Šta je novo?

Hardverska zahtevnost Android-a (pa i Linux-a)

Nema potrebe da napadate @nemanjbgd84 toliko...covek je u pravu donekle. Tacno je da noviji telefoni imaju hardver koji je za mobilni telefon jednostavno prejak i veliki overkill..totalno neiskoriscen...ali dobro to je trenutno smer u kome ide industrija...meni se ne svidja i vise bih voleo da vidim neku optimizaciju i baterije od po 3000+mAh na dual core telefonima sa 1GB rama.. Negde sam bas napisao da je hardver koji ima SGS2 i vise nego dovoljan za telefon...a quad i octa core sistemi nemaju jasnu definiciju u telefonskom svetu...ako ce od njih kasnije nekim nadogradnjama da prave mobilne radne stanice u redu, ali ovako je to samo protracena struja

A ti mislis da su quad core procesori, jaki gpu i 2Gb rama tu samo zbog alarma, dialer-a i i brzeg kretanja kroz UI? HW na Androidima je takav zbog sve zahtevnijih hd igrica, naprednije/brze obrade fotografija i videa visoke rezolucije, evo polako stize i 4k kamkorder i 60 fps 1080p ili 120 fps 720p.. sve to bi stucalo na dual core procesorima ili ne bi bilo moguce uopste. Nokia L1020 sa mocnom kamerom prosto zasluzuje bar jedan S600 cipset, zato je kamera spora.

Zahtevan surf i uopste nacin upotrebe zahteva sto vise rama i sto brzi cpu, jednostavno ljudi ne koriste smartfone sada kao pre 2-3 godine i flagship modeli i phableti su postali zamena za mnoge uredjaje, zato su ekrani sve veci sa full hd rezolucijom, kamere sve mocnije.. a sve to zahteva brzi hw i 3000 mAh baterije.

Poslednja izmena:
Ajde sada da krenemo ponovo..daj objasni mi onda zasto IP5S i dalje ima dual core procesor i 1GB rama i sve te zahtevne igre rade na njemu bez ikakvog stucanja??? A Nokija je to sa kamerom resila posebnim procesorom za nju na 808 modelu...kakav bi to bio problem prebaciti obradu podataka za kameru na GPU deo npr?

Ne stoji ti argument uopste...nove igre sada koriste iskljucivo GPU segment..cpu je tu samo kao ispomoc...

Pa neces dobiti objasnjenje. Ovo ludilo sa specifikacijama sluzi tek tome da ti za 6 meseci kazu da ti je telefon mator i da ne moze da podrzi novu verziju OS (znaju npr korisnici LG-ja, pogotovo 2X), razne gluposti itd. Lakse im je da se frljaju megahercima, gigabajtima itd, nego da sednu i optimizuju sistem.
Svede se na kraju na merenje kome je duzi, jer na antutu i quadrantu jelte ima toliko poena, a to sto ta sintetika u praksi ne sluzi nicemu, to nikome nista...
Do juce je vecina imala dual core na PC-ju, a sad im to malo na telefonu...
I ne znam otkud neki elitisticki stav u smislu kao da na ovom forumu nema prosecnih korisnika mobilnog telefona!?

Poslednja izmena:
pa dobro ajde reci mi koji procenat ljudi na ovom (pod)forumu ne razlikuje stock android od tačviza

mlatiš praznu slamu realno

Ne kapirate sta hocu da kazem, slazem se sa nekim stvarima sto ste napisali ali daleko od toga da je ovakav hw u androidima samo zbog eliminacije laga ulaska u alarm ili imenik.

Do juce je vecina imala dual core na PC-ju, a sad im to malo na telefonu...

Najjace da mozes tako da poredis, mnogo su brzi pc dual core procesori.

ali ovde se ne okupljaju prosečni korisnici pa nema potrebe da pričamo na tom nivou... isto kao što se ovde telefoni ne dele na crne bele i roze, tako isto se i zna šta je stock android a šta skinovan. šta će prosečan korisnik da zaključi mene iskreno zabole, forum (između ostalog) služi da onaj ko otvori temu i postavi pitanje dobije odgovor na njega a odgovor je ono što sam već napisao - android nije zahtevan uopšte.

