Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Šta ću i kako ću neznam ni sam, možda nisam upravu za 7790 jer je BTC sve manje isplativ, učinilo mi se na prvi max kada uzmem u obzir poštrošnju, performanse, cenu kao logično i razumno rešenje.
Videću još...
Ne kapitam sto bi uopste razmatrao BTC kada je vec sad LTC duplo isplativiji.
U novembru se predvidja na BTC snaga mreze preko 1000 TH, to je 4 puta vise nego sada sto ce reci da ce tezina biti 4 puta veca a samim tim i isplativost 4 puta manja nego sad. A cena sigurno nece pratiti skok tezine.
Zato ako planiras bilo sta ne gledaj koliko kartica daje MH/s na BTC nego koliko kartica daje Kh/s na skriptu.
Tu bi trebalo da je 7950 najbolje resenje.

I nisam bas siguran da GPS-500A8 moze da gura 5 x 7790? Plus mislim da ima samo 2 molexa i jedan 8pin PCIE. Recimo da 4 x 7950 daju manje nego 10 kom 7790, ali opet, tu ide jedna ploca, cpu i HDD...

Poslednja izmena:
Planirao sam 4 kom na svakom kompu i kod mene 2 kom. Verovatno ću da pazarim 5850 ako je ova komparacija tačna.

Narode, pitanje za rig sa 4x7970 - da li će biti dovoljan X-1250 ili da se ide na dual V850 (alternativno V1000+V700)? S obzirom na moja prethodna iskustva sa napajanjima, malo mi je sad problematično da se odlučim, vidim da je pomenuto da na V1000 troše ~880W što mi je prilično malo, iskren da budem. Karte idu pod vodu i direktno na ploču, ništa extenderi.

Potrosnja moze da varira 50% gore dole u zavisnosti od napona i kloka

Potrošnja ti najviše zavisi od napona. A ako ne misliš ići preko 720khs onda će ti
V1000 biti dovoljan.

Pa max klok koji bi imale za kopanje je 1044-50/1500, eventualno 1000/1250, ne bi trebalo da tu dobace do 250W po karti?

Edit. Izvinjavam se sad što ovako pitam ko totalni noob, ali nemam nijedno napajanje u kući da probam karte trenutno. :S:

Vise je bitno koliko ce struje da trose tj. klok i napon. X1250 je zivotinja i ako nemas nameru da ih odvrnes do daske gurace ti bez frke.
Covek lepo kaze: 4x7970 1000/1250 1.05 703khs i 880W
Kod mene je 4x7950 1020/1000 1.05 590Khasha i 800W potrosnje

To je to, sve je ok sto se potrosnje tice. Ali ako ces da ih guras vise od toga onda razmisli sta ces. S obzirom koliko kosta SS ja bih razmislio i o 2x V700. Ali ako coveku V1000 lepo gura, nema razloga da i to ne uzmes u razmatranje.

Poslednja izmena:
Ma problem je što bih ja to da spakujem u kućište, da ne vise kablovi na sve strane kao većina rudnika, a da opet može da iskopa što šta, pa mi je onda lakše sa jednim PSU nego sa dva. Odvrtanje može da padne samo reda radi za neki benchmark, inače teško da će neka igra da pravi problem. :d

Al' ni razlika od V1000 do X-1250 nije za potcenjivanje... :(

U tom slucaju idi na sto jace napajanje. 880W je ok potrosnja za rudarenje sa smanjenim naponom ali ako mislis benshmarke da teras... Tu racunaj i CPU, opterecenu celu masinu, tu lagano i 1250W moze da ti bude malo :D
Nemoj da uzimas nista slabije od tog SS-a.

Ja imam 4x7970 pod vodom na 1044/1500. Vuku od 950-1000w. Ja ih pakujem ili na jedno 1500 ili na dva 750w.
Sve ispod toga mi se pokazalo nesigurno. Nemam V1000 da istestiram mozda bi radilo ok.

Ja bih na tvom mestu probao prvo sa V1000. Stvar je u tome da karte pod vodom trose manje sto moze biti prevaga da ti ono bude dovoljno. Ako se uzme u obzir rezerva snage kao i 10% na efikasnost ono bi trebalo da izdrzava i 1300W iz zida pre gasenja. Mozes posle da meris i ako vidis da ti treba preko 1kw iz zida i ako hoces da budes potpuno miran na duzi rok onda tek uzmes najjaci SS X. Ovim dobijas potencijalnu ustedu ako ti V radi posao a ako ne onda ces imati privilegiju iskustva sa oba napajanja.

Ja imam prilicno losa iskustva sa dual psu konfiguracijama pa bih pre savetovao ici na jedno jako napajanje.

Sta mi se desava, graficke (dve u mom slucaju) koje su povezane na drugo napajanje, ponekad se bukvalno disable-uju, ventilator zakuca na 100%, a MSI AB ih ocitava kao "unknown device", temperatura i klokovi stoje na -1 zutom bojom. Onda kad restartujem sve bude ok.

Drugi problem dolazi pri paljenju. Probao sam prvo da ne gasim sekundarno napajanje, pa onda cim upalim primarno da ono automaski napaja ove dve graficke sto su povezane na njega, i ponekad win jednostavno ne vidi graficke. Probao sam takodje i da ih palim u isto vreme ali tu dosta cesto kartice dignu vent na 100% (pri samom bootovanju) i mora opet gasenje i paljenje.

Kupio sam jedno V1000 cisto da vidim kako sljaka, i na 4x7950 max OC-ovane napajanje je bukvalno hladno i necujno. Iskreno pomislio bih da ima 2000W u sebi pa i da ne oseti konfiguraciju. Jos mi je i celeron G1610 100% opterecen jer i on kao nesto rudari. Potrosnja je minimum 960W.

