Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Nema šta da se računa, zna se koliko košta kWh, to što nas ovde deru za razne priključke, takse, PDV-e, servise, naknade, obrade, itd. to nije merodavno. kWh je kWh.

Cena kWh u Nemačkoj je ~0,3€ (ako se dobro sećam poslednjeg računa od pre koji mesec), a kolika je cena kWh u Srbiji? 5,84RSD u višoj tarifi, to je ~0,05€? Izvinjavam se na netačnoj informaciji, struja je u Nemačkoj 6x skuplja :p

upravo, ne znam sto i dalje svi misle da je kod nas struja najskuplja ili cak skuplja nego u kini kad nije tako.

Ta cena nije tacna jer se na tu cenu dodaju razni porezi i nameti pa.izadje oko 13din pa ide do 22 23 din tako da ne pricate vise gluposti jer neko mora da plati i drugi deo racuna

nisu gluposti. Cena je u skladu sa zakupom i potrosnjom, pa onda ima merna grupa, komercijalno snabdevanje... Kada se plati akciza, porez, mesto... nekome bude 6,7din, a nekome i 30. Licno znam i gde je i mnogo ispod 6din ali to ne moze svako da dobije. I opet tih 13din (u najcescem slucaju kada se plati sve oko 11-13din grupa koja se najcesce dobija) nije mnogo :) ali ovo nije tema ciji je veci(manji :d) vec hardware

Poslednja izmena:
5,84RSD u višoj tarifi, to je ~0,05€? Izvinjavam se na netačnoj informaciji, struja je u Nemačkoj 6x skuplja :p
5.84 RSD ako si baba koja zivi sama u kuci sa 1 televizorom i 1 friziderom, nema bojler i greje se na drva, tj ako ceo zivot sedis u zelenoj (socijalnoj) zoni. Ja struju i bez mininga nisam mogao da platim manje od 6-7k din mesecno. Ako ne ulazis u crvenu zonu i imas neku normalnu potrosnju u kucji, mozes racunati da ti izadje cene oko 10 centi, eventualno cent manje.
Izvinjenje se u svakom slucaju prihvata. ;)

Poslednja izmena:
Direktnu mernu grupu imam oko pola godine, srednja vrednost po kilovatu je oko 9,5 dinara. Ovo je moj licni podatak, neznam za one od 6 ili 30 dinara...

Prosecna cena kilovata u srbiji (ako trosite do 1500 i ne ulazite u crvenu) je 8.5 dinara. Oko cega oni diskutuju...uzmete zadnji racun, ukupan racun (znaci sve, i pdv i ostalo) podelite sa brojem kilovata koji ste potrosili i to je to. Zadnji moj racun je 11 330/1318=8.59 dinara po kilovatu (prosek).

U crvenoj je cena struje 17.8 din u visoj i 4.5 u nizoj, sto je prosek 13.36 (bez poreza). Maltene ne postoji ni teoretska sansa da cena predje 0.15 evro centi u Srbiji. U proseku je 0.07-0.08

I to je posto imam 2 riga na tom strujomeru. Da nemam, i velike potrosace ukljucujem u jeftinoj, prosecna cena bi bila negde oko 5 do 6 dinara, znaci 0.04 - 0.05 evro centi.

Poslednja izmena:
Tako i ja racunam cenu kilovata, dzabe oni na papiru pisu da je cena kilovata tolika i tolika, kada ne moze da se ne plati i ostalo sa racuna, kao kada bi kao fizicko lice otisao u prodavnicu koja se reklamira u katalozima i u njima za sve ima dve cene, sa i bez PDV-a i kupio nesto bez PDV-a, jednostavno ne moze da se prodje i bez tih 20% (ne mislim na razne seme).

Samo tako je realno racunati, sta znaci cena kilovata bez ostalih troskova, nista...kao osnovica, kao trosak sirovine u ukupnom proizvodu.

ja gledam ceo racun i podelim, moze da pise i cena kw 1 din dzabe kad na kraju placas mnogo vise, samo se lazes da placas manjena ono sto pise dodas 7%, pa 20%

Imam jedno cudno pitanje,ako bi neko znao odgovor od starijih rudara....koliko je i da li se moglo izrudariti nesto od BTC-a ili neki drugi coin tipa ETH,LTC(ako su postojali tad)ili neki drugi koji sad nesto vredi sa karticom EVGA GTX 650 1 GB ddr5 i to od decembra 2013 godine...Jedna kartica,cisto me zanima ako neko zna

Da li je neko od vas pratio na HWInfo64 koliko vam grafike imaju memori gresaka?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako je 0, dobro je :D Ako preteras sa oc memorije, hoce da ih bude hiljade i vise. Smanji memoriju za 50 MHz i nema problema.

