Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Nemam vise 5850, ali se dobro secam da su mi na 900/1050(nisam siguran za memoriju) bacale tek nesto ispod 400 kh/s. Koristio sam reaper. Potrosnja je bila oko 155W.

A 7850 na 1100/1275 nije mogao ici preko 390 kh/s, nema teorije. A na tom kloku je karta vec nategnuta i trosila je samo ~10-ak w manje od 5850.

5850 da bi davala 400kH/s trosi 220w na taktove preko 940 i sa 1.2v to sto kazes ti da trosi 150w nemoze ona ni u snu da postigne jedino ako moze da radi sa takve taktove na 1v sto je nemoguce, dok ova 7850 lagano bez nikakvih znojenja postize 400 sa samo 130w potrosnje mereno kod mene bezbroj puta

Krenuo sam bio sa temom i neshto mi odvuklo paznju i zatvorim brauzer :-D
I smorih se...reko kad ufatim vremena sl put
Hocu sve...snimao sam klilove chak i sa termometrom....tnx to delevic ;-)
Tako da..jjosh uvek nisam pljuvao...dacu im fore josh malo.

javili se i tajvanci i nikola iz gigabajta, koji kaze da ce se u toku nedelju do dve reshiti ugljenisana, ili cu dobiti pare nazad ili druga grafiku.

tako da, otvarati novu temu necu, sem ako ne ispadne neka komplikacija oko toga, ali za sad pohvale za relativno brzo reshavanje ovako nechega.
jedino shto ostaje pitanje mane u dizajnu ali valjda ce skontati i sami.

javili se i tajvanci i nikola iz gigabajta, koji kaze da ce se u toku nedelju do dve reshiti ugljenisana, ili cu dobiti pare nazad ili druga grafiku.

tako da, otvarati novu temu necu, sem ako ne ispadne neka komplikacija oko toga, ali za sad pohvale za relativno brzo reshavanje ovako nechega.
jedino shto ostaje pitanje mane u dizajnu ali valjda ce skontati i sami.

:banana:

Već sam pominjao Gigabyte GV-R797TO-3GD koji je naravno izgoreo jer bez aktivnog hlađenja VRM sekcije ne može da radi 24x7. Sada im aktivno hladim VRM i za sada opstaju mada su temperature i dalje visoke (10°C više nego za GPU). Nego interesantno je da sam kartu poslao na RMA, zamenili su uredno ceo PCB ali su ovog puta stavili verovatno neki termistor kao zaštitu i karta se isključuje kad dostigne 75°C za GPU. Sad mogu da je koristim na nižem kloku i sa smanjenim naponom. Naravno u igricama ne može da dosegne te temperature na otvorenom, za kućište nisam siguran i CF sigurno ne bi istolerisala. Obzirom da mi nije jednostavno da je ponovo vraćam držaću je ovako neko vreme dok ne budem opet išao do đarme pa ću ih pozdraviti sa novom reklamacijom. Pišem vam čisto da znate kako su je "opravili". Inženjer koji je projektovao naponski deo ne zaslužuje kafu da kuva u nekom ETF društvu, a ne da dizajnira high-end modele grafičkih za gigabyte.

Poslednja izmena:
nisam video da si pisao o toj karti.
bzvze bash.

da, definitivno bi trebalo samo kafe da kuva :(

ljudi vec 6 meseci drzim svih 6 karata ( saphire dualx 7970 ) na 1.185v i klokovi su 1050/1500 i to radi stabilno kao sat i daje po kartici 740 khash... aida64 mi pokazuje potrosnju od 150-160w po kartici...

prvo: da li je napon od 1.185v visok u smislu da kartice mnogo trose struje?
drugo: da li je aida64 precizna kada kaze da svaka karta trosi oko 150-160w ?

trece: da li bih dobio znacajno smanjenje potrosnje struje ako bih recimo oborio napon na 1,1v i klokove na 1000/1500 ?

jer koliko mi aida pokazuje kad smanjim napon na 1.1v, potrosnja struje se smanjuje 20-30w po kartici... jel to moze biti istina?

Probaj da postepeno smanjuješ napon bez klokova.

ljudi vec 6 meseci drzim svih 6 karata ( saphire dualx 7970 ) na 1.185v i klokovi su 1050/1500 i to radi stabilno kao sat i daje po kartici 740 khash... aida64 mi pokazuje potrosnju od 150-160w po kartici...

prvo: da li je napon od 1.185v visok u smislu da kartice mnogo trose struje?
drugo: da li je aida64 precizna kada kaze da svaka karta trosi oko 150-160w ?

trece: da li bih dobio znacajno smanjenje potrosnje struje ako bih recimo oborio napon na 1,1v i klokove na 1000/1500 ?

jer koliko mi aida pokazuje kad smanjim napon na 1.1v, potrosnja struje se smanjuje 20-30w po kartici... jel to moze biti istina?

Te potrosnje na tom naponu su prakticno nemoguce za 7970 kartu.

