Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

E pa bas da je leden na 40 stepeni napolju... To ti ne verujem :d
*** i ja bih sada kupio samo V1000 ali sad mi ne treba.

To joj i jeste default napon, a na tom naponu će ti se otopiti ako je upregneš da kopa

Pa zavisi kako su resili hladjenje, meni se chif 1200bps bas ugreje pod klimom bude vreo a ventilator necujan, znaci ne ubrza ga sad u sobi gde je 45C mislim da je hladniji jer mu se ventilator vrti na vise obrtaja... glupost ali tako radi sta mu ja mogu

Ma ja bi je pustio da rikne. Ne znam ni kome je palo na pamet da izbaci u prodaju takvu kartu. Sve treba da crknu i da se vrate pa da im tako nesto nikada vise ne padne na pamet.

Kako uspevate na ovim vrućinama držati karte na 67-8?! I to na 34C u sobi? Meni u sobi sa klimom najhladnija je na 68, najtoplije i preko 75, a u sobi 28-29..

Masine u rigu van kucista i pravilan raspored ventilatora da odvode toplotu sa karte tj meni ventis duva preko svake karte , takodje u podrumu nema nikakvu ventilaciju ali je podrumce u kome je bar 10 stepeni manja od spoljne tako je i danju i nocu. Vent na asusu 7970 je 37% ili 2000 rpm temp 67-71 na sapphire dual-x 7790 ide na 1200 obrtaja a karta je na 51-53 stepena malo cudo od karte.

@cacanin probao si undervolt bios za nju? Kolko ti daje na tom setovanju?

Daj da probam i ja da smanjim tu voltazu, koliko sam razumeo trebam da prebacim onaj prekidac sa 1 na 2, i automatski mogu da podesavam voltazu u AB (ili bih trbao da se igram jos i sa bios-om racunara i ponovom instalacijom drajvera)? Imam karte 7970 Msi i Asus, na koliko bih trebao da stavim voltazu? Msi je na ekstenderu bez moleksa, a Asus direktno zakacena na plocu

Poslednja izmena:
Mislim da kad vent na vaporu radi do 2500 obrtaja nije gaženje. Meni u gpu-z piše 0,96v i verovatno se zbog undervolta tako lepo ponašaju.
@chabex dual x su ti 7950ke? Kolko ti daju na tim klokovima, kolki ti je tc?

Tc je 21712, intenzitet 19 mislim, klokovi 950/1125 i tako je jedna davala danima 570, mada sinoć kad sam restartovao komp (izbio mi osigurač :whip:) i ponovo startovao više pod istim uslovima nije davala toliko nego manje pa sam se zezao opet sa podešavanjima i daje približno toliko. Druga daje manje mislim oko 530 pod itim uslovima ali moguće da tamo fali već ram-a pošto su 4 karte a samo 4giga ram-a.

@ostali - pa lepo ste vi svoje karte ohladili :) pogotovo Asus i Vapour x se odlično drže ali to i nije veliko iznenadjenje.

Poslednja izmena:
Ja sam bez obzira na položaj prekidača mogao menjati napon u ab, ima na više mesta objašnjeno šta i gde treba namestiti. Izuzev na asusu, tamo mora ili gpu tweak 2.1.1.4 ili otključani bios

Razmisljam se o kupovini 2 graficke 7950 lomim se izmedju asus-a 7950 dc2t v2 i 7950 vapor-x uzeo bih dva asusa iako su skuplji zbog garancije. Koliko sam razumeo kod asusa 7950dc2t v2 moze da se menja voltaza ispravite me ako gresim, takodje kod vapor-x je otkljucana ? to me interesuje da neko potvrdi. Thanks

Da bi sve imalo smisla ja računam da netreba počinjati nikakav posao ako nemožeš da zaradiš bar 100e mesečno, za to trenutno treba oko 3800Mhash/s da bi za mesec dana mogao da kažeš zaradio sam 100e (tu sam uračunao trošak za struju). Za to mi treba 10-tak 5830/50 kartica ili 5-6 kom 7950 (prva varijanta je bolja lakše se rasproda kada za to dođe vreme, a druga je bolja treba mi manje PCI-E slota, napajanja....). Neki minimum za početak 800-900e da se otplati za oko 7-8meseci. Mislim da je za početnike veliki rizik da kupuju kompletnu novu opremu to je preveliki trošak po trenutnim cenama BTC-a ~100$. Možda je dobra kupovina 7790 zbog male potrošnje struje ~85W a ima performanse jedne 5830/50 kartice duplo je jeftinija od 7950 (12k vs 24k din) i tačno toliko i slabija a dve troše 30-tak W manje od 7950, manje se greju, jedino što zauzimaju više PCI-E slotova.

Evo ga i moj mali APU kako se snalazi, noćas je radio na 1050MHz za GPU sa 120Mhash/s sad mu je vrućica pa se buni (blokira mi mašinu).
Pogledajte prilog 119902

Poslednja izmena:
kod vapor-x je otkljucan napon,eno ja moju namestio na 1.025v

Da bi sve imalo smisla ja računam da netreba počinjati nikakav posao ako nemožeš da zaradiš bar 100e mesečno, za to trenutno treba oko 3800Mhash/s da bi za mesec dana mogao da kažeš zaradio sam 100e (tu sam uračunao trošak za struju). Za to mi treba 10-tak 5830/50 kartica ili 5-6 kom 7950 (prva varijanta je bolja lakše se rasproda kada za to dođe vreme, a druga je bolja treba mi manje PCI-E slota, napajanja....). Neki minimum za početak 800-900e da se otplati za oko 7-8meseci. Mislim da je za početnike veliki rizik da kupuju kompletnu novu opremu to je preveliki trošak po trenutnim cenama BTC-a ~100$. Možda je dobra kupovina 7790 zbog male potrošnje struje ~85W a ima performanse jedne 5830/50 kartice duplo je jeftinija od 7950 (12k vs 24k din) i tačno toliko i slabija a dve troše 30-tak W manje od 7950, manje se greju, jedino što zauzimaju više PCI-E slotova.

Evo ga i moj mali APU kako se snalazi, noćas je radio na 1050MHz za GPU sa 120Mhash/s sad mu je vrućica pa se buni (blokira mi mašinu).
Pogledajte prilog 119902

Zato i postoji ltc, ftc i ostale valute :D

Isplati li se uložiti u mining ovaj hardware (2 kartce bi bile u mom kompu), za ~1500e 3,3GHash, bar je novo i 3g garancija, memorije već imam, fale mi samo 5 PCIE 1x na 16x extender-a još ~5000din
Pogledajte prilog 119987
Ili da batalim sve i krenem sa nečim skromnijim sa polovnim komponentama 1,2-1,5GHash

Mislim da ti si više isplati da pojuriš polovne 7850 po oglasima, za iste pare ili manje pare,sa dosta vise mhash/khash, sa skoro dve godine garancije...

Poslednja izmena:
A ko to moze znati, BTC se vise ne isplati kopati, diff za LTC raste brzo, ovaj mesec sto se zaradi sledeci ce biti 50% manje pa ti racunaj, u globalu neces to otplatiti bar ce ti trebati godinu dana sigurno

Sad bih te razumeo da si prvi put na forumu, ili da imaš jedan post (kao ja :D) ali zamlati čoveka bezveze...pa ltc diff se već mesec dana vrti oko (ispod) 900...

Poslednja izmena:
preracunaj za koliko ces da otplatis investiciju, pa vidi, i racunaj da se diff povecava stalno, 7790 su lose za ltc, bolje juri polovne 7970/7950/7850 po oglasima sa garancijom

Sad bih te razumeo da si prvi put na forumu, ili da imaš jedan post (kao ja :D) ali zamlati čoveka bezveze...pa ltc diff se već mesec dana vrti oko (ispod) 900...

Pa to jedino vazi za Jul, verujem zbog gomile shit coin-a na koje su ljudi prelazili da kopaju, ja neverujem da ce se taj trend nastaviti... jer je u prethodnim mesecima konstantno rastao

A ko to moze znati, BTC se vise ne isplati kopati, diff za LTC raste brzo, ovaj mesec sto se zaradi sledeci ce biti 50% manje pa ti racunaj, u globalu neces to otplatiti bar ce ti trebati godinu dana sigurno

da, ali ce i cena LTC-a da skoci (napokon)

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam i računao oko 10 meseci da se otplati. A što se karica tiče gledao sam ukupnu isplativost i tu 7790 nema konkurenciju, troši oko 85w (neka bude 90w kloknuta) daje preko 300Mhas-a, dok 7850 daje oko 370Mhash i troši oko 60w preko, 7950 je nešto više od dvaput skuplja od 7790 (novo), troši 200w daje oko 550Mhash što je skoro za 100 manje nego 2x7790 a ista potrošnja struje. Razmišljao sam i o MSI 5850 TwinFrozn II sa godinu dana garancije za 9500din malo je brža od 7790 daje oko 350Mhash (može i blizu 400 sa gpu na 1GHz ali sa kojim naponima i fan konstantno na 100%, predpostavljam da je tada potrošnja ~200w) a troši 70w preko, za godinu dana pojede struju koliko je jeftinija (a posle samo pravi trošak), još mi trebaju i skuplja napajanja, za 7790 mi netreba napajanja od 100e, klima, veliki ventilatori, podrum... temp je max oko 55c.
Računam da je ipak 7790 najsigurnije rešenje jer će se uvek lakše i brže prodati od 5850, 7950 a i posle 2 god ima garanciju još 12m što nekom ko kupuje puno znači.
Da se razumemo kupio bih ja polovne 7950 po razumnoj ceni sa bar 1.5god garancije ali ne jednu bar 3-5kom za početak a tako nešto retko ko prodaje. A da šarenim rudnik sa više vrsta GPU-a bih izbegao za BTC nije problem ali za LTC treba puno podešavanja kada su mi GPU-ovi različiti.

Poslednja izmena:
Polako, ajde sad udahni, pa rasčlani ovo na rečenice...a kako ćeš 5850 da prodaš ? Svi smo ti rekli šta da radiš, a ti kako hoćeš...papir je jedno, a kad sklopiš sve i pustiš totalno drugo...a ako si baš zapeo za 7790, pročešljaj malo teme, pa će videti da je đubre...ja sam snimio a nisam se nešto preterano udubljivao...a što se tiče podešavanja, podesiš jednom i miran si ;)

I da, sad opet čitam post, pogrešio si temu, trebao si da otvoriš novu pod nazivom : Zašto je 7790 najisplatljivija kartica današnjice !

Poslednja izmena:
7790 je bila predobra dok je BCT bio isplativ, ali više je ne treba ni uzimati u razmatranje.

Priznajem post mi je napisan u jednom dahu...
Šta ću i kako ću neznam ni sam, možda nisam upravu za 7790 jer je BTC sve manje isplativ, učinilo mi se na prvi max kada uzmem u obzir poštrošnju, performanse, cenu kao logično i razumno rešenje.
Videću još...

Kopanje BTC grafikama je proslost i ne bih to ni razmatrao. Ja kopam LTC i tu bih preporucio 7950, inace po meni ako ne daje bar 600 k hash-a tu nesto nije u redu. A sto se tice tezine kopanja ne bih se slozio da ce sledeceg meseca skociti duplo kao sto rece zeljko.

da je ona najisplativija svi bi je ovde koristili, preracunaj ti lepo ceo rudar koliko kosta i za koliko se isplati i sa kojom snagom pa vidi sta se najvise isplati, ako te mrzi da racunas potrazi po temama ima ljudi koji su sve lepo racunali

Polako, ajde sad udahni, pa rasčlani ovo na rečenice...a kako ćeš 5850 da prodaš ? Svi smo ti rekli šta da radiš, a ti kako hoćeš...papir je jedno, a kad sklopiš sve i pustiš totalno drugo...a ako si baš zapeo za 7790, pročešljaj malo teme, pa će videti da je đubre...ja sam snimio a nisam se nešto preterano udubljivao...a što se tiče podešavanja, podesiš jednom i miran si ;)

I da, sad opet čitam post, pogrešio si temu, trebao si da otvoriš novu pod nazivom : Zašto je 7790 najisplatljivija kartica današnjice !

Ova kartica je sve samo ne djubre, za bitcoin je price-perf najbolja kartica koju je AMD napravio dok je za scrypt osrednja i to je tako.

Priznajem post mi je napisan u jednom dahu...
Šta ću i kako ću neznam ni sam, možda nisam upravu za 7790 jer je BTC sve manje isplativ, učinilo mi se na prvi max kada uzmem u obzir poštrošnju, performanse, cenu kao logično i razumno rešenje.
Videću još...

Pnsteva ti je odgovorio, kopanje btc-a sa grafickim karticama je proslost, za scrypt vapor x 7950 ili msi tf3 ali pod uslovom da joj flesujes bios.

Poslednja izmena:
Vrh Dno