Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Bolje nemoj to je za mazohiste...... moze to tako raditi ali kad znas da je ulozeno 2000+ eura pa se stedi na napajanju, cak je i dva napajanja glupost ali razumem zbog broja konektora ali vise od toga uopste ne razumem

A sta mislis kolko kostaju serveri na kojima ta napajanja rade?
Po meni je veci egzibicionizam stavljati napajanje koje je predvidjeno za desktop racunare da radi 24/7 nego to sto teslabn radi.
Ja sam to uradio malo drugacije, koristim 1000w, 1200w i 1300w serverska napajanja, na svima su stavljeni 8 pin, 6 pin, molexi od nezapaljive plastike, svi kablovi minimum 0.75mm2.
Do skoro sam za napajanje ploce, cpu i diska koristio drugo napajanje ali sam od skoro dobio ovo picoPSU pa sam izbacio drugo napajanje i ostao samo na tom serverskom.
Tako radim vec mesecima, i mogu da ti kazem samo, nikad vise klasicna ATX napajanja.
Opet, sto kaze teslabn, svako radi onako kako ume, puno ljudi okrece oci cim im spomenem 2 napajanja ali kapiram ja da danas u miningu ima puno ljudi koji su tu samo zato sto su culi da tu ima para i da su od naseg sveta svetlosnim godinama daleko.

@shandule
Najbolje za te namene
Pogledajte prilog 233022
znaci nikad me nije izdala.
Stvarno ne razumem zasto bacati pare na te prespojnike, kao da je bitno da se napajanja pale sinhronizovano na taster.

Pa vama ne brani niko nista, problem je sto ovo citaju ljudi koji imaju 1% razumevanja, a ne radi se o kvalitetu servserskih napjanja, vec vise o postupku kacenja vise od 2 napajanja po jednom sistemu, ima vise razloga zasto to nije idealno pod jedan su kratki spojevi koji bi ugasili samo jedno napajanje a ne citav sklop, detaljnu rasprodelu snaga moras znati kako bi ih pravilno opteretio, veoma su bucna i za stanove i kuce definitino nisu, itd

I da server napajanja nisu nista kvalitetnija od top napajanja koje koriste mineri (barem oni sto imaju mozga), takodje server napjanja nisu jeftina i jedino ces povoljno naci polovna koja su radila xxxxxx sati..... zato akzem ko se razume i sam zna da poveze i svestan je rizika i dobitaka samo napred, ostali ce samo paliti komponente kao i do sad

Poslednja izmena:
Pa vama ne brani niko nista, problem je sto ovo citaju ljudi koji imaju 1% razumevanja, a ne radi se o kvalitetu servserskih napjanja, vec vise o postupku kacenja vise od 2 napajanja po jednom sistemu, ima vise razloga zasto to nije idealno pod jedan su kratki spojevi koji bi ugasili samo jedno napajanje a ne citav sklop, detaljnu rasprodelu snaga moras znati kako bi ih pravilno opteretio, veoma su bucna i za stanove i kuce definitino nisu, itd

I da server napajanja nisu nista kvalitetnija od top napajanja koje koriste mineri (barem oni sto imaju mozga), takodje server napjanja nisu jeftina i jedino ces povoljno naci polovna koja su radila xxxxxx sati..... zato akzem ko se razume i sam zna da poveze i svestan je rizika i dobitaka samo napred, ostali ce samo paliti komponente kao i do sad

Takvi ljudi treba samo i da citaju, ili da kupe gotovo resenje.
Ako se ugasi jedno od dva napajanja u rigu, ne desi se apsolutno nista opasno.
Serverska napajanja uglavnom imaju jednu granu od 12v i zato je mnogo lakse rasporediti snagu, rokas sve na istu. ;)
I da, da li su ili nisu kvalitetnija je diskutabilno i ni ja ni ti nemamo argumenata za to, ja samo znam iz iskustva, nikad vise klasicna ATX napajanja.
Radije bih uzeo polovnog IBM-a iz 2006. godine nego neka od napajanja koja se na ovim prostorima, od strane uvoznika, protaziraju kao kvalitetna.
Ja ne znam nikog da je nesto spalio ovim napajanjem, bar ne od onih kojima sam ja pravio.

Ja naprimer nemam nista protiv vise napajanja, radi to kao sat. Ne bih sigurno koristio napajanje iz 2006-te iz vise razloga ali generalno su serverska napajanja pravljena da trpe rad i ako se napravi sve kako treba tj. ako neko zna sta radi, sto da ne. Treba iskoristiti sve sto imate pri ruci.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Covek koji prodaje ove adaptere kaze da najvise ljudi kupuje ove poslednje. Ja sam video da ljudi koriste sva tri.

Sent from my Lenovo S60-a using Tapatalk

Ja koristim metod spajalice od kad znam za rudarenje. Ali sad sam se odlucio da prelazim na single PSU varijantu, jer kad rikne struja i kad se upali rig na ponovni dolazak struje ne vidi mi po jednu kartu sa ovog drugog napajanja. Koje su prednosti ovog adaptera u odnosu na "spajalica" varijantu?

e2f42624b52c15c8be35b75e9f4387fc.jpg

Prema licnom (neznatnom) iskustvu, ova treca varijanta sa fotke (samo kablici) menja spajalicu ali je sigurnija. Bukvalno spaja pinove kao spajalica. Radi bez greske. Drugi adapter (u sredini na fotki) se prodaje preko pod nazivom add2psu i mislim da mu dodatne el. komponente na ploci obezbedjuju i dodatnu zastitu oko sinhronizacije. Oko 2000 sam ih placao i ne mogu da se zalim.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Asus prime z270-a problem.
Ako neko ima neku ideju :)
Imam ovu plocu i 5xrx580strixx 8gb samsung, lc power1200w platinum napajanje.
Flesovane su kartice sa vise verzija biosa, instalirani drajveri 17.5.2.
Problem je sto stalno zabada miner i blokira masinu, tj kao da puknu drajveri.
Izbacuje greske gpu1 watchdog hang,ili neka druga kartica.
Menjao sam drajvere, ekstendere i opet isto, spustao mem frekf. nista.
Grafike rade na 1150/2100 .
Da li ima neko neku ideju, da jos spustam grafike ili je neki drugi problem ?

Skini po 25mh sa gpu i mem.

Послато са HUAWEI P6-U06 уз помоћ Тапатока

jesi probao samo sa 4 kartice ?

@Roger_Waters
Ako je spajalica varijanta u pitanju, pri nestanku struje i ponovnom dolasku, maticna ploca prvo provjerava "vjerodostojnost" napona sa napajanja, koje traje neko vrijeme. Tek onda pali napajanje, a za to vrijeme napajanja sa spajalica varijantom su vec upaljena. Karte koje su na tim napajanjima su se vec probudile (boot) bez registracije na maticnu plocu. Zbog toga imas taj problem. Potrebno je sinhronizovati napajanja.

@mark_o
Probaj sistemom eliminacije, kreni od jedne kartice pa dodaji polako ostale sa testiranjem. Pa ces vidjeti koja ti kartica pravi problem, ako je do kartice.

Pa ja uvek palim sekundarno napajanje pre prvog, i tada poznaje sve kartice. Tada poznaje sve kartice

EDIT: da li je ok drzati kartu na M.2 adapteru bez dodatnog napajanja za M.2 adapter? Iz nekog razloga nece komp da se probudim kada napojim M.2 na molex. A ovako bez napajanja cita kartu u winu

Poslednja izmena:
Imam sledeci problem.
Naime, napravili smo rig sa 4x1080, i sve je radilo normalno, i kasnije je dodata jos jedna karta. Posle toga, sve je radilo normalno neko vreme, ali onda nastaju problemi. Mislim da je posle nekog nestanka struje, ili upadejta windowsa(win 10, poslednja verzija), jedna karta prestala da radi. Tj, desava se da se pri paljenju riga, na prvom pokretanju majnera prijavi "looks like GPUX has stopped". Ako se uradi restart, onda sve radi normalno, ali jedna karta(5ta), ne funkcionise. Prijavljuje i gresku "Cannot initialize NVML. Temperature monitor will not work!", sto se ranije nije desilo. Drajeveri su poslednji dostupni.
Probao sam uninstal drivera, ali nista se ne menja.

Morate znati barem malo oko HW-a, sve su to problemi oko diagnostike
Krene se od extendera pa dalje

Pitanje za vas koji koristite 2 PSU, da li spajalica metodom ili add2psu. Imam trenutno dva napajanja 850w silverstone i 730w thermaltake.Na 850w su mi 3 karte 1060 i 3 risera, riseri se napajaju direktno sa 6pin iz napajanja.
Posto imam jos 2 karte i 2 risera, da li je ok da povezem te 2 karte i 2 risera na to drugo napajanje 730w(takodje bih napajao risere direktno sa napajanja sa 6pin) ili kako sam negde procitao da svi riseri moraju da se napajaju sa jednog napajanja, tj sa ovog prvog koje je spojeno na plocu ?

Sasvim je ok da dodas i drugo.
Ne mora svi riseri da se napajaju preko istog napajanja.
Jedino je bitno da prvo upalis drugo napajanje.
Spajalica uvek, nikad izneverila. :d

Za 435e imas i ovde da kupis.

Poslednja izmena:
kada ubacujete kartu u PCIe slot direktno ili preko ekstendera, da li gasite napajanje i cekate 10 sekundi da struja skroz izadje iz ploce? Ili ubacujete dok je pod naponom a ugasena?

Neki put bude i vise od 10 sekundi, zavisi od napajanja - kada iskljucis napajanje (iz struje ili na prekidac), onda pritisni taster za ukljucivanje kompa, to sigurno prazni kondenzatore i onda nece biti problema.

znaci sacekam 10 sekundi da se pogase sve lampice na ploci pa onda power dugme? Ili odmah po gasenju napajanja power dugme resava stvar? Prodje mi cela vecnost u restartima sistema i cekanja da se kondenzatori isprazne zato pitam, nije sto sam nestrpljiv nego sto stvarno ne stizem nista da uradim...

Pitanje za vas koji koristite 2 PSU, da li spajalica metodom ili add2psu. Imam trenutno dva napajanja 850w silverstone i 730w thermaltake.Na 850w su mi 3 karte 1060 i 3 risera, riseri se napajaju direktno sa 6pin iz napajanja.
Posto imam jos 2 karte i 2 risera, da li je ok da povezem te 2 karte i 2 risera na to drugo napajanje 730w(takodje bih napajao risere direktno sa napajanja sa 6pin) ili kako sam negde procitao da svi riseri moraju da se napajaju sa jednog napajanja, tj sa ovog prvog koje je spojeno na plocu ?
Ja sam povezao moj rig ovako.
Rm750x i Rm850x Corsair napajanja, 3 kartice i njihova 3 risera idu na 750, druge tri i riseri na 850. Na 850 idu takodje ploca i hard. Napajanja povezana sa add2psu. Kablovi i riseri se ne greju, osim sto dobijaju toplotu od blizine kartice.
Iako sam uzeo dva napajanja, naravno da sam imao problem sa brojem dodatnih kablova, u smislu nisam mogao da nakacim svaki riser na poseban kabl. Zato sam dva risera svaki na poseban a 4 sam na dva kabla, pricam o molexima direktno u riser. Kartice sam svaku na poseban kabl, s tim sto mi je falio jedan pcie pa sam iskoristio od EVGA napajanja. Kablove od razlicitih napajanja ne bi trebali da mesate bez provere, meni je rodjak elektricar proverio i nije bio isti raspored na izlazu iz napajanja za pcie, pa smo prepravili kabl. Takodje i konektor je drugaciji pa nije mogao da se udene u corsair bez modifikacije plastike, morali smo da zasecemo na jednom delu i coskove da skinemo, ima na slici oznaceno.
Pogledajte prilog 233156 Pogledajte prilog 233157 Pogledajte prilog 233158

koji ti je razmak izmedju GPU-a?

A sto ne okrenes napajanje drugacije bocno ga stavi i prisrafi onda ce mu manje smetati vazduh vruc od grafickih...Sve ostalo je manje vise ok...Koji su ti temperature na grafikama i sta kopas njima?

StainlessFrenky,shandule hvala na odgovoru, onda cu tako da ih i povezem, na drugo napajanje samo dodam jos 2 grafike i 2 risera, sve preko pciex. Ali u tom slucaju sa add2psu ne mogu prvo da upalim drugo napajanje, vec ce se paliti istovremeno zar ne :)

@Difermo
Razmak izmedju grafickih je 9cm, trebalo bi da je dovoljno.

@Fallout_3
jos uvek isprobavam podesavanja, pokusavam da nadjem najbolje za Expanse i Lbry, pritom mi Lbry ne ide uopste a ne znam ni dal je ovo dobro za Expanse, niko ne odgovara izgleda da su odmori ili su se svi umorili od pocetnika.
Za Expanse sam stavio PL 70%, memoriju +400, voltazu na 0.9v ovako dobijem 177mhs i potrosnju na ceo rig oko 850w
Temperature su od 62 do 66 stepeni, s obzirom da je leto ne znam dal moze bolje od ovoga, mozda ce biti bolje kad ih premestim.
Lbry nemam pojma kolko da stavim, probao sam PL 65% , memoriju -100, core +100, voltazu na 0.95 i nisam mogao da predjem 270mhs po jednoj karti.
Ljudi dajte malo pomoci, za Nvidiu je bas slabo i na stranim forumima a ne ovde.

@goranvts
Istovremeno ce se paliti oba napajanja, tj bice sinhronizovana.

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari, interesuje me koliko je trenutno isplativo rudarenje?
Nisam uopste u toku niti sam se do sada nesto interesova, medjutim danas sam naleteo na neki klip o rudarenju, pa na drugi, trece, deseti i malo sam se vise zainteresovao za ovu pricu, ako je to zaista tako.
Da li se investicija od 5k evra moze isplatiti za par meseci, ako se uzme najbolja grafika 1080ti i propratne komponente unutra ovog budzeta?

Gledaj tj citaj jedan rig od 6 1080ti sad po ovim cenama valuta mesecno moze oko 550$
Pre nesto malo vise od mesec bila isplativost trodupla
Mada ako gresim nek me kolege isprave

Poslano sa mog HUAWEI MT7-TL10 koristeći Tapatalk

Ethereum je trenutno najisplativija valuta za majnovanje? Po ovoj racunici trebalo bi da bude oko 1200$ mesecno uz gore pomenuti rig bar tako kaze ovaj sajt koji sam koristio za procenu ethereum + dash.

Otprilike gledano trenutno ti je oko 100% povracaj investicije na godinu dana. Nekima je to lose i smatraju to losom investicijom samo zato sto je pre par meseci povracaj bio 400% i sad kada im kazes 100% to im je bas malo. Naravno dosta ovo varira u odnosu na to da li kupujes opremu u Srbiji ili na primer u US (jer nema carine, PDV, transport, marze i ko zna cega ne).

Nazad
Vrh Dno