Šta je novo?

Hard disk krci/bruji/zuji/tandrce

mimago

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2009
Poena
320
Jutros kad sam upalio komp hard disk je poceo da neopisivo bruji. Kad sam dosao do kompa mislio sam da je nesto drugo u pitanju jer je dizao sistem i kad sam shvatio da cukanje ne pomaze (desava mi se da napajanje zabruji malo i da prestane kad malo cvrknem komp), ugasio sam komp, otvorio ga i opet upalio i brujanje je bilo jezivo glasno, stavio sam ruku na komp kod dela gde je hard i bilo je jasno da je on u pitanjju, ugasio sam komp i brujanje je trajalo dok glava diska nije prestala da se okrece. Podaci su izgleda jos na njemu jer kao sto sam rekao poceo je da dize sistem kad sam ga prvi put upalio, ali plasim se da iskusavam sudbinu pustajuci ga da digne sistem. U pitanju je Samsung hard disk od 640GB, kupljen 2008. Znaci, recite mi da ima resenje, pa makar to bilo i nosenje harda u specijalizovani servis koji se bavi spasavanjem podataka sa diskova :D
P.S. Da nije bilo Hiren's Boot CD-a, ovog posta ne bi bilo :D

Jutros kad sam upalio komp hard disk je poceo da neopisivo bruji. Kad sam dosao do kompa mislio sam da je nesto drugo u pitanju jer je dizao sistem i kad sam shvatio da cukanje ne pomaze (desava mi se da napajanje zabruji malo i da prestane kad malo cvrknem komp), ugasio sam komp, otvorio ga i opet upalio i brujanje je bilo jezivo glasno, stavio sam ruku na komp kod dela gde je hard i bilo je jasno da je on u pitanjju, ugasio sam komp i brujanje je trajalo dok glava diska nije prestala da se okrece. Podaci su izgleda jos na njemu jer kao sto sam rekao poceo je da dize sistem kad sam ga prvi put upalio, ali plasim se da iskusavam sudbinu pustajuci ga da digne sistem. U pitanju je Samsung hard disk od 640GB, kupljen 2008. Znaci, recite mi da ima resenje, pa makar to bilo i nosenje harda u specijalizovani servis koji se bavi spasavanjem podataka sa diskova :D
P.S. Da nije bilo Hiren's Boot CD-a, ovog posta ne bi bilo :D

Ako imas drugi hard njega stavi u komp i na njemu digni sistem a onda ubaci ovaj pa polako pocni da prebacujes podatke. To sto bruji tandrce ili vec kako se ponasa bitno je da on radi i nece istog trenutka crci nego ce jos neko vreme tako raditi.

Evo update, ne znam šta se desilo ali kada sam par sati kasnije ponovo prikačio hard na kablove i upalio komp, sve je radilo normalno kao do sinoć, tj. do jutros kada sam upalio komp. Ne znam kako, ali prosto sada se normalno čuje. Svakako čim budem nabavio hard istog ili većeg kapaciteta odradiću backup. Inače, radi se u Samsung HD642JJ hard disku i prošle godine je počeo da mi javlja da ima u sebi end-to-end error, međutim, nije imao nikakvih problema sa radom, a i drugi ljudi su imali slično iskustvo sa pomenutim modelom, odnosno taj end-to-end error i normalno funkcionisanje diska.

Da se ja pitam, ja ga ne bih ni palio dok ne dodje backup HDD. Gledaj da ga ne izrabljujes sad dok sve ne prekopiras. Onda mozes poterati HD Sentinel i videti sta mu je tacno. Da je na izdisaju, to je sigurno...

Isti slucaj imam sa samsungovim 1.5tb diskom. Dernja se ko traktor. Nije jos crkao ali S.M.A.R.T izbacuje "hard drive bad, backup your data" Moja procedura je sledeca: hard disk je van kompjutera do daljnjeg dok ne stigne zamena za njega, onda ide u komp i bekapujem podatke, a ovaj ce biti radi reda tu negde. Savetujem i tebi da dooobro istestiras disk pre nego sto mozes sa sigurnoscu reci da je citav. Ne tandrcu oni bez razloga...

Pa pokreni sad hdd sentinel i vidi u kakvom je stanju. Ono sto moze da bude razlog "tandrkanja" je cak i problem sa napajanjem(hdd moze biti ispravan). Ako si ga pri vracanju zakacio na drugu granu napajanja, to moze da resi problem, a problem se mogao javiti i usled loseg kontakta. Proveri prvo stanje hdd-a, pa potom proveri i napajanje.

E zato ja uvek govorim kupiti kvalitetnije napajanje jer ne moze da skodi a sigurno nece da odmogne.

I moj WD od 640GB krci povremeno. Nije baš bučan ali ga čuješ kad nešto radiš. Ne koči, ne brlja....ali ima "radnog staža".
U Sentinelu pokazuje nešto poput 5xxx....kao loša konekcija između HOST-a i drajva....loših sektora nema....a kontam da ili me SATA kablić zeza....ili tako nešto.
Takođe mi Sentinel "veli" da imam "more than 100 days".....onda mo'š misliti koliko staža ima taj HDD.

Trebalo bi mu raspaliti full format pa da ga onda pitam: "Ti 'š meni krčati....DU (čekićem) sa sve upaljenom kamerom pa na YT. :D :D :D

Imam eksterni WD Elements od 2TB star desetak dana, povezan je preko USB 3.0
S vremena na vreme (recimo u intervalima od 10-15 minuta) čuje se škljoc.
Proverio sam preko CrystalDisc, temperatura je 29C, health status u redu, radi normalno.

Zašto škljoca, da li je to uobičajeno i šta raditi?

parkira glave.pokusaj sa hddscan-om da mu izgasis APM,mada slaba vajda,najcesce ti diskovi imaju zacementirane power features-e u firveru i slabo sta moze da se uradi.

Nije. Ali jeste ako ti izdahne bez upozorenja. 2 komada tako riknula odoše podaci nikada više externi. Samo fleške.

Znam, ali ne mogu da strpam TB podataka na fleševe.

Isključio sam APM preko CrystalDisk, videću da li se disk i dalje javlja ili ne.

Nazad
Vrh Dno