Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ajde da potvrdi neko ko ima asus sa 2gb pošto ni ja nisam voltažu uspeo da smanjim na toj karti. Clock može ali je gpu tweak bagovit tako da sam i ja imao problema ali se 'progura'. Tačnije namestio vrednosti sa gputweak dvojkom ali u gpuz nikakva promena, pa instalacija novog ab i onda ide ali samo pod uslovom da sam prethodno u gputweak menjao. Što se tiče Claymore dodaj -eres 1 i proradiće. Naravno i setx komande.

afterburner mora radit za taktove a za napon ne znam, ali taktove cu ja 100% spustit afterburnerom samo ga malo "haknete" :d

Ma da, napon je na ovoj karti problematičan, može samo na gore u gputweak. Da naglasim da je u pitanju 2GB karta, očigledno je da niko sa 4GB kartom nije imao taj problem.

jesi li probao novi trix 6.0 za napon, mozda joj otkljuca nema veze sto je asus potrefi nekad.

Probao... S tim da ne isključujem da negde grešim ali do os-a nije jer sam i 8.1 stavljao a tu su ljudi isto mogli da menjaju napon na 4GB.

Poslednja izmena:
ma flesnut je pa po potrebi onda mozes dizati i taktove i napon.

To sam isto probao ali delovalo je da nema efekta, menjao sam u powerplay tabeli preko tonga bios readera. Poigraću se još ovih dana, moraće da da :)

moras imati 16.9.1 driver i onda sve radi kako treba moze editovat bios i sve radi u fullu

Hvala Goldi, to je bio problem.

Uspeo sam jednu karticu da podesim da baca 26 MHS-a (testirano oko 2 sata) na Dual Claymore v6.0 Beta majneru, medjutim kad sam stavio svih 6 na plocu i pokrenuo majner, desava se da gotovo sve karte bacaju oko 23 mhsa, moracu sutra da se pozabavim oko ovoga ili odose svi zivci :D. Podesio sam na svim karticama isti setup preko WattToola (core 1000Mhz/850mv i mem 1850Mhz/850mv) i flesnuo im bios. Da li je neko koristio Ati Watt Man tool, kako se pokazao? Cini mi se da kod mene WattTool pravi problem.

Poslednja izmena:
Uspeo sam da namestim 4xx rigove, konacno sam zadovoljan. 105mhs Eth i 1600 mhs Sia zajedno 710w iz zida...2x480 i 2x470. Samo Sia donosi oko 140 dinara tako da pokriva svu struju...eth izadje prakticno dzabe. Probacu sutra dual sa lbc-om da vidim sta je bolje...

Poslednja izmena:
Da li je neko kombinovao rig sa 380 i 480 kartama? Interesuje me ima li kakvih problema?

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Ne znam kako je za Rx 4xx ali za ostale karte dual LBC+eth je uzas pada hash na ethu, a nesto sitno kopa LBC i sam clay je izjavio da nije zadovoljan i da je bolje eth+sia.

Uspeo sam da namestim 4xx rigove, konacno sam zadovoljan. 105mhs Eth i 1600 mhs Sia zajedno 710w iz zida...2x480 i 2x470. Samo Sia donosi oko 140 dinara tako da pokriva svu struju...eth izadje prakticno dzabe. Probacu sutra dual sa lbc-om da vidim sta je bolje...

Na koliko ti radi memorija na Asusima 470?

@Student Ako nije tajna, napisi koja su ti podesavanja za rx470 karte. Sta si tacno menjao u biosu? Preko kog programa je najbolje podesavati voltazu i vrednosti za mem i core? WattTool nesto brljavi kod mene....

Poslednja izmena:
Jel ima neka tema za kopanje sa nVidia kartama?

@Student Ako nije tajna, napisi koja su ti podesavanja za rx470 karte. Sta si tacno menjao u biosu? Preko kog programa je najbolje podesavati voltazu i vrednosti za mem i core? WattTool nesto brljavi kod mene....