Imam jedno cudno pitanje,ako bi neko znao odgovor od starijih rudara....koliko je i da li se moglo izrudariti nesto od BTC-a ili neki drugi coin tipa ETH,LTC(ako su postojali tad)ili neki drugi koji sad nesto vredi sa karticom EVGA GTX 650 1 GB ddr5 i to od decembra 2013 godine...Jedna kartica,cisto me zanima ako neko zna

Mislim da je prva karta sa kojom se vredelo nesto kopati bila 750ti, gledajuci nvidiu. Tada, 2013. smo kopali sa 7950, 7970, r9 270 i 280, nvidiu niko nije ni uzimao u razmatranje. ETH nije postojao, LTC je odprilike tad ili koji mesec posle toga prelazio na ASIC mashine, BTC ni tada nisi mogao da kopas karticama. Iskreno, najvise se zaradjivalo na Cointellect. :d

Poslednja izmena:
Ako si joj modovao bios, onda si suvise zategao latencije, tako da sve jedno smanji klok. Ako nisi, i opet na fabrickim podesavanjima ima greske, onda je karta falicna.

Naravno da je logično sve računati u cenu po kilovatu, prosto iznos računa kroz broj kilovata. Inače bi bilo kao da kažem kupio sam mobilni telefon kod operatera za dinar haha
Evo imam metalnih dinara po džepovima mogao bih da kupim koji telefon :)

Inače kod mene računica za mernu grupu 8.91 dinara po kilovatu, ako nekom bude značio info

Ova druga na orginalnom biosu bez klokovanja daje milione greska. Jel to za reklamacije?

Nema šta da se računa, zna se koliko košta kWh, to što nas ovde deru za razne priključke, takse, PDV-e, servise, naknade, obrade, itd. to nije merodavno. kWh je kWh.

Cena kWh u Nemačkoj je ~0,3€ (ako se dobro sećam poslednjeg računa od pre koji mesec), a kolika je cena kWh u Srbiji? 5,84RSD u višoj tarifi, to je ~0,05€? Izvinjavam se na netačnoj informaciji, struja je u Nemačkoj 6x skuplja :p

Ma merodavno je bre sta ja moram da platim a moram da platim zbir na racunu.
Sta me briga koliko napisu za cenu kilovata!!!

U Nemackoj postoje dva poreza i dve takse a u Serbistanu 14 taksi i 7 poreza.

Evo jedna od pljacki koja stupa na snagu i onda pametnjakovici izadju i pisu PDV u Srbiji 20% ostalo je tvoje... da kad jos platis porez na zaradu, pio, Z... od 63.5%... i namete slicne ovom dole.
78e8a8125a6f21ece2a4e944478fb5d0.jpg

upravo, ne znam sto i dalje svi misle da je kod nas struja najskuplja ili cak skuplja nego u kini kad nije tako.
!
5.48din/kw mislim i da socijale jedva ostvaruju
+1
Ta cena nije tacna jer se na tu cenu dodaju razni porezi i nameti pa.izadje oko 13din pa ide do 22 23 din tako da ne pricate vise gluposti jer neko mora da plati i drugi deo racuna
+2

nisu gluposti. Cena je u skladu sa zakupom i potrosnjom, pa onda ima merna grupa, komercijalno snabdevanje... Kada se plati akciza, porez, mesto... nekome bude 6,7din, a nekome i 30. Licno znam i gde je i mnogo ispod 6din ali to ne moze svako da dobije. I opet tih 13din (u najcescem slucaju kada se plati sve oko 11-13din grupa koja se najcesce dobija) nije mnogo :) ali ovo nije tema ciji je veci(manji :d) vec hardware

Ajde nadji mi gde je kilovat struje ispod 6 dinara pa da se lepo javno rukujemo.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

mogu da ti nadjem i dosta nize ;) to sto ti nemas ne mora da znaci da drugi nemaju, a ima i jos nekih ovde koji znaju. Slodbodno se javi kada budes prolazio da ti pokazem, dugujes mi onu cokoladu nisam zaboravio pa taman da mi doneses. Da se razumemo nemam ni ja ali ne znaci da necu imati, meni je za sada sa svim nametima oko 7,9din(da da sa pdvom samo sto se odbija) ali tezi da ide jos nize :) U ostalom ovi sa dva tri riga u kucnim uslovima nikad nece ni da imaju ma koliko nesic kukao. A takvi i trebaju da placaju toliko struju jer ako mislite da baba u selu sa jednim friziderom treba da ima istu cenu struje kao nesic sa tri stana i 5 riga (pricam o kucnim uslovima) onda ste u problemu. Taj ko pravi farmu sigurno se ne prikljucuje na kucno brojilo, a ako Vam je ovde skupa struja sa svim nametima onda lepo napravite farme kao sto je receno u nemackoj, austriji, svedskoj, kini... tamo je jeftinija struja nego kod nas...

Kakve su MSI RX570 Armor 8G, koliko ocekivati Mh?
I da li je kod njih hladjena memorija i naponska?

Ova druga na orginalnom biosu bez klokovanja daje milione greska. Jel to za reklamacije?

Ne znam sta da ti kazem. Formalno (valjda?) jeste, ali hajde ti sada to njima dokazi. Ako lepo radi u igrama, ako prolazi 3d mark, Heaven i slicno, mislim da neces moci nista da uradis. Probaj da smanjis klok jos 50 ili 100 MHz ispod default, pa da vidimo sta kaze.

Kakve su MSI RX570 Armor 8G, koliko ocekivati Mh?
I da li je kod njih hladjena memorija i naponska?

Na 4GB modelu nije hladjena memorija, za 8GB nisam siguran.

iz licnog iskustva mogu da preporucim Gigabyte-ove FM2 i FM2+ ploce (GA-F2A55 i GA-F2A88X) sve proradilo iz prve, probane razne kombinacije ekstendera, obicni, usb, mesano jedni i drugi...

Jeste da je post od pre dve godine, ali se odnosi na moj problem: imam GA-F2A88C-D3HP koja ima 5 PCI-e slotova (16+4+3x1), ali radi samo sa 4 kartice, kada prikočam petu ne može da startuje, samo na sekund zavrti ventilator na CPU. Probao sam u BIOS-u sa PCI-e gen 1, gen 2, ali ne pomaže...

Jeste da je post od pre dve godine, ali se odnosi na moj problem: imam GA-F2A88C-D3HP koja ima 5 PCI-e slotova (16+4+3x1), ali radi samo sa 4 kartice, kada prikočam petu ne može da startuje, samo na sekund zavrti ventilator na CPU. Probao sam u BIOS-u sa PCI-e gen 1, gen 2, ali ne pomaže...

imam 10-tak rigova sa GA-F2A88X plocom, nisam nikad imao problema, nista cackano u biosu osim da se upali kad dodje struja, windows 7 je na tim masinama, rade oko godinu dana kao sat.

meni to pre deluje kao neki problem sa strujom, koje su kartice, koje napajanje?

Biće da je onda do toga što jednu karticu ubodem u 4x slot direktno - napajanja imaju dovoljno snage, ali mi fali kablova, ne bih da dva ekstendera povezujem na jedan kabl... Hvala!

Naleteo sam na tabelu gde pišu preporučene maloprodajne cene karica (u USA).

I čak da se pretvori u € i doda 100€, Radeonke su već kriminalno skupe, ono ne mogu više grafičkom karticom za igranje da nazovome nego štamparija para.

https://www.reddit.com/r/buildapcsales/comments/7uxgei/gpu_stock_thread_quick_guide_for_gpu_hunting_in/

Nvidia Cards MSRP at launch

1080 ti MSRP $699 USD
1080 MSRP $599 USD
1070 ti MSRP $449 USD
1070 MSRP $379 USD
1060 MSRP $249 USD
1050ti MSRP $139 USD

AMD Cards MSRP at launch

AMD Vega 64 MSRP $499 USD
AMD Vega 56 MSRP $399 USD
AMD RX 580 MSRP $199 USD
AMD RX 570 MSRP $149 USD
AMD RX 560 MSRP $100 USD

mogu da ti nadjem i dosta nize ;) to sto ti nemas ne mora da znaci da drugi nemaju, a ima i jos nekih ovde koji znaju. Slodbodno se javi kada budes prolazio da ti pokazem, dugujes mi onu cokoladu nisam zaboravio pa taman da mi doneses. Da se razumemo nemam ni ja ali ne znaci da necu imati, meni je za sada sa svim nametima oko 7,9din(da da sa pdvom samo sto se odbija) ali tezi da ide jos nize :) U ostalom ovi sa dva tri riga u kucnim uslovima nikad nece ni da imaju ma koliko nesic kukao. A takvi i trebaju da placaju toliko struju jer ako mislite da baba u selu sa jednim friziderom treba da ima istu cenu struje kao nesic sa tri stana i 5 riga (pricam o kucnim uslovima) onda ste u problemu. Taj ko pravi farmu sigurno se ne prikljucuje na kucno brojilo, a ako Vam je ovde skupa struja sa svim nametima onda lepo napravite farme kao sto je receno u nemackoj, austriji, svedskoj, kini... tamo je jeftinija struja nego kod nas...

Gde sam ja rekao da imam ili nemam?
U Srbiji legalni kilovat cas struje ne postoji za 6 dinara odnosno dosta nize od 6 dinara kao sto si napisao!

U Srbiji je najpovoljnija cena LEGALNE struje industrijska i ona ima 3 tarife, zavisi od potrosaca, najjeftiniju tarifu imaju proizvodjaci hrane i ona je veca od 6 dinara po kilovatu.
Cokolada i jos po nesto uz casicu razgovora uvek.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

dokle god ti uredno stize racun i uredno placas, naravno i porez uz to sve je legalno. e sad na koji nacin si dobio nebitno je ;)

Nazad
Vrh Dno