Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Jel to za ovu msi rx570 300e?I jel od madjara ili kod nas?
Naša garancija, tako mi reče, znam da je mnogo ali nisam ja radio cenu nego mi je tako rečeno. Ja samo prenosim ono što su mi rekli. Mislim i ja da je mnogo 300 jura

Послато са 6039Y уз помоћ Тапатока

mene zanima zasto sto*a iz epsa nije pustila jeftinu struju

Ljudi, kako rasporedjujete molex grane kada povezujete usb risere, da li je cilj da se rasporedi po sto vise odvojenih molex kablova ili moze da se veze sve na jedan redno ( sto znaci da ce ici jedno 300-400w struje kroz njega ) ?
Kojim redom grafika vuce struju? Da li prvo iz pci-e slota, ili sa dodatnog napajanja, ili nema reda? :D

Pozz,
DJ

Ljudi, kako rasporedjujete molex grane kada povezujete usb risere, da li je cilj da se rasporedi po sto vise odvojenih molex kablova ili moze da se veze sve na jedan redno ( sto znaci da ce ici jedno 300-400w struje kroz njega ) ?
Kojim redom grafika vuce struju? Da li prvo iz pci-e slota, ili sa dodatnog napajanja, ili nema reda? :D

Pozz,
DJ

Uvek je bolje da rasteretis sve grane sto vise mozes čak i kod singlerail napajanja, bilo je priče više puta.

Poenta je da u 99% slucajeva kabel kao kabel preživi ali se konektori istope, čak i premium napajanjima.

Mislim da 300w ne moze da povuče ni 6 karata preko molexa jedino možda neke 6pin gpu.
Evo ti sve objašnjeno.
https://forum.ethereum.org/discussion/9495/the-correct-way-of-powering-the-risers-for-the-470-480

Sent from my iPhone using Tapatalk

jel primetio jos neko

jeftina struje pre 3 dana dosla u 22:10, preksinoc oko 22:15h, a sinoc kasnila sat vremena !!!!!!!!!!!!!!!

i posle odakle veci racun za struju

jeftina struja je kad ti sat za struju promeni rezim, a ne kad elektrovojvodina 'pusti' jeftinu struju :D

jeftina je od 22:00-06:00, ako vam je drugacije pomerio vam se sat ili ste pomerali sta vec :d

ce me nateraju da pustim kameru i snimam

jeftina je od 22:00-06:00, ako vam je drugacije pomerio vam se sat ili ste pomerali sta vec :d

ce me nateraju da pustim kameru i snimam
Letnje racunanje vremena sad je od 23:00 do 07:00 :-D zato kasni

Sent from my XPERIA M2 using Tapatalk

More *ajku im pokvarenu. Do zimskog računanja jeftinija struja je bila od 22-06 a sada je od 22-05. Kradu li kradu...

Sent from my M2 using Tapatalk

Uvek je bolje da rasteretis sve grane sto vise mozes čak i kod singlerail napajanja, bilo je priče više puta.

Poenta je da u 99% slucajeva kabel kao kabel preživi ali se konektori istope, čak i premium napajanjima.

Mislim da 300w ne moze da povuče ni 6 karata preko molexa jedino možda neke 6pin gpu.
Evo ti sve objašnjeno.
https://forum.ethereum.org/discussion/9495/the-correct-way-of-powering-the-risers-for-the-470-480

Hej hvala na brzom odgovoru, predpostavio sam tako nesto nego uvek volim da potvrdim,

Pozz :)

Trebao bi mi predlog za brend 280x grafičke kartice, koja se najbolje pokazala. Takođe predlog za napajanje za 3x280x, ili napajanja? Gledao sam Raidmax 1000w ae ali ga nema nigde na stanju. Budzet je nesto skromniji zato ne pucam na skuplja. Hvala unapred

Evo ti sve objašnjeno.

Iako ne znam mnogo o single rail i tako tome, malo vise znam o sata konektorima. Svaki pin na sata konektoru je projektovan da moze maksimalno da pruzi 1.5A. U svakom sata konektoru imate po 3 pina za 3.3V, 5V i 12V kao i 5 ili 6 pina za ground. Kako mi kopaci koristimo 12V, prostom matematikom dolazimo do sledece racunice: napon*struja=snaga - 12V*3*1.5A=54W. Sata power connector se ipak moze koristiti za nesto, ali treba biti vrlo obazriv!

Molex konektor je projektovan za 11A po pinu, tako da je njegova ukupna snaga 12V*11A=132W - dovoljno za neke graficke...

I za kraj da spomenem PCIe konektore - postoje dve standardne vrste - 6 pin i 8 pin. 6pin je projektovan za snagu od 75W, a 8pin za 150W. Treba spomenuti i PCIe slot koji u x16 konfiguraciji dalje 75W.

Pozdrav...

