Šta je novo?

Hardverska zahtevnost Android-a (pa i Linux-a)

Vader

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Arctic Freezer 34 eSpord Duo
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite V2
RAM
Corsair Vengeance LPX DDR4 32 GB
GPU
AMD 6700 XT PowerColor Red Devil
Storage
980 Pro 2 TB + 970 Evo 1 TB + WD Red 4 GB
PSU
Adata Core Reactor 850W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Ali evo kad se ozbiljno razmisli, da li su aplikacije i GUI na androidu zaista toliko zahtijevne da im je potreban quadcore na 2+ GHz i 2 GB RAM-a sa jakim grafickim cipom da bi to radilo tecno? I ako jesu, a izgleda da jesu, zasto je to tako? Hardver je skoro na neki nacin na nivou desktop masina a tesko mi je zamisliti opravdanje da su mobilne aplikacije zahtijevne kao desktop aplikacije.

Recimo moj SGS (koji se nadam da cu zamijeniti upravo za Nexus 5), koristio sam inace Operu Mini ali sam zbog posla morao instalirati Chrome i...to cudo radi nekako bas sporo, a uz to nerijetko se desi da pukne i izbaci me na "desktop", to mi se desava sa jednom igrom i pretpostavka je da je to zbog nedovoljno RAM-a. Kada pokrenem Go SMS Pro da pisem ili citam SMS cekam par sekundi da ga otvori. Isto je i sa GO Contacts. Na starom dumb telefonu sam imao instant pristup kontaktima a ovde ce ceka. Jeste da se ovde svasta ucitava, avatari, GUI grafika, ali bas nervira to cekanje od nekoliko sekundi, i to na telefonu koji je nekad bio flagship, kako li je onda na slabijim. Bas me zanima koliko bi Nexus 4 ucitavao Go SMS i GO Contacts.

Ljudi kad se zanimaju kako telefon radi gledaju koliko je smooth slide kroz "desktop" i kazu "jao vidi kako ne trza", to je besmisleno jer ono sto je mnogo bitnije je kako radi sa aplikacijama, tu su stvari zahtijevnije i to je ono kako koristimo telefon. A nekako izgleda da je tek sa novijim generacijama moguce imati bas tecan i ugodan rad na androidu, sa quadcore procesorima, puno RAM-a, jako grafikom. Ustvari ja samo pretpostavljam i nadam se da je tako, da bi tako bilo na Nexus 5, ali tek to treba da vidim.

Poslednja izmena od urednika:
Ali evo kad se ozbiljno razmisli, da li su aplikacije i GUI na androidu zaista toliko zahtijevne da im je potreban quadcore na 2+ GHz i 2 GB RAM-a sa jakim grafickim cipom da bi to radilo tecno?

To i meni nikad nije bilo jasno.
Recimo Symbian je bio tako nezahtevan u odnosu na Android da je to kao da porediš DOS i Win7.
Uvek sam zamišljao da su Linux sistemi 10x nezahtevniji od Windows-a, smatrao sam DirectX i MS za krivce a sada sve više što saznajem o Linux-u (zahvaljujući Androidu prvenstveno) uopšte nisam oduševljen (kao "hardveraš"), čak naprotiv!

Hvala, probao sam sad obe aplikacije i rade bolje. Ne izgledaju bas tako dobro kao usminkani GO ali rade bolje.

Prvo ti imaš sgs (ne znam kada si ga uzeo), ali neke stvari vezano za njega su prepričane još pre tri godine. I ako svoje zaključke donosiš na osnovu njega preporučujem ti da kupiš nexus uređaj.
SGS nikako ne može da bude reper za neke stvari.
Drugo zabluda je da je potreban mega giga hardver ZBOG androida, ogromna zabluda. Imaš telefone poput gnexusa, moto x, nexus4 koji imaju sasvim prosečan hardver a rade super. Hardver (mada tu prednjači samsung dovodeći ljude u zabludu) na high end android telefonima je u rangu sa iOS hardverom, većina je čak dosta slabija.

Glavni problem je marketing, vidim (baš me čudi) da jako puno ljudi ovde pada na marketing "jezgara" i time gleda da li cpu dobar ili ne (eto apple je objasnio kako dual core razbija sve druge).