Meni ova tema liči na "al ste glupi"...
Ja jednostavno ne mogu da razumem da Amiga na 50Mhz može da tera web browser malo nelagodnije nego neki Android telefon na 600-800Mhz. Oće li mi neko objasniti gde je razlika od 1500% u CPU snagi, da ostavimo po strani i superiornost kad je RAM u pitanju i "mem. menadžmentu"?
Odziv na po vama prosečnom hardveru (DC, 512-1024 RAM) je sa primetnim lagom a na slabijem HWu je očajan ako se izuzmu ta 3 telefona (SGS, SGS4 i još neki) koja ste spomenuli.

Kad pričate o optimizaciji, na šta tačno mislite pošto tvrdite da su samo aplikacije u pitanju, OS je kao OS dobar? Šta to treba iz OS-a da se eleminiše da bi "vanilla Android" (nikad ga nisam instalirao ali sam čistio svaki koji sam instalirao, čak i one već "očišćene") radio kako vi opisujete da treba da radi?
Ako meni "Task Manager" koji pokazuje i sistemske aplikacije, tvrdi da je zauzeće procesora 1-5%, ako imam 100-150Mb (od 512) slobodnog RAM-a, što onda i dalje imam vidljive lagove na "desktopu"? Što mu treba toliko da učita Dialer ili SMS aplikaciju?

...

Sa moje tačke gledišta, nemanja je u pravu dokle god se držite 1 modela telefona kao primer iako ima 512 primera kako nije tako.

Najjace da mozes tako da poredis, mnogo su brzi pc dual core procesori.

...

Poslednja izmena:
nije niko glup šta ti je :)

samo morate da naučite da pravite razliku između telefona i android sistema. ti ovde pišeš o (nekom) telefonu a to nije tema...

ti ovde pišeš o (nekom) telefonu a to nije tema...

E odlično što si se uhvatio za ovaj mamac! :)

Aj sad objasnite mi koja je razlika u Androidima između telefona? Razlika je samo u aplikacijama za telefon? Ili da budem direktniji: šta to imaju bolje (optimizivanije) Androidi na tim telefonima koje opisujete kao "smooth operator"? I kako može da bude tolika razlika kad je HW isti ili sličan?

nije stvar u tome šta imaju nego šta nemaju :)
a nemaju te proizvođačke modifikacije koje često (neopravdano, slažem se) kvare performanse čak i pri osnovnim operacijama (npr famozni dialer na s3).

Danas nema sajta ili web strane koja u sebi nema neki java script. Ne znam da li shvatate da su web sajtovi i strane komplikovaniji posao za CPU & GPU od neke 3d igre. Sva ona slova koja se ispisuju treba rasterizovati i iscrtati, izvrsiti script, prikazati sliku, ... Danas JS code na strani moze da umetne gomilu html-a u neki deo web strane i browser sve to mora da renderuje. Npr.. kao da se trenutno u igri pojavi novi nivo bez onog "Loading...".

I mene licno nervira ta preterana prerada Androida od strane proizvodjaca. Najbolje bi bilo da isporuce vanilla Android i da na njega instalirasju svoju camera app, svoje widgete, pa onda korisnik moze da bira da sve to da makne ili ostavi. Kao kada kupis novi laptop pa dobijes gomilu bloatwarea i trial antivirus.
Proizvodjaci zele da ostave neki svoj pecat da se njihov uredjaj razlikuje od ostalih. Prosecnim korisnicima nista ne znaci verzija Androida, touchwiz, sense ili nesto trece. 90% korisnika ne menja wallpaper pa cak i ne umeju da ubace shortcute ili widgete na home screen.

Ajde domaci zadatak za sve.. pogledajte telefone vasih poznanika i proverite koliko se trenutna postavka ekrana, widgeta i ikonica razlikuje od factory stanja i pitajte ih da li znaju koju verziju Androida imaju? Proverite sta su promenili u odnosu na fabricka podesavanja. Na kraju pitajte ih koliko su zadovoljni sa uredjajem koji imaju i sta bi promenili. Sumirajte utiske pa napisite. Verujem da cete doci do zapanjujucih saznanja.

