Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Nemas ti su sta da racunas, a inace ako je 19A na 12v to ti je 19*12 = 228W tako se racuna

Oko racunanja ti je rekao Zeljko. Ali kao sto vec rekoh 19A je maksimum koji moze da izbaci jedna grana kada je samo ona opterecena sa 228W,u tom slucaju druga grana ne moze da da 19A vec 368W-228W=140W ili ti 140W/12V=11.67A. A osim kartica sa 12V se napaja i procesor i jos par nekih manjih potrosaca,tako da ja mislim da to ne moze da funkcionise ili bar ne vjerujem da bi dugo izdrzalo. A evo ti i dva linka sa detaljnijim objasnjenjem sto sam na brzinu pronasao.

http://www.mycity.rs/Kucista-napaja...prosecna-potrosnja-pojedinih-komponenata.html

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1365109#post1365109

Jeste...moje napajanje je identično ovom sa linka :wall:.. Na prvoj 12V grani mi je HD5850 sa 2x6 pin konektorom, drugu grafičku bih nakačio preko adaptera 2x Molex na 6-pin. Ako može malo pojašnjenje oko ovih 456W (pošto je deklarisano na 368W a grafičke zajedno pod max. opterećenjem troše oko 320W) i kako se to izračunava pogotovo ovaj deo oko amperaže (***a nisam išao na ETF :d)? Ako ti je smor za objašnjavanje može i neki link gde je objašnjeno :wave:

Zice nemaju veze sa tim na kojoj je 12V grani, tako da nisu podeljene.

456W ti je snaga napajanja ako moze da isporuci po 19 ampera na obe grane. Znaci 19*2=38 ampera. 38 pomnozi sa 12 (jer je 12v grana u pitanju) i dobices cifru od 456W. Ali to napajanje (kao i vecina drugih koja su multi rail) ne mogu isporuciti full kapacitet vec im je kombinovana snaga te dve grane manja, u ovom slucaju 368W prema proizvodjackoj specifikaciji.

Ja mislim da bi trebalo ispratiti jer je ortak na ispom napajanju terao 2x7850 i phenom 925 u full opterecenju. Ukupna snaga je bila skoro 400W ali je napajanje guralo bez po muke.

Pa LC600H budjavi tera 3x7850, mora i ovo da moze. :)

@slashnp,

ti imas drugu reviziju tog napajanja koje je sposobno isporuciti 550w na 12v grani...

Poslednja izmena:
Racunica je poprilicno jasna ako opteretis to napajanje sa 320W grafickim karticama i plus jos potrebnom snagom za procesor najvjerovatnije ces ga sprziti i moliti boga da ti ne povuce jos neku komponentu. Ako vec ne mozes da kupis jedno jace napajanje pogledaj po oglasima pa kupi neko takvo za manje pare i povezi da ti oba napajanja napajaju tu konfiguraciju i nemas sta da brines.

Druze to je drugi model. Procitaj koliko tebi pise da daje kombinovanu snagu na 12V granama a vidi sta je napisano u par postova pre kolika je njemu ta kombinovana snaga.

Pogledaj slike pa ćeš videti da je model apsolutno isti, razlikuju se samo u nalepnici 80+ bronze i po kombinovanoj snazi...tek kad sam okačio sliku, video sam prethodnih par postova, pa me mrzelo da prepravljam post...

Razlika u kombinovanoj snazi znaci PUNO jer je ona najvaznija... moze napjanje imati 4x 18A grane ali sta vredi ako daje samo ~400w max sve ukupno na +12

Pogledaj slike pa ćeš videti da je model apsolutno isti, razlikuju se samo u nalepnici 80+ bronze i po kombinovanoj snazi...tek kad sam okačio sliku, video sam prethodnih par postova, pa me mrzelo da prepravljam post...

Ok,ako ce ti biti lakse pogrijesio sam u izrazavanju u pitanju je druga revizija. Ali definitivno ova dva napajanja nisu za poredjenje sto se tice snage na 12V granama a to i jeste poenta ove price.

Racunica je poprilicno jasna ako opteretis to napajanje sa 320W grafickim karticama i plus jos potrebnom snagom za procesor najvjerovatnije ces ga sprziti i moliti boga da ti ne povuce jos neku komponentu. Ako vec ne mozes da kupis jedno jace napajanje pogledaj po oglasima pa kupi neko takvo za manje pare i povezi da ti oba napajanja napajaju tu konfiguraciju i nemas sta da brines.
Ok, hvala @La.Prestige i @ Whome na pojašnjenjima,sad je malo jasnije . :wave:...samo...šta se napaja sa +3.3V i +5V..ako sam dobro shvatio druga 12V je u stvari 24pinski konektor ka ploči. Šta je onda onaj 8pinski iznad procesora (slika)? Ja sam mislio da se procesor direktno odatle napaja :trust:. Pošto imam posebne grane za hardove (3x2 HDD) sa kojih grana su mi onda ovi silni mulex-i (4 komada) ?

Poslednja izmena:
To zna samo proizvodjac a interno to napjanje mozda ni nema dve grane vec samo jednu.... specifikacija ATX ne dozvoljava vise od 18-20A po grani

2 graficke 320W + procesor iz potipisa ti vuce 65w + ploca i neke sitne komponente racunaj npr 20w to ti je ukupno 405w, a ti imas na raspolaganju 368W. U najboljem slucaju ce da se ugasi komp ili crkne napajanje.

3.3 i 5 v ti trose neke tv kartice, wireless, usb, zvucna, mrezna... mozda hdd. Taj 8pinski konektor ti je dodatno napajanje za procesor. Kao sto su ti rekli ako nemas para za jace napajanje dodaj jos jedno i na njega zakaci dodatna napajanje za grafike i trebalo bi da radi.

Znači, ništa od "pojačanog" rudarenja :wall:....prvo napajanje pa onda grafička. Hvala svima na odgovorima....:wave:

Edit: Kako znate koji su kablovi (iz napajanja) 3.3V ili 5V a koji 12V? Nadam se da mi nećete :smackbum: :d

Poslednja izmena:
Znači, ništa od "pojačanog" rudarenja :wall:....prvo napajanje pa onda grafička. Hvala svima na odgovorima....:wave:

Edit: Kako znate koji su kablovi (iz napajanja) 3.3V ili 5V a koji 12V? Nadam se da mi nećete :smackbum: :d

Razlicitim bojama provodnika su predstavljeni razliciti naponi.

http://corbietech.co.uk/?p=45

Ma mozes za manje pare da nadjes jos jedno napajanje na oglasima koje ce ti zavrsiti posao i onda mozes da pojacas rudarenje. Ja sam za 2500 uzeo bas pomenuti LC600H i eno ga sljaka.

Sto se tice LC600H,ne znam koju reviziju ste gledali i da li postoje razlicite revizije tog modela ali ovo koje imam ja ima kombinovanu snagu na 12V granama 480W,i to je 20A kada se obe opterete. Ono je kod mene teralo 5830 i 6850 bez problema par meseci dok nesto nisam prepakovao. E mozda je moglo da potera i vise od toga ali ga ja nisam silovao jer pitanje je i koliko ce kojoj kartici da se poveca potrosnja pri klokovanju. Ja u sustini volim da dam napajanju prostora minimum od 40-50W da moze da dise,jer ipak kada ga opteretis do kraja pitanje je kako ce ono da se ponasa narocito u ovim ljetnim danima. To je ovo napajanje.

Poslednja izmena:
Na to napajanje da stavimo 2x7970 umrlo bi odmah, kod mene BeQuiet 630W gura 2x7970 cisto kao info da ima razlike ko je napravio napajanje ;)

Razlicitim bojama provodnika su predstavljeni razliciti naponi.

http://corbietech.co.uk/?p=45
A ja mislio da je taj kabel sa 24pin u stvari grana čista 12V :lupko:, sad mi je sve jasno.
Moja HD5850 povuče i do 54.9A (varira od 45-54), može li to da "sprži" taj kabel (2x6pin) s obzirom da je to veća jačina od deklarisane po grani (pretpostavljam da je taj kabel čista 12V grana) iako je napon 1.0875V?

HD5850 za GPU povuče ~ 100A ali je napon ~ 1V, a preko PCIe konektora povlači do 150W što je na tom naponu (12V) oko 12A.

A ja mislio da je taj kabel sa 24pin u stvari grana čista 12V :lupko:, sad mi je sve jasno.
Moja HD5850 povuče i do 54.9A (varira od 45-54), može li to da "sprži" taj kabel (2x6pin) s obzirom da je to veća jačina od deklarisane po grani (pretpostavljam da je taj kabel čista 12V grana) iako je napon 1.0875V?

Hajde da ne komplikujemo vise nego sto mora. ;) Ono sto ti je bitno da znas da na napajanju gledas koliko moze da isporuci kombinovane snage na 12V granama i koliko tvoje komponente traze te snage. Kada je taj odnos ok,nemas sta da brines. Naravno postoji jos dosta faktora pri odabiru odgovarajuceg napajanja koji govore o kvalitetu napajanja,ali za to ces morati da trazis testove po netu da bi se detaljnije informisao,a i obicno su takva napajanja "malo" skuplja.

@ Whome
Slažem se sa tobom :). Iz vaših odgovora sam pohvatao šta je bitno i sad mi je mnooooogo jasnije kako sve funkcioniše....Hvala svima na razumevanju a pre svega na strpljenju :wave:

Narode dajte ko ima podešavanja za Saphire 7950 dualX uzeo sam je malo pre.

Zna li neko gde se moze naci neki dual PSU adapter:
Pogledajte prilog 119561
http://cablesaurus.com/Dual-PSU-24-Pin-Adapter-Cable

Imam jedno napajanje od 650W koje nema dovoljno molexa/PCIe kablova, pa rekoh da ga dopunim jos jednim jeftinijim.

Video sam kako da drzim jedno napajanje ukljucenim spajanjem zica na konketoru za maticnu.

Gde mogu da nadjem PCIe 16x->16x extendere?

Poslednja izmena od urednika:
Nabavi 1x-16x. 16x-16x ti ne trebaju uopste, neprakticni su, kruti.
Ni taj adapter ti ne treba, treba ti spajalica samo.

Razumljivo ali x16 moze da nosi 75W a x1 samo 25W. Mislim da mi dva napajanja bolje raspodelila posao s x16 ekstenderima.

Da ali nije tu problem, ploca mozda moze izdrzati max 100W a ti ako zelis da povuces vise sradace ti naponski konektor na ploci... zato i postoje extenderi sa napajanjem

marco89 je napisao(la):
Razumljivo ali x16 moze da nosi 75W a x1 samo 25W. Mislim da mi dva napajanja bolje raspodelila posao s x16 ekstenderima.
Nebi ti razdelila nista jer bi kompletnu struju povlacila sa 6pin i 8pin. Napajanju je svejedno, isto ce biti optereceno, pogresna ti je logika skroz. Apsolutno nemas potrebe za 16x ekstenderima, veruj mi. Imam i njih i glupi su skroz. U svakom slucaju ne zelis da ti kroz one licne ide struja ;)

Posto je danas bilo 40 stepeni a sutra ce biti 42c kako je najavljeno, zanima me kakve su vam temp na rudarima?
Kod mene je celog dana situacija pod kotrolom 68-71c na Asusima i Vaporu, Giga je na 72c.

Vrh Dno