U biosu sam kopirao latencije iz polja za 1650 i upisao ispod u sva za vise frekvencije. To je jedina intervencija u biosu, radio sam pomocu Polaris bios editora, nisam nista drugo menjao za sada. Sva podesavanja za klokove i napone sam radio u wattmanu-to je deo drivera. Za 470 sam stavio gpu freq na 1150, napon na 1050 i memoriju na 1850-Asusi i kod Sapphirea na 2000-mnogo bolje rade barem moji primerci od Asusa. Za 480 Asuse sam uradio istu stvar za latencije samo sto je tamo bolja memorija pa radi na 2100mhz, radi i na vise ali preko 2200 mi je pucalo, pa se sve zabode i onda 100 godina da se sve pokrene ponovo, pa sam prestao da trazim max stabilni klok, smorilo me. Gpu voltage mi je 1020 da bi gurali klok od 1250mhz. Da kopam solo ETH mogu naponi i gpu freq dole-smanjuje potrosnju, ali kao sto rekoh ovako mi SIA placa svu struju. Kod Sapphirea 480 sa 4GB opet isto za latencije, gpu voltage 1050, freq 1200, mem 2000 (i ovde je hynix kao i na 470-kama ali bolja nego na 470 Asusima)

Jel ima neka tema za kopanje sa nVidia kartama?

Nemam mnogo iskustva, odnosno nisam puno cackao, imam dve 1070 u kucnoj masini, kopam lbc, ukupno 380W mi trosi iz zida masina i5 sa 16GB, SSD+2TB HDD itd, kompletna desktop kucna masina sa koje se gledaju i skidaju filmovi itd. Dve 1070 mi kopaju ukupno 540mhs LBRY, spustio sam power limit za 25% i digao gpu freq na 1938, Gigabyte G1 karte imam, sva podesavanja u Gigabyte aplikaciji. Generalno je mnogo bolji osecaj nego sa AMD-om, nista ne puca, ne blokira, moze se menjati dok radi miner, manje se greje, manje trosi itd...Dakle mnogo kulturniji driveri. Bez obzira na relativno visoku cenu (platio sam ih po 440e) daleko mi se vise svidjaju od AMD-a i jedva cekam da vidim sledeci isplativ coin pa cu prelomiti na cemu da baziram naredne masine. Posto je za nv najisplativiji LBC, nisam ni probao kako rade u dual miningu-ETH+SIA ili ETH+LBC...Krkaju LBC evo vec tri nedelje i nema nikakvih problema.

... Manje se grije, manje troši,..., manje zarađuje,... :)
Parametri se i na AMD mogu menjati "live".
Mada, znaš koliko je to bitno u rudarenju. Obično sve podesiš i ne prilaziš Rig-a dok ti pool ne javi da je Hashe rate pao ispod Cc 75% :).
Bolje nemoj ni računati koliko bi ti donosilo da si 2x440€ uložio u AMD kartice.

Poslednja izmena:
koliko? mene bas zanima...

... Manje se grije, manje troši,..., manje zarađuje,...
a zaboravio si " a vise kosta" ;)

ili treba preracunati koliko mu je 2x440e donelo kopajuci lbc uz mnogo manju potrosnju, a koliko bi mu 2x440e donelo na eth? tj da, amd donese malo vise km-a nego nv € :D

Cekamo fenixa da se oglasi :D

Stoji da se na nv mnogo lakse radi, amd je na novim karticama i driverima s.ebao stvar gde kad je miner ukljucen sve se jedva pokrece. Činjenica je da je amd prvi izbor za rudarenje ali ne treba reci da je sve ostalo za bacanje. No da se ovo opet ne bi pretvorilo u majn iz biger den jors, bolje da se i student ne pojavljuje godinu dana na forumu da se kolege izbosne malo ohlade :)

Poslednja izmena:
... Manje se grije, manje troši,..., manje zarađuje,... :)
Parametri se i na AMD mogu menjati "live".
Mada, znaš koliko je to bitno u rudarenju. Obično sve podesiš i ne prilaziš Rig-a dok ti pool ne javi da je Hashe rate pao ispod Cc 75% :).
Bolje nemoj ni računati koliko bi ti donosilo da si 2x440€ uložio u AMD kartice.

Ovo ne treba da bude amd vs nvidia, posto to uopste i nije ideja ovog foruma. Imam samo dve nv kartice i more Amd-a, samo hocu da kazem da se stvari menjaju jer pre godinu-dve nv kopanje je bilo apsurd. Videcemo sa sledecim novcicem, kazem. Ono sto je sigurno nv jeste isplativija na lbry a nije na eth-u. Za sada je tako.

Nije uopšte bilo usmjereno AMD vs NV, ali cijene koje NV drži su nerealno visoke. Razlog svakako nine mining gdje su godinama slabiji nego igračka populacija.

Te humanoidne ocjene "lakše se radi" u slučaju ovog rudarenja bez lopate nisu baš relevantne.

Jedino što je mjerodavno je zarada po uloženoj novčanoj jedinici.
Periodi otplate ovdje su svakako vrlo kratki i kada se NV postane rentabilnija najlakše je prebaciti se na novi HW.

Trenutno imam win-win situaciju sa ETH (AMD) - LBC (NV), samo AMD pravi malo bolju gol razliku :)

Nije uopšte bilo usmjereno AMD vs NV, ali cijene koje NV drži su nerealno visoke. Razlog svakako nine mining gdje su godinama slabiji nego igračka populacija.

Te humanoidne ocjene "lakše se radi" u slučaju ovog rudarenja bez lopate nisu baš relevantne.

Jedino što je mjerodavno je zarada po uloženoj novčanoj jedinici.
Periodi otplate ovdje su svakako vrlo kratki i kada se NV postane rentabilnija najlakše je prebaciti se na novi HW.

Trenutno imam win-win situaciju sa ETH (AMD) - LBC (NV), samo AMD pravi malo bolju gol razliku :)

Pa tesko je meriti zaradu po ulozenoj novcanoj jedinici u ovakvoj situaciji. Da probamo ovako. 4xrx480 sa 4gb kosta 1000eur, 4x1070 kosta 1760eur. Neka je sve ostalo isto. 4xrx480 u dualu daje oko 0.5 Eth-a cisto (sia placa struju) dok bi nvidia dala oko 80lbc-a bruto. Rig sa Amd-om donosi dnevno cisto oko 6 dolara dok sa nv donosi oko 12 dolara - struja koja izadje oko 1 dolar. Znaci nv rig dnevno donosi 5 dolara vise. Amd karte bi se isplatile za recimo 6 meseci a nv za - pogodi, opet 6 meseci. Ne zalecem se sa nv kartama jer ne znam sta ce se pojaviti za kopanje u buducnosti ali ako bi ovakva situacija ostala mislim da je nv daleko bolji izbor. Demantuj me argumentima ako mislis da mi racunica ne valja.

Rok otplate je jako slican i za AMD i Nv.
AMD kopa eth+sia, dok Nv kopa LBC samo je ovde pitanje sta ce duze potrajat. ETH je tu godinu dana prakticni svi smo na njemu zaradili, dok je LBC od jula mjeseca relativno nov coin i veliko pitanje sta ce sa njim biti ja nekako gledam da je veci rizik sa Nv i kopanjem LBC-a nego sa AMD i kopanjem eth +sia.

Vrjeme ce pokazati naravno, samo i nove Rx 470 i 480 dobro kopaju LBC ne znam sto ih izbacate sa tog coina. Rx 470-160MHs Nitro uziman za 210€ dvije takve karte daju 320Mhs dok GTX 1070 imalo bolji model 420-430€ daje 275MHs

Nadam se da ce te jos koji argument podjeliti :p

a koliko trose struju dve 470 (out of d box 140mhs) :p a da te vidim sad da nadjes za 210e, neki su i 1070 uzimali za 380e :D nije izbacen sa tog coina nego kolege forumasi sami izbacuju postojanje lbc kako bi negirali postojanje nv :D i ide racunica samo eth i amd.

inace i nv kopa eth+sia, manje eth, a vise sie tako da su razlike male. plus se ovde obicno racuna 380 jer 470 na default biosu daje isto, a kosta vise, znaci out of the box samo 380 ili 1060/70. 380 daje 21,5mhs i 200mhs sia, 1070 32mhs eth i 420mhs sia. LBC jeste nov i jeste pitanje sta ce sa njim da bude isto tako moze vrlo lako da uzleti, kao i diff na eth ;) Sta ce biti isplativo posle njih niko za sada ne zna ali ce vreme pokazati. Amd je u velikoj prednosti jer se godinama unazad koristi za mining dok se nv nije ni razmatrala, sad se situacija koliko vidimo dosta popravlja. Ako sledecih meseci nv i amd budu egal po zaradi sta god da se kopa sta mislis sta ce biti bolji izbor? ;)

e sad posto ima ljudi koji ne placaju struju 390 je najbolji izbor, kakva nv kakav amd 470/380 :D

Sklopio sam sve, sad imam dilemu koja me mori, uz cm v850 sam dobio 3 pci-e naponska kabela od kojih svaki na sebi ima izlaz za po 2 konektora 6+2 tj 8 pinova. Samo napajanje ima 4 ulaza za pci-e naponske kablove, znaci jedan mi fali da bih pokopcao rig.

Imam 4x rx480 8gb nitro+, one imaju napajanje samo u vidu jednog 6+2, sad me interesuje da li mogu da bocnem dve grafike na jedan kabel a ako ne mogu da li je bolje da napravim jos jedan kabel koji ide u 4ti slot na napajanju direkt do grafike na 6+2 kao i ostale 3 ili da tu 4tu grafiku prikopcam sa adapterom preko cpu naponskog kabela ?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Bolje vi meni kazite sta cu ja moci da kopam sa mojim 380-kama, kada ovaj hashimoto ne bude vise isplativ.
Koji jos algoritam mogu ove karte relativno dobro da guraju ?

a koliko trose struju dve 470 (out of d box 140mhs) :p a da te vidim sad da nadjes za 210e, neki su i 1070 uzimali za 380e :D nije izbacen sa tog coina nego kolege forumasi sami izbacuju postojanje lbc kako bi negirali postojanje nv :D i ide racunica samo eth i amd.

inace i nv kopa eth+sia, manje eth, a vise sie tako da su razlike male. plus se ovde obicno racuna 380 jer 470 na default biosu daje isto, a kosta vise, znaci out of the box samo 380 ili 1060/70. 380 daje 21,5mhs i 200mhs sia, 1070 32mhs eth i 420mhs sia. LBC jeste nov i jeste pitanje sta ce sa njim da bude isto tako moze vrlo lako da uzleti, kao i diff na eth ;) Sta ce biti isplativo posle njih niko za sada ne zna ali ce vreme pokazati. Amd je u velikoj prednosti jer se godinama unazad koristi za mining dok se nv nije ni razmatrala, sad se situacija koliko vidimo dosta popravlja. Ako sledecih meseci nv i amd budu egal po zaradi sta god da se kopa sta mislis sta ce biti bolji izbor? ;)

e sad posto ima ljudi koji ne placaju struju 390 je najbolji izbor, kakva nv kakav amd 470/380 :D

Wolf druze nije optimizovao miner za Rx 470 to vjerovatno i sam znas e kad ga nije on optimizovao onda ga optimizujes sam i baca 160mhs :D sto se tice cjena takve su cjene bile kao sto sam napisao do ovog problema sa Iponom. Sad nema ni GTX 1070 ni za 420e a kamoli 380e, nema takodjer ni rx470 za 210e sad ce sve poskupiti a dok se to ne stabilizuje ostaje nam da cekamo.
Kad smo kod 380 on daje 22+260 sia ili solo 23mhs kosta 2.5x manje od GTx 1070 bukvalno pojede nvidiju na eth+sia.

Ko ne placa struju tu su svakako AMD teskasi R9 390/x

naravno da znam da nije optimizovan i znam kako da optimizujem na 160 :D isto tako dosta minera nije optimizovano za nv

380 daje 22,23 al opet kad modujes bios, a pricamo o "iz kutije" ;) i opet trose mnogo vise struje dok pojede nv :) ti ne placas pa te bas briga :d

Nazad
Vrh Dno