Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Tehnomax radnja u CG :d
IMG-20180321-WA0001.jpgIMG-20180321-WA0003.jpg

Sent from my Z5

mislim ovo kad bi video uvoznik mogao bi da im otkaze garanciju,nije im namena to lol

Ovu masinu ko kupi ima da se upali na leto

Sent from my P8000 using Tapatalk

@nikolaf7

Sviđa mi se kako izgleda ram za taj oem rig :D

Da to samo prodaju više bi zaradili.

Krece rasprodaja, zao mi je ljudi koji su uleteli u ovo na bazi pojedinaca i novinarskih patki ali to je rizik poslovanja , da ne govorim da za ovo treba puno znanja i uslova. Sta ce tek biti na leto, tj. za dva meseca kad krenu vrucincine. Ali kako kaze nas narod dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Opet su trgovci pokupili kajmak prodajuci po duplim cenama hardver, vole bih da im ostanu kartice na lageru pa da cupaju kosu i vuku za rukav

Leto ce biti isto ili malo bolje za rudarenje,svako leto zadnjih 5 god. cena svih kriptovaluta je veca nego na prolece tj. nebitno je da li smo u bull ili bear fazi....

Imamo 3 opcije prva je da leti cene novcica idu gore diff ostaje isti vadi se malo vise kartama nego sada recimo 20-25 posto vise,druga opcija cene novcica su vece ali je veci i diff u tom slucaju isplativost bi bila slicna kao sada,treca opcija je da cene novcica idu gore ali da diff toliko eksplodira da se vadi dnevno manje nego sada.

Tako da sve u svemu sada treba cekati sledece dno uzeti sto vise i cekati leto,a majneri na leto mogu da prodaju iskopano to im je zadnji voz ove godine.

A za hardver to ce se smiriti postepeno u Americi su vec stare cene video sam gtx 1070ti za 63000 din sto je prihvatljiva cena,ovde kod nas cene ih jos uvek 20000 vise.....

Mene mnogo vise brine sta ce biti posle leta tada tek drasticno cene svih novcica mogu da padnu i na kraju naravno zadnjeg meseca bude neki ``high`` koji nece ni blizu biti 20000 dolara od prosle godine.

Pa nije samo cena i dif problem leti, problem je hladjenje a to iziskuje novu investiciju znanje i posebno uslove jer ako njih nema dzabe je sve. Prosto neka optimalna prica 9 rigova sa po 5 karti, po 3 na svaku fazu, to je oko 7KW disipirane snage tj toplote, spoljna temp. 30C a u sobi pakao, da ne pricamo o nekoj visoj temp. Sa tim novajlije nisu racunale a nisu ni trecinu karti otplatili. Dok se nekako snadju u najbolju ruku rigovi ce poispadati iz rada, ne daj boze da neki rikne, svaka slaba tacka ce se pregrejavati ne daj boze zapaliti.Daj boze da ostane ova zarada, ali nema sanse jer izlaze asici, a pitanje je dokle ce se kopati ETH, sto znaci da dif ide gore a cena nece moci da ga isprati koliko god da raste, jedino ako ne istrci neki novi koin sa ludackom podrskom pa to malo ublazi ali tesko, i ovako ih ima previse.

Poslednja izmena:
O kakvoj konkretno rasprodaji Gaca pricas ?
Osim blage korekcije cena ja ne vidim rasprodaju , a situacija je takva da je bolje bilo platiti grafiku 500 eura kad je kopala po 120 dolara mesecno nego sada 400 eura a kopa 30 dolara od toga pola ode na struju i amortizaciju :)

Ja koliko vidim svi nude rigove sa malom korekcijom cene od nekoliko procenata a pri tome i stari irgovi i kartice se nude po jedva 10% nizoj ceni od cene nove opreme . :)

Hladjenje jeste problem ali je resiv i to je nesto sto svako moze da resi ako uradi sve kako treba,meni je veci problem diff na koji ne moze da se utice kao i cena.Ima sigurno tutorijala puno o tome kako ohladiti prostoriju leti tako da ce i ti novi sve to da procitaju stari ce raditi isto kao i proslog leta.

Asici izlaze ali da li si svestan koliko je novih algoritama izaslo u poslednje vreme da nabrojimo samo neke Mars,C11,Skein,PHI1612,Allium i ko zna jos koliko ih ima o kojima nemamo pojma....

