Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Znaci sad ne valja zapocinjati praviti rig?

Valja, ali ako na to gledas kao na skolu za sledeci krug.
U ovom sigurno neces zaraditi nista, a ako placas kartice po ovim nenormalnim cenama sigurno je da ni opremu neces odplatiti u skorije vreme.

^Ti ocito mesas ROI sa zaradom.
ROI ce biti mnogo duzi, veruj mi, narocito ako kupi po ovim cenama. A zarada ide posle ROI.
Samo da bi bio na 0 morao bi da odplati 2/3 vrednosti opreme (racunam da kad krene ludilo nece moci da proda tu kartu za vise od 200-250e, pod uslovom da ima garanciju).
A i nerealno je sto racunas po danasnjim uslovima iako znas da je prinos po kartici prepolovljen u zadnjih mesec dana.
Poredjenja radi r9 280x je kupovan po 40000 din i jace a prodavan posle 6-9 meseci za 120-140e. Tada je celo ovo ludilo bilo daleko manje.
Opet ponavljam, nemam nameru da obeshrabljujem ni Difermoa a ni bilo koga drugog ali zdrava logika kaze da ovo mora da pukne i ko nije spreman da izgubi i nesto para da bi nesto naucio o crypto miningu ne treba da ulazi u ovo. Za Difermoa je to mozda dobra stvar ali za onog sto je hteo da ulozi 30k eura svakako nije.

Ne mesam ROI sa zaradom. Prvo gledas ROI i lepo si napisao 2/3 vrednosti opreme jer ti ipak ostaje oprema.
Osim toga nerealno je da racunas celu OPREMU vec samo GPU jer ti ploca, kuciste, ram, procesor, napajanje i slicno ostaju tu nekoliko generacija GPU-ova. (da kazemo da mogu toliko da izdrze pre nego sto crkne oprema).

Ti sve opremis i onda menjas samo GPU-ove. U ovom slucaju ti ostalu opremu treba da racunas kao fixed asset.

Iskreno ako mislis da neces moci da zaradis 30% godisnje u tom slucaju onda stvarno ne treba da ulazis u to.
Ja samo mislim da je sadasnje stanje neodrzivo jer su zarade nenormalne. Kada zarada padne na 30% godisnje mnogi se nece maltretirati da se bave time i bice mnogo jednostavnije. U smislu nabavke opreme i slicno.

Opet sve treba uzeti sa rezervom jer ti navodis da je neko placao r9 280 = 40,000 dinara sto je $363 dok je ovde i dan danas $200. Pre samo 2-3 meseca je bio $110.
http://www.frys.com/product/7962570?site=sr:SEARCH:MAIN_RSLT_PG
Tako da verovatno u Srbiji ROI je mnogo teze izvesti jer je cena opreme daleko veca. (verovatno sa razlogom carina, pdv, spediter, marza i slicno).

Tu se trenutno placa skola, koja i nije morala...samo da se malo vise citalo, znaci ne malo nego malo vise....svaki iskusni rudar ce reci, u ovo ulazis sa verom u crypto(ja dodajem kao hobi). Drugo ulaze se kad je najneisplatljivije(oprema je najjeftinija i dostupna)...u zadnjih par meseci je bilo sve obrnuto....btc imao svoj ath, eth takodje...probudio se ltc....oprema nerealno poskupela.....i u majning se ulazilo tako sto se culo da janko i marko ulozili 2k eura i posle 6 meseci imaju 5k!!! I bez da se sedne i razmisli u sta se ulaze ljudi su ulagali pare....sve je ovo vec receno bar 50x...ali ljudi su takvi vole da uce na sebi...mali zakljucak....ako verujes u celu pricu nikad nije kasno za uci...od kad postoji crypto uvek je bilo uspona i padova, suse i ostaloga...ali ko je znao da ceka svoju priliku zaradice

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

@zhex84
+1 samo kad takvi udju susa budu dok ne izadju svi i zadnji mravi...... cryptou nisu potrebni 100% dumperi, a takodje kako ulaze velike mining farme i GPU ce postati centralizovan i to mi sitni necemo imat sta da trazimo

@zhex84
+1 samo kad takvi udju susa budu dok ne izadju svi i zadnji mravi...... cryptou nisu potrebni 100% dumperi, a takodje kako ulaze velike mining farme i GPU ce postati centralizovan i to mi sitni necemo imat sta da trazimo

+1 za ovo zato bi trebalo vise nas da se organizuje/udruzi u jednog velikog.