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je bitno kad sam uzeo SGS (mislim da svaki od njih ima isti hardver, nije kao S4 koji ima vise verzija), uzeo sam ga prije dve i po godine u Becu. Citao sam da Nexus radi dobro, valjda zbog stock Androida. Ali cuo sam kako ljudi pricaju da im i jaci telefoni rade dobro u pocetku a kasnije trzaju, recimo cuo sam to za S3.

Jasno mi je da broj jezgara nema puno veze, kao ni broj megapiksela kamere.

Glavni problem je marketing, vidim (baš me čudi) da jako puno ljudi ovde pada na marketing "jezgara" i time gleda da li cpu dobar ili ne (eto apple je objasnio kako dual core razbija sve druge).

Ako misliš na to da su procesori AMR a ne x86 ili x64 strukture, znaj da je i Symbian radio na AMR procesorima! I to od nekoliko stotina Mhz!
Drugo, Android guta RAM a izgleda da mu baš nije dobar memory menagment kad uspevaju aplikacije da pucaju? Usput, ima li Android "page file"?

kako misliš guta ram? android 4.3 zauzme oko 300 MB rama na galaxy nexusu...

amr je audio codec, arm su procesori :)

Svi imate Samsung smartfone i na osnovu toga zaključujete da je Android zahtevan... Android jeste veći potrošač resursa od desktop Linuxa i za to je glavni krivac Dalvik (mada su ga dobrano utegli). Touchwiz i slični skinovi Androida su nekoliko puta veći potrošači resursa i za to možete zahvaliti kompanijama koje razvijaju taj softver. Nije Google tu ništa kriv.

Paradoksalno, jedini razlog zašto danas zlobnici Android oslovljavaju sa lagdroid jeste Samsung. Taj isti Samsung prodaje ogromnu većinu Android smartfona tako da se može reći da je za većinu Android = Samsung tj. Lagdroid. Sve dok Samsung ne ispegla svoj užasni softver ili ljudi ne prestanu kupovati njihove proizvode Android će pomalo nepravedno važiti za neoptimizovan OS.

Drugo, Android guta RAM a izgleda da mu baš nije dobar memory menagment kad uspevaju aplikacije da pucaju?

To je do traljavo napisanih aplikacija a ne do samog OSa. Android ima odličan memory management kao uostalom i Linux. Loše aplikacije pucaju i na Windowsu. Stvar je u tome što je najveći broj aplikacija za Android očajnog kvaliteta.

Poslednja izmena:
Ako misliš na to da su procesori AMR a ne x86 ili x64 strukture, znaj da je i Symbian radio na AMR procesorima! I to od nekoliko stotina Mhz!
Drugo, Android guta RAM a izgleda da mu baš nije dobar memory menagment kad uspevaju aplikacije da pucaju? Usput, ima li Android "page file"?

Ne nego mislim da samsung ima osam jezgara i da ljudi onda misle da je androidu potrebno toliko, iako je i to samo samungov marketing jer je to u stvari quad core. Drugo ne znam kako android guta ram kada sam sistem zauzima 300MB, e sada druga stvar je što samsung, htc imaju trista drugih stvari koje se vrte u pozadini i jedu ram.
Eto moto x razbija kako radi sa "starim" hardverom.

Dakle poenta je da android uopšte nije super zahtevan, već su sami proizvođači (prvenstveno samsung) ti koji upropaste sve, svojim dodatnim budženjem i dodavanjem milion bespotrebnih stvari.

Njemu se aplikacije gase jer sgs ima samo 380 mb rama što je malo, a i pitanje je na koliko je podešen lmk.

Poslednja izmena:
To je pretpostavljam "low memory killer"? Moze li se negdje pogledati na koliko je podesen?

Dakle poenta je da android uopšte nije super zahtevan, već su sami proizvođači (prvenstveno samsung) ti koji upropaste sve, svojim dodatnim budženjem i dodavanjem milion bespotrebnih stvari.

Njemu se aplikacije gase jer sgs ima samo 380 mb rama što je malo, a i pitanje je na koliko je podešen lmk.

Znači Samsung je "kriv" za neoptimizovane aplikacije? Zar nije Google taj koji "forsira" toliko bloatware-a? Ispada da je Android Samsungov OS?
Izvinjavam se za lapsus AMR - ARM...

