Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Mislim da cene procesora vise diktira chip shortage kriza nego rudarenje... Osim ta 3-4 ruzen 9 procesora koji su malo jace profitabilni u kopanju.. oni su bukvalno poskupeli u zadnjih mesec dana zbog raptoreuma ali generalno sve ostale cene procesora su manje-vise nepromenjene...
Nekad si mogao za 150-200 eur da uzmes krsten i5 procesor i da ti bude dosta za neki prosecan gaming .. da budes miran 5-7 god.. Sad za tako nesto u srednjoj klasi ti treba 300 eur... Inflacija i chip shortage su ucinili svoje...

12 treda doboljno maltene za svaku igru . ko ima vise treda oni su ili neuposleni ili veoma slabo uposleni

Imam PNY RTX 2060.

Radi na windowsu, kopa se ETH preko Nanopool-a. Majner je Finiks, verzija 5.8c. Probao sam takoše i sa najnovijim T-Rex-om (rezultati su identični).

Podešavanja sam radio u Afterburneru a probao sam i u EVGA Precision-u.

Problem je sledeći - kartica kako god je podesio troši između 120-125W (softverski prikazano), donosno cca 130-135 na zidu.

Power limit su i u AB i u EVGA Precisionu može spustiti samo do 78 % (dok na istom rigu za 1660Ti može da se spusti do 52%, npr). I sa tim PL dobija se prosečna potrošnja 120-125W, a daje 31.3 Mh/s

Po savetu drugara probao sam je na NiceHashu sa automatskim podešavanjima (Quick miner), sa opcijom Low daje 30.58 Mh/s sa potrošnjom od 72W (potvrđeno i u zidu).

Dakle, razlika je 1 mh/s manje i 50W manje.

Ima li neko ideju kako joj smanjiti potrošnju u Windowsu?

Imam PNY RTX 2060.

Radi na windowsu, kopa se ETH preko Nanopool-a. Majner je Finiks, verzija 5.8c. Probao sam takoše i sa najnovijim T-Rex-om (rezultati su identični).

Podešavanja sam radio u Afterburneru a probao sam i u EVGA Precision-u.

Problem je sledeći - kartica kako god je podesio troši između 120-125W (softverski prikazano), donosno cca 130-135 na zidu.

Power limit su i u AB i u EVGA Precisionu može spustiti samo do 78 % (dok na istom rigu za 1660Ti može da se spusti do 52%, npr). I sa tim PL dobija se prosečna potrošnja 120-125W, a daje 31.3 Mh/s

Po savetu drugara probao sam je na NiceHashu sa automatskim podešavanjima (Quick miner), sa opcijom Low daje 30.58 Mh/s sa potrošnjom od 72W (potvrđeno i u zidu).

Dakle, razlika je 1 mh/s manje i 50W manje.

Ima li neko ideju kako joj smanjiti potrošnju u Windowsu?
Imao sam taj problem dok nisam video ovaj klip, u msi afterburner-u se vidi u klipu šta treba da se podesi.

Brate ti si Car!!!

mB1A99V.png

d8jhhP0.png

Svaka čast, hvala puno!!!

Cene su bas otisle u nebo. Gledam da uzmem 1 ili 2 kartice i cene su uzas.
1660TI - preko 80k
3060TI - preko 120k
RX 6600XT - preko 90k
3080 - preko 190k
Nasao sam rx 6600 za 69 000din, i to mi deluje skupo bas se razmisljam da li da uzmem

Ja pratim cene poslednja 3 meseca, možda i više i mogu da potvrdim ovo što si naveo.
1660, ona mala ASUS je bila za ~45k sad je ovako kako si naveo.
3060Ti su bile oko 80-90k
RX 6600 i XT su bukvalno debelo precenjene karte kako god da uzmeš: dal da se oslanjaš na najavljenu cenu ili perormanse koje nude. Beda.

Uz sve to izgleda da je uvoz usporio i kod nas tako da se stvara prilika za još veće zarade prodavaca i uvoznika.
U poslednjih 20 godina - jedno od najgorih vremena za kupovinu grafičkih karata, ako ne i najgore.

