Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

A izgleda otprilike OVAKO... kažem otprilike jer ima različitih modela (BX11 na primer)..
Ok to je jasno i najbitnije da vidis koliko cela konfiguracija trosi jer se ta potrosnja obracunava. Medjutim video sam da neki govore i tipa: graficka 1 mi trosi 200 w a graficka 2 150 w. Kako se to moze izmeriti ili se prosto lupa koliko koja grafa trosi?

Uh bre, Paraćinac......pa ljudi izmislili unimer-e tako da za svaki uredjaj preko njegovog napajanja (žice) možeš izmeriti koliko troši :p. Javiće se neko ko ima više znanja i stručnosti pa će ti objasniti...Mislim da ima i ovde na forumu neka tema o unimerima....

Poslednja izmena:
Ne znam koliko troši, ne opterećujem se previše potrošnjim, jer sam svejedno zbog drugih stvari u crvenoj tarifi ;)

LOL! Izjava veka... Pa ako ti kartica radi u visoj crvenoj tarifi na tom kloku, ti brate ne da si u minusu... jedino ako nisi Tesla ;) pa i kad si u crvenoj tebi nije bitno jer si izmislio struju.

^+1 za Teslu!
Cak i da nije u minusu, zarade nema. Ako si u crvenoj tarifi potrosnja prelazi 50% zarade a jos ako ne stedi onda nema ni govora o nekoj zaradi. Ali iz svega mogu da zakljucim da on ne placa struju tako da ga je briga bas kolika ce potrosnja biti jer ne placa on. Uzasnom logikom se vodi ali sta je tu je, njegov problem.

^+1 za Teslu!
Cak i da nije u minusu, zarade nema. Ako si u crvenoj tarifi potrosnja prelazi 50% zarade a jos ako ne stedi onda nema ni govora o nekoj zaradi. Ali iz svega mogu da zakljucim da on ne placa struju tako da ga je briga bas kolika ce potrosnja biti jer ne placa on. Uzasnom logikom se vodi ali sta je tu je, njegov problem.

Ne znam zašto vi imate problema sa mojom strujom ?
Dž struja je baš užasna logika, majke mi :D

@ arrowsat :

Daj mi ip adresu brojila da i tebi šibnem malo fraj struje :DDDDD

Ne znam zašto vi imate problema sa mojom strujom ?
Dž struja je baš užasna logika, majke mi :D

@ arrowsat :

Daj mi ip adresu brojila da i tebi šibnem malo fraj struje :DDDDD

covek hoce da kaze da se na fin i kulturan nacin nakacio na ''neku'' banderu i da je veoma ekonomican u toj crvenoj tarifi (a crvena je za drzavu jer joj ne placa nista ) sta ima samo jednu pekaru ko da to puno trosi struje

Ako ne placa, ne mora da znaci da krade struju (nije iskljuceno). Evo ja recimo ne placam struju samo zato sto sam se fino snasao. Ne kradem niti koristim neka pomagala. Jednostavno sam stavio rudnik na pravo mesto. :p

I ja kad sam pocinjao, isto tako, racunam, sabiram, oduzimam... je.ote pa ja nista ne zaradjujem... dok nisam skapirao da su tvorci matematike za btc imali "jeftinu" struju.

Zato molim dotcne da ne zbunjuju narod i ne dovode u zablude :)

E ovako...Znam da je P(w)=VxA..al me kod proračuna zbunjuje jer za V imam VDDC i MVDDC a za A imam MVDDC current i MVDDC current in...Ako može neko da mi pojasni...:wave:

jel racunao neko skoro isplativost? ispada da sa 2.1Mhs meecno sam dobar 45$ kad se sve odbije? ne racunajuci proviziju za povlacenje novca

jel racunao neko skoro isplativost? ispada da sa 2.1Mhs meecno sam dobar 45$ kad se sve odbije? ne racunajuci proviziju za povlacenje novca

Zavisi sta radis, s vremena na vreme vredi raditi nesto drugo, a ne ltc, pa mozes na mesecnom nivou da izadjes na 30% vise u proseku. Ali da nije sjajno, nije

kopam ftc i cekam, ne prodajem ga, samo sam rekao kako je trenutno stanje, a prodajem neke grafe ima u oglasima

Ajd da preformulišem pitanje...Kako izračunati potrošnju grafičke bez MERNIH uredjaja tj. samo na osnovu podataka iz GPU-Z?