Da budem iskren nisam mislio da pravim 100 rigova i ako ponovo pocne zlatno doba kripto valute... pa da zaradjujem brdo para godisnje...
Postoji verovatnoca da GTX 1070 budu oslobodjene poreza pa da to ispadne 370-440e..
2-3 da uzmem i cilj za sada, da se samo otplati oprema ili bar 3/4. A za to vreme da ucim o rudarenju.. Pa ako sve ode u tri lepe da mi ostane oprema (kasnije za posao i rendering), a ako opet krene lepo doba da dopunim i da bude 5 gtx 1070 na tom rigu... Pa dok ima profit ima.. a profit bi ulagao u borovnice..

A tu je i mogucnost da nedelju-dve kopam neke druge valute koje obecavaju. Kojima je mali diff i nije navala, pa se kopaju lako

ja pao pre neki dan na horgosu sa 8 komada prime h270 plus i 14 evga 450B1 :D sreca vratise me u medjuzonu sa robom pa sam se posle snasao :)

Ne mesam ROI sa zaradom. Prvo gledas ROI i lepo si napisao 2/3 vrednosti opreme jer ti ipak ostaje oprema.
Osim toga nerealno je da racunas celu OPREMU vec samo GPU jer ti ploca, kuciste, ram, procesor, napajanje i slicno ostaju tu nekoliko generacija GPU-ova. (da kazemo da mogu toliko da izdrze pre nego sto crkne oprema).

Ti sve opremis i onda menjas samo GPU-ove. U ovom slucaju ti ostalu opremu treba da racunas kao fixed asset.

Iskreno ako mislis da neces moci da zaradis 30% godisnje u tom slucaju onda stvarno ne treba da ulazis u to.
Ja samo mislim da je sadasnje stanje neodrzivo jer su zarade nenormalne. Kada zarada padne na 30% godisnje mnogi se nece maltretirati da se bave time i bice mnogo jednostavnije. U smislu nabavke opreme i slicno.

Opet sve treba uzeti sa rezervom jer ti navodis da je neko placao r9 280 = 40,000 dinara sto je $363 dok je ovde i dan danas $200. Pre samo 2-3 meseca je bio $110.
http://www.frys.com/product/7962570?site=sr:SEARCH:MAIN_RSLT_PG
Tako da verovatno u Srbiji ROI je mnogo teze izvesti jer je cena opreme daleko veca. (verovatno sa razlogom carina, pdv, spediter, marza i slicno).

Ti i dalje ne kapiras sta pokusavam da ti kazem a evo i zeljko je rekao.
Posle ovoga ide mnogo loseg, kakvih crnih 30%, i to mnogo lose ce da potraje mnogo dugo, sve dok se ne ociste vikend rudari i dok si ne prodaju jeftino BTC. Zapitaj se kolko samo ovde ima ljudi koji su BTC prodali na 300-400$.
Sto se ROI tice ne znam odkad se racuna kao sto kazes, to sto ti pricas je pozitivna 0 a ne ROI jer kad povratis 2/3 i prodas opremu za 1/3 opet ti ostaje da si na 0 (cak iako ne racunas ulozeno vreme), sto bi narod reko, presipanje iz praznog u suplje.
Ja za zaokruzen ROI smatram kad odplatis svu opremu i ona ti ostaje da radi.
A sto se opreme tice, ti mozes da racunas da ces posle 3 godine koristiti istu plocu i cpu ali se ja ne bih nadao previse, ja sam cak i risere morao da zamenim.
Sto se r9 280x tice ja ti pricam da je karta od ludila za samo 6 meseci izgubila 2/3 svoje vrednosti a to sto se sad prodaje za 200$ je posledica trenutnog ludila.