Od ljudi koje poznajem samo par prijatelja sa foruma i jedan komsija zele da "budze" telefon. Znam dosta ljudi koji imaju sgs2 sa Androidom 2.3.6 i sasvim su srecni sa tim. Medju njima ima i programera i menadzera. Znam nekoliko Android programera koji imaju stock rom na svom telefonu (HTC One X i SGS2).

Cemu sve ovo? Pa shvaticete da to sto mi trazimo od uredjaja velikoj vecini nista ne znaci. Svi prelaze na nove telefone koji rade brze nego stari tako da su srecni zbog toga sto im sve brze radi. Koja je verzija Androida na tim telefonima uopste nije bitno. Kada me ljudi pitaju sta da kupe, ja ih pitam koliko para planiraju da potrose i sta im je bitno da dobro radi. Neki vole kameru, neki vole dobar zvuk, neki vole veliki ekran, neki samo da je za 1. dinar. U zavisnosti od provajdera, sednemo zajedno i za taj budzet obidjemo sve telefone u ponudi i izaberemo onaj koji najvise odgovara njihovom zeljama.

Android kao sistem koji koristi Linux kernel je otvorenog koda. To znači da svako može da ga modifikuje prema svojim potrebama, čak ja ili ti ako baš želimo. Samsung i ekipa su nagledali razvoj Androida, donekle i učestvovali zajedno sa Guglom. Skup kompanija koje guraju na čelu sa Googlom se zove Open Handset Alliance i tu se nalazi već pomenuti Samsung, HTC, Motorola (sada u vlasništvu Googla), LG, Dell, Huawei, Asus, Alcatel itd. Pored njih članovi OHA su i veliki svetski provajderi mobilne telefoni, proizvođači komponenti, softverske kompanije itd. itd.

Zašto je ova priča bitna? Bitna je iz razloga što je Android nastao kao odgovor na iOS ali ponajviše kao odgovor na Symbian i ostale (fabričke) operativne sisteme dumb telefona. Pošto su ono vreme svi proizvođači furali neki svoj OS ili koristili Symbian (koji je napušten iz mnogih razloga, ima tema o tome). Neki su čak koristili pravi Linux (Motorola). Naravno tu su bila zatvorena rešenja poput Windows Mobile ili PalmOSa ali proizvođačima kao i provajderima je trebalo nešto drugo, poput Androida.

Kako su oni navikli da se razlikuju, retko koji proizvođač telefona danas prihvata da koristi klot Android kakav isporučuje Google u vidu Source coda. Zato svako modifikuje Android da bi se razlikovao.

To je dovelo do tih low level skinova poput Touchwiza, Optimus UIja, MotoBlura itd. HTC od ranije koristi Sense, samo je prilagođen Androidu. Kako proizvođači telefona nisu baš umešni u pisanju softvera kao Google, Microsoft ili Apple tako njihovi skinovi variraju po uspešnosti. Neki su neoptimizovani i izgledaju krajnje diskutabilno (TouchWiz, OptimusUI), neki su tek sada optimizovani ali nude čudno korisničko iskustvo (Sense). Ti skinovi sadrže i aplikacije, koje se takođe ne uklapaju najbolje uz Android i troše jako puno resursa.

Bottom line is, klot Android koji Google podesi za svoj Nexus radi sasvim dobro. Skinovi koje preko tog Android kaleme proizvođači rade zavisno od slučaja do slučaja i višestruko su zahtevniji od klot Androida. Delom jer su zaista loše odrađeni a ima tu i one potrebe da se proda noviji telefon pa se namerno osakati softver. Iz istog razloga ne nude update za telefone starije od dve generacije.