^Kad palis masinu, moras paliti oba napajanja, obavezno. U suprotnom nece detektovati karte. Osim toga drugih problema nema i nema razloga da ima. Ti imas problem sa AB-om, ne sa napajanjima. Meni je juce prsao AB na jednoj masini, spustio klok na 440/625 i ni da mrdne.
Ma V1000 je sjajno napajanje, SS KM3 je unutra i ubija kako radi. Ja bi sad samo njega i uzimao. Za te pare nema ni priblizno dobro napajanje.

^Kad palis masinu, moras paliti oba napajanja, obavezno. U suprotnom nece detektovati karte. Osim toga drugih problema nema i nema razloga da ima.

To se lako rešava samo spojoš zelenu žicu sa sekundarnog napajanja isto na zelenu koja je na napajanju na matičnoj, takođe i crnu tako spojiš (možeš onu odmah do zelene) i oba napajanja se istovremeno bude.

Vaporke i Asusovke cini mi se.. Undervoltovane su a bios je valjda fabricki... :p

Kolko hvalite taj v1000, dodje mi da prodam ovaj X-1250 i predjem na isti!!!

V1000 je dovoljan za 3x7970 ili 4x7950. 7970 računajte na potrošnju od 250W, 7950 200W. Za low power platformu računajte 100W. Dakle 4x7970 minimum 1200W napajanje i nikako sve preko PCIe extendera osim ako nisu ASUS ili slične karte koje imaju 2x8PIN PCIe konektore. Sa dve do tri karte ne rizikujete ništa, sa 4 karte imate puno razloga za brigu, pogotovo ako niste u stanju da obezbedite idealne uslove što se tiče temperatura. Daću vam primer, propisno napajanje od 850W tera 2x7970 na defu lagano, ali kad ih kloknete i pustite da rade u prostoriji u kojoj je temperatura oko 35°C, napajanje koje je bilo naizgled neopterećeno u ovakvim uslovima jedva zadovoljava.

Sto se tice povezivanja dva napajanja na jednu masinu evo sta savetuje "malo" strucnija osoba kako bi to trebalo da se odradi. U pitanju je Suna ili ti ovde registrovan clan pod nikom McSteel.

Da bi ploča startovala tek kada zaista oba napajanja budu spremna potrebno ih je povezati prema prilozenoj semi i uputstvu.
PWR_OK_Final je ono što treba da bude vezano na ploču. U ovom primeru je 24-pin konektor od PSU2 uboden u ploču. Sivu žicu iz njega treba izvući, a uvući odgovarajući izlaz sa SN7400. PS_ON sa PSU2 konektora treba paralelno vezati na PS_ON od PSU1. GND od SN7400 je svejedno gde ide, ali može slobodno i na neku od crnih žica napajanja.

Meni 4x7979 radi oko mesec dana na cm gold pro 1000w, a sad je oko nedelju dana na v1000. Sve četri graf su na extenderima. Nije mi jasno što nikako preko extendera? Kartice su saphire dual x. Sad mi na 1000/1250 troše 880w, al probao sam i na većim klokovima i tako sam držao par sati i sa potrošnjom od 960w iz zida. Trenutno je prevruće za te klokove pa ću kad zahladi probati na duže staze. Npr na 930w imam oko 740khs po karti, a računam kad se odbije ploča cpu i hard napajanje je na oko 88% opterećenja i tu još ni kuler nije bučan....

Verovatno nisi jedini kojem je to pošlo za rukom ali lično to ne preporučujem, grafičke se razlikuju po potrošnji odnosno tokovima snage, ubošćeš jednom primerak koji će ti spaliti tu kombinaciju i onda ćeš promeniti mišljenje na tu temu. To napajanje ima jedan rail pa će napon na svim pristupima da bude jednak što te donekle spašava od situacije da napon na PCIe konektorima usled opterećenja padne ispod napona kojim se napaja ploča odnosno PCIe slot. Ako si racionalan uvek ćeš gledati da imaš rezervu snage i stabilnosti u sistemu, a ne da kažeš ma ovo je KM3 platforma i ima da vozi na 110% mogućnosti jer ako ona ne može koja može.

Ne planiram ići preko 90% opterećenja u svakom slučaju. Opasnost sa razlikom u naponu bi rešili extenderi sa molexom?

Meni 4x7979 radi oko mesec dana na cm gold pro 1000w, a sad je oko nedelju dana na v1000. Sve četri graf su na extenderima. Nije mi jasno što nikako preko extendera? Kartice su saphire dual x. Sad mi na 1000/1250 troše 880w, al probao sam i na većim klokovima i tako sam držao par sati i sa potrošnjom od 960w iz zida. Trenutno je prevruće za te klokove pa ću kad zahladi probati na duže staze. Npr na 930w imam oko 740khs po karti, a računam kad se odbije ploča cpu i hard napajanje je na oko 88% opterećenja i tu još ni kuler nije bučan....

Koje extendere koristis 16x ? Imaju li molex ili ne? Gde si ih kupovao? Ja uzeo dva 16x na 16x bez molexa. Valjda ce moci da radi da ne brinem.

Imam 4x 1-16 extendere bez molexa. Čitao sam po forumima i mišljenja su veoma podeljena što se molexa tiče. Ja za sada nemam molex ni na jednoj grafičko a sve su na extenderima i za sada problema nema.

Meni su svi extenderi sa molexima,nisam hteo ni da probam drugacije. Ostaje jos samo da nadjem tutorijal kako da smanjim napon karticama pod linuxom!

ja koristim extendere 1x1 i rade extra, naboo sam ih i u PCIex1 i u PCIEx16 slotove bez problema i sve radi, i nemaju molex-e...

Nazad
Vrh Dno