Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

po ovome kako vidim trebalo bi da lako mogu da zamenim moju 3080 "staru verziju"...za tipa 3080ti koja kosta vise ali slabije rudari :)

posto sa mojom grafikom i rudarim i koristm je za gaming sad sam u iskusenju da se cimam za ovim...ako se nisam niste *****ao? ne pratim nista ovo...tek sam juce cuo za LHR i sta znaci :)

Ja bi trebao da menjam u toku ove nedelje pa cu javiti kako je proslo.
Inace i drugi proizvodjaci nisu bolji kod 3080, dobra vecina zahteva zamenu padova.
A sto bi gubio garanciju, ne kapiram? Gigabyte nema stiker kolko ja znam.
Ne znam da li se gubi garancija, decko koji treba da mi zameni mi je rekao da je moguce da se izgubi garancija, naravno on hoce da se ogradi. U svakom slucaju javi mi koja je razlika i kako je proslo.

po ovome kako vidim trebalo bi da lako mogu da zamenim moju 3080 "staru verziju"...za tipa 3080ti koja kosta vise ali slabije rudari :)

posto sa mojom grafikom i rudarim i koristm je za gaming sad sam u iskusenju da se cimam za ovim...ako se nisam niste *****ao? ne pratim nista ovo...tek sam juce cuo za LHR i sta znaci :)
Brate ti kao neki ko zivi od preprodaje grafickih kartica trebalo bi malo bolje da se uputis u svoj posao. :ROFLMAO:

@janixxx
Svakako javljam ali po onome sto sam video po youtubu svima je resilo problem.

Pa prodam sada 5 grafika godisnje :) odakle ti to da zivim od toga :) a nisam nista ni gledao mesecima detaljno

Ima li neko iskustva sa z11, nadjoh nesto povoljno, pa me zanima sta mislite. Inace sam do sada radio iskljucivo sa rigovima.

Poenta je u odvlačenju vrelog vazduha iz prostorije. Najbolja varijanta je da staviš neki aksijalni ventilator na prozor (premente - potisni), naravno dovoljne jačine, i rešio si problem... Naravno dotok svežeg vazduha se podrazumeva, otvorena vrata npr. :)
Na kraju sam uzeo aksijalni ventilator ali usisni a ne potisni, stavio sam ga direktno u podrum gde su rigovi. Posto je ventilator bez postolja, savili smo lim i napravili neku vrstu kucista i u nastavku crevo za ventilaciju fleksibilno(kao alu folija). Ventilator je 400 mm fi i izvlaci kao lud(preko 3500m3 a nije ni skup, oko 6000). Jedina mana je sto je bucan ali to verovatno zbog kucista koje je improvizovano za sat dva jer limar mi je rekao da moze da mi napravi posle 15. avgusta... Sve u svemu ogromna je razlika u temperaturi, i oseti se momentalno.
Ja sam pre mesec dana rig prebacio u podrumu. Temperatura fantasticno prijatna i naravno obavezno vrata otvorena i po mogucstvu jedan ventilator iza riga da izbacuje vruc vazduh napolje. Trenutna temp. na rx 580 ne prelazi 60'.

^Al zato potrosnja +50%.
Interesantno da to niko ne spominje.

Ako je povećanja potrošnja toliko onda je povećano i zagrevanje kartica.

Razmisljam da rig izmestim na terasu radi boljeg hladjenja i radi smanjenja buke u stanu, ali mi je palo na pamet da li bi komponentama smetala vlaznost vazduha?
Misljenja koja sam nasao na netu variraju. Koliko sam shvato kondenz nije problem jer su komponente tople, samo je pitanje korozije (pretpostavljam mozda na konektorima i sl. ne znam samo razmisljam glasno)... ?

Ako je terasa zastakljena, nema problema, u suprotnom ne bih se igrao.

Ako je terasa zatvorena i nema opasnosti od kise slobodno izbaci, nista mu nece biti.

Nema opasnosti od kise 🙂
Vise sam mislio na vlagu iz vazduha (vlaznost vazduha

Pa moguce je da se stvara kondenz ako je temperaturna razlika velika, npr ako u sred zime drzis na otvorenoj terasi, rigovi prave 60c a napolju 0c ili manje. Zato kazem, najbolje zastakljena prostorija sa malim prozorom za ventilaciju da vruc vazduh moze da izlazi.

Kondenz se stvara kada hladno telo uneseš u toplu prostoriju, a u ovom slučaju je obrnuto. Ne znam da li će biti nekih drugih problema ako je rig na 0 stepeni, ali kondenz sigurno neće.

OK moja greska, nece mu smetati 0c, testirano, pritom 0c nikad nece biti tu gde su rigovi, ma koliko da je napolju, pod uslovom da je zatvorena prostorija. Ono gde sam ja video najveci problem je da rigovi stoje na otvorenoj terasi, a naidje olujni vetar sa kisom, ili neki krupniji insekt uleti u ventilator i sl.

Sve jasno 🙂
Na terasi nema kise i sl. a nece biti ni insekata. To je imeni palo na pamet sta ako nesto uleti u ventilator pa se zaglavi i sl.

Hvala

Nabavio sam 3 komada RX 580 8GB, jedna je Nitro+ dok su dvije MSI Armor (OC edicija čini mi se). Ova Nitro+ je odmah namještena da kopa 30.50 MH/s i to je ok ali ove dvije MSI (sve tri karte su na različitim računarima) nema šanse da pomjerim sa default postavki i 22.6 MH/s. Kad pokušam da ih overclockujem hashrate se odmah spusti, jedno što sam uspio da uradim je da ih undervoltujem, to nije uticalo na hashrate. Bilo kakvo pomijeranje klokova (i +50Mhz za memoriju čak) rezultuje smanjenje hashrate-a (mada ne dobijam invalid šerove) Šta može biti ovo, bios ?

POLICAJKA POGINULA U SVOM STANU NA ZVEZDARI Ubila je struja dok je "rudarila" kriptovalute, telo pronašao njen muž​

- Maja M. poginula je u utorak uveče od strujnog udara na terasi porodičnog stana u beogradskoj opštini Zvezdara. Nesrećnu ženu, koja je bila policajka, ubila je struja dok je nameštala kabl na računarima kojima je "rudarila" kriptovalutu litirijum.

Nije mi bas jasno kako je ovo moguce...

nesto sa napajanjem garant :( ljudi nasradaju i od punjaca mobilnog... ali sve je to ekstremno retko

Nagledao sam se gomile rigova sa po dva tri kineza, budzeniđ sestopicima i osmopincima, sve to kad se slozi neizolirano na ram moze biti vrlo opasno.
Stvarno mala verovatnoca da se to desi, ali kad se desi...

Nabavio sam 3 komada RX 580 8GB, jedna je Nitro+ dok su dvije MSI Armor (OC edicija čini mi se). Ova Nitro+ je odmah namještena da kopa 30.50 MH/s i to je ok ali ove dvije MSI (sve tri karte su na različitim računarima) nema šanse da pomjerim sa default postavki i 22.6 MH/s. Kad pokušam da ih overclockujem hashrate se odmah spusti, jedno što sam uspio da uradim je da ih undervoltujem, to nije uticalo na hashrate. Bilo kakvo pomijeranje klokova (i +50Mhz za memoriju čak) rezultuje smanjenje hashrate-a (mada ne dobijam invalid šerove) Šta može biti ovo, bios ?
Da li si u podešavanjima za drajvere izabrao compute opciju?

Nagledao sam se gomile rigova sa po dva tri kineza, budzeniđ sestopicima i osmopincima, sve to kad se slozi neizolirano na ram moze biti vrlo opasno.
Stvarno mala verovatnoca da se to desi, ali kad se desi...

Neverovatne stvari. Ljudi daju po 6-7.000 EUR za grafike i onda gledaju da ustede na napajanju i kablovima 50-100 EUR.
Povezuju 2-3 extendera na jednu SATA granu ili ukljuce rig u nekakvu imitaciju produznog kabla i eto nevolje.

Tacno tako. Vidjao sam ljude, komsije poznanike, drugare koji stavljaju i budze neka š napajanja i kad im kazem da to ne valja, kazu radi extra, sto da dajem vise para na napajanje kada sve radi kako treba. Ja gledam, ne verujem i krsim se. Ljudi zale da daju pare na kvalitetno napajanje, a po meni je to jedna od najbitnijih komponenti, kako za racunar za gejming, tako i za kopanje. O produznim kablovima da i ne pisem, sta sam sve vidjao, horor.

Vrh Dno