Poslednja izmena:
Bravo za ovo blueyu, ovo za projektovanu snagu sata i molexa nisam znao :wave:

Iako ne znam mnogo o single rail i tako tome, malo vise znam o sata konektorima. Svaki pin na sata konektoru je projektovan da moze maksimalno da pruzi 1.5A. U svakom sata konektoru imate po 3 pina za 3.3V, 5V i 12V kao i 5 ili 6 pina za ground. Kako mi kopaci koristimo 12V, prostom matematikom dolazimo do sledece racunice: napon*struja=snaga - 12V*3*1.5A=54W. Sata power connector se ipak moze koristiti za nesto, ali treba biti vrlo obazriv!

Molex konektor je projektovan za 11A po pinu, tako da je njegova ukupna snaga 12V*11A=132W - dovoljno za neke graficke...

I za kraj da spomenem PCIe konektore - postoje dve standardne vrste - 6 pin i 8 pin. 6pin je projektovan za snagu od 75W, a 8pin za 150W. Treba spomenuti i PCIe slot koji u x16 konfiguraciji dalje 75W.

Pozdrav...

+1

Drugar i ja smo sklapali rig sa 280x i falilo nam je pcie 6pinaca i 8pinaca, to su u suštini potpuno isti konektori.

8pin je 6pin sa dve dodatne mase, čak smo sa dva molexa napravili 8pin i napajali jednu 280x sa 2 molexa i 6pin. (Karta ima 6 i 8 pin). Znači da je poenta imati što bolju masu, takođe bih preporučio svima koji koriste dva napajanja ili planiraju, da naprave dobru zajedničku masu.

Tako da mi nije jasno zasto svi beže od molexa, mene jedino nervira sto je molex takav kakav je pa je poprilicno težak za korišćenje kao konektor jer ima konus.

Poslednja izmena:
Da li je neko imao situaciju da atiflash ne vidi grafiku?

Ocistio sam stare drivere sa DDU instalirao 16.11.4 i opet isto. Radeon settings mi normalno vidi grafiku kao i GPU-Z, jedino mi atiflash prijavljuje "Cannot find discrete ATI video card" a u cmd sa komandom atiflash -i dobijam "adapter not found".

Sad cu probati direktno na PCI-E, ovo je sve bilo preko extendera...

Ako neko ima neku sugestiju nek kaze

Edit: Proradilo direktno na PCI-E slotu

Poslednja izmena:
Izmedju 6pin i 8pin PCIe konektora, jedina razlika je u 0 (dodatno uzemljenje), a mogu da isporuce istu kolicinu struje....

kako bi radilo napajanje ka bi ga ukljucio na polusinusnu struju?kao sa solarnih ploca u akumulator pa na jeftiniji inverter zakaceno
dal su bolji stariji UPS isto jeftiniji

Napajanje najbolje radi na 300V DC.
Efikasnije nego kada ga uključiš u 220V AC.

E sada, dimenzionisanje i transformatora i peglanje napona koji ti već imaš je posao za električara. Da li se to sve isplati raditi zavisi od cijene tog polusinusnog napona koji dobijaš.

manje od 100eur za 2 panela od 150w i inverter 500w,polovno,onetime
cisto iz razonode za sad,planirao bi i ceo krov ako bude fino

manje od 100eur za 2 panela od 150w i inverter 500w,polovno,onetime
cisto iz razonode za sad,planirao bi i ceo krov ako bude fino

I ja sam razmisljao o tome, pogotovo sto vec imam nekih 10tak kvadrata solarnih ploča kombinovano, neke su mono a neke polikristal, plus još imam I vetrenjaču koja bi održavala akumulatore noću.

Imam i akumulatora, samo jos nisam nasao vremena da se poigram...

Koja ploča 1151 radi sa 5 grafa, da li neko zna, a nije mu mrsko da napiše

Pozdrav...

bukvar, prvo ovo pa sve ostalo da se zna

Koja ploča 1151 radi sa 5 grafa, da li neko zna, a nije mu mrsko da napiše

do koje cene. ima ploca koje bez problema rade i sa 6 gpu (gigabyte z270 gaming k3 npr radi bez ikakvih problema). Takodje ima i dosta H170 ploca koje rade sa 5, ako se naidje na neki problem stavi se pci-e speed na gen2 i TOLUD (Top Of Lower Usable Dram) na 3,5gb.

do koje cene. ima ploca koje bez problema rade i sa 6 gpu (gigabyte z270 gaming k3 npr radi bez ikakvih problema). Takodje ima i dosta H170 ploca koje rade sa 5, ako se naidje na neki problem stavi se pci-e speed na gen2 i TOLUD (Top Of Lower Usable Dram) na 3,5gb.
A ova
efac788db4f9508fa84fa6b9b9c2d485.jpg

ne vidim zasto ne bi, ista ploca sa starijim chipsetom

Vrh Dno