I sad ako gledam cenu po 1mh/s ispada da ispod 2300din po 1mh/s(eth) ne moze da se nadje.

Cene su van svake pameti.. Pre svega 2-3 meseca si jos mogao da uzmes 1 MH/s za 1800-1900 din , sa fiskalnim racunom i domacom garancijom...A sad BTC otisao malo dole a kartice zato kontinuirano laganim tempom idu gore.. :cry:
Nema druge nego cekati posle nove godine ako Intel uspe nesto da uradi sa svojom linijom proizvoda... Nvidia i AMD vec neko vreme salju jako male kolicine kartica distributerima , verovatno zato sto su sve resurse usmerili ka novoj seriji proizvoda koja se ocekuje Q1 2022.

U ovom trenutku su najpovoljnije 1660ti na kp.
Ja sam pre samo mesec dana uzimao 6600xt pulse po ceni od 690e, a pre 2-3 meseca 6700xt nitro po ceni od 900e i to je bilo skupo.
Bas su otisle cene i sve je manji izbor.

Pa i na KP su 500-550 eur 1660ti, i onda bolje dodam jos 50eur i kupim novu karticu sa garancijom.

1660 serija ako mozes naci za razumne pare mozda cak i ima smisla.. Jos uvek.. Vidim da madjari kace oglase sa tim karticama po koliko toliko razumnim cenama..Samo ko ce ga znati dal su to realni oglasi ili im je KP "obnovio" neki stari oglas sa starom cenom...
Ja sam pre nekih 2 meseca uzo svoju prvu karticu za kopanje.. Nabo sam gtx 1660 u gigatronu na akciji za 50k din.. Klokno je i izvukao 27.29 MH/s @ 95w , zadovoljan sam bio.... Pre neki dan reko aj da se poigram sa undervoltovanjem i vidim dal uopste moze nesto da se poboljsa... Stavio fix core clok i potrosnja spala na 59w , temperatura opala za 15c , autofan sisao sa 60% na 42% a hashrate ostao isti.. Tako da sam sad prezadovoljan..
Eeee da smo znali pre 10ak meseci da ce trziste biti ovakvo..Gde bi nam pamet bila xD ... ccc
"Sledece godine u ovo doba bicemo milioneri" 😂😂

Ali na ps5 ne moze da se rudari. :) . Zato i pisemo 1mh/s sad ne moze da se kupi ispod 20eur.

Uzeo sam rx 6600 za 580eur. Preskupo je sve.

Pozdrav svima, nova sam na vašem forumu mada ga pratim neko vreme jer ima dosta korisnih informacija. Podeliću moja najnovija iskustvi. Stigle su mi konačno pre desetak dana četiri MSI RTX3060 Ventus x2 OC 12GB grafe kupljene za široku namenu. Istražujem 10ak dana kako najbolje da ih naštelujem. Trenutno sam na Windowsu. Uglavnom na većini majnera daju 35 mh/s kako god da ih naštelujem. Kryptex prvih par minuta nabije 42 mh/s i onda spusti na 33-35 i znam da je to zbog LHR. Kako god da i štelujem daju isti rezultat. Probala sam još nekoliko minera gde su posle par minuta obarane i na 30-25 mh/s. Pronšla sam kulturno rešenje sa Nicehash aplikacijom i nb minerom gde snagu stavim na 60%, klok na - 200 i memoriju na 1350. To podešavanje mi se sviđa zbog potrošnje koja ne ide preko 80w i temperatura koje ne idu preko 65c sa ventom na 55%. i tako mi rade nekoliko dana. Manja potrošnja struje, mala buka i dobijam 33-35 mh/s. Da li neko zna mogu li izvući 40 mh/s stabilno i kako? Najbliže što sam stigla je preko Nicehash aplikacije nb miner + octopus gde su grafe izvlačile 42 mh/s ali uvek pukne drjaver i to tako da moram da resetujm ceo sistem i reinstaliram drajver. Da li neko ima iskustva sa ovim grafama i da li može preporuka za neki Linux, jer mi se Windows uopše ne svidja ( MAC FAN 😊)