I da izadju Asici i za Zec i Eth algortime uvek ce biti necega da se kopa grafikama nekada nece biti isplativo tacno nekada ce biti ali sve u svemu uvek ce biti necega.Nece Amd i Nvidija nikada da se odreknu kolaca-lepe zarade od rudara samo sto ce sada malo da se rudarenje stisa pa ce opet biti aktuelno...Mogu Amd i Nvidija da pricaju protiv rudara u vestima a zapravo oni sami zele da sto vise rudara kupuje njihove karte jer nikad na gejmerima nece moci da zarade koliko mogu na rudarima.

Rasprodaja je pocela grafickih polako to si u pravu ali nista ozbiljno par desetina oglasa....

Ista prica je bila za ASIC masine i kad je prestao Btc da se rudari grafikama bilo je jao pa sta cemo sada da kopamo pa onda se pojavio Ltc zatim je i on presao na Asic masine zatim posle njega eto nama Eth a posle njega Zec....Zaboravio sam i Dash i mozda jos neki coin koje se kopao pre grafikama.

Tako da razloga za strah nema.

Evo jedne zanimljive slike :)

download.png

Poslednja izmena:
Novo leto, stare price, glavna je sta ce da rade oni sa knap napajanjima

Sent from my P8000 using Tapatalk

@gaca

Vidim spominješ asic i ethereum, niko još nije potvrdio da se pravi ili postoji asic za njega to što je pre par meseci bila jedna buva i od tada ništa ne mora da znači da će ga biti.
Skalamerije koje se prodaju kao ASIC za ethereum su samo rigovi sa onim P karticama kopačicama i kineskom matičnom pločom.
Jedino od "ASIC" su krenule da se pojavluju P102 kopačice, kartice samo za rudarenje i kako piše po netu daju 40-45 Mh/s, što je odlično, ali ne mogu da se otplate već ni u 6 meseci garancije svoje.

Poslednje za šta bi sad sklapao rig je samo za kopanje Ethereuma, bolje za te pare bi ga kupio po ovoj ceni i čekao kad skoči, pre će mu duplo ili 3x više skočiti nego da se takav rig otplati za to vreme. (Isti slučaj samo kopanje ZEC-a sada).
Prenasvirali su cenu RX karti pa sad normalno da niko neće da ih kupi pa moraju da je olabave.

A AMD rigove prodaju oni koji su ga otplatili debelo, pa da zarade još koliko god mogu dok su cene RX karticama ludačke, a dok ga ne prodaju sigurno im ne stoji ugašen, nego i dalje zarađuje.

I kako sam ja primetio na (KP) u proseku na 10 RX rigova ide 1 Nvidia rig, šta ti to govori ?

A probleme sa grejanjem će normalno da imaju oni koji su narokali rigova što više gde stignu po kući, daj samo da se zarađuje, ako nemaju neki plan za letnji period normalno da će da im to stane ili se zapali.
Za više rigova u jednoj prostoriji treba ozbiljnije hlađenje, tj. planiranje.

Poslednja izmena:
viber image.jpg

Pri instalaciji drajvera za 1070ti izbacuje ovu poruku. sta moze da bude problem? Karta kada je ubodena u glavni slot (kao sad) ne dozvoljava instalaciju drajvera, kad se ubode u neki drugi slot.. drajver se instalira ali stoji uzvicnik pored karte

Sta predlazete za jedan rig u stanu, mala terasa, kako preziveti leto

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Za taj jedan rig bice ti dovoljna klima ali ce zato raditi mnogo vise nego da nema riga sto znaci dpdatnu potrosnju struje pa ces videti koliko ti se isplati, to vazi i za one koji imaju 2-3 riga sve preko toga PAKAO, a moze da se desi i da budes u minusu zbog struje

markosvaba-Probaj neki stariji drajver,ako i to ne radi salji na reklamaciju jer imas osnova za to....

Ma kad padne isplativost bice karti za 250 evra i 200 uvek je bilo, vec su u nabavci 420 evra 3 godine domace garancije ne ove imaginarne strane.
Zao mi ljudi koji su isli po nenormalnim cenama za rigove, ali ja sam druga odgovarao od kupovine riga sad mu vec ne deluje tako isplativo a preplatio ga je bas.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Leti moraju da se ugrade ventilatori izmedju svake dve karte npr arctic f12 i nece biti problema... klima ne dolazi u obzir jednostavno previse struje trosi

Bice u pravu si prvo ce nazalost nastradati karte kojih ima najvise a to su rx 470 rx 480 rx 570 rx 580 rx 560 jer tih karti ima mnogo vise od Nvidia karti,Nvidia karti su se kupovale tek kad je bila nestasica potpuno za Amd u vecoj kolicini....