Hteo sam da kažem da P3 (1 core, ispeod 1Ghz, instrukcije x86) pod Windows-om može daleeeko lakše da savlada aplikacije sa kojima se ove "zveri" od telefna "muče"... Ima po neka aplikacija da je vredna pažnje što se tiče odziva ali uglavnom su sve sa debelim delay-om i ogromnim lagovima. Od kada koristim Andoroid telefon naučio sam da budem strpljiv ako ništa drugo! :D Sramota je da se dual core 1,2Ghz sa 512Mb RAM-a muče sa unošenjem texta ali ***, Android hype je zavladao celom planetom.

To je do traljavo napisanih aplikacija a ne do samog OSa. Android ima odličan memory management kao uostalom i Linux.

To mi je i kutija jedan put napisao i posramio sam se, osećao sam se kao noob. :D
Ja kada jednog dana budem video na delu taj "vaš" odličan memory management (koji mi ubije broswer dok surfujem btw) - onda mogu da se složim sa vama. Ovako dok god ja imam suprotna iskustva mi možemo samo da "teramo po svome"... Vi ćete da tvrdite kako nije tako i živeti u fantasy svetu dok ja gledam u telefon koji je super hardverski a vuče se ko invalid što se SW-a tiče.

Poslednja izmena:
Znači Samsung je "kriv" za neoptimizovane aplikacije? Zar nije Google taj koji "forsira" toliko bloatware-a? Ispada da je Android Samsungov OS?
Ne razumem ovo, jel si ti nekada koristio vanila android? Kakav guglov bloatware, na vanila androidu imaš samo najpotrebnije stvari. Samsung je ubedljivo najprodavaniji android proizvođač a svi telefoni im pate od iste bolesti, i kao što je G@W rekao ljudi poistovećuju android sa samsungom, što nikako nije isto.

PS. koji telefon koristiš kada ti se gasi browser? To mora da je neka "kanta" pošto meni sa 380 jadnih mega rama ubija app u pozadini nikako i nikada tu aktivnu.

Poslednja izmena:
Motorola je objasnila sto se tice hardvera...dual core i 2GB rama(mada mislim i da je 1GB dovoljan) i vise nego dovoljni...a to pokazuje i sada moj vremesni SGS2 koji i dalje odlicno radi i nema problem ni sa jednom aplikacijom

^ nije Motorola objasnila nego je google svesno od Moto X napravio model kao neki polu-nexus do izlaska N5. Sve je u optimizaciji. Zato npr matori Nexus S radi bolje od vecine novijih jeftinijih Androida sa jacim hw i vise rama.

Jeste TW njesra sto se tice nekih stvari, LG kao da ga kopira, Sense se popravio kao i Sony UI ali ja vise ne vidim probleme kao pre, hw je danas toliko mocan a verzija androida sa fabrickim UI se sve vise optimizuju + imaju odlicne funkcije tako da mnogi ljudi i nece da kupe Nexus jer je razlika u fluidnosti sve manja a gube se neke opcije, kvalitet zvuka, kamere/kamkordera.. ok Nexus je u prednosti zbog apdejtova ali mislim da nikada necu kupiti Nexus fon, ma ko ga pravio.

Poslednja izmena:
1. Nije potreban procesor na 2.3 ghz u android telefonu i dva, tri ili četiri gb rama da bi sve normalno i tečno radilo, koliko god da je potrebno Samsungu i ostalima da nas uvere u to.
2. Gorespomenuti Samsung, HTC i ostali (ovih dvoje jesu najgori po tom pitanju) i njihova korisnička sučelja naprosto proždiru resurse telefona.
3. Aplikacija loše napisanih je uvek bilo i biće (ih još više.. hiperprodukcija)
4. Android je jako razudjena platforma (i biće još više) i to je takodje deo problema.
Ima tu još faktora ali ovi su čini mi se glavni.

@ superstar i taj tvoj p 3 bi umro da mu otvoriš neki savremeni sajt poput the verge, gsm arenu itd

Svi imate Samsung smartfone i na osnovu toga zaključujete da je Android zahtevan... Android jeste veći potrošač resursa od desktop Linuxa i za to je glavni krivac Dalvik (mada su ga dobrano utegli). Touchwiz i slični skinovi Androida su nekoliko puta veći potrošači resursa i za to možete zahvaliti kompanijama koje razvijaju taj softver. Nije Google tu ništa kriv.