Pzdrav ljudi,poceo sam da sklapam neki rig,e sad me interesuje koje napajanje uzeti za 4x3080

Ako hoces bas komotno da bude uzmi LC POWER 1800w koje je predvidjeno za minig ali samo ako imas neki prostor koji je izolovan od buke-cuje se kao manji avion. Uz njega imas mogucnost i da prosiris rig. Ako se odlucis za njega obavezno ga uzmi sa domacom garancijom-trenutno moze da se uzme za oko 32700 sto je odlicna cena-da se me zaletis da porucis neki sa oglasa bez garancije jos da bude i skuplji.

Ako hoces bas komotno da bude uzmi LC POWER 1800w koje je predvidjeno za minig ali samo ako imas neki prostor koji je izolovan od buke-cuje se kao manji avion. Uz njega imas mogucnost i da prosiris rig. Ako se odlucis za njega obavezno ga uzmi sa domacom garancijom-trenutno moze da se uzme za oko 32700 sto je odlicna cena-da se me zaletis da porucis neki sa oglasa bez garancije jos da bude i skuplji.
Gledao sam Corsair AX1600i ali pogledacu i LC Power, jos jedna opcija koju sam razmisljao je da stavim neko od 500-600W za plocu i da uzmem neko serversko da gura grafike,vidim da ih ima po KP za neke pristojne pare,generalno kinta nije problem nego gledam kao serversko pa mozda je bolje od ovih klasicnih,kapiram da su pravljena za 24/7

Postoje 2 vrste LC POWER 1800w napajanja i vec sam pisao o njima u ovoj ili nekoj dr. temi. Crno se ne cuje mnogo i skuplje je od onog belog gov..ta koje je toliko bucno da je katastrofa. Razlikuju se i po kablovima. Belo cini mi se nema molex kablove, nego samo sata.

Postoje 2 vrste LC POWER 1800w napajanja i vec sam pisao o njima u ovoj ili nekoj dr. temi. Crno se ne cuje mnogo i skuplje je od onog belog gov..ta koje je toliko bucno da je katastrofa. Razlikuju se i po kablovima. Belo cini mi se nema molex kablove, nego samo sata.
3 vrste postoje

2 crna i jedno sivo/belo(koje je sa 80+ Gold sertifikatom)

prvo crno je i prva verzija koja ima "prilagodjene fanove" i nije bucno(ne proizvodi se vec duze vreme), drugo crno je prepravljeno prvo(za gaming negde nosi oznaku LC1800G) umesto 18 PCI-ex ima 8, i belo/sivo sadasnje aktuelno(fabricki nema molex ali se dobija u vidu kabla(nastavka) 1x sata na 2x molex) i zbog grejanja stavljeni su "jaci" odnosno fanovi koji se vrte brze.

Ok. Nisam znao za tu dr. crnu verziju. Ja imam 1-vu, a imao sam i 3-cu belu, ali nisam mogao da slusam koliko se dere, pa sam prodao zajedno sa starim rig-om, iako je bilo novo u garanciji, a za mene ostavio ovo crno.

Sta je po vama bolja opcija onda,dal da idem na varijantu sa serverskim ili da uzimem klasicno napajanje

Sta je po vama bolja opcija onda,dal da idem na varijantu sa serverskim ili da uzimem klasicno napajanje
Serversko bez razmisljanja. Pravim ih za svoje potrebe i prodajem za potrebe drugih vec 5 godina. Garantovano da nijedno komercijalno napajanje ne moze prici serverskim ni po jednom kriterijumu.
Za tih 4 kom 3080 ti je potrebno 1000w, imas 1200w serversko u platimum klasi, a ako hoces bas komotno imas za 200e od 1400w takodje platinum klasa efikasnosti sa namontiranim kablovima po tvojoj zelji.

Vrh Dno