Sam Android nije najbrži mogući mobilni OS i kao što sam već rekao krivac za to je osnova Android sistema a to je Dalvik virtuelna mašina. Dalvik Virtuelna mašina je modifikacija Java virtualne mašine i kroz nju prolazi sav kod. To sa jedne strane omogućava Androidu da radi na ogromnom broju uređaja bez potrebe da se posebno prilagođava svakom zasebnom uređaju. Mana toga je što se programski kod ne izvršava nativno tj. nije pisan za konkretnu arhitekturu uređaja nego ide kroz VM što je uvek SPORIJE rešenje.

Valjda je sad jasnije.

Edit: Da još ovo dodam. Kompanija Canonical i njen osnivač Mark Shuttleworth pokušavaju da proguraju svoj mobilni OS otvorenog koda, takozvani Ubuntu Touch. Canonicalov pristup se razlikuje od onoga što radi Google u tome što oni zadržavaju kontrolu pri licenciranju operativnog sistema drugima. To znači da ne može Samsung da kalemi Touchwiz na svoju ruku nego mora za to da traži dozvolu. Njihova ideja je da nađu zlatnu sredinu između onoga što radi Google i onoga što rade Apple/Microsoft. Ubuntu Touch takođe ima tu neku radnju grupu koja je okupljena oko sistema. Videćemo da li će uspeti da se proguraju. Uglavnom, pored ova tri popularna OSa to je sigurno najambiciozniji mobilni OS uz Intel/Samsung Tizen. Bilo bi dobro da ta priča uspe, prvenstveno zbog nas korisnika jer je kontrola koju će sprovoditi Canonical mnogo veća a time je i manja šansa da bude tih 3rd party skinova koje meću proizvođači. Još jedna prednost je što oni od starta imaju design guidelines za sve, što takođe znači da će aplikacije pratiti određeni dizajn kao što je situacija na iOSu. Na Ubuntu Touch kod se izvršava nativno, nema VM u osnovi sistema. Maltene, to je iOS bez potpune zatvorenosti sistema koji može da radi na ogromnom broju uređaja. Samo što je još u ranoj fazi i nije najbolje optimizovan (mada radi mnogo bolje nego Android u toj fazi).

Poslednja izmena:
Aman ljudi masite poentu... Pitanje je zasto se guraju telefoni sa 4 i 8 jezgara, a obustavlja se podrska za starije telefone pod izgovorom da nisu dovoljno jaki za nov sistem.. To je ono sto stvara problem...ljudi misle onda da je Android prezahtevan i da mu treba Cray radna stanica da se sve izvrsava bez lagovanja....

Hvala G@W, to je najbolje objasnjenje. Mada neki nipodostavaju slabost Dalvika

@zechis:
Zbog toga sto moraju da imaju bolji proizvod za isto ili malo vise para od konkurencije. Stvar se malo ubrzala pa sada svakih 6m imamo novi flagship telefon. Bilo bi lepo kada bi proizvodjaci omogucili da se svaki telefon konvertuje u Vanilla Android, bilo putem aplikacije na telefonu ili flashovanjem odgovarajuceg ROM-a.

Kako ubediti kupce da je neki telefon bolji? Ili da izmisljaju cudne nazive za jednostavne tehnologije (pogledajte nzaive tehnologija u ves masinama ili televizorima) ili da imaju bolje specifikacije.

Znam, i dokle ce to da ide??? Telefon sa 4 jezgra i 3GB RAM-a...pobogu, pa ja imam 3 jezgra u racunaru i iskoristivih 3,5GB RAM-a...jeste da te dve arhitekture nemaju dodirnih tacaka, ali analogija je ocigledna valjda

Ici ce do zasicenja. To je trenutak kada svi imaju telefone koji super rade i niko nema nameru da menja telefon dok ne crkne.. Bas kao sto se desava sa PC danas.

Apple nije ni blizu tog trenutka sudeci po prodajnom rezultatu novog iPhone-a.

Porediti ih sa PC industrijom je besmisleno. Takve musterije čini mi se da nema nijedan brend na svijetu. I s razlogom ih deru.

Apple je neka druga priča. Njihov marketing je toliko jak da mogu da prodaju isti telefon deset godina i da stalno obaraju rekorde. Apple je ko McDonalds, Coca Cola... Amercan success story.

