Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

prodas tu karticu, ne mozes je reklamirati

u tom slucaju najbolje je da sam modifikuje original bios pa tako da proba nego da ubacuje vec gotov

Karta je xfx 570 8 gb, ima dual bios, kupljene su nove u prodavnici imaju garanciju. Na oba biosa krešuje/artifakti i ne može ni da počne da kopa. Jedan je fabrički, stock (taj nisam siguran ni da je moguće presnimiti, tj mislim da je read only?) a ovaj drugi je isto fabrički samo sam svojevremeno menjao tajminge. Probaću i da flešujem ponovo.

Pusti Unigine Superposition. Meni kartice prolazile Furmark, 3d mark, ovaj mark, onaj mark, ali Superposition preko Medium ni da bekne. Rekli mi u Winwin servisu da je to osnov za reklamaciju.
Liku su menjali 1080 koja je pucala samo test u 4k, a sve ostalo je radilo, tako da ti savetujem da probaš da nađeš bilo koji sintetički test da ne radi i onda si bezbrižan.
Meni je, na sreću ili žalost, nakon fleša biosa, ko zna kog po redu, sve proradilo... pripisao sam gremlinima na kraju.
Najgore će biti da ti svi testovi prolaze i da rade igre... pokušaj rešavanja reklamacije sa pričom da ne radi kopanje neće se baš slavno završiti, to smem da se kladim.

I ja tako mislim, mada ne znam čemu ta stigma oko kopanja kada to ne napreže karticu niti pregreva kao igre.
A i moj stav je, zašto su onda proizvođači ugradili compute mode u drajverima/amd radeon settings, onako fore radi : )
Igre nema šanse da instaliram i na taj način testiram : ) probaću sutra fleš biosa i taj Unigine Superposition.

Roger nemoj pogresno da savetujes coveka, kakva prodaja kada ima garanciju.

Flesuj originalni bios i pravac u radnju. Kazes im da ne mozes da pokrenes ni jednu igru jer ti komp odmah zabode i da imas artefakte po ekranu. Probao si da menjas drajvere itd. Smisli nesto vec sam.

Meni se nesto slicno desilo. Jedna karta mi je davala 100% incorect share-ova na stock biosu. Pokrenuo furmark, nije ni 2min izdrzala.
Odneo u radnju (nisam ni kutiju imao) i dobio sve novce nazad.

da, ali kako da reklamira ako mu svi testovi prolaze kako je rekao...?

Pa ako baca artefakte, mora da joj se blizi kraj. Samo treba da nadje odgovarajuci test, mozda ce taj unigine da upali.

Valjalo bi te testove raditi na nekom kompu, a ne na rigu, da mozes i neku jacu igricu da pokrenes.

Ako nista od toga ne uspe, onda neka bude malo kreativan :)

kako da nadje neku jacu igricu kada kopanje ne napreze grafiku uopste, radi na ler :d

Ne radi naravno na ler ali da se ne lažemo, u majningu karte su undervoltovane, underklokovane i rade na 60-65 stepeni. Voleo bih da vidim kartice da rade 24/7 u igrama i uslovima kao kod mnogih ljudi u kućištu (prokuvavanje i ventilatori na max samo što ne poleti celo kućište ko dron) da li bi trajale kao u majningu.

Elem, uspeo sam sa Unigine Superposition da izazovem artifakte, do duše ne lako i ne uvek. Na gaming testu, 1080p medium, directx kad klikćem mišem i zumiram sliku nekad se pojave identični kvadratići, samo ih je manje i manje su uočljivi. Dok na majningu instant prekriju ceo ekran i zakuje windows čim se pokrene majner. Valjda će oni tamo to temeljno testirati i uspeti da reprodukuju problem, sutra preksutra ću da reklamiram. Baš su krš ove kartice, već druga iz ove ture je odapela.

11.jpg 22.jpg

ja bih takodje voleo da vidim u kojim uslovima kartice u miningu rade na 60c neopterecenje, a napolju 40 stepeni. Valjda vidis i sam da mining koristi 100% kartice 24/7. U zavisnosti od algoritma zavisi i njeno opterecenje, potrosnja i zagrevanje. Igrice ne koriste non stop 100% snage kartice i ne rade 24/7 i zato u zavisnosti od engine-a tesko ti se i pojavljuju artefakti, posebno ako je memorija u pitanju. Takodje u zavisnosti od algoritma u majningu i uslova gde se nalazi karta temperature mogu biti pomenutih 60c ali i 80c iako su undervoltovane. Vidis i sam kako si rekao već druga koja je crkla, a radila je u miningu znači ništa. Valjda ti je jasno da auto koji je presao 50000km iako se gazio 200km na sat nije isti kao auto koji je presao 500000km i nije prelazio 100km na sat. Ili po tvojoj filozofiji "nemoj da gasis da ne crkne" znaci i auto ne treba gasiti sem kada se tera na servis i preci ce 50000000km ko od sale. A opet ako i dalje nije jasno slažem se sa tobom da mining u stvari i ne koristi kartice. Srecno sa reklamacijom :wave:

Poslednja izmena:
Meni se cudan problem deavo sa rx 480 strix. Jednom je oziveo flash biosa posle koga je radila skoro godinu dana i posle je bas pocela da pravi probleme. Fora je bila sto je u DX9 radila sta hoces ali cim se pusti dx 12 odma puca tako sam je u reklamirao i proslo je bez problema.

Upravo to rade igrice i korisnici sa karticama u kućištu, "gaze dvesto na sat" karte furnjaju na 80-100 stepeni itd. Ne možemo naravno da poredimo u praksi i vidimo šta je tačno, jer u igrama karte ne rade non-stop tako da je diskusija uzaludna. Možemo samo da nagađamo da li bi trajale godinama kao u majningu. I nema potrebe za izvrtanjem, nisam nijednom napisao da mining ne koristi kartice, da rade na leru i takve stvari...
Kada je prošle godine bilo 40 stepeni napolju? Koliko meseci godišnje? Ili bolje da pitam dana? Nula?

A ova druga crknuta je od tih xfx koje su očigledno škart. Kako od 60 komada 470ki (majnerskih safirki) nije crkla niti jedna, a pritom su i dosta starije, eksploatisanije i "više prešle". Pa lepo, kvalitetnija kartica u svakom pogledu.

Poslednja izmena:
^Al to ne znaci da nece da crknu na gaming.
Ja sam imao par komada Asus 470 mining koje su majnovale god dana bez problema ali su polovina pocrkale kad sam ih upregnuo na gaming. Moguce da su stvarno pravljene samo za mining.

Evo upravo sam u majning prostoru rešavam, dok ovo pričamo noćas je izgleda crkla još jedna od tih xfx 570, lol. Na drugom rigu, tako da su napajanja kao krivac isključena. I kad povadim sve ostale karte rig samo sa njom skucava win čim ga digne, na oba biosa. Sa ostalih 5 radi sve ok. Videću sutra da li baca sliku, prva je tako crkla brljavila neko vreme pa odapela skroz. Koji škart, 3 od 10 za godinu dana. Safirke nula od 60 za dve godine.
Biće posla za reklamacije. Ono što je pozitivno je što u slučaju prve nisu imali istu xfx da mi daju pa dali safirku nitro+ koja je mnogo bolja, barem na eth. Na moneru su tu negde, obe slabo. Xfx na eth ne može ni 29 a nitro može 32 i 33 ako se ne varam. Ja držim na 2050-2100 gde baca 30.5 do 31

Evo upravo sam u majning prostoru rešavam, dok ovo pričamo noćas je izgleda crkla još jedna od tih xfx 570, lol. Na drugom rigu, tako da su napajanja kao krivac isključena. I kad povadim sve ostale karte rig samo sa njom skucava win čim ga digne, na oba biosa. Sa ostalih 5 radi sve ok. Videću sutra da li baca sliku, prva je tako crkla brljavila neko vreme pa odapela skroz. Koji škart, 3 od 10 za godinu dana. Safirke nula od 60 za dve godine.
Biće posla za reklamacije. Ono što je pozitivno je što u slučaju prve nisu imali istu xfx da mi daju pa dali safirku nitro+ koja je mnogo bolja, barem na eth. Na moneru su tu negde, obe slabo. Xfx na eth ne može ni 29 a nitro može 32 i 33 ako se ne varam. Ja držim na 2050-2100 gde baca 30.5 do 31
Ne znam koje biose koristis za te xfx, ja imam 30 xfx rx580 8gb, sve rade preko godinu dana bez ikakvih problema, bukvalno plug n play, bacaju na eth 31mh/s, mozda bi mogle i vise, ali ih ja drzim na 830mv i 1120/2100, tempereature trenutne oko 58-63, ventovi ~50%, sobna temperatura 23.

pB7OmEt.png

Poslednja izmena:
To je skroz druga kartica, imam i takve ali samo dve.
Ovi krševi su 570ke 8 gb, em su crkle tri em ne mogu ni 29 mhs da dobace, na moneru još očajnije ~800 h/s. Dok te 580ke cepaju 31 i preko 1000 na cryptonight, procentualno to je jako velika razlika.

570 XFX nemaju hladjenu memoriju. 580 je druga prica. Jos ako je hynix memorija, idu na 2200-2300.

Jos da mi kazes da su ti Safirke na onim serverskim napajanjima a ove XFX na klasicnim i da stavimo tacku na visenedeljni problem.

Imam ja jednu takvu i bekapovan bios, ali nisam siguran koja je memorija na njoj. Javim kad se vratim sa šljake, ako se ne snađeš do tada.

P.S. Ima na Techpowerup-u bios za nju, ali je neverifikovan, pa ne znam šta da ti kažem. Jednom sam samo probao neverifikovan bios odatle i nemam baš prijatno iskustvo :)
Ako si voljan da probaš, tj. ako si nestrpljiv... https://www.techpowerup.com/vgabios/195512/195512

Poslednja izmena:
Jos da mi kazes da su ti Safirke na onim serverskim napajanjima a ove XFX na klasicnim i da stavimo tacku na visenedeljni problem.

Ne, upravo obrnuto, 8 rigova sa asrock pločama i majnerskim 470 safirkama je na sama armor gold napajanjima 650 W
Jedan rig je sa gigabyte h110 pločom i 6 mešanih kartica, a drugi sa biostar tb250 pločom i 8 komada ti xfx 570 krševa. Ta dva poslednje sklapana riga su na serverskim napajanjima.

Imam ja jednu takvu i bekapovan bios, ali nisam siguran koja je memorija na njoj. Javim kad se vratim sa šljake, ako se ne snađeš do tada.

P.S. Ima na Techpowerup-u bios za nju, ali je neverifikovan, pa ne znam šta da ti kažem. Jednom sam samo probao neverifikovan bios odatle i nemam baš prijatno iskustvo :)
Ako si voljan da probaš, tj. ako si nestrpljiv... https://www.techpowerup.com/vgabios/195512/195512

Nisam nestrpljiv i nisam resio, ali sad barem imam last resort u slucaju da ne nadjem, mada trebalo bi da ljudi imaju :)

Džaba, slagao sam te, moja je non OC verzija, 1244 default clock, ne 1256 tako da ti nisam od pomoći. Kao što kažeš, valjda neko ima.

da li je moguce da se vec pale masine mahom?

@Phoenix257 od 1000e do 200e dok je padao nisu, kad je ljusnuo ispod 200e jesu 100%, pao je diff

Vrh Dno