Džabe pričaš. Neka su, neka ulažu i neka prave "hipi". Priča je završena za ovaj krug, i dosta vremena će proći do sledećeg.

Uostalom, prilično sam ubedjen posle nekoliko informacija koje su podeljene ovde na forumu, da nestašica karti na našem tržištu prouzrokovana velikim igračima bliskim uvozničkom i retail lobiju a ne hipijem i kupovinama vikend rudara.

Manji a ipak ozbiljni igrači, i po neki vikend su posle počistili HU i okolne zemlje preko Subotice uz pomoć lokalaca koji verovatno nisu naivni.

Sada je sve to završeno, i sledi stabilizacija i dugačak tih period.

^Retail nema skoro nikakvog udela u tome a sto se uvoznika tice, siguran sam da su lepo zaradili na prodaji karata, mnogo bolje nego na miningu. Nestasica je posledica nenormalne traznje sto prate i cene i tu uvoznici ne mogu puno da uticu. Ugovori se na pocetku godine prave za celu godinu ili u najmanju ruku kvartalno. To se postuje ali je to malo za trenutnu potraznju.
I ja sam sam odradio par takvih kombinacija, uz usputno kopanje, uspeo sam da isplatim opremu za 2 meseca.Sad kad krene saltanje coina i algoa lepo rasprodam sve pa se vidimo u sledecem krugu.
Ako neko hoce da kupuje, naravno po sada vazecim cenama... Da ne ispadne da nekog hocu da ubedjujem da ne kupuje, ja se nudim da mu i sam prodam.

Poslednja izmena:
Kad budu rx 480 8gb po 130e polovne, tada krece ozbiljan sledeci krug. Bice povremeno nekih konja za kopanje na kratko isplativih. Mozda ce se reciklirati lova kroz ICO koji sada izlaze masovno pa se nece ni razmisljati o ozbiljnoj renesansi POW koncepta neko vreme...Sve pod uslovom da ETH predje na POS i da bude to uspesno, svi ICO su na ETH chainu. A kako trenutno izgleda ICO hype, pratite na Bittrexu kroz METAL coin...Samo za info, cena za ICO je bila oko 16c komad, odnosno za 3 BTC se dobijalo nesto manje od 32.000 komada METALA. Polovinom maja. Mislim da je lako izracunati kako su se "opekli" oni koji su ulozili u taj ICO...

Poslednja izmena:
^Svi mi to pricamo od pocetka al nas nadvikuju oni sa "vi samo hocete sami da kopate, sve da iskopate za sebe" a sad kad su dobili prvi sut u dupe svi se ucutali.
Da znaju jos kolko samo sibika sledi. :d

nije to ploca za rudaranje. Imas od asusa sve na h270 i z270 sljaka za mnogo manje para, pa gledaj samo koliko ti PCI-e slotova treba. Racunaj da poneke imaju m.2 adaptere koji se mogu pretvoriti u dodatni PCI-e slot

Da li je neko probao da na Biostar TB250-BTC doda sedmu kartu preko m.2?

jeste clan @Ljanmi, radi mu kako treba sve

Radi kako treba.

Poslednja izmena:
Da li neko ima modovan bios za asus strixx rx580 8gb samsung mem.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Mislim da nazirem kroz kesicu molex i 24 pinski konektor na srednjem adapteru. Ja koristim takav na 2 riga već par meseci i nemam primedbi. Rekao bih da su konekcije čvrste i pouzdane, a to je valjda najbitnije.

+1

Svi rigovi su mi sa 2 napajanja i te plocice mi rade bez problema vec par meseci ...

Ja imam po 4 napajanja od 400w seagate serverska, predvidjena 24/7. Nasao polovnu vecu kolicinu.
Nema mudrolije samo treba povezati kako treba. Mogu nacrtati semu pa okaciti ovde?

Bolje nemoj to je za mazohiste...... moze to tako raditi ali kad znas da je ulozeno 2000+ eura pa se stedi na napajanju, cak je i dva napajanja glupost ali razumem zbog broja konektora ali vise od toga uopste ne razumem

Nazad
Vrh Dno