestoko ne vredi te pare.
P.S Ne znam da li je ovo potrosnja pojedinacno po zvucniku ili zajedno, ali u svakom slucaju, na ovo ni u ludilu ne bih dao te pare (cak ni tih 39k na snizenju).
P.S Evo pogledao sam bolje, i kao sto sam i mislio, oba zvucnika zajedno najvise mogu da povuku iz mreze 60W, a da daju pojedinacno po 56W... hahaha, hoce to... :D
http://uk.harmankardon.com/tl_files...ner's Manual - GLA-55 (Multi-Language EU).pdf

Poslednja izmena:
Kakvih 35 Hz u bassu? Lepo pise u specifikaciji 60 Hz sa -10 db, što znači da je -3db na nekih 100 Hz ili čak malo više. To je ok za taj drajver i za tu kutiju.

@Ripper: da, vidi stvarno, aktivni su. Onda je stvarno neka D klasa u tom podnožju, uz verovatno aktivnu skretnicu. Ok, takav pristup nit smrdi nit miriše.
Ispravljač je spoljni.

Ne znam šta da ti kažem. Ne znam kakve su drajvere stavili unutra, to je glavno pitanje. Ali ovako što se svega ostalog tiče deluje ok odrađeno. Kutija od takvog materijala i takvog iregularnog oblika je stvarno delotvorna za dobar zvuk.

Ja to nikad ne bih uzeo jer su ružni i ne volim taj koncept sateliti + sub, ali kome se sviđa, može da razmisli.

Poslednja izmena:
U ovom gore pdf fajlu pise da je 35Hz na -10dB, sto cisto sumnjam da ima veze s realnoscu. Pre ce biti ovo sto si ti nasao da je 60Hz na -10dB. Nisu oni ni predvideli da se ti zvucnici dopunjuju dodatnim subom, vec koliko silaze nisko, toliko im je. Bilo kako bilo, precenjeni su i verujem da zvucno nisu ni blizu klase zvucnika za te pare koje se traze za njih. Tehnicki su vec sami sebe zakopali u specifikaciji jer po njoj ukupan utrosak energije odgovara maksimalnoj izlaznoj snazi na jednom od dva kanala, a s tim se bas elektrotehnika i fizika ne slazu puno.

E a jel vas dizaj (naravno ne i odabir materijala) ne podseca na sonus faber bookshelfe, zaobljeni prema nazad, stvaraju utisak vise umetnickog dela i rada majstora nego komada tehnike??

Sonus Faber i ovo su dva razlicita sveta, a i izrada im nije bas na istom nivou, kao ni upotrebljeni materijali. Jedino zbog tog zakosenja ako te podsecaju... sve ostalo je nebo i zemlja.

Fenseraj sa debele pare. Mos misliti kakvo je pojacalo sklepano na tako malo prostora. Sve u svemu ne uliva poverenje.
Mislim da bi ih neki od aktivnih monitora u toj cenovnoj klasi ponizio (M-audio, Krk, Samson ...).

Sonus Faber i ovo su dva razlicita sveta, a i izrada im nije bas na istom nivou, kao ni upotrebljeni materijali. Jedino zbog tog zakosenja ako te podsecaju... sve ostalo je nebo i zemlja.

pa zakosenje me prvo i asociralo na sf, naravno da nema govora o nekom realnom poredjenju kvaliteta i izrade ali mislim da su dizajneri h/k praveci ovo imali na umu efekat pojave sonus fabera..

Joj bre...
Kakav crni Sonus Faber, kao da su oni to izmislili, to je običan zakošeni baffle zbog usmerenosti ili faznog uklapanja. To postoji več 50 godina. Na ovakvim kutijama koje idu na sto pored kompa, ovo je dobro jer kutije inače nisu u visini uva slušaoca, pa da bi ipak bile usmerene. A Sonusi su napravili zakošenje jer nisu mogli da usklade fazu samo skretnicom pa su žrtvovali malo direktivnosti. Uz pretpostavku da su sonusi predviđeni za stalke naravno, a ne da stoje na stolu.

Nazad
Vrh Dno