Paradoksalno, jedini razlog zašto danas zlobnici Android oslovljavaju sa lagdroid jeste Samsung. Taj isti Samsung prodaje ogromnu većinu Android smartfona tako da se može reći da je za većinu Android = Samsung tj. Lagdroid. Sve dok Samsung ne ispegla svoj užasni softver ili ljudi ne prestanu kupovati njihove proizvode Android će pomalo nepravedno važiti za neoptimizovan OS.

To je do traljavo napisanih aplikacija a ne do samog OSa. Android ima odličan memory management kao uostalom i Linux. Loše aplikacije pucaju i na Windowsu. Stvar je u tome što je najveći broj aplikacija za Android očajnog kvaliteta.
+1
Ovo si pogodio u centar! Mene vise nerviraju te lose aplikacije nego Android kao OS (koji mi se na neki nacin i svidja). Aplikacije za Android su jad, tuga i cemer, generalno u vecini slucajeva izuzev par izuzetaka. :( Imam osjecaj da svaki priuceni "developer" pise aplikacije prvenstveno iz dosade i hobija, pogledaj XDA, smeca za izvoz. Treba da se podvuce neka crta ispod koje se ne ide i da se drze neki kriterijumi.

I da, zalite se na proizvodjace koji ne znaju prilagoditi OS svom telefonu. Nexus stvarno radi odlicno, ne bas perfektno, ali uzimamo u obzir da svaki OS ima ponekad problem. Stock Android je jednostavan bez bloatware-a, a poenta i jeste u tome (najjednostavnijem codeu i UI-ju) ako mislis da radi tecno aplikacija. Uvijek su one "teske" aplikacije sa masu nepotrebnih funkcija radile sporije i pravile eventualne probleme na kompu.

Zakljucak je da Android kao OS je na dobrom putu, medjutim podrska za njega je totalno traljava i od strane proizvodjaca i developera generalno :) Nekome odgovara Open Source zajednica, ali je to mac sa dvije ostrice. :)

Mene zanima samo ovo:

Lose aplikacije za Android da li su produkt losih developera, ili je Android kao OS jednostavno takav tj. ne moze u potpunosti da pruzi maksimum?

Poslednja izmena:
Ovde se može reći da je i google kriv, jer, za razliku od apple-a, oni nisu od starta imali nikakvu selekciju za market, pa da usled te selekcije ispliva brdo odličnih aplikacija.
Opet, apple je mnogo više polagao u razvoj alata za razvoj :D aplikacija, dok je google bio u fazonu evo ti apiji i plugin za eclipse i pokaži se. Malo karikiram, doduše. Tek se od prošle godine menja situacija.

Ovde se može reći da je i google kriv, jer, za razliku od apple-a, oni nisu od starta imali nikakvu selekciju za market, pa da usled te selekcije ispliva brdo odličnih aplikacija.
Opet, apple je mnogo više polagao u razvoj alata za razvoj :D aplikacija, dok je google bio u fazonu evo ti apiji i plugin za eclipse i pokaži se. Malo karikiram, doduše. Tek se od prošle godine menja situacija.

Znaci u tome je problem. Ocigledno da je komplikovanije napisati kvalitetnu app za Android nego iOS tj. pristup je drugaciji. Dobar OS cine i dobre aplikacije, sta mi vrijedi dobar OS ako su aplikacije smece koje svaki cas FC-aju, neoptimizovane, prave probleme (najcesce Wakelock), memory leakove i sl. Bagova u sistemu Androida vjerovatno skoro da i ne postoji. :)

@Vader Chrome je jedno neoptimizovano đubre. Za desktop view koristim samo stock Android browser.

što bre? meni je on baš super. otvorim 2-3 taba, on pojede 5000 MB, pobije u pozadini svo đubre koje se nakupilo i kad ga ugasim imam memorije maltene kao i odmah nakon boota. Jedan od boljih RAM boostera na marketu, sa dodatnom opcijom otvaranja web strana (koju ne radi baš najbolje ali to mu ionako nije primarna namena)

Znaci u tome je problem. Ocigledno da je komplikovanije napisati kvalitetnu app za Android nego iOS tj. pristup je drugaciji. Dobar OS cine i dobre aplikacije, sta mi vrijedi dobar OS ako su aplikacije smece koje svaki cas FC-aju, neoptimizovane, prave probleme (najcesce Wakelock), memory leakove i sl. Bagova u sistemu Androida vjerovatno skoro da i ne postoji. :)