Nema sanse da tako malo trose
Ja sam imao saphire 7970 i min potrosnja im je bila oko 230-240w

probao sam to... ne bih isao ispod 700 khash po kartici... to je klok od 1000/1500...to mogu da izvuku sa 1.05v naponom... sto je 0.135v manje .... e sad ja vas pitam... koliko je to manje struje mesecno u parama... otprilike? jer ovo sto ja dobijam je oko 20 w po kartici manje, ako je verovati aidi sto je za 6 kartica 120w manje.. sto je realno nista zar ne? ili gresim?

ok, ako je recimo potrosnja za jednu 7970 250w to znaci da 6 komada trose... 1500 w... to je 1500 kwh mesecno zar ne?

1500w=1,5Kw je potrosnja za 1 sat .
1.5kw*24sata*30dana=1080Kwh mesecno

Poslednja izmena:
Bilo bi lepo da je moguće ta potrošnja na tom naponu. Bez merača potrošnje ništa, a te aide zaboravi. Inače do kojih temperatura si ga puštao na tom naponu i kolko obrtaja?

pustam ih na tom naponu idu do 75c prosecno.... daju sve oko 740 khash...

hvala na pomoci :) znaci neka je i 1100 kwh mesecno.. plus nekih 500 kwh standardne potrosnje od drugih potrosaca u stanu, to znaci oko 1600 kwh mesecno..

zna li neko okvirno koliko je para 1600 kwh mesecno?

Poslednja izmena:
Meni recimo HWiNFO64 prijavljuje da moja zestoko undervoltovana grafa trosi ~92W, sto je dobio mnozenjem rezultata sa senzora VRM jedinice - Current OUT(A) * Voltage OUT(V). Znaci tih 92W bi u teoriji bili izlazna snaga naponske jedinice, dok kad proracunam ulaznu snagu po istom principu, dobijem 117.5W. Po senzorima, to je nekih 28% overheada na sve sto ide do chipa. Ako su senzori tacni i ostatak grafe (memorija i sl.) trosi konstantnu kolicinu struje, onda po tim ocitavanjima ustedeces 25-30W po grafi. Sad, ni napajanje ti nije idealno, recimo da ima efikasnost od 80%, sto dovodi ustedu na ~35W po grafi. Mesecno, 35W * 6 (grafa) * 24 h * 30 (dana) = 151kWh.

da marco tako je... to je u odnosu na ovih 1100 kwh mesecno, koliko sada trosim, usteda od oko 15 procenata.. sto je u parama oko 1000-1500 din... sto i nije nesto zar ne... a proizvodice i manje ltc-a na manjim klokovima...

U svakom slucaju zelis da drzis grafu na najnizoj voltazi koja podrzava freq. koju si izabrao. Proracun optimalne voltaze i freq. zavisi od gomile faktora, tako da uzmi sta god ti zvuci razumno i pritom drzi grafe stabilnim.

pa evo stvar je prosta.... mislim da ne bi trebalo ici ispod 700 khash... po kartici... to daju sa klokovima 1000/1500... a za to traze napon od oko 1.1v... sto je recimo oko 20 - 25 w manje po kartici... odnosno 150 w za svih 6 kartica... 150 *24*30 = 108kwh mesecno manje... to je recimo 10 posto ukupne potrosnje koju sad imam.. znaci ustedeo bih 1000 dinara plafon... i nije nesto obzirom da ce i sporije praviti ltc uz sve to...

p.s. zakljucak: ocekivao sam da ce usteda ipak biti veca...

Meni su dual x na 1000/1250 na 1.04v i daju 704khs. Na 1.1v su se leti dosta grejale, do 71c, a nesmem ni zamisliti šta bi bilo na 1.185v naročito jer su 4 u rigu.

Moja jedva daje 700 na 1050/1500...hm..,

ako se neko hreje na struju otezavajuca okolnost je crvena zona, sad kad su je smanjili i jos uveli angazovanu snagu ima da nam deru kozu s'ledja

ja se grejem na CG...

6 kartica smo utvrdili da trose oko 1100 kwh mesecno.. plus 500 kwh drugi uredjaji u stanu standardno... dolazimo do granice za crvenu zonu odnosno oko 1600 kwh...

koja bi 7950 kartica bila najbolja za rudarenje, ili mozda neka r9 ili...

kada bih svih 6 7970 spustio sa 740 khash na 700 khash i napon sa 1,18 na 1,1 v... dobio bih 200 khash manje sto je oko 17 dolara mesecno manje po sadasnjoj vrednosti ltc-a , a spustanjem napona sa 1.18v na 1,1v isto bih ustedeo oko 100-1500 din struje mesecno... ili ti tih 17 dolara manje mesecno...

zakljucak ISTO JE!

Isto s tim da ne maltretiras karte. Zimi naravno godi ti veca potrosnja zbog grejanja.

aj kad smo vec kod potrosnje, koliko trosi
7970, 0.95v, 900/1250 i
7950, 1.05v, 1020/1250

Jel poseduje neko od vas dvotarifno brojilo? Kakva su iskustva, jel se moze ustedeti nesto umesto jednotarifnog?

Vrh Dno