Šta je novo?

Hardver hardware nedoumica. kako nadograditi

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Difermo

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2014
Poena
255
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Postovani, trenutno imam sledece komponente koje se koriste da ponekad odigram dota2 ili guildwars i da pokrenem autocad, excel.
1. cpu Intel celeron G3900
2. motherboard: Asus Primer z270-P
3. ram: 4gb kjingston hyperx
4. gpu: msi gtx 1070 gaming x (dve ovakve)
5. ssd: Silicon Power od 250gb
6. psu: corsair rm1000x

Medjutim treba mi sad i za revit i kompleksnije autocad pa mi treba jaci single core procesor. A dota2 ide u zaborav... Tu je nedoumica. Da li uzeti neki CPU (tipa i7 770K) koji bih mogao staviti na ovu plocu i koji bi bio dobar sa dve nvidia u sli varijanti, ili mozad prodati jednu graficku pa uzeti ryzen 5 3600 (ili 5600) i odgovarajucu plocu za taj procesor.. Iskreno prodaja graficke mozda i nije prioritet posto sam ih dosta pazio, a kako je trziste grafickih otislo u tri lepe, ako jedna rikne u buducnosti imao bih drugu. Ali opet ako bih je prodao te pare bi otisle u neki dobar cpu pa je pitanje sta ciniti..
Ko pobedjuje u duelu i7 7700K vs ryzen 5 3600 (5600) ?
Dodatno pitanje je i sli.. da li je zaista potreban sli, tj hoce li jedna 1070 (ukoliko prodam drugu) biti dovoljna da se koristi revit i autocad u 4k rezoluciji.
Sve to bi bilo upakovano u nzxt h510 flow kucistu i sigurno bih uzeo vazdusno hladjenje.. Mozda NH-D15 ili neko drugo ako je to overkill za pomenute procesore

ryzen pobedjuje 7700K u svakom pogledu.
ali, AM4 već putuje u pemziju, sledi AM5 soket, sa mnogo boljim performansama i podrškom isključivo za ddr5 memoriju.

tako da treba odložiti prelazak na novu platformu do septembra.

do tada je bolje i isplativije da uzmeš polovan 7700k.
jednu gtx 1070 možeš odmah da prodaš, jer njena cena može samo da padne.
a i predviđa se da će izlazak Intel Xe grafika, da obori cenu grafičkih karti.
(dakle, i kupovinu nove, i jače grafike, treba odložiti)

pa cenu i gledam i to me jedino odvraca.. polovni je za 215e sto mu dodje kao cca novi ryzen r5 5600.. Mozda je bolje i uzeti plocu za 150-200e
Kada izadje sve novo kao sto je @lepi kokan rekao, pitanje je kakve ce cene biti. A i koliko bi prelazak nan ovu platformu dao boljitak? Mozda je bolje pitati koliko ce r5 5600 biti bulletprof

Pitaj tog sto prodaje 7700K za 215e da li daje mozda 2-3 komada za tu cenu :)

:) .. vidim da se i7-7700 nudi za 140e...
Malo mi je suludo dati 215e za polovan i7-7700K, a koliko ovaj cpu niko i ne prodaje.. TEsko je naci polovan

Kupi 7700, zabodi u tu ploču i koristi kao prelazno rešenje ili uradi upgrade od nule kako treba.
Treće rešenje je da sačekaš septembar.
Generalno, ono što ti je napisao @lepi kokan je realno najbolji savet.

vidim da i7-7700(nonK) ima za 140-150e.. to je ok cena?
I koje vazdusno hladjenje za taj procesor ?
Moze i preporuka za neko kuciste.. Mislim da ce kasnije taj PC ici u selo za skladistenje muzike i filmova za projektor (prostorija za druzenje)
Tako da je mala sansa da ce se kasnije nadogradjivati ili preprodavati pa ne bih uzimao overkill hladjenje za njega

Za hladjenje pogledaj polovne Hyper 212.

Nazad
Vrh Dno