To ti je ono kada ljudi kažu da ios ima bolji ekosistem od androida, pa ih onda fanboyevi počaste svim i svačim. Pogotovo za tablete.
Sa druge strane, da google nije tako postupio, proveli bi se isto kao što se sada provodi microsoft sa wp7, 7.5, 7.8 i 8. :D

Ali evo kad se ozbiljno razmisli, da li su aplikacije i GUI na androidu zaista toliko zahtijevne da im je potreban quadcore na 2+ GHz i 2 GB RAM-a sa jakim grafickim cipom da bi to radilo tecno? I ako jesu, a izgleda da jesu, zasto je to tako? Hardver je skoro na neki nacin na nivou desktop masina a tesko mi je zamisliti opravdanje da su mobilne aplikacije zahtijevne kao desktop aplikacije.

Recimo moj SGS (koji se nadam da cu zamijeniti upravo za Nexus 5), koristio sam inace Operu Mini ali sam zbog posla morao instalirati Chrome i...to cudo radi nekako bas sporo, a uz to nerijetko se desi da pukne i izbaci me na "desktop", to mi se desava sa jednom igrom i pretpostavka je da je to zbog nedovoljno RAM-a. Kada pokrenem Go SMS Pro da pisem ili citam SMS cekam par sekundi da ga otvori. Isto je i sa GO Contacts. Na starom dumb telefonu sam imao instant pristup kontaktima a ovde ce ceka. Jeste da se ovde svasta ucitava, avatari, GUI grafika, ali bas nervira to cekanje od nekoliko sekundi, i to na telefonu koji je nekad bio flagship, kako li je onda na slabijim. Bas me zanima koliko bi Nexus 4 ucitavao Go SMS i GO Contacts.

Ljudi kad se zanimaju kako telefon radi gledaju koliko je smooth slide kroz "desktop" i kazu "jao vidi kako ne trza", to je besmisleno jer ono sto je mnogo bitnije je kako radi sa aplikacijama, tu su stvari zahtijevnije i to je ono kako koristimo telefon. A nekako izgleda da je tek sa novijim generacijama moguce imati bas tecan i ugodan rad na androidu, sa quadcore procesorima, puno RAM-a, jako grafikom. Ustvari ja samo pretpostavljam i nadam se da je tako, da bi tako bilo na Nexus 5, ali tek to treba da vidim.

Zato što je android brljav OS i povrh svega toga je izdeljen na milion pod OS verzija koje su međusobno ne kompatibilne . Ukratko Google je da bi stigao gde jeste uzeo par prečica... Sada im se to obija o glavu...
Takodje treba napomenuti da čak ni sgs4 i g2 ne rade sasvim tačno...

Poslednja izmena:
Ne znam kako to misliš da im se obija o glavu? I o kakvoj međusobnoj nekompatibilnosti govoriš? Androida ima sve više i više i biće ga na još više uredjaja. Ne vidim ništa loše u tome.
Možeš da ga 100% prilagodiš svojim potrebama. Trebalo bi da razdvojite Android od telefona. Konkretno bloat koji proizvodjaci stavljaju na svoje uredjaje ptavi probleme. Čist, vanilla android radi kao podmazan.

Znaci Nexus je najbolji po tom pitanju. Ne znam da li zato ili zbog necega drugog ali vidio sam da su Nexusi dosta voljeni telefoni, kazu da su brzi, mnogi koji imaju Nexus opet uzimaju Nexus. A zanimljivo je i da mnogi od njih nakon sto i probaju dosta custom ROM-ova kazu da je na kraju najbolji stock ROM i kernel (performanse i stabilnost).

Zato što je android brljav OS i povrh svega toga je izdeljen na milion pod OS verzija koje su međusobno ne kompatibilne . Ukratko Google je da bi stigao gde jeste uzeo par prečica... Sada im se to obija o glavu...
Takodje treba napomenuti da čak ni sgs4 i g2 ne rade sasvim tačno...

Za s4 ima gugl stock android i to taj telefon cini savrsenim, sve je smooth i brzo. Inace ne shvatam kako verzije os nisu medjusobno kompatibilne, sta to znaci uopste?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno