Šta je novo?

Hardversk minimum za XP

Gandra

Čuven
Učlanjen(a)
02.03.2003
Poena
604
interesuje me koji je hardverski minimum za rad XPa

Realno CPU iznad 400MHz (pozeljno P2 ili celeron, u sustini moze i k6-2 samo su ploce za k6-2 daleko losije od intelovih LX,EX,ZX,BX), 128MB ram, sto bzi i veci HDD pozeljno >10Gb. kartica TNT (jos bolje GF1 (smesno je jeftina a sasvim solidna), vodoo3, ati radeon ili nesto jace (ove kartice ili jace su preduslova za gledanje divX-a, sa CPU-om na 400MHz))

Siemens desktop racunar cel 333, integrisana grafika, 192MB rama, hard Quantum 6.4. XP radi solidno, koristim ga u radnji tako da se na njemu radi office, internet itd.

Moja kuma na slicnoj masini kakvu je Joker opisao radi i pripremu za stampu vec dve godine (i od toga izdrzava porodicu). Sad joj je malo postalo tesno, posto radi i prilicno velike fajlove u Corelu na koje ceka vise minuta da se otvore.
Kod mene je wXP bez problema radio na cyrix MII@266MHz doduse uz 256MB rama, a sa graf. matrox mystique 2MB. Video nije mogao korektno da se gleda jer slika i zvuk nisi bili sinhronizovani, a tome nije pomogao ni upgrade graf. kartice (voodoo3 2k 16MB pci). Office aplikacije su bile sasvim ok.

E sad, normalno je da se za ovo najpre konsultuje dokumentacija proizvodjaca OS-a. Pa tako, microsoft ima najmanje dva dokumenta u kome opisuje minimalne hardverske zahteve za winXP, a cini mi se da se jedan od njih, ili oba, i nalaze na instalacionom cd-u.
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;314865&Product=winxp
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;286463&Product=winxp

Uz gore pomenuto i ovo bi moglo da bude zanimljivo
http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/evaluation/sysreqs.asp

Ukratko:

Pentium 233-megahertz (MHz) processor or faster (300 MHz is recommended)
At least 64 megabytes (MB) of RAM (128 MB is recommended)
At least 1.5 gigabytes (GB) of available space on the hard disk
CD-ROM or DVD-ROM drive
Keyboard and a Microsoft Mouse or some other compatible pointing device
Video adapter and monitor with Super VGA (800 x 600)or higher resolution
Sound card
Speakers or headphones

Na jednoj mojoj masini imam PII na 300 MHz, 128 MB Rama, 20 GB HD, TNT2 video kartu.

Rade igrice tipa Drakan i sl. bez stucanja i problema. Jedi knight - Jedi outcast se moze igrati ali na nekim mestima jako stuca.

Ja sam terao XP na intelovoj dvojci(35MHz) sa 64 MB rama, bez problema...

sve sve ali XP na 64MB rama treba izdrzati, jeste da radi nekazem da nemoze ali to je katastrofa. Isto kao i win95 sa 4MB rama.

1. Sto vise rama (optimum 256-512)
2. Sto veci disk (20-80GB)
3. Sto brzi CPU P2 ili jaci

Neo_Matrix je napisao(la):
Ja sam terao XP na intelovoj dvojci(35MHz) sa 64 MB rama, bez problema...

Jel to neki probni primerak procesora, ili si morao da ga downclockujesh zbog grejanja O:)

Baronija da radi sa 128 RAM-a normalno. Treba minimum 256, graficka nista ispod MX440, disk obavezno na 7200rpm..
Mozda ja imam vise zahteve za to "normalno" ali.. mislim da je ovo za vecinu prihvatljivo..

Bane je napisao(la):
...

Jel to neki probni primerak procesora, ili si morao da ga downclockujesh zbog grejanja O:)

Pardon 350MHz-a, ajd necu da editujem gore da nebude da si me dzabe ispravljao... ;)

Brzina procesora i graficke karte nije toliko presudna koliko kolicina RAM-a i brzina HD-a. Najmanje 256 RAM-a, moze i sa manje ali je zaista mucenje jer XP uzima oko 100MB pa ti vidi sta ostane za ostalo. To znaci da ce ako radi sa 128MB pri pokretanju skoro bilo cega krkljati hard disk i sve ce biti prilicno sporo. HD nikako ispod 7200 (posebno zato sto sada nije velika razlika u ceni) jer bi onda podizanje sistema malo duze potrajalo.
Pozdrav

Toma je lepo rekao ali, posto covek pita za minimalnu (pristojnu) konfiguraciju, to podrazumeva u najvecem broju slucajeva P2 sa bx ili lx plocom koje ne prodrzavaju ata100 i ata133 diskove tako da izjava tipa nikako ispod 7200 ne drzi vodu, komjuter je ionako spor i sigurno nece da se primeti razlika ako je disk 5400rpm (btw winXp kada se uzita zauzima oko 70-80mb-a, mada moze i 100 i vise sve zavisi sta se sve ucitava u systray i startUp)

XP moze da se podesi da ne zauzima vise od 70 mb memorije pri startu. Pazljivo se odreknite servisa koji vam nisu potrebni, a kojih je previse.

Spor disk itetako ubija performanse, ne samo XPa, vec bilo kog drugog sistema. Recimo, dok sam koristio moj IBM disk od 10 gb koji se vrti na oko 3000 rpm, rad u 2k/XP-u je bio pravo mucenje.

Znam da moze da uzima manje od 100MB, ali to je neki prosek. Sa druge strane, mislim da ne postoji dovoljno dobar razlog da se na neki P2 stavi XP. Win98Se moze fino da se podesi pa da ne bude toliko nestabilan, a masina ce puno brze da radi nego sa XP-om.
Pozdrav

kada se lepo podesi XP (srede svi servisi) u startu zauzima 55-60MB, upravi si za 98se, samo XP je XP stabilnost pre svega.

cyrix (ako se ovako bese pise)---> ako se iko seca ovih procesora :) radi mi na 233MHz 128 rama sasvim ok za osnovne portebe ono word i tako to

celeron 433, 192MB RAM,zx ploca, quantum 15gb, ati rage 8mb grafika
radi pristojno
na t-birdu 900 sa 64mb ram-a(slucajno se pogodilo) uopste ne radi

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Baronija da radi sa 128 RAM-a normalno. Treba minimum 256, graficka nista ispod MX440, disk obavezno na 7200rpm..
Mozda ja imam vise zahteve za to "normalno" ali.. mislim da je ovo za vecinu prihvatljivo..

Ma kod moje bratanice radi sa 128 MB ko bog, graficka je Diamond Viper 770 TNT2 i ima HDD WD Caviar 20 GB i nije na 7200

Ima DX9.0b i neke detonatore (matore). Ima Pincle TV karticu i moze da snima spotove i filmove. Takodje rade svakakve igre. Sims, Jedi Outcast (u unutrasnjosti relativno dobro, ali spolja u otvorenom prostoru dosta sporo)

Magistrala joj je na 83 ako se ne varam. Procesor je PII na 266 overklokovan na 300.

Toma37 je napisao(la):
Znam da moze da uzima manje od 100MB, ali to je neki prosek. Sa druge strane, mislim da ne postoji dovoljno dobar razlog da se na neki P2 stavi XP. Win98Se moze fino da se podesi pa da ne bude toliko nestabilan, a masina ce puno brze da radi nego sa XP-om.
Pozdrav

Taj racunar je iz 98 godine. Probao sam razne Win systeme i na svima je bilo problema tipa zakucavanje, plavi prozori, neispravnost ili nekompatibilnost drajvera i sl. Sa XP-om, racunar je progledao. Nema ni jedan problem, svi drajveri rade ko bog. Ne bi XP menjao ni za sta na njemu.

rakabencmark je napisao(la):
...

Ma kod moje bratanice radi sa 128 MB ko bog, graficka je Diamond Viper 770 TNT2 i ima HDD WD Caviar 20 GB i nije na 7200

Ima DX9.0b i neke detonatore (matore). Ima Pincle TV karticu i moze da snima spotove i filmove. Takodje rade svakakve igre. Sims, Jedi Outcast (u unutrasnjosti relativno dobro, ali spolja u otvorenom prostoru dosta sporo)

Magistrala joj je na 83 ako se ne varam. Procesor je PII na 266 overklokovan na 300.

Hm :rolleyes:
Ja i dan danas ne uspevam da nateram XP da glatko radi sa 128 MB, CPU 500 Mhz, BX440 cipset (Abit) i TNT2 Pro 32 MB.
Zato linux radi posao kao server ;)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...

Hm :rolleyes:
Ja i dan danas ne uspevam da nateram XP da glatko radi sa 128 MB, CPU 500 Mhz, BX440 cipset (Abit) i TNT2 Pro 32 MB
Zato linux radi posao kao server ;)
..ali to nema veze sa temom nase emisije! ;)
ajde pokreni kde 3.x na istoj masini i probaj da radis u open office -u pa da cujemo utiske

Open Office ctp; je takav shit da je to nesto nevidjeno !
MS Office je tata za ovaj freeware ( koliko kosta - toliko i vredi ), a spor je do bola ! :S

pa kad poredimo server i klijent os
i jedan je tekstualni a drugi ipak ima neku grafiku

Nazad
Vrh Dno