Od Nvidije prvo ce nastradati te gtx 1060 sa 3gb i 6gb i gtx 1050...Zadnje ce nastradati Gtx 1070,gtx 1080,gtx 1080tI,Vega 56,Vega 64 iz vise razloga....

A najgora stvar za rx seriju od Amd-a ce biti kad prestane da se kopa Eth,za Zec su slabe,Monero ce promeniti algoritam,ostace samo Etc i neki bezvezni novcici da se kopaju njima...Naravno to je worst case scenario mozda ce se Eth kopati do 2020 ko zna.

Bice u pravu si prvo ce nazalost nastradati karte kojih ima najvise a to su rx 470 rx 480 rx 570 rx 580 rx 560 jer tih karti ima mnogo vise od Nvidia karti,Nvidia karti su se kupovale tek kad je bila nestasica potpuno za Amd u vecoj kolicini....

Od Nvidije prvo ce nastradati te gtx 1060 sa 3gb i 6gb i gtx 1050...Zadnje ce nastradati Gtx 1070,gtx 1080,gtx 1080tI,Vega 56,Vega 64 iz vise razloga....

A najgora stvar za rx seriju od Amd-a ce biti kad prestane da se kopa Eth,za Zec su slabe,Monero ce promeniti algoritam,ostace samo Etc i neki bezvezni novcici da se kopaju njima...Naravno to je worst case scenario mozda ce se Eth kopati do 2020 ko zna.
Od kada se kopa eth valjda smo ih odplatili do sada..

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Neki jesu ali mnogo je novih uslo ali mnogo u zadnjih par meseci oni ne verujem da su odplatili pogotovo po onim cenama....Tako da se post najvise odnosi na njih....Jedino su karte odplatili zajedno sa rigom oni koji su usli u Jun-u i iza Juna...

Neki jesu ali mnogo je novih uslo ali mnogo u zadnjih par meseci oni ne verujem da su odplatili pogotovo po onim cenama....Tako da se post najvise odnosi na njih....Jedino su karte odplatili zajedno sa rigom oni koji su usli u Jun-u i iza Juna...
Ako eth bude drzao cenu do kraja godine i ako se bude mogao i dalje rudariti , mislim da ce se sve to uklopiti. Mislim ako se vrati cena oko 700-900$

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Pa nema sile da do kraja godine bude u tom rasponu...700 leti dostizno mozda a 900 nema od toga nista vise....Za 900 moramo imati jaki bull period a nemamo ni jedan jedini znak za bull altova...

Nemojte ljudima davati laznu nadu pogotovu onima koji su usli u pricu pre pola godine, treba ce im najmanje jos godinu dan da bi bili na nuli a vrv i mnogo vise . Ko je usao u ova da se kocka i spreman je da izgubi on ce se pomiriti sa tim, ali onaj koje uzimao kredit da bi kupio karte ili ne daj boze se zaduzio, taj je u problemu

Evo proste racunice da kupite 480 ili 580 za 300e=360$ i neka zaradjuje 1$ dnevno to je 360 dana da budete na nuli pod uslovom da ne placate struju, ili je ne racunate. A znate i sami po koliko ste placali karte gulikozama. Ako sam nekom pomogao dobro je, nemojte me pogresno shvatiti ovo je posao na duge staze i za one koji su odavno u ovome i imaju rudnike koje su otplatili odavno. Ono sto vam mi starci stalno kazemo bolje da se kockate kupujuci koine za kes nego da ulazite u mining, samo kupujete kartice @Nesicu da ih on posle odkupljuje od vas ;)

Poslednja izmena:
Onaj koji uzima kredit za bilo šta što je vezano za kriptovalute i treba da izgubi,
kao da ne može bez toga, kredit se uzima kad stvarno mora.

To je slično kao uzeti kredit i staviti ga na kocku.

Vi to ovde smanjujete diff ili šta ..? Batalite proročanstva, da imate tu moć ne bi visili ovde.

Nazad
Vrh Dno