Malo su zabrljali u poslednje vreme. Ali sta ce nekome nesto vise u telefonu od onoga sto ima iphone 5? Kvalitet, stabilnost, brzina, fluidnost...

Apple je neka druga priča. Njihov marketing je toliko jak da mogu da prodaju isti telefon deset godina i da stalno obaraju rekorde. Apple je ko McDonalds, Coca Cola... Amercan success story.

To mogu zato sto imaju nesto sto niko drugi nema. A to sto neko kupuje 5s, a vec ima peticu je neki drugi problem ;)

Ici ce do zasicenja. To je trenutak kada svi imaju telefone koji super rade i niko nema nameru da menja telefon dok ne crkne.. Bas kao sto se desava sa PC danas.

I onda ce da se desi ono cega me je strah i sto se vec desava kod razne druge robe,npr televizora ves masina itd itd. Ima tacno da nameste tajmer u mobu koliko vremenski moze da radi i onda odjednom samo crkne.. Tako neke televizore tacno ogranice na odredjeni broj casova rada i posle toga mozes da ga bacis i kupis novi.. Mislite o tome :)

Tim korisnicima treba dati Nokiu 3310 jer je to njihova krivica sto ne umeju da koriste uredjaj, a ne proizvodjaca softvera ili uredjaja. Galaxy S4 sa TW ROM-om radi tecno i bez laga i to je prvi put da je Samsung uz svoj flagship isporucio softver koji je ispeglan i doteran. GE ROM ne radi nista bolje, radi potpuno jednako.

Ja zaista ne znam kakve vi probleme sa Chrome browserom imate, kao da ne koristimo iste aplikacije. Meni je oduvek radi stabilno, nije brljavio sem sto na slabijem hardveru, ocekivano, radi sporije. Sem toga, sljaka bez ikakvih problema.

Pa ti bas nemas pojma o cemu pricas, zar ne? Ti si cuo da je Android brljav, Apple je rekao da ima milion verzija i da to nista ne valja ali ti kao veliki poznavalac mobilnih platformi znas da je Google zasrao stvar. I za tvorju informaciju, SGS4 radi vrlo tecno :)

Otkako je Holo uzeo maha, cak ni aplikacije nisu toliko *neoptimizovane* kao pre jer je uneo red u vezi gomile stvari. Ima bloata i lose napisanih aplikacija, ali toga ima svuda i posledica je brljavih developera, a ne platforme. Uzimati GO SMS kao reper je stvarno lose jer je GO SMS jedan od klasicnih primera bloata i lose optimizovane aplikacije.

Imam android i vrlo dobro znam o čemu se radi.. OS je sve samo ne tecan. Da Google now I Google aplikacije uglavnom rade odlično dok sve ostalo je užas. Treba nam 2gb rama 2.3ghz quad core procesor da bi radilo kako treba da ne bi random gubio Frejmove dok ideš po galeriji i slicno.
Otvori gallery na sgs4 sa vise od 50 slika pa ces da se nagledas ispušteni Frejmova čak i na takvom socu... Da tu je verovatno touch wiz kriv i tu niko ne može da pomogne.

Btw ne branim niti se lozom na Apple i ios samo dajem primer. To da velika većina uredjaja sa android om rade loše je činjenica, da li ces za to da okrivis operatere i proizvođače zbog bloatwarea ili sam android je nebitno, činjenica je da ima mnogo problema koji moraju da se rešavaju ASAP i tu ne mislim samo na fragnentaciju Osa i bloatwarea :)

Poslednja izmena:
Ja ne vidim u čemu je problem sa ispustenim frejmovima? Sve igre imaju ispustene frejmove, windows ima ispustene frejmove dok pomeras prozore, osx isto tako. Sada je i ios7 počeo da ispušta frejmove (vidi temu o ios7).
To nije merilo kvaliteta nekog sistema.

Pa nije problem... mislim ovo sto sada pricamo nekome sigurno deluje kao first world problem, ali to je ono kao kada pricas o windowxp i windows7 ... da brz je xp ali kada probas sedam jednostavno je jos brze i bolje.

Vrh Dno