Ne možeš sračunati potrošnju na osnovu podataka iz GPU-Z. Iza tih podataka ne stoji neposredno merenje već su to vrednosti koje integralac zadužen za regulaciju napona posredno izračunava. Na većini kartica se ti podaci ne mogu ni dobiti jer se koriste kola za regulaciju napona koja te vrednosti ne pablikuju. Na osnovu tih podataka kartica troši 1,029*54,3+1,602*5,5 = 64,68W. Naravno, da su vrednosti tačne, na ovo bi trebalo dodati i potrošnju ventilatora i disipaciju ostalih komponenti na kartici. Recimo VRM deo sadrži DC/DC konvertore čija potrošnja se ne može zanemariti...

pnsteva je napisao(la):
Kako ga izracuna?
Cisto iskustvo, bez racunanja. Nisam gledao koje ti je napajanje ali potrosnja je u tim granicama sigurno. Mozda nije bas najtacnije ali imaces poprilicno jasnu sliku po pitanju potrosnje. Imao sam merac kod sebe pa sam isprobavao i merio potrosnje...

Ne možeš sračunati potrošnju na osnovu podataka iz GPU-Z. Iza tih podataka ne stoji neposredno merenje već su to vrednosti koje integralac zadužen za regulaciju napona posredno izračunava. Na većini kartica se ti podaci ne mogu ni dobiti jer se koriste kola za regulaciju napona koja te vrednosti ne pablikuju. Na osnovu tih podataka kartica troši 1,029*54,3+1,602*5,5 = 64,68W. Naravno, da su vrednosti tačne, na ovo bi trebalo dodati i potrošnju ventilatora i disipaciju ostalih komponenti na kartici. Recimo VRM deo sadrži DC/DC konvertore čija potrošnja se ne može zanemariti...
Ja se taman ponadao da mi grafa troši 65W :d
Hvala na odgovoru...kratko i jasno...kao i uvek....:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Jel može neko da pretpostavi zašto GPU-Z pokazuje da mi VDDC skače sa 1V na 1.498V iako je u TRIXX-u naštelovana voltaža na 1.031V? Znam da postoji razlika u očitavanju izmedju GPU-Z i TRIXX-a i to nije problem, mene brinu ovi pikovi...
edit:
To se dešava u toku rudarenja bez obzira da li radi sama (7950) ili u paru (5850)
edit2:
u pitanju je asus 7950dcu2 v2 (def.900/1250) i sve radi kako treba, samo me ovi skokovi brinu..

Poslednja izmena:
Jel može neko da pretpostavi zašto GPU-Z pokazuje da mi VDDC skače sa 1V na 1.498V iako je u TRIXX-u naštelovana voltaža na 1.031V? Znam da postoji razlika u očitavanju izmedju GPU-Z i TRIXX-a i to nije problem, mene brinu ovi pikovi...
edit:
To se dešava u toku rudarenja bez obzira da li radi sama (7950) ili u paru (5850)

Ja sam tu pojavu imao kod serije safira 7950 koji sam uzeo u emiju, sve smo ih vratili na kraju. Na 880Mhz (default) je radila kako treba, a cim bilo sta uradis, radila je tacno ovo

Pretpostavljam da nije pravih 1.498V nego nesto izmedju posto bi verovatno u momentu ispustila dusu.

Pogledajte prilog 124404

vidis to imam i ja ali ja mislim da to nije hardverski problem vec da je to do biosa karte, inace su to karte poredjane sledecim redom :
sapphire 7950, giga 7950 WF3 V1, giga 7950 WF3 V2

ugalvnom i sa tim pikovima karta kopa sasvim normalno i ide to tacno 1.049V, to mi je ujedno i najhladnija karta koju imam tako da ako budem prodavao nju ostavljam za sebe, ja sumnjam na njen bios F43 ali ga ne menjam zato sto je na njemu sve otkljucano .....

Ne znam u cemu je fora, evo i moja isto to pokazuje. Nikada to nisam primetio do sada. Karta radi savrseno i nije bilo nikada problema s njom, temp su isto normalne. Ko zna zasto to pokazuje ali ne verujem da je ikakav razlog za brigu.

Uh...malo ste me umirili.....ja se već "presekao" jer, ipak je 1.498V mnoooogo
edit:
sad sam povećao napon na 1.043V (trixx) i nema onih pikova mislim da me karta :test:
edit2:
izgleda da se ovi pikovi pojavljuju tek ispod 1,037V tako da ću je i ostaviti na tom naponu

Poslednja izmena:
Ma opusti se i uzivaj ;)
Mrzi me ostale karte da proveravam ali nema frke nikakve. Spusti ti napon slobodno na koliko mislis da treba, nema potrebe da trosis vise struje bezveze.

konacno su stigla i u srbiju